Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Φιλοσοφία πολιτικής

Συντονιστές: Ομάδα συντονισμού.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

 

Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό PAmizensSOK » Ιούλιος 29th, 2011, 12:27 pm

Ένα – μεταξύ άλλων – "κράξιμο" που τρώμε συχνά οι κουκουέδες, είναι η χρήση της λεξούλας “οπορτουνισμός”. “Τι μας λες βρε οπορτούνα του κερατά;” κλπ. Οφείλω να ομολογήσω ότι τις περισσότερες φορές, ο απλός κόσμος που δεν ξέρει ψιλά γράμματα, εκνευρίζεται με τη χρήση τέτοιων λέξεων, όταν μάλιστα δεν προσπαθείς με απλό τρόπο να τους εξηγήσεις τι σημαίνει, αλλά το κυριότερο, γιατί τη χρησιμοποιείς. Κι όταν μάλιστα ο χαρακτηρισμός “οπορτουνιστής” πάει σε πολιτικούς και πολιτικές της αριστεράς, ακόμα περισσότερο κάποιος που δεν ξέρει πολλά-πολλά θεωρητικά πράγματα και είναι και άπειρος πολιτικά ταυτόχρονα, αλλά είναι όμως εργατάκος ή άνεργος, που δεν τη βγάζει γενικώς, εξοργίζεται με την κατάσταση και άδολα ονειρεύεται την ενότητα της αριστεράς, ολ' αυτά του φαίνονται χοντρές μ...ς.

Εικόνα

Πρέπει να παραδεχτούμε παιδιά, ότι ο κόσμος έχει ένα δίκιο που μας εναντιώνεται όταν μας ακούει να χρησιμοποιούμε αυτονόητες ορολογίες για μας, δεν είναι πάντα υποχρεωμένος να τις ξέρει, ή να έχει διαβάσει τα άπαντα του Λένιν για να πειστεί να συμπορευτεί μαζί μας. Δεν λέμε φυσικά για κάτι αλήτες που επίτηδες προβοκάρουν. Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι έτσι, θέλει ν' ακούσει κάτι χειροπιαστό, κάτι “ρεαλιστικό” και βαριέται τα ενδοαριστερά μαλώματα.
Τι θα πει λοιπόν οπορτουνισμός: βγαίνει απ' το αγγλικό “opportunity” που σημαίνει “ευκαιρία, περίσταση”. Opportunism σημαίνει καιροσκοπία, καιροσκοπισμός. Κάποιος που δηλαδή τζάμπα σπαταλά χρόνο και δυνάμεις έτσι για να περνάει η ώρα στην κυριολεξία. Με πολιτικούς όρους, αυτός που είναι οπορτουνιστής, σπαταλάει χρόνο και δυνάμεις για να ΜΗΝ πετύχει το στόχο που έχει διακηρύξει στα λόγια.
Ο οπορτουνισμός είναι όρος που τον συναντάμε στον Λένιν, τον οποίο τον χρησιμοποιεί για να περιγράψει την πολιτική πρακτική των Μενσεβίκων, οι οποίοι ήταν στην πράξη αναβλητικοί και μόνιμα οπισθοχωρούσαν, ενώ στα λόγια ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως σε πολλές περιπτώσεις. Ο Λένιν δίνει σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά του πολιτικού καιροσκοπισμού, του “οπορτουνισμού” στην μπροσούρα του “Ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω (η κρίση στο κόμμα μας)” (εκδ. Σύγχρονη Εποχή), μέσα από μια εξαντλητική ανάλυση των διαδικασιών του δεύτερου συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (μετέπεια Πανρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων) που έγινε το 1904 και στο οποίο έγινε η πρώτη διάσπαση που λέμε, ξεχώρισαν από άποψη αρχών η πλειοψηφία απ' τη μειοψηφία (μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι στα ρώσικα). Διαβάζουμε: “[...] δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλου του σύγχρονου οπορτουνισμού σ' όλους τους τομείς: την αοριστία του, την ασάφειά του, το ασύλληπτό του. Ο οπορτουνιστής απ' την ίδια του τη φύση, αποφεύγει πάντα να θέτει ένα ζήτημα συγκεκριμένα και σταράτα, αναζητά τη συνισταμένη, στριφογυρίζει σαν φίδι ανάμεσα σε δυο απόψεις που αλληλοαποκλείονται προσπαθώντας να είναι σύμφωνος και με τις δυο, τις διαφωνίες του τις συνοψίζει σε μικροτροποποιήσεις, αμφιβολίες, αθώους κι ευσεβείς πόθους κλπ” (σελ. 255-256).
Δηλαδή, με απλά λόγια οπορτουνιστής είναι αυτός που άλλα λέει κι άλλα κάνει, που κρύβει τις πραγματικές του προθέσεις. Και να είμαστε ξεκάθαροι: ο όρος “οπορτουνιστής” απευθύνεται μόνο σε όσους συμμετέχουν σε πολιτικές, κινηματικές και κομματικές διαδικασίες, δεν απευθύνεται στον απλό εργάτη που μπορεί να έχει την άλφα ή βήτα λανθασμένη άποψη για την πολιτική.
Έναν περιεκτικό σχετικά ορισμό του οπορτουνισμού έχει δώσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, μέλος του ιδεολογικού τμήματος της κεντρικής επιτροπής:

