Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Παραφυσική, ανεξήγητα φαινόμενα.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες

 

Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Παλαιομνήμων » Δεκέμβριος 24th, 2008, 10:00 pm

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα, και σύμφωνα με την Παράδοση, οι Καλλικάντζαροι όπου να’ ναι, θα κάνουν την εμφάνισή τους!
Εικόνα


Όλο το χρόνο, βρίσκονται στα κατάβαθα της Γης, όπου τους έχει στείλει ο Θεός ως τιμωρία για την απείθειά τους! Μα θυμίζει και τον μύθο των Τιτάνων της αρχαίας μας μυθολογίας, μόνο που οι Τιτάνες ήταν γιγαντόσωμοι, ενώ οι Καλλικάντζαροι είναι μικροί, σαν ξωτικά. Ίσως να είναι οι υποτακτικοί του Διαβόλου, ποιος ξέρει!

Όσο διαμένουν λοιπόν κάτω, ροκανίζουν τον χοντρό κορμό του δέντρου, το οποίο στηρίζει τον Κόσμο μας, ώστε να τον καταστρέψουν! Λίγο πριν πέσει, το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, ανεβαίνουν απάνω στην Επιφάνεια της Γης, προκειμένου να μην πλακωθούν από την κατάρρευση, καθώς πλέον αυτή είναι ετοιμόρροπη! Παραλλήλως, θα έχουν την χαρά να δουν έχοντας “καλή θέα” την μεγάλη καταστροφή, που τόσο θέλουν να απολαύσουν!
Άλλη εκδοχή λέει ότι, απλώς διακόπτουν την καταστροφική εργασία τους (της κοπής του δέντρου), η οποία λίγο θέλει για να ολοκληρωθεί, για να ανέβουν στην Γη και να χαλάσουν τις γιορτές των Χριστιανών, αλλά και να απολαύσουν όλες τις λιχουδιές που αυτές τις εορταστικές μέρες υπάρχουν άφθονες!
Ανεβαίνουν κατά χιλιάδες, ξετρυπώνοντας μέσα από κάθε τρύπα!


Σύμφωνα πάντοτε με την παράδοση, υπάρχουν δύο ομάδες Καλλικαντζάρων.

Η πρώτη, τριγυρνά στις εξοχές, στα ρυάκια και τους νερόμυλους. Την ημέρα κρύβονται στις σπηλιές, ενώ τα βράδυα αρέσκονται στο να πειράζουν τους άτυχους περαστικούς, που γυρνάνε καθυστερημένοι από την δουλειά τους! Μεγάλο κίνδυνο, διέτρεχαν τα παλιά χρόνια και οι μαμές, οι οποίες αναγκάζονταν, λόγω ιδιότητος, να κυκλοφορήσουν και νύχτα, αν οι περιστάσεις το απαιτούσαν.

Ιδιαίτερη προτίμηση για τα πειράγματα τους, έχουν προς τις γυναίκες, ενίοτε δε στις όμορφες! Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί παρά να μας έρθουν στο μυαλό και οι Αρχαίοι Σάτυροι, που είχαν ανάλογες προτιμήσεις και χούγια!

Η κατηγορία αυτή των Κ. τρώνε φίδια, χελώνες, σαύρες και ιδιαίτερη αδυναμία έχουν στους βατράχους, τους οποίους τρυπάνε με πρόχειρες ξύλινες σούβλες και τους ψήνουν σε φωτιές, τις οποίες μισόσβηστες έχουν αφήσει οι άνθρωποι το πρωί από την δουλειά στα χωράφια τους.

Εικόνα

Η δεύτερη ομάδα Καλλικαντζάρων, είναι εκείνη που πάει μέσα στα σπίτια - η πιο γνωστή σε μας! Μπαίνουν στα σπίτια για να φάνε και να κάνουν σκανταλιές! Οι μυρωδιές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τα γλυκά και τα φαγητά, τα ξετρελλαίνουν!

Στα σπίτια μπαίνουν συνήθως από την σβηστή καμινάδα, κάνοντας ανατριχιαστικούς θορύβους στην στέγη, ή αλλιώς από κανένα ξεχασμένο παράθυρο, αλλά επίσης, καθώς είναι μικρά και ευκίνητα, μπαίνουν και από τις κλειδαρότρυπες και τις χαραμάδες των θυρών και των παραθυριών..

Γι’ αυτό, οι παλαιοί νυκοκυραίοι, συνήθιζαν να αφήνουν τα βράδυα ένα πιάτο με διάφορα καλούδια, έξω στην αυλή, ιδίως από την πλευρά της καμινάδας, ελπίζοντας ότι, πηγαίνοντας να μπουν οι Καλλικάντζαροι, θα το δουν, θα το φάνε και ίσως χορτάσουν και έτσι αποτραπεί η είσοδός τους στο σπίτι!

Αν όμως τελικώς μπουν στο σπίτι, τότε γίνεται χαμός! Πρώτη τους δουλειά, είναι να μαγαρίσουν τα φαγητά και το καθαρό νερό, ενώ αφήνουν τις ακαθαρσίες τους όπου βρουν! Γι’ αυτό και τα αποφάγια της μιας ημέρας, οι νοικοκυρές τα σκεπάζουν προσεκτικά και στο καπάκι κάνουν ένα σταυρό, ώστε να τα διασφαλίσουν, αφού οι Καλλικάντζαροι, φοβούνται τον σταυρό μόνο που τον αντικρύζουν!

Σταυρό βάζουν και στις θύρες των σπιτιών, ενώ το να κάνεις και απλώς τον σταυρό σου, βοηθάει επίσης σε πολλές δύσκολες… καλλικαντζαροκαταστάσεις!

Εκτός από τον σταυρό, οι Καλλικάντζαροι, φοβούνται την αγιαστούρα του Παπά, ενώ με τίποτα δεν μπορούν το φως της ημέρας! Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που φοβούνται πολύ και τον πετεινό! Η παράδοση λέει, ότι όταν τα χαράματα λαλήσει ο πρώτος πετεινός (συνήθως μαύρου χρώματος), έχουν τόσο πολύ εκπέσει στην κραιπάλη, που αδιαφορούνε στο άκουσμά του! Στο δεύτερο (χρώματος κόκκινου), αρχίζουν και ταράζονται, αλλά οι απολαύσεις είναι πιο δυνατές από τον φόβο! Στο άκουσμα του τρίτου όμως, του λευκού, το βάζουν έντρομοι πλέον στα πόδια! Θα ξαναγυρίσουν το επόμενο βράδυ!

Οι Κ. επίσης, φεύγουν από την μυρωδιά του καμμένου δέρματος, γι’ αυτό και ο λαός, τα παλαιότερα χρόνια, συνήθιζε να καίει τα παλιά παπούτσια γύρω από το σπίτι!

Ακόμα, πετάνε τα αλεύρια και να άλλα φαγώσιμα από δω και από κεί, χύνουν το γάλα, μπερδεύουν τις κλωστές της γιαγιάς και γενικώς στοχεύουν να χαλάσουν την γαλήνη των άγιων αυτών ημερών!


Επίσης, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σβήσουν την φωτιά στην Εστία, ακόμα και ουρώντας! Γι’ αυτό, την στάχτη αυτών των ημερών, την πετάνε στα χωράφια, διότι, με την σπιρτάδα που έχει, σκοτώνει όλα τα ζουζούνια και προφυλάσσει τα φυτά από αρρώστιες και μάτιασμα!

Η φωτιά αυτή στο σπίτι, έχει μεγάλη σημασία για τον Λαό, συνήθεια που διατηρείται από τα Αρχαία μας χρόνια, καθ’ ότι συμβολίζει την ίδια την ζωή. Αυτή η φωτιά, διατηρείται άσβεστη από ένα ογκώδες κούτσουρο (συνήθως από αγριοκερασιές, αγριελιές, πικραμυγδαλιές ή βελανιδιές), το οποίο σε κάποια μέρη, το ονομάζουν Χριστόξυλο, σε άλλα Δωδεκαμερίτη, και σε άλλα Σκαρκάντζαλο.


Ποια είναι όμως η μορφή των Καλλικαντζάρων; Ήδη είδαμε ότι, κατά κανόνα, είναι μικρόσωμοι. Υπάρχουν όμως διάφορα μεγέθη. Κάποιοι δε, είναι τόσο μικροί, που χωράνε να κρυφτούν ακόμα και στην τρύπα μιας μυρμηγκότρυπας, όντες πιο μικροί και από μερμήγκια! Άλλοι πάλι, λένε, έχουν διαστάσεις ανθρώπου, αλλά απεχθούς στην όψη!
Είναι δύσμορφοι, μαυριδεροί, τριχωτοί, με ουρά και μακριά χέρια, σουβλερές μύτες, κόκκινα μάτια, αυτιά κατσικίσια ή και γαϊδουρινά, και κάποιοι λένε ότι, μερικοί από αυτούς είναι μαύροι σαν κατράμι, ομοιάζοντες προς τον διάβολο!...

Ο κάθε ένας από αυτούς, έχει και μιας μορφής κουσουριού! Άλλος είναι κουτσός, άλλος κουλός, άλλος στραβός, άλλος έχει στραβό πρόσωπο κτλ


Τα μωρά που θα γεννηθούν το δωδεκαήμερο και δεν προλάβουν να βαπτιστούν, μεταμορφώνονται, αποκτώντας ιδιότητες Καλλικαντζάρων! Βγαίνουν στον δρόμο και επιτίθενται σε περαστικούς! Τον μεγαλύτερο φόβο, τον έχουν τα μωρά, που γεννήθηκαν ανήμερα τα Χριστούγεννα ή την βδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς και ανήμερα των Θεοφανείων! Σίγουρη σωτηρία, είναι η βάπτισή τους! Όμως όσα από τα παραπάνω μωρά σταθούν άτυχα και πεθάνουν, προτού βαπτιστούν (τα παλιά χρόνια η παιδική και δη η βρεφική θνησιμότητος ήταν πολύ μεγάλη), αυτά παραμένουν για πάντα Καλλικάντζαροι!...

Όμως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς, ακόμα και αν φαινομενικώς βαπτιστούν, εφόσον αυτό δεν γίνει σωστά, αν δηλ. ο παπάς δεν διαβάσει σωστά τα λόγια του βαπτίσματος, ή αν ο νονός έκανε κάποιο λάθος στην εκφώνηση του “πιστεύω”, τότε έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με το αν δεν είχε γίνει καθόλου η βάπτιση! (Δυστυχώς, από τη δική μου βάπτιση, έχουν περάσει πολλά, πολλά χρόνια, και έτσι δεν υπάρχει βίντεο, ώστε να σιγουρευτώ…)

Σε πολλά μέρη της Χώρας μας, υπάρχει η δοξασία ότι, Καλλικάντζαροι, γίνονται όσοι πεθάνουν και δεν έχουν προλάβει να κοινωνήσουν! Εδώ, διαπιστώνουμε, ότι ο παράδοση των Κ. συμπίπτει με αυτή των… βρυκολάκων!

Εικόνα
Καλλικάντζαροι σε βυζαντινή τοιχογραφία.

Η αρχή των μύθων που είναι σχετικοί με τους καλικάντζαρους βρίσκεται στην αρχαιότητα. Οι Αρχαίοι πίστευαν πως οι ψυχές σαν έβρισκαν την πόρτα του Άδη ανοιχτή, ανέβαιναν στον απάνω κόσμο και τριγύριζαν παντού χωρίς έλεγχο και περιορισμούς.
Πολύ αργότερα οι Βυζαντινοί, γιόρταζαν το Δωδεκαήμερο με μουσικές, τραγούδια και μασκαρέματα. Οι άνθρωποι, έχοντας κρυμμένα τα πρόσωπά τους, έκαναν με πολύ θάρρος και χωρίς ντροπή ό,τι ήθελαν. Πείραζαν τους ανθρώπους στους δρόμους, έμπαιναν απρόσκλητοι σε ξένα σπίτια κι αναστάτωναν τους νοικοκύρηδες: ζητούσαν λουκάνικα και γλυκά για να γλυτώσουν απ' αυτούς, έκλειναν πόρτες και παράθυρα. Οι μασκαρεμένοι όμως, έβρισκαν πάντα κάποιους τρόπους να εισβάλλουν στα ξένα σπίτια, ακόμα κι από τις καμινάδες. Κι όλα αυτά για δώδεκα μέρες, ως την παραμονή των Φώτων, οπότε με το Μεγάλο Αγιασμό όλα σταματούσαν κι οι άνθρωποι ησύχαζαν.Και για να τελειώνουμε με την Ιστορία των Κ., παραπάνω είδαμε ότι έρχονται το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, και ενώ το δέντρο είναι έτοιμο να κοπεί και ο κόσμος μας να χαθεί στην φωτιά και την καταστροφή! Μένουν για πάντα εδώ; Πότε φεύγουν;

Οι Κ. παραμένουν κάνοντας αταξίες για όλη την διάρκεια του Δωδεκαημέρου, ως δηλαδή τα Άγια Θεοφάνεια. Όσο όμως βρίσκονται στην Γη και αναλώνονται σε σκανταλιές, πνεύματα αγαθά, στην υπηρεσία του Χριστού, σπεύδουν να αποκαταστήσουν την ζημιά που έχει υποστεί το δέντρο της Γης! Την ημέρα των Φώτων, την ώρα που ο Παπάς αγιάζει τα ύδατα, οι Καλλικάντζαροι φεύγουν πανικόβλητοι, επιστρέφοντας στα έγκατα της Γης και λέγοντας:
<< Φεύγετε να φεύγουμε,
γιατί έρχεται ο τουρλόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του
και θα μας αγιάση
και θα μας μαγαρίση >>

Φτάνοντας στα έγκατα της Γης, διαπιστώνουν με φρίκη ότι, το δέντρο έχει επανέλθει στην προτεραία του κατάσταση και πως για άλλον ένα χρόνο, θα πρέπει να το ξυλοκοπούν αδιακόπως, με ό,τι μέσον έχει ο καθείς τους (άλλος με τσεκούρι, άλλος με πριόνι, άλλος με τα δόντια του κτλ), ώστε να επιτύχουν την πολυπόθητη καταστροφή της Γης!

Μέχρι τότε όμως, προσέχετε όταν κυκλοφορείτε έξω την νύχτα, και στο σπίτι, όταν κάποια γλυκά λείπουν, μην κατηγορείτε το παιδί σας ή τον… παππού! Οι Καλλικάντζαροι θα τα έχουν φάει! :smt111

Εικόνα
Οι Καλλικάντζαροι, ανεβαίνουν στην Γη, αφού πλέον
το δέντρο που την συγκρατεί, ετοιμάζεται να πέσει.
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
Άβαταρ μέλους
Παλαιομνήμων
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7984
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 2nd, 2007, 4:16 am
Τοποθεσια: Κάπου εδώ...
Το μέλος Παλαιομνήμων, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Orion » Δεκέμβριος 25th, 2008, 12:17 pm

Εγώ είδα χτές το βράδυ (λέμε τώρα , ξημερώματα ηταν ) Καλλικάτζαρους :roll:

Αυτά παθαίνεις στις γιορτές , μπλέκεις με το σόϊ και μετά βλέπεις καλλικάτζαρους απο το πιώμα :smt003

Καλά τά "καύσιμα " που φουλάραμε , εκείνα τα γα@@να τα σφηνάκια τι ήθελα ο μαλάκας και τα πινα !!! :roll: :smt003
▆ ▛ ▍▆ ▞
Nullius in verba.
Άβαταρ μέλους
Orion
Maniac poster
 
Δημοσ.: 12705
Εγγραφη: Ιούλιος 9th, 2007, 11:33 pm
Τοποθεσια: 37°58'N , 23°46'E
Το μέλος Orion, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Ακατονόμαστος » Δεκέμβριος 25th, 2008, 12:19 pm

Δυστυχώς τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν τους καλικάντζαρους πλέον. :smt011
Αμερικανοποιηθήκανε...
"Αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)
Άβαταρ μέλους
Ακατονόμαστος
Extreme poster
 
Δημοσ.: 22216
Εγγραφη: Φεβρουάριος 26th, 2008, 2:02 pm
Το μέλος Ακατονόμαστος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό navajo » Δεκέμβριος 25th, 2008, 1:02 pm

Εδώ είμαστε όλο τον χρόνο ρε Παλαιομνήμωνα!

Απλά έχουμε αλλάξει πλέον μορφή, συνήθειες, γίναμε άτρωτοι στο φως, ομορφύναμε, τους κόκκορες τους τρώμε κρασάτους ο Αγιασμός δεν μας πιάνει, ζούμε και κινούμαστε όλον τον χρόνο ΠΑΝΤΟΥ, κλπ

Βέβαια, καποια πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ...

Μας αρέσει να κυνηγάμε όμορφες γυναίκες, έχουμε γίνει καλύτεροι στις μεταμφιέσεις, οι παπαδες μας τρέμουν, η πόρτα του Αδη είναι πάντα κλειστή για μας, τα κάνουμε μπαχαλο όπου μπαίνουμε κλπ κλπ

Επ'ισης ισχύει ακόμη και αυτό με το κουσούρι του καθενός μας.
Για παράδειγμα εγώ έχω πριαπισμό...

Άντε ,καλές γιορτές να έχετε όλοι σας (ακόμη και εσύ γουτσουγουλίνι Περσέα... )
:smt003
Η περσόνα "navajo" αυτοκτόνησε.
Ο τύπος πίσω από αυτήν ζει κάπου εκεί έξω...
...bye bye ...
Άβαταρ μέλους
navajo
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10367
Εγγραφη: Δεκέμβριος 16th, 2006, 12:42 am
Τοποθεσια: ARIZONA DESERT
Το μέλος navajo, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Δεκέμβριος 25th, 2008, 2:22 pm

navajo έγραψε:Εδώ είμαστε όλο τον χρόνο ρε Παλαιομνήμωνα!ΑΙΝΕΙΑΝ Ο ...ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΚΥΝΗΓΟΣ !!!!! :smt005 :smt003
.....το φιλοσοφείν εστί πασοκίζειν
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 60889
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Παλαιομνήμων » Δεκέμβριος 26th, 2008, 6:16 pm

navajo έγραψε:Εδώ είμαστε όλο τον χρόνο ρε Παλαιομνήμωνα!

Σε μένα θα το πεις; Δεν το ξέρω νομίζεις;... :roll:

(Απλώς έτσι λέω στους άλλους, για να μην προφυλάσσονται τις υπόλοιπες 353 μέρες του χρόνου! :smt003 )
Τελευταία επεξεργασία απο Παλαιομνήμων την Δεκέμβριος 26th, 2008, 8:20 pm, επεξεργάστηκε 1 φορές συνολικά.
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
Άβαταρ μέλους
Παλαιομνήμων
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7984
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 2nd, 2007, 4:16 am
Τοποθεσια: Κάπου εδώ...
Το μέλος Παλαιομνήμων, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Παλαιομνήμων » Δεκέμβριος 26th, 2008, 6:45 pm

ΕΛ Μπάντυ έγραψε:Δυστυχώς τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν τους καλικάντζαρους πλέον. :smt011
Αμερικανοποιηθήκανε...

Και ποιος φταίει γι' αυτό, αγαπητέ μου ΕΛ Μπάντυ; Αν τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν για εμάς.... δηλαδή... για τους Καλλικάντζαρους ήθελα να πω!... :smt003 ... δεν φταίει κανείς άλλος, παρά εμείς οι ίδιοι που δεν φροντίσαμε να τους διδάξουμε αυτές τις όμορφες λαϊκές μας παραδόσεις! Από που περιμένουμε να τα μάθουν; Από την τηλεόραση μήπως; Ή ίσως από το σχολείο; Εκεί όπου να 'ναι, δεν θα μαθαίνουν ούτε για τον... Κολοκοτρώνη, οι Καλλικάντζαροι θα είναι το πρόβλημά τους; Οι ίδιοι οι γονείς πρώτα απ' όλα πρέπει να έχουν ευθύνη για να μεταβιβάσουν κάποιες τέτοιες παραδόσεις, κάποιες τέτοιες γνώσεις.

Τι είναι να κάτσει ο πατέρας ή η μάνα, ή ακόμα περισσότερο ο παππούς ή γιαγιά -αν βέβαια βρίσκονται μέσα στην οικογένεια και όχι ξεχασμένοι σε κάποιο γηροκομείο- και για μισή ώρα μόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, να κάτσουν να τους που την ιστορία των Καλλικαντζάρων, σαν ένα όμορφο παραμύθι! Και να το πουν πειστικά, με τρόπο που να μοιάζει αληθινό! Και δεν πειράζει, ας το πιστέψουν τα παιδιά! Αυτά τα γλυκά "ψέμματα" κάποτε θα έχουν να αναπολούν από αυτές τις όμορφες μέρες των παιδικών τους χρόνων, μαζί με την μυρωδιά από τα σπιτικά μελομακάρονα και τα υπόλοιπα γλυκά! Αυτά τα γλυκά "ψέμματα", θα είναι εκείνα που θα σφυρηλατήσουν τις σχέσεις του γονέως ή του παππού με τα παιδιά και τα εγγόνια τους! Με τέτοια γλυκά "ψέμματα" μεγάλωσαν γενεές επί γενεών Ελλήνων και δεν έπαθαν τίποτα, αντιθέτως μεγαλούργησαν!...
Μας έφαγε ο π#@$%ης ο ορθολογισμός! :smt011


Και πού ξέρετε, ίσως αυτά τα γλυκά "ψέμματα", να μην είναι και τόσο ψέμματα τελικά... :roll:
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
Άβαταρ μέλους
Παλαιομνήμων
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7984
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 2nd, 2007, 4:16 am
Τοποθεσια: Κάπου εδώ...
Το μέλος Παλαιομνήμων, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Δεκέμβριος 26th, 2008, 7:37 pm

Γιατι ειναι πιο ομορφη η ιστορια με καλικατζαρους απο τις ταινιες ... σουπερμαν μπατμαν κι σπαιντερμαν στην τηλεοραση;; :smt017
.....το φιλοσοφείν εστί πασοκίζειν
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 60889
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό ΑΡΙΣΤΟΣ » Δεκέμβριος 26th, 2008, 7:45 pm

Εικόνα

για τον Τολκιν ηταν οι ορκς...
If you see my little red rooster
Please drive him home


.
Άβαταρ μέλους
ΑΡΙΣΤΟΣ
Extreme poster
 
Δημοσ.: 70789
Εγγραφη: Μάιος 1st, 2005, 12:33 am
Τοποθεσια: Μαξίμου
Το μέλος ΑΡΙΣΤΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Άρτεμις » Δεκέμβριος 26th, 2008, 7:51 pm

Υπάρχουν και στη σύγχρονη εποχή, με τη διαφορά ότι είναι εδώ όλο το χρόνο και ονομάζονται αντιφάδες............
Άρτεμις
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7520
Εγγραφη: Απρίλιος 23rd, 2005, 8:54 pm
Το μέλος Άρτεμις, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Παλαιομνήμων » Δεκέμβριος 26th, 2008, 7:54 pm

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Γιατι ειναι πιο ομορφη η ιστορια με καλικατζαρους απο τις ταινιες ... σουπερμαν μπατμαν κι σπαιντερμαν στην τηλεοραση;; :smt017

Αινειάν,... χέσε μας, Χριστουγεννιάτικα! :smt003

Εσύ, αν θες, μπορείς να διηγείσαι στα παιδιά σου ιστορίες με τον μπάτμαν! Ή ακόμα καλύτερα, μην τους διηγείσαι τίποτα, αφού ωραιότατα μπορείς να τα βάλεις, να τα δουν και στην τηλεόραση! :xm4:

Και τώρα, γρήγορα στην Θρησκειολογία σου! :smt129
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
Άβαταρ μέλους
Παλαιομνήμων
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7984
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 2nd, 2007, 4:16 am
Τοποθεσια: Κάπου εδώ...
Το μέλος Παλαιομνήμων, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Δεκέμβριος 26th, 2008, 7:59 pm

Παλαιομνήμων έγραψε:
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Γιατι ειναι πιο ομορφη η ιστορια με καλικατζαρους απο τις ταινιες ... σουπερμαν μπατμαν κι σπαιντερμαν στην τηλεοραση;; :smt017

Αινειάν,... χέσε μας, Χριστουγεννιάτικα! :smt003

Εσύ, αν θες, μπορείς να διηγείσαι στα παιδιά σου ιστορίες με τον μπάτμαν! Ή ακόμα καλύτερα, μην τους διηγείσαι τίποτα, αφού ωραιότατα μπορείς να τα βάλεις, να τα δουν και στην τηλεόραση! :xm4:

Και τώρα, γρήγορα στην Θρησκειολογία σου! :smt129Καθε γενια εχει τα δικα της παραμυθια , τις δικες της ιστοριες κι προτυπα να μιμηθει !!! :D

Καποτε ''την βγαζαν'' με ... ιστοριες της γιαγιας γυρω απο το τζακι με καλικατζαρους βρυκολακες νεραιδες κλπ ... σημερα τα παιδια βλεπουν ταινιες με εξωγηινους σπαιντερμαν σουπερμαν κι τα συναφη !!!!

ΓΙΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΤΕ ΚΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ;;; :smt017
.....το φιλοσοφείν εστί πασοκίζειν
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 60889
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Παλαιομνήμων » Δεκέμβριος 26th, 2008, 8:16 pm

Άρτεμις έγραψε:Υπάρχουν και στη σύγχρονη εποχή, με τη διαφορά ότι είναι εδώ όλο το χρόνο και ονομάζονται αντιφάδες............

:smt018 Παρακαλώ, μην μου το πολιτικοποιήσετε το νήμα! Είναι καθαρά Χριστουγεννιάτικο το θέμα! Οι μόνες συζητήσεις που επιτρέπονται επιπλέον, είναι σχετικώς με την Παράδοση κτλ...

Απολύτως οριοθετημένο, δηλαδή! Διότι αν σας αφήσω ελεύθερους, θα μου πλακώσετε όλοι, "Δεξιοί και αριστεροί*", και θα μου το μπαχαλέψετε!
*....είναι ίδιοι στο φαΐ"! Πού μου ήρθε αυτό το παλιό συνθηματάκι; :roll: Τέλος πάντων! Ισχύει ό,τι είπα παραπάνω, καθ' ότι θέλω να... χωνέψω με ηρεμία την χτεσινή
γαλοπούλα!.. Εικόνα
Εικόνα :smt083
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
Άβαταρ μέλους
Παλαιομνήμων
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7984
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 2nd, 2007, 4:16 am
Τοποθεσια: Κάπου εδώ...
Το μέλος Παλαιομνήμων, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Συνταγματαρχης » Δεκέμβριος 26th, 2008, 8:23 pm

Πλακα πλακα "αριστεροφερνουν" οι καλλικαντζαροι. :smt003
"Aν ο Θεός ήταν Δημοκράτης δεν θα έδινε δέκα εντολές, θα έδινε δέκα προτάσεις προς συζήτηση."
Άβαταρ μέλους
Συνταγματαρχης
Fast poster
 
Δημοσ.: 1997
Εγγραφη: Ιούνιος 13th, 2007, 4:15 pm
Τοποθεσια: συγχρονο πεδιο μαχης
Το μέλος Συνταγματαρχης, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Καλλικάντζαροι - έρχονται σήμερα!

Δημοσίευσηαπό Παλαιομνήμων » Δεκέμβριος 26th, 2008, 8:40 pm

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
Παλαιομνήμων έγραψε:
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Γιατι ειναι πιο ομορφη η ιστορια με καλικατζαρους απο τις ταινιες ... σουπερμαν μπατμαν κι σπαιντερμαν στην τηλεοραση;; :smt017

Αινειάν,... χέσε μας, Χριστουγεννιάτικα! :smt003

Εσύ, αν θες, μπορείς να διηγείσαι στα παιδιά σου ιστορίες με τον μπάτμαν! Ή ακόμα καλύτερα, μην τους διηγείσαι τίποτα, αφού ωραιότατα μπορείς να τα βάλεις, να τα δουν και στην τηλεόραση! :xm4:

Και τώρα, γρήγορα στην Θρησκειολογία σου! :smt129

Καθε γενια εχει τα δικα της παραμυθια , τις δικες της ιστοριες κι προτυπα να μιμηθει !!! :D

Καποτε ''την βγαζαν'' με ... ιστοριες της γιαγιας γυρω απο το τζακι με καλικατζαρους βρυκολακες νεραιδες κλπ ... σημερα τα παιδια βλεπουν ταινιες με εξωγηινους σπαιντερμαν σουπερμαν κι τα συναφη !!!!

ΓΙΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΤΕ ΚΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ;;; :smt017

Γιατί ήταν καλύτερο το τζάκι με τις ιστορίες της γιαγιάς, από την τηλεόραση;! Μάλλον είναι θέμα γούστου!

Όπως είναι και θέμα γούστου, υποθέτω, το ότι θεωρούμε καλύτερες τις Ελληνικές παραδόσεις, από τις σύγχρονες... αμερικανιές... :roll:

Αλλά, Αινειάν, γιατί είναι καλύτερη μια μονοκατοικία με κήπο σε μια ήσυχη συνοικία, από μια πολυκατοικία σε μια πυκνοκατοικημένη πολύβουη περιοχή; Και μη μου πεις για τον καθαρό αέρα! Δεν εννοώ αυτό! Ρωτάω από αισθητικής καθαρά πλευράς! Άλλωστε, εγώ, μπορεί να είμαι... αλλεργικός στην γύρη!

Γιατί είναι καλύτερα να φτιάχνουμε γλυκά στο σπίτι, από το να τα αγοράζουμε από έξω; Όχι, δεν αναφέρομαι σε λόγους υγείας, Αινειάν! Είπαμε, από καθαρά αισθητικής πλευράς ρωτάω!

Γιατί είναι καλύτερα τα παιδιά να μεγαλώνουν με την γιαγιά, απ' ότι με την... Φιλιππινέζα (για τους πιο ματσωμένους) ή την Αλβανίδα (για τους πιο... λαϊκούς τύπους!); Στην δεύτερη περίπτωση, έχουν την ευκαιρία να μάθουν και... μια ξένη γλώσσα!

Μπορώ να σου αραδιάσω ένα σωρό ακόμα τέτοια "γιατί", αλλά νομίζω (ή μάλλον, ελπίζω!) να κατάλαβες τι θέλω να σου πω!...
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
Άβαταρ μέλους
Παλαιομνήμων
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7984
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 2nd, 2007, 4:16 am
Τοποθεσια: Κάπου εδώ...
Το μέλος Παλαιομνήμων, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Εναλλακτικές επιστήμες

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες