Ονειρεύεται έξοδο αλλά τρέμει τους τοκογλύφους

Προβλήματα και προτάσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 15 επισκέπτες

 

Ονειρεύεται έξοδο αλλά τρέμει τους τοκογλύφους

Δημοσίευσηαπό Зефир » Ιούνιος 30th, 2017, 2:36 pm

Ο Τσακαλώτος «διστάζει»....ζητάει εισήγηση ΟΔΔΗΧ που προτείνει έξοδο στις αγορές 18/7 αλλά ανησυχεί για «ακριβό επιτόκιο»


Ο ΟΔΔΗΧ προτείνει έξοδο στις αγορές Ιούλιο μάλλον 18 Ιουλίου με τη λήξη του σαμαρικού τριετούς 3,37
http://www.boerse-berlin.com/index.php/ ... 0110029312
αλλά ανησυχεί για το επιτόκιο.

Ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος ήταν θιασώτης της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Από τις επαφές που πραγματοποίησε στο εξωτερικό έστειλε το μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα ακόμη και εντός του Ιουλίου θα βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγου ή re – opening ή μετακύληση.
Ο Τσακαλώτος όταν βρέθηκε στο εξωτερικό και ειδικά στο road show του Λονδίνου ήταν ενθουσιασμένος καθώς και τα μηνύματα που έλαβε από τους επενδυτές ήταν ενθαρρυντικά.

Μια ελληνική έκδοση θα είναι επιτυχής….η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα είναι επιτυχημένη.
Για τον Ε. Τσακαλώτο η έξοδος στις αγορές αποτελεί συν τοις άλλοις και μια