Οπορτουνισμός είναι η διείσδυση της αστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα”.

Τι θα πει επομένως “αστική ιδεολογία”; Αστική ιδεολογία είναι το σύνολο των ιδεών, των αντιλήψεων και των αξιών που επικρατούν μέσα στον καπιταλισμό.
Ξέρουμε ότι ο καπιταλισμός είναι στην ουσία η εξουσία του κεφαλαίου, η δικτατορία της αστικής τάξης. Η κυριαρχία αυτή της αστικής τάξης βασίζεται σε ποιο πράγμα; στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, στο γεγονός δηλαδή ότι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ολόκληρων μηχανημάτων, πλοίων, εργοστασίων, κτιρίων, αποθηκών αλλά να μη συμμετέχει άμεσα στην παραγωγή. Γι 'αυτήν έχει τους εργάτες απ' τους οποίους “κλέβει”, νέμεται την υπεραξία, την επιπλέον δουλειά δηλαδή που κάνει ο εργάτης, πέρα απ' όση χρειάζεται για να εξασφαλίσει το μεροκάματο (δεν μιλάμε για τις υπερωρίες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, θα το εξηγήσουμε σε άλλη ανάρτηση).
Επειδή υπάρχουν αυτές οι παραγωγικές σχέσεις, αυτό επηρεάζει και ολόκληρη την κοινωνία σε όλες τις εκφράσεις της: στην παιδεία, στην τέχνη, στους νόμους, στην ηθική. Το να έχει κανείς ατομική ιδιοκτησία, το να θέλει να γίνει πλούσιος, είναι μέσα στις αξίες του καπιταλισμού. Η έννοια “ελευθερία” στον καπιταλισμό σημαίνει αυτό ακριβώς: είμαι ελεύθερος να πλουτίσω. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στον καπιταλισμό κι ανάλογα διαμορφώνεται και η (απάνθρωπη) ηθική μέσα σ' αυτόν.
Αυτές όλες οι αξίες συγκροτούν την περίφημη “αστική ιδεολογία”. Τις περισσότερες φορές όμως αυτή είναι πολύ καλά μεταμφιεσμένη, ιδιαίτερα όταν φοράει την αριστερή της φορεσιά. Όταν λένε π.χ είτε στο ΣΥΝ, είτε στη ΔΗΜ.ΑΡ., είτε και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε το ΚΚΕ εσωτερικού πιο παλιά, “δίκαιη αναδιανομή του πλούτου” τι εννοούν; Εννοούν ότι ο πλούτος μπορεί να μοιραστεί δίκαια. Σωστό. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ να μοιραστεί; Απ' αυτή την κυβέρνηση, από μια άλλη κυβέρνηση; Τι σημαίνει το “Δίκαια”;
Η “δικαιοσύνη” στον καπιταλισμό, όπως καθορίζεται απ' τους νόμους κι απ' το τρέχον δίκαιο εν γένει, είναι ακριβώς το έδαφος που ευνοείται η ελευθερία να κερδίζει κάποιος (στις πλάτες άλλων) και να πλουτίζει. Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται απ' το σύνταγμα. Ο νόμος δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, είναι “όλοι ίσοι ενώπιον του νόμου”. Επομένως, “δίκαια αναδιανομή του πλούτου” εντός του καπιταλισμού είναι ευσεβής πόθος, είναι όνειρο, είναι – ακόμα χειρότερα – ωραιοποίηση του καπιταλισμού. Καλλιεργεί αντιλήψεις ότι αυτό το σύστημα μπορεί να είναι δίκαιο. Ο καπιταλισμός είναι από τη φύση του “άδικος” (για τους πολλούς, τους εργαζόμενους) γιατί αντικειμενικά οδηγεί στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Το αίτημα της αναδιανομής είναι μια ανούσια επίκληση στα χριστιανικά αισθήματα των πλουσίων, να μοιραστούν τα πλούτη τους όπως ο Χριστός κάλεσε τον Ζακχαίο να χαρίσει τα πλούτη του για να κερδίσει τη βασιλεία των ουρανών...
Επειδή όμως άλλο η βασιλεία των ουρανών, κι άλλο η το βασίλειο της “αναγκαιότητας” κατά Μαρξ, όταν είσαι πολιτικό κόμμα, οργάνωση και ζητάς “δίκαιη αναδιανομη του πλούτου” και δεν βάζεις ζήτημα αλλαγής της εξουσίας, είσαι οπορτουνιστής.

