Ρε γαμ@το οσο λεω να μην γραψω ξανα, βλεπω οτι εχει νοημα να βοηθησω όσο μπορω και ξέρω :
ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ έγραψε: συγχαριτηρια στους διαχειρηστες και ολα τα μελη που εχουν καταστησει ενα διαδικτυακο φορουμ σε μια τεραστια πηγη γνωσης και ανταλαγη αποψεων !
διαβαζω μερες τωρα σχεδον ολες τις απαντησεις για τους ξυλολεβητες και μπορων να πω πως το ξυλο μπηκε για τα καλα στη καθημερηνοτητα μας , στις ' παλιες καλες ' εποχες απαξιουσαμε την υπαρξη ενος λεβητα στερεων καυσιμων στην πισω αυλη μας ,σημερα ειναι το 60% της εναλακτικης θερμανσης των νοικοκυριων και του χρονου ισως κριθει απαγορευτικη η χρηση πετρελαιολεβητα ,
με την ευκαιρια να πω την δικη μου εναλακτικη θερμανση με ξυλα στο σπιτι μου 120μ2 μονοκατοικια με σχετικα καλη μονωση ,εχω κατασκευασει μια σερπατινα χαλκου κολλημενη με ψυκτικη κολληση τυπου πανω-κατω κολεκτερ
μεσα στην εστια του κλασικου τζακιου μου , ενωμενενη με 18 μετρα φ22 καθετα πανω στα δυο κολεκτρερ φ32 , την οποια εφτιαξα περυσι το φλεβαρη συνδεμενη ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ( οχι εν σειρα ) με το πετρελαιο λεβητα , ολη η παντεντα μου κοστησε μαζι με 24 μετρα χ2 χαλκο για να φτασω στο λεβητοστασιο μαζι με κυλκοφοριτη, αντιπιστροφες και βανες 700 ευρω , με προσωπικη εργασια ,
η εντιπωσεις μου αναμεικτες , τα σωματα δεν περνουν τους 40 βαθμους αλλα με συνεχη τροφοδοτηση κραταω το σπιτι στους 21-22 με εξωτερικες θερμοκρασιες Σπαρτης και οχι Μακεδονιας ,το χαμηλοτερο που εφτασε φετος ηταν - 5 κοντα τα ξημερωματα και οχι καθε βραδυ , απο τη μια εκανα αποσβεση μονοχρονιας σε πετρελαιο γιατι χρειαζομουν 1000- 1500 λιτρα πετρελαιο για 22 βαθμους μεσα στο σπιτι , αλλα απο την αλλη φετος εχω καψει πανω απο 12 τονους ελιες, δρυς , πορτοκαλιες , και εχουμε 1 ζωρικο μηνα χειμωνα ακομα , αυτο που με σωζει -γιαυτο μπηκα σε αυτο το τρυπακι αλλωστε -ειναι οτι τα ξυλα ειναι ολα δικα μου αλλα θελει πολυ δουλεια να κοψεις και να συλεξεις 15 τονους κατω στη πυλοτη .
ειμαι στη φαση η να μεγαλωσω τη σερπατινα μεσα στο τζακι η να παω για ενα απλο ξυλολεβητα , του τεστην 50 ευρω τα υλικα για νεα σερπατινα , η για 1 χιλιαρικουμπα++ για λεβητα ξυλου , κοντευω να σπασω το κεφαλι μου ..
ασχετο με το θεμα μου , διαβαζω οτι οι περισσοτεροι που δεν εχετε δοχεια αδρανειας με λαβαματια και τριοδες να ξερετε οτι τα καζανια σας σε 5 χρονια θα τον παρετε στο ομο στις θερμοκρασιες που τα δουλευετε 50-60 εξαγωγη ...ολικη καταστροφη ειναι η πισα και τα ζουμια που επικαθονται στα χαλυβδινα τοιχοματα , το θεικο οξυ δουλευει αθοριβα μαγκες ..προτεινω ακομα και σε λεβητα χωρις δοχειο αδρανειας να ρυθμιζεις την επιστροφη του λεβητα τουλαχιστον 65 βαθμους ,λαβαματ ,τριοδη , απλο μπαι μπας ( ? ), θελω να μου πουν οι ειδικοι γιατι να δωσω 260 ευρω για λαβαματ ( 260 γουρια στο e bay , εδω οι ψεφτο εμποροι κανουν αρπαχτες και μεχρι να ξυπνησει ο ' βλαχος ' την εχουν φτιαξει τη καβατζα ) και να μην κανω την ιδια δουλεια με ενα απλο μπαι μπας με μια βανα που θα ρυθμισω εγω πρακτικα πανω στη βραση .
Φιλε μπραβο για την πατεντα σου, αλλα δυστυχως όπως το βλέπεις και στην πραξη δεν μπορει να εχει αποδοση! Το συστημα με τους χαλκοσωληνες εντός της εστιας κράτα το (αν και δεν κανει την δουλεια Που πρεπει και μπορω να σου εξηγησω και θεωρητικα γιατι) και προσθεσε κατα την αποψη μου εναν εναλλακτη στα καυσαερια σου, ωστε να εκμεταλευεσαι την θερμοκρασια αυτων για να ζεσταίνεις νερό.
Την πατεντα που σου προτινω την εχω σχεδιασει και κανει μονος μου στο σπιτι μου, με πολύ καλά αποτελέσματα! Την δουλευω εδω και 2 μηνες περιπου και περαν της αποδοσης στο ζεσταμα των νερων, ελυσα και το προβλημα των λιγων νερων του λεβητα, προσθετωντας αλλα 25 λιτρα οφελιμου!
Δες τις φωτογραφιες που παραθετω. Η πρωτη είναι από εναλλακτη που πωλειται στο εμπορίο, σε τζακι προτινω να το κανεις καθως η διαμετρος καπνοδοχου ειναι μεγαλη και δεν θα εχεις προβλημα με συχνα μπουκωματα. Εγώ έκανα όπως θα δεις παράλαξα το σύστημα, γιατι εχω μικρή διαμμετρο μπουριού και πιστευω θα ειχα προβλημα.
Το κοστος των υλικων που εβαλα δεν ξεπερασαν τα 100 Ευρω. Αν το δοκιμασεις να ξερεις οτι θα αποδοσει πολυ περισσοτερο απο τους χαλκοσωληνες που εχεις τωρα μεσα στην εστια και φυσικα θα μειωσεις καταναλωση (λογω της αυξησης της αποδοσης).
Ακολουθουν φωτογραφιες από αυτό που έκανα εγώ.
Περισσοτερες πληροφοριες αν χρειαστει (διαστασεις κτλ) στην διαθεση σου.