Are Mathematical Models the Cause for Financial Crisis?

Προβλήματα και προτάσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: gatsu, stack.overflow.gr, Κώστας Γ., Βαλάντης-πέλλετς και 7 επισκέπτες

Are Mathematical Models the Cause for Financial Crisis?

Δημοσίευσηαπό Η εποχή του υδροχόου » Ιανουάριος 28th, 2010, 2:42 am

Αριστοτέλης έγραψε:Ο βίσσωνας αμύνεται με κλωτσιές και πετάει με δύναμη μακριά τα περιττώματά του, σε απόσταση πάνω από εκατό μέτρα. Αυτά καίνε τόσο πολύ, που προκαλούν εγκαύματα σε όλο το δέρμα το σκυλιών
Άβαταρ μέλους
Η εποχή του υδροχόου
Maniac poster

Δημοσ.: 17123
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 30th, 2007, 2:57 am
Τοποθεσια: Zurich

Re: Are Mathematical Models the Cause for Financial Crisis?

Δημοσίευσηαπό JohnGalt » Φεβρουάριος 6th, 2010, 12:48 am

Η παρουσιάση είναι εξαιρετική και νομίζω βρίσκει το πρόβλημα στην καρδιά του. Το γενικότερο ερώτημα δεν είναι πώς εμποδίζεις μια κρίση σαν και αυτή, αλλά πώς εμποδίζεις μια διαφορετική κρίση η οποία βασίζεται σε άλλες επισφάλειες τις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει, όπως δεν είχε διαπιστωθεί και το correlation μεταξύ των δανείων.
Άβαταρ μέλους
JohnGalt
Fast poster

Δημοσ.: 3129
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 6th, 2009, 12:20 pm
Τοποθεσια: ZRH

Δημοσίευσηαπό Η εποχή του υδροχόου » Φεβρουάριος 6th, 2010, 11:02 am

JohnGalt έγραψε:Η παρουσιάση είναι εξαιρετική και νομίζω βρίσκει το πρόβλημα στην καρδιά του. Το γενικότερο ερώτημα δεν είναι πώς εμποδίζεις μια κρίση σαν και αυτή, αλλά πώς εμποδίζεις μια διαφορετική κρίση η οποία βασίζεται σε άλλες επισφάλειες τις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει, όπως δεν είχε διαπιστωθεί και το correlation μεταξύ των δανείων.

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα που λες.

Αλλά για το correlation μεταξύ των δανείων δεν πιστεύω πως δεν είχε διαπιστωθεί. Είχε αγνοηθεί
Αριστοτέλης έγραψε:Ο βίσσωνας αμύνεται με κλωτσιές και πετάει με δύναμη μακριά τα περιττώματά του, σε απόσταση πάνω από εκατό μέτρα. Αυτά καίνε τόσο πολύ, που προκαλούν εγκαύματα σε όλο το δέρμα το σκυλιών
Άβαταρ μέλους
Η εποχή του υδροχόου
Maniac poster

Δημοσίευσηαπό JohnGalt » Φεβρουάριος 6th, 2010, 11:08 am

Η εποχή του υδροχόου έγραψε:
JohnGalt έγραψε:Η παρουσιάση είναι εξαιρετική και νομίζω βρίσκει το πρόβλημα στην καρδιά του. Το γενικότερο ερώτημα δεν είναι πώς εμποδίζεις μια κρίση σαν και αυτή, αλλά πώς εμποδίζεις μια διαφορετική κρίση η οποία βασίζεται σε άλλες επισφάλειες τις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει, όπως δεν είχε διαπιστωθεί και το correlation μεταξύ των δανείων.

Αλλά για το correlation μεταξύ των δανείων δεν πιστεύω πως δεν είχε διαπιστωθεί. Είχε αγνοηθεί

θα διαφωνήσω για το τελευταίο. Νομίζω το παράδειγμα που δίνει ο προφέσορ με τη Lehman brothers είναι ενδεικτικό. Εγνώριζαν ότι υπάρχει correlation και το αγνοούσαν ως πολύ μικρό ή εγνώριζαν ότι υπήρχε ισχυρό και ήλπιζαν να βγουν πρώτοι από την κρίση; Τότε κάτι δεν γνώριζαν σίγουρα. Κάτι αγνοούσαν. Σε κάτι δεν είχε δωθεί η πρέπουσα βαρύτητα.
Άβαταρ μέλους
JohnGalt
Fast poster

Δημοσίευσηαπό Η εποχή του υδροχόου » Φεβρουάριος 6th, 2010, 11:19 am

JohnGalt έγραψε:
Η εποχή του υδροχόου έγραψε:

θα διαφωνήσω για το τελευταίο. Νομίζω το παράδειγμα που δίνει ο προφέσορ με τη Lehman brothers είναι ενδεικτικό. Εγνώριζαν ότι υπάρχει correlation και το αγνοούσαν ως πολύ μικρό ή εγνώριζαν ότι υπήρχε ισχυρό και ήλπιζαν να βγουν πρώτοι από την κρίση; Τότε κάτι δεν γνώριζαν σίγουρα. Κάτι αγνοούσαν. Σε κάτι δεν είχε δωθεί η πρέπουσα βαρύτητα.

Δε μπαίνει θέμα συνωμοσίας με την έννοια που υπάρχει μέχρι σήμερα. Χωρίς να αποκλείεται κάτω υπό την πίεση των περιστάσεων και να αντιλήφθηκε κάποιος τη σοβαρότητα των δεδομένων να σιώπησε

Αγνοήθηκε ως ασήμαντο. Και αυτό είναι το ζήτημα. Από δω και μπρος χρειάζονται νέοι τρόποι οπτικής των μοντέλων

Κάτι τέτοιο επιχειρείται να γίνει στο παρατηρητήριο οικονομικής κρίσης στο ETH
Άβαταρ μέλους
Η εποχή του υδροχόου
Maniac poster

Δημοσίευσηαπό JohnGalt » Φεβρουάριος 6th, 2010, 12:10 pm

Οκ, νομίζω λέμε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Το αν τίθεται θέμα συνωμοσίας δεν το ξέρουμε βέβαια.. Ίσως όχι πριν την κρίση - δηλαδή ότι την γνώριζαν και το απέκρυπταν - αλλά υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για το μετά.
Άβαταρ μέλους
JohnGalt
Fast poster

Δημοσίευσηαπό Pegasus » Φεβρουάριος 6th, 2010, 12:53 pm

Νομίζω ότι πριν γίνει είχαν σημάδια αλλά τα αγνόησαν επιδεικτικά. Δυστυχώς δεν μπορώ να το τεκμηριώσω αυτό, έχει καιρό που διάβασα σχετικά άρθρα... Θυμάμαι πάντως ότι η Lehman brothers αξιολογούνταν ως καλό μέρος να επενδύσεις τα χρήματά σου λίγες μέρες πριν... καταρρεύσει.
Θα σας εξαφανίσωμεν.
Άβαταρ μέλους
Pegasus
Συντονιστής - Στην ομάδα από το '10

Δημοσ.: 7041
Εγγραφη: Μάρτιος 10th, 2008, 1:41 pm

Δημοσίευσηαπό JohnGalt » Φεβρουάριος 6th, 2010, 12:57 pm

Καλά και τώρα υπάρχουν σημάδια και κάποια τα αγνοούν κάποια τα λαμβάνουν υπόψιν. Το σημάδι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι θα γίνει, αλλά ότι ενδέχεται να γίνει. Το ενδεχόμενο αυτό προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν και δεν τους βγαίνει και πάντα.
Άβαταρ μέλους
JohnGalt
Fast poster

Δημοσίευσηαπό Pegasus » Φεβρουάριος 6th, 2010, 1:24 pm

Η εμπειρία λέει ότι όλα τα πάρτι τελειώνουν κάποτε. Το να πακετάρεις επισφαλείς απαιτήσεις και να τις πουλάς έπρεπε να θορυβήσει κόσμο κατά τη γνώμη μου.
Θα σας εξαφανίσωμεν.
Άβαταρ μέλους
Pegasus
Συντονιστής - Στην ομάδα από το '10

Δημοσ.: 7041
Εγγραφη: Μάρτιος 10th, 2008, 1:41 pm

Δημοσίευσηαπό Κουρκούας » Φεβρουάριος 6th, 2010, 1:35 pm

Έχω έναν κολλητό που δουλεύει στο μόντελλιν παραγώγων μιας μεγάλης τράπεζας, μιας απ' αυτές που έχασε τα περισσότερα λεφτά στην κρίση. Το κλίμα που μου μετέφερε για τις μέρες πριν σκάσει η κρίση είναι το εξής. Καταρχάς τα μαθηματικά μοντέλα δεν τα παίρνουν και τόσο σοβαρά στις κορφές, ο πρώτος λόγος ύπαρξης είναι ώστε να υπολογίζονται τα κέρδη σε πραγματικό χρόνο για λόγους φορολογίας και ελέγχου. Εκεί 2006-07 κανείς από το πίσω γραφείο δεν κόταγε να πει όχι σε συναλλαγή που πρότεινε κάποιος τρέιντερ (οι οποίες τυπικά πάντα έπρεπε να έχουν το ΟΚ από έναν τέτοιον έλεγχο), γιατί ο τρέιντερ πήγαινε πιο ψηλά για να το περάσει, και όσο βγάζαν κέρδη είχαν ελεύθερο. (Βλέπεις, άμεσα κέρδη ήταν άμεσα μπόνους.) Και τρίτο, το "ρε παιδί μου, γίνεται να δουλεύουμε με τέτοιο περιθώριο ασφάλισης; Δεν είναι πολύ μικρό;" ήταν κάτι που λεγόταν πολύ συχνά στις κουβέντες, αλλά μέχρι εκεί. Εγώ θα περιέγραφα αυτό το κλίμα, ως τύφλωμα λόγω απληστίας.
Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Crazy poster

Δημοσ.: 8900
Εγγραφη: Απρίλιος 18th, 2006, 6:06 pm
Τοποθεσια: Θάλασσα

Δημοσίευσηαπό ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » Φεβρουάριος 6th, 2010, 1:40 pm

Η εποχή του υδροχόου έγραψε:http://www.researchchannel.org/mov/nsf_fron_mathmod_1300k_qt.mov

φίλε ξέρεις ότι όση ώρα εσύ ασχολείσαι με μαλακίες, η προδοτική κυβέρνησι του πασόκ έχει αφαιρέσει το εθνόσημο από τη στολή των δυνάμεων ασφαλείας;
Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Extreme poster

Δημοσ.: 20456
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2007, 12:55 am

Δημοσίευσηαπό Η εποχή του υδροχόου » Φεβρουάριος 6th, 2010, 4:54 pm

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
Η εποχή του υδροχόου έγραψε:http://www.researchchannel.org/mov/nsf_fron_mathmod_1300k_qt.mov

φίλε ξέρεις ότι όση ώρα εσύ ασχολείσαι με μαλακίες, η προδοτική κυβέρνησι του πασόκ έχει αφαιρέσει το εθνόσημο από τη στολή των δυνάμεων ασφαλείας;

:oops: :oops: :oops: :oops:

Με συγχωρείτε... Αν το ξερα θα ανέβαζα βίντεο με την νέα κολεκσιόν του Ασλάνη όπου η σημαία καλύπτει τα απόκρυφα σημεία
Άβαταρ μέλους
Η εποχή του υδροχόου
Maniac poster

Δημοσίευσηαπό Μαυροβασίλης » Φεβρουάριος 6th, 2010, 5:17 pm

Κατ' αρχίν ο τίτλος της εκπομπής είναι λανθασμένος, σουξεδιάρης και πόπιουλαρ σάιενς γαρ. Τα μαθηματικά δε φταιν σε τίποτα παρά μόνο ο τρόπος που τα ερμηνεύουν οι αναλυτές και, κυρίως, ο τρόπος που αξιολογούνται από τους λήπτες αποφάσεων. Διότι όπως σωστά μετέφερε ο Κουρκούας και πολύ γλαφυρά περιέγραψε ο καθηγητής, οι αντιδράσεις ακόμα και σε μια υποθετική προειδοποίηση θα ήταν από αποδοκιμαστικές ως επιτιμητικές (ή χλευαστικές ακόμα).

Επί του θέματος, η συσχέτηση των πιθανοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί μπούληαν μεταβλητή. Υποθέτω πως είναι μη γραμμική σε συμπεριφορά καθώς φαίνεται να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν μπορούν να θεωρηθούν γραμμικοί και θα με ενδιέφερε να διαβάσω κάποια δημοσίευση όπου προτείνεται μαθηματικό μοντέλο για την περιγραφή της. Εκτιμώ πως το μοντέλο θα είναι εμπειρικό και όχι αναλυτικό καθώς παράγοντες όπως η ψυχολογία του δανειολήπτη, του επενδυτή, κ.ο.κ. δύσκολα μοντελοποιούνται κατά φυσικό (: αναλυτικό) τρόπο. Πιθανότατα θα έχει βρεθεί εμπειρικός τύπος* που δίνει πολύ καλό βαθμό επαλήθευσης με δεδομένα προηγούμενων κρίσεων, αν υποθέσομε πως είναι επαρκή και διαθέσιμα για όλες τις πιθανές μετβλητές. Σε κάθε περίπτωση η διάλεξη ήτο πολύ ενδιαφέρουσα και εμφανώς απλουστευμένη ώστε να καταστεί βατή και να ερεθίσει το ακροατήριο για περαιτέρω μελέτη ενώ παράλληλα να δίνει μια ικανοποιητική εξήγηση για τα αίτια της κρίσης. Ωραίος ο τηγανομούρης.

* Για όποιον ενδιαφέρεται περισότερο, εξαιρετική τεχνική για τον προσδιορισμό της επίδρασης μεταβλητών σε δόμηση εμπειρικού μαθηματικού μοντέλου είναι η Relevance Vector Machine (RVM). Μέχρι τούδε έχει παρουσιάσει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα εφαρμογών σε δεδομένα (αρχειακά και πειραματικά) ετερόκλιτων επιστημονικών πεδίων.
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
Άβαταρ μέλους
Μαυροβασίλης
Fast poster

Δημοσ.: 3440
Εγγραφη: Ιούλιος 23rd, 2005, 10:14 pm

Δημοσίευσηαπό Η εποχή του υδροχόου » Φεβρουάριος 6th, 2010, 5:27 pm

Μαυροβασίλης έγραψε: θα με ενδιέφερε να διαβάσω κάποια δημοσίευση όπου προτείνεται μαθηματικό μοντέλο για την περιγραφή της. Εκτιμώ πως το μοντέλο θα είναι εμπειρικό και όχι αναλυτικό καθώς παράγοντες όπως η ψυχολογία του δανειολήπτη, του επενδυτή, κ.ο.κ. δύσκολα μοντελοποιούνται κατά φυσικό (: αναλυτικό) τρόπο.

:lol: :lol:

Είσαι σίγουρος πως θες τέτοιο υλικό?
Άβαταρ μέλους
Η εποχή του υδροχόου
Maniac poster

Δημοσίευσηαπό Μαυροβασίλης » Φεβρουάριος 6th, 2010, 6:51 pm

Ναι. Αντιθέτως, δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την αξιοπιστία των προσεγγίσεων ελλείψει κοζάλιτυ στα συμπεριφορικά μοντέλα.
[Το αυτό ακριβώς πρόβλημα στην εύρεση μοντέλων είχε ένας φίλος μου που πρόσφατα παρέδωσε διατριβή για ομπίσιτυ.]

Επίσης θέλω και κάποια λινκς. :lol:
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
Άβαταρ μέλους
Μαυροβασίλης
Fast poster

Δημοσ.: 3440
Εγγραφη: Ιούλιος 23rd, 2005, 10:14 pm

Επόμενο

Επιστροφή στην Οικονομία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: gatsu, stack.overflow.gr, Κώστας Γ., Βαλάντης-πέλλετς και 7 επισκέπτες