Αυτό είναι οπορτουνισμός, είναι να μιλάς σαν αριστερός και να σκέφτεσαι σαν καπιταλιστής. Ο όρος, επαναλαμβάνουμε, αφορά μόνο όσους αρθρώνουν επίσημα πολιτικό λόγο, είναι μέλη και στελέχη κομμάτων που διαμορφώνουν πολιτικές θέσεις. Δεν αφορά απλούς εργαζόμενους, απλούς ανθρώπους του λαού που ούτε πείρα έχουν, ούτε γνώσεις (δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν), ούτε είναι ασκημένοι σε πολιτικές διαδικασίες κλπ. Είναι υποχρεωμένοι όμως να κάνουν δυο πράγματα: πρώτον, να ακούν όλους και να κρίνουν ψύχραιμα τι είναι προς το συμφέρον του σαν εργαζόμενου και τι όχι. Το σωστό και λάθος εδώ κρίνεται με βάση το τι είναι το ταξικό του συμφέρον. Δεύτερον, να πάρει θέση πολιτικά, τίμια, μια κι έξω.

Εικόνα

Ο οπορτουνισμός είναι άλλο πράγμα κι ο ρεφορμισμός άλλο. Ρεφορμιστής σημαίνει ο “μεταρρυθμιστής”. Ρεφορμισμό στην λενινιστική γλώσσα λέμε κάποιον που αρνείται την ιστορική αναγκαιότητα της επανάστασης και πιστεύει ότι σοσιαλισμός θα γίνει μόνο με αλλαγή των συσχετισμών δύναμης: να βγεί δηλαδή πρώτο κόμμα το ΚΚΕ και με νόμους να κάνει σοσιαλισμό. Επειδή κάτι τέτοιο είναι ολοφάνερα αντιφατικό (όχι επειδή πρόκειται για το ΚΚΕ, αλλά επειδή σοσιαλισμός με νόμους δεν γίνεται), ο σύγχρονος ρεφορμιστής υποστηρίζει ευρείες μεταρρυθμίσεις στον ίδιο τον καπιταλισμό χωρίς να ζητά ν' αλλάξει, σε βαθμό να γίνεται ο ίδιος φιλοκαπιταλιστής κλπ κάτι στο οποίο έχει “καταντήσει” η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που έχει αποβάλλει κάθετι μαρξιστικό. Ο ρεφορμιστής, όταν είναι συνειδητός, συνεπής υποστηρικτής των απόψεών του, πιστεύει ειλικρινώς ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς επαναστάσεις κλπ δεν είναι οπορτουνιστής, άσχετα αν έχει λανθασμένες απόψεις.
Αυτή η κατάσταση στο σήμερα είναι σπανιότατη καθώς όλα τα ιστορικά παραδείγματα και η πείρα απ' το ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας – που ήταν ο αρχικός φορέας αυτών των αντιλήψεων - στο σύγχρονο κόσμο αποδεικνύουν το αντίθετο. Συνεπή ρεφορμιστή δεν μπορώ να σκεφτώ μέχρι στιγμής κανέναν, καθώς ο “κοινωνικός” χαρακτήρας της σοσιαλδημοκρατίας έχει χρεωκοπήσει νομίζω οριστικά μετά τη δεκαετία του 80. Κι όχι, ο Κουβέλης δεν είναι απλά “ρεφορμιστής”, είναι ο ορισμός του οπορτουνιστή, ο οποίος παίζει το παιχνίδι της σοσιαλδημοκρατικής επιχειρηματολογίας της δεκαετίας του 70 και 80, παραπλανώντας ουσιαστικά τον κόσμο για το ποιόν του καπιταλισμού.
Ο οπορτουνισμός όπως μας διδάσκει η πείρα του Λένιν, είναι το ένα ρεύμα μέσα στο εργατικό, επαναστατικό κίνημα, το άλλο είναι το συνεπές επαναστατικό. Πάντα έτσι ήτανε, πάντα έτσι θα είναι όσο υπάρχει ταξική κοινωνία και τα συμφέρονται της κυρίαρχης ιδεολογίας, της αστικής στο σήμερα, θα αντανακλώνται στον ένα ή στον άλλο βαθμό και μέσα στο εργατικό κίνημα. Δεν μπορεί να υπάρχει “ενωμένη” αριστερά μ' αυτή την έννοια, διότι από άποψη αρχών, δεν μπορούν να συνυπάρχουν αντικρουόμενες αντιλήψεις στο ίδιο φορέα, όσο κι αν “προστατεύεται” ο πλουραλισμός των απόψεων. Στην πραγματικότητα, διασπαστική είναι η συνύπαρξη αντίθετων απόψεων μέσα σ' ένα ενιαίο φορέα, γεγονός που επιδρά διαλυτικά. Καλύτερα να έχουμε χωρισμένα τα “τσανάκια” μας, για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Το σόφισμα περί “πολυδιάσπασης” της αριστεράς είναι ψευδές. Δεν υπάρχει πολυδιάσπαση, υπάρχουν πάντα δύο γραμμές: η επαναστατική και η οπορτουνιστική. Τα διάφορα κομματίδια και μικροοργανώσεις από άποψη επιρροής στον κόσμο είναι αμελητέες, και είτε με τη μία άποψη θα συντάσσονται στην πράξη είτε με την άλλη.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν για τον οπορτουνισμό, περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις.


Οι συντάκτες του παρόντος κειμενου
συμφωνούν με την κομμουνιστική ιδεολογία, την πολιτική ανάλυση και τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας του οποίου είναι υποστηρικτές.
Το Redflyplanet & e-globbing ΔΕΝ εκφράζει επίσημα το ΚΚΕ ή άλλες οργανώσεις που συνδέονται σε οποιοδήποτε βαθμό μ' αυτό και ως εκ τούτου,
το ΚΚΕ (ή οι φίλιες οργανώσεις) ΔΕΝ φέρει καμμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται
Άβαταρ μέλους
PAmizensSOK
Fast poster
 
Δημοσ.: 2415
Εγγραφη: Δεκέμβριος 16th, 2010, 6:08 pm
Το μέλος PAmizensSOK, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό Barbar » Ιούλιος 30th, 2011, 11:35 am

PAmizensSOK έγραψε:
Οπορτουνισμός είναι η διείσδυση της αστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα”.
Οπορτουνισμός, είναι, ως προς την ταξική του φύση, η εκδήλωση της μικροαστικής ιδεολογίας και πολιτικής μέσα στο κίνημα.
Από αυτό τον βασικό ορισμό, που χαρακτηρίζει την ''οργανωμένη πρωτοπορία'', πρέπει να ξεκινάτε την αυτοκριτική σας.
Γιατί εκτός από τον ''δεξιό'' και τον ''αριστερό'' οπορτουνισμό υπάρχει, κυρίως αυτός, και ο ''κεντρώος''.
«Ne te lave pas! Je reviens.»
Άβαταρ μέλους
Barbar
Fast poster
 
Δημοσ.: 4017
Εγγραφη: Ιούλιος 7th, 2011, 7:14 pm
Το μέλος Barbar, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό PAmizensSOK » Ιούλιος 30th, 2011, 12:31 pm

Barbar έγραψε:
PAmizensSOK έγραψε:
Οπορτουνισμός είναι η διείσδυση της αστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα”.
Οπορτουνισμός, είναι, ως προς την ταξική του φύση, η εκδήλωση της μικροαστικής ιδεολογίας και πολιτικής μέσα στο κίνημα.
Από αυτό τον βασικό ορισμό, που χαρακτηρίζει την ''οργανωμένη πρωτοπορία'', πρέπει να ξεκινάτε την αυτοκριτική σας.
Γιατί εκτός από τον ''δεξιό'' και τον ''αριστερό'' οπορτουνισμό υπάρχει, κυρίως αυτός, και ο ''κεντρώος''.Αυτοκριτικη πρεπει να κανουν ...ακομα και ΣΥ !!!
Άβαταρ μέλους
PAmizensSOK
Fast poster
 
Δημοσ.: 2415
Εγγραφη: Δεκέμβριος 16th, 2010, 6:08 pm
Το μέλος PAmizensSOK, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό stack.overflow.gr » Ιούλιος 30th, 2011, 12:40 pm


Τι θα πει λοιπόν οπορτουνισμός: βγαίνει απ' το αγγλικό “opportunity” που σημαίνει “ευκαιρία, περίσταση”. Opportunism σημαίνει καιροσκοπία, καιροσκοπισμός. Κάποιος που δηλαδή τζάμπα σπαταλά χρόνο και δυνάμεις έτσι για να περνάει η ώρα στην κυριολεξία. Με πολιτικούς όρους, αυτός που είναι οπορτουνιστής, σπαταλάει χρόνο και δυνάμεις για να ΜΗΝ πετύχει το στόχο που έχει διακηρύξει στα λόγια.


Τι; Εγώ νόμιζα ότι είναι αυτός που απλά το βλέπει λίγο ρηχά το θέμα, γράφεται π.χ. στην κομματική νεολαία για τις γκόμενες και όχι για το κίνημα.
Read between the lines, what's fucked up and everything's all right
Check my vital signs, to know I'm still alive and I walk alone
Άβαταρ μέλους
stack.overflow.gr
Extreme poster
 
Δημοσ.: 22009
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 29th, 2009, 11:13 pm
Το μέλος stack.overflow.gr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό Scouser » Ιούλιος 30th, 2011, 12:46 pm

stack.overflow.gr έγραψε:

Τι θα πει λοιπόν οπορτουνισμός: βγαίνει απ' το αγγλικό “opportunity” που σημαίνει “ευκαιρία, περίσταση”. Opportunism σημαίνει καιροσκοπία, καιροσκοπισμός. Κάποιος που δηλαδή τζάμπα σπαταλά χρόνο και δυνάμεις έτσι για να περνάει η ώρα στην κυριολεξία. Με πολιτικούς όρους, αυτός που είναι οπορτουνιστής, σπαταλάει χρόνο και δυνάμεις για να ΜΗΝ πετύχει το στόχο που έχει διακηρύξει στα λόγια.


Τι; Εγώ νόμιζα ότι είναι αυτός που απλά το βλέπει λίγο ρηχά το θέμα, γράφεται π.χ. στην κομματική νεολαία για τις γκόμενες και όχι για το κίνημα.

Αν συζητάμε για αριστερή οργάνωση ( καλά προφανώς δεν εννοώ την ΠΑΣΠ) αυτός που περιέγραψες λέγεται ''μαλάκας'' ή ''μπαζόφιλος''.
"You were given the choice between war and dishonor. You chose dishonor and you will have war."
Winston Churchill.

Non sibi sed patriae

https://hellenicarmysolicitors.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
Scouser
Maniac poster
 
Δημοσ.: 19329
Εγγραφη: Ιούνιος 24th, 2010, 9:45 am
Το μέλος Scouser, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό stack.overflow.gr » Ιούλιος 30th, 2011, 12:55 pm

Ναι αλλά δε μπορούνε να πούνε "μαλάκας", χρειάζονται κάτι πιο επίσημο.
Read between the lines, what's fucked up and everything's all right
Check my vital signs, to know I'm still alive and I walk alone
Άβαταρ μέλους
stack.overflow.gr
Extreme poster
 
Δημοσ.: 22009
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 29th, 2009, 11:13 pm
Το μέλος stack.overflow.gr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό fagano3 » Ιούλιος 30th, 2011, 1:04 pm

Εμενα με ενοχλει που ενα λαικο "υποτιθεται" κομμα χρησιμοποιει την λεξη οπορτουνισμος και οχι καιροσκοπος.

Αυτο βασικα το κανει και με πολλους αλλους ορους.

Υποτιθεται οτι απευθυνεστε στα λαικα στρωματα και χρησιμοποιειται λεξεις που αμεταφραστες ακουγονται πομπωδεις και βαθυστοχαστες (που μονο ο πεφωτισμενος "ινστρουχτουρας" μπορει να εξηγησει).


Κατα τα αλλα προωθουσατε την δημοτικη και πολεμουσατε την ταξικη καθαρευουσα.

(και το φοβεροτερο ειναι οτι χρησιμοποιειτε τους αγγλικους ορους ,ουτε καν τους ρωσσικους)
http://nihilspot.blogspot.com

Und wenn ich dich lieb habe, was geht's dich an?
Άβαταρ μέλους
fagano3
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10330
Εγγραφη: Ιούνιος 30th, 2006, 10:07 pm
Τοποθεσια: ΗΗ
Το μέλος fagano3, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Ιούλιος 30th, 2011, 1:16 pm

Αποριες
1. Οσοι γραφονται σε μια κομματικη οργανωση γιατι ...ειναι εκει γραμμενοι και οι γονεις τους - και το θεωρουν ως οικογενειακ παραδοση ...ειναι οπορτιουνιστες ;
2. οσοι πηγαινουν σε φεστιβαλ της ΚΝΕ η της Χρυσης Αυγης για ...κοινωνικοτητα η γιατι τους αρεσουν τα ...εμβατηρια ;
...τα τρία γουρουνάκια είναι παραβολή για τα στεγαστικά δάνεια και ο λύκος η τρόικα....
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 59023
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό PAmizensSOK » Αύγουστος 1st, 2011, 9:03 pm

fagano3 έγραψε: Εμενα με ενοχλει που ενα λαικο "υποτιθεται" κομμα χρησιμοποιει την λεξη οπορτουνισμος και οχι καιροσκοπος.

Αυτο βασικα το κανει και με πολλους αλλους ορους.

Υποτιθεται οτι απευθυνεστε στα λαικα στρωματα και χρησιμοποιειται λεξεις που αμεταφραστες ακουγονται πομπωδεις και βαθυστοχαστες (που μονο ο πεφωτισμενος "ινστρουχτουρας" μπορει να εξηγησει).


Κατα τα αλλα προωθουσατε την δημοτικη και πολεμουσατε την ταξικη καθαρευουσα.

(και το φοβεροτερο ειναι οτι χρησιμοποιειτε τους αγγλικους ορους ,ουτε καν τους ρωσσικους)Για τη χρήση ξένων όρων κι εγώ έχω ένα θέμα. Γιατί να μην λες π.χ "πολιτικός καιροσκοπισμός" κλπ; Αλλά μια και καθιερώθηκε, τι να κάνεις τώρα; μες στη γλώσσα είν' αυτά. Και η κουκουέδικη ορολογία, που πολλοί την κοροϊδεύουν (κι εγώ πολλές φορές, το ομολογώ) είναι κι αυτή ένα χαρακτηριστικό των αλλαγών που συμβαίνουν σε οποιαδήποτε γλώσσα. Κι επίσης νομίζω ότι ο όρος "οπορτουνισμός" όπως είναι παρμένος απ' τον Λένιν, το ίδιο είναι και στα ρώσικα, όποιος ξέρει ρώσικα να μας πει.
Αλλά ρε φίλε, νταξ', δε νομίζω ότι πια χρησιμοποιούμε γενικά τέτοιες ορολογίες π.χ "προλεταριάτο", "μπουρζουαζία", "αγκιτάτσια", "προτσές" αυτά τα ψιλοκαταργήσαμε.
Να μου πεις ότι πρέπει να μιλάς περισσότερο κατανοητά ναι, συμφωνώ. Αλλά και πάλι, ορισμένες επιστημονικές ορολογίες δεν μπορείς να τις καταργήσεις τελείως, π.χ "παραγωγικές δυνάμεις", "ιμπεριαλισμός". Απλά να τις εξηγήσεις στον κόσμο, αυτό θέλει.

O "οπορτουνισμος" ειναι πολιτικος ορος, παραπανω δοθηκε και η εξηγηση του. Με τον ορο καιροσκοπισμος δε αποτυπωνεται πληρως το νοημα που δινουμε.
Γενικα καλο ειναι να μη ψαχνουμε ψυλλους στ αχυρα για να την πουμε στον αλλο. Οχι και καθαρευουσα...


Δηλαδή αυτός που δεν καταλαβαίνει τι είναι το "προτσες", άμα του πεις "διαδικασία διαλεκτικής εξέλιξης", θα καταλάβει;
Από εκεί και πέρα οπορτουνισμός θα ήταν να αρχίσουν οι συμμαχίες με κάθε καρυδιάς καρύδι, στην λογική "να γίνουμε πολλοί και μετά βλέπουμε". Το Κόμμα δεν το κάνει(ελπιζω).
Να κοιτάξουμε λίγο και στην άλλη "αριστερά";
Άβαταρ μέλους
PAmizensSOK
Fast poster
 
Δημοσ.: 2415
Εγγραφη: Δεκέμβριος 16th, 2010, 6:08 pm
Το μέλος PAmizensSOK, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό barbablu » Αύγουστος 1st, 2011, 9:04 pm

τι είναι οπορτουνισμός; μία εικόνα - χίλιες λέξεις:


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
barbablu
Fast poster
 
Δημοσ.: 3595
Εγγραφη: Ιούνιος 23rd, 2010, 10:26 am
Το μέλος barbablu, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό Κουρκούας » Αύγουστος 2nd, 2011, 11:57 am

fagano3 έγραψε: Εμενα με ενοχλει που ενα λαικο "υποτιθεται" κομμα χρησιμοποιει την λεξη οπορτουνισμος και οχι καιροσκοπος.

Αυτο βασικα το κανει και με πολλους αλλους ορους.

Υποτιθεται οτι απευθυνεστε στα λαικα στρωματα και χρησιμοποιειται λεξεις που αμεταφραστες ακουγονται πομπωδεις και βαθυστοχαστες (που μονο ο πεφωτισμενος "ινστρουχτουρας" μπορει να εξηγησει).


Κατα τα αλλα προωθουσατε την δημοτικη και πολεμουσατε την ταξικη καθαρευουσα.

(και το φοβεροτερο ειναι οτι χρησιμοποιειτε τους αγγλικους ορους ,ουτε καν τους ρωσσικους)


το οπορτουνιστής είναι καθαρεύουσα ρε, δημοτική είναι το οπορτούνα.
Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
O πρίγκηψ του γυφτολαϊκού
 
Δημοσ.: 27213
Εγγραφη: Απρίλιος 18th, 2006, 7:06 pm
Τοποθεσια: Θάλασσα
Το μέλος Κουρκούας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό tsanakas.liaros » Αύγουστος 2nd, 2011, 12:00 pm

Scouser έγραψε:
stack.overflow.gr έγραψε:

Τι θα πει λοιπόν οπορτουνισμός: βγαίνει απ' το αγγλικό “opportunity” που σημαίνει “ευκαιρία, περίσταση”. Opportunism σημαίνει καιροσκοπία, καιροσκοπισμός. Κάποιος που δηλαδή τζάμπα σπαταλά χρόνο και δυνάμεις έτσι για να περνάει η ώρα στην κυριολεξία. Με πολιτικούς όρους, αυτός που είναι οπορτουνιστής, σπαταλάει χρόνο και δυνάμεις για να ΜΗΝ πετύχει το στόχο που έχει διακηρύξει στα λόγια.


Τι; Εγώ νόμιζα ότι είναι αυτός που απλά το βλέπει λίγο ρηχά το θέμα, γράφεται π.χ. στην κομματική νεολαία για τις γκόμενες και όχι για το κίνημα.

Αν συζητάμε για αριστερή οργάνωση ( καλά προφανώς δεν εννοώ την ΠΑΣΠ) αυτός που περιέγραψες λέγεται ''μαλάκας'' ή ''μπαζόφιλος''.Είσαι δυο δεκαετίες πίσω μικρέ. Τα καλύτερα μουνάκια έχει η ΚΝΕ. Για πάενε σε καμια συγκέντρωση της ΚΝΕ ή κανα φεστιβάλ, να σου φύγει το μάτι. και περιποιημένα, καλοπλυμένα, φρεσκοξυρισμένα, τα ταγαρια ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Χαζούλη! :lol:
Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ

το τρέχον άβαταρ είναι μια ευγενική προσφορά της exquisite χρήστριας Chimaera
Άβαταρ μέλους
tsanakas.liaros
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10072
Εγγραφη: Φεβρουάριος 11th, 2011, 2:54 am
Τοποθεσια: Ενίοτε, ψηλά
Το μέλος tsanakas.liaros, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό Utopia » Αύγουστος 2nd, 2011, 12:08 pm

PAmizensSOK έγραψε: Ένα – μεταξύ άλλων – "κράξιμο" που τρώμε συχνά οι κουκουέδες, είναι η χρήση της λεξούλας “οπορτουνισμός”. “Τι μας λες βρε οπορτούνα του κερατά;”Τι μας λες βρε απαρατσικο του κερατα;;;;;


η πλακα ειναι οτι οι ΚΚΕδες νομιζουν οτι οσοι δεν τους ακολουθανε, ειτε δεν κατανοουν την περισπουδαστη γλωσσα τους, ειτε ειναι προβοκατορες. Το να κατανοησει κανεις τον Σοβιετικισμο και να πει "οχι ευχαριστω" δεν παιζει.
Εμεις ξερουμε πως δεν ειναι ολοι Αναρχικοι. Μονο αυτοι ειναι οι σωστοι, οι προκαθορισμενοι για την Ουτοπια. Τι σημασια εχουν οι υπολοιποι; Οι υπολοιποι ειναι απλως η ανθρωποτητα.

ΑΜ
Άβαταρ μέλους
Utopia
Fast poster
 
Δημοσ.: 3952
Εγγραφη: Ιούνιος 21st, 2011, 1:38 am
Το μέλος Utopia, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό Κουρκούας » Αύγουστος 2nd, 2011, 12:19 pm

tsanakas.liaros έγραψε:
Scouser έγραψε:
stack.overflow.gr έγραψε:

Τι; Εγώ νόμιζα ότι είναι αυτός που απλά το βλέπει λίγο ρηχά το θέμα, γράφεται π.χ. στην κομματική νεολαία για τις γκόμενες και όχι για το κίνημα.

Αν συζητάμε για αριστερή οργάνωση ( καλά προφανώς δεν εννοώ την ΠΑΣΠ) αυτός που περιέγραψες λέγεται ''μαλάκας'' ή ''μπαζόφιλος''.Είσαι δυο δεκαετίες πίσω μικρέ. Τα καλύτερα μουνάκια έχει η ΚΝΕ. Για πάενε σε καμια συγκέντρωση της ΚΝΕ ή κανα φεστιβάλ, να σου φύγει το μάτι. και περιποιημένα, καλοπλυμένα, φρεσκοξυρισμένα, τα ταγαρια ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Χαζούλη! :lol:


νταξ ρε παιδί μου, υπάρχει μεγάλη βελτίωση, αλλά δεν είναι ακριβώς ότι τα ταγάρια μπήκαν και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
O πρίγκηψ του γυφτολαϊκού
 
Δημοσ.: 27213
Εγγραφη: Απρίλιος 18th, 2006, 7:06 pm
Τοποθεσια: Θάλασσα
Το μέλος Κουρκούας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Τι θα πει επιτέλους “οπορτουνισμός”;

Δημοσίευσηαπό alexandroso » Αύγουστος 2nd, 2011, 12:30 pm

Το να θες να γαμεύσεις τη Μόνικα δίχως να την αποκαταστήσεις afterwards θεωρείται οππορτουνισμός σύντροφοι;
Don't knock on masturbation. It's sex with someone I love.
Woody Allen

http://nihilspot.blogspot.com
http://vangelakas.blogspot.com/
http://xylokopos.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
alexandroso
Extreme poster
 
Δημοσ.: 77958
Εγγραφη: Μάρτιος 12th, 2004, 12:06 pm
Τοποθεσια: Space
Το μέλος alexandroso, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Φιλοσοφία πολιτικής

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες