Η κατάκτηση του Βερολίνου - Γιόζεφ Γκαίμπελς

Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

 

Η κατάκτηση του Βερολίνου - Γιόζεφ Γκαίμπελς

Δημοσίευσηαπό Δράκοντας » Ιανουάριος 23rd, 2018, 12:46 pm

Εικόνα

http://www.logxi.com/

Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκδίδονται οι αναμνήσεις του Γκαίμπελς από τα χρόνια των αγώνων για την κατάκτηση της εξουσίας, και συγκεκριμένα, από την εποχή που δίνονταν οι μάχες -πολιτικά και κυριολεκτικά- για την κατάκτηση του Βερολίνου. Μέσα από την ζωντανή και λεπτομερή διήγηση, παρακολουθούμε ολόκληρη αυτήν την δύσκολη πορεία, που στόχο είχε την οργάνωση του τομέα του Βερολίνου και την εγκαθίδρυση μιας σταθερής βάσης από όπου θα μπορούσαν αργότερα οι εθνικοσοσιαλιστές να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την Γερμανία.

Όπως αναφέρει ο Θ. Μανιάτης στο πρόλογο της ελληνικής έκδοσης: «…ο Γκαίμπελς ανακαλύπτει ένα καινούριο κόσμο περισσότερο σύνθετο, περισσότερο ρεαλιστικό και περισσότερο ασταθή από εκείνο που είχε γνωρίσει μέσα από τα βιβλία του. Από την ησυχία και την ηρεμία ενός αναγνωστηρίου, ή της σύνταξης του περιοδικού στους πολύβουους δρόμους και πλατείες όπου ο κόσμος ουρλιάζει το θυμό και την απόγνωσή του για τη ποιότητα ζωής που του επέβαλαν οι πολιτικοί του και ζητά να εξαγοράσει την ελπίδα με κάθε θυσία. Ο αγώνας για τη κατάκτηση του πεζοδρομίου προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες και αφήνει περιθώρια για αλλαγές τακτικής, ακόμα και συνθηματολογίας. Σ’ αυτή τη καθημερινή του επαφή με τον κόσμο, αντιμετωπίζει με κριτικό πνεύμα τις προκλήσεις που παραμονεύουν σε κάθε δρόμο και σε κάθε πλατεία. Κατανοεί απόλυτα τη δύναμη του προφορικού λόγου και τον τρόπο που μπορεί να ντύσει κανείς με το συναίσθημα τη ψυχρή λογική. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει να ακούσει το ακροατήριο του. Πόσο και πόσες φορές. Οσμίζεται τις διαθέσεις του. Μεταπηδά με ευκολία από τη παθιασμένη συνθηματολογία στον άκρατο σαρκασμό, ρυθμίζει τις παύσεις, συνεργάζεται με το κοινό του. Σαν ένας μαέστρος μπροστά σε μια καλά προετοιμασμένη ορχήστρα. Σε αντίθεση με τον Hitler δεν αναζητά την έμπνευση και τη διέγερση στα σκοτεινά και μυστήρια βάθη του ασυνειδήτου των μαζών αλλά κινείται σε προκαθορισμένα όρια που βάζει ο ίδιος κάτω από το φως του ήλιου».

Μαζί με τις ζυμώσεις για την εδραίωση του NSDAP στην Γερμανία βλέπουμε από κοντά όλα τα πολυκύμαντα μέσα που χρησιμοποίησαν οι εθνικοσοσιαλιστές για να πετύχουν τον σκοπό τους αλλά και τα μεγάλα εμπόδια που βρήκαν στον δρόμο τους. Η προπαγάνδα έπαιξε μεγάλο ρόλο και τελικά ο σκοπός επετεύχθη όπως καλούσε ο Γκαίμπελς τον γερμανικό λαό : «Στάσου όρθιος και απαίτησε μια Γερμανία που θα ανήκει σε σένα, που θα είναι ελεύθερη από τις αλυσίδες του καταπιεστή. Αυτή είναι η ιστορική αποστολή της γερμανικής εργατικής τάξης. Ελευθερία και ευημερία! Αυτή είναι η πολεμική κραυγή ενάντια στον σάπιο καπιταλιστικό κόσμο! Μείνε μακριά από την στείρα ρητορική...»
Δράκοντας
New poster
 
Δημοσ.: 17
Εγγραφη: Δεκέμβριος 13th, 2017, 12:13 pm
Το μέλος Δράκοντας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επιστροφή στην Λογοτεχνία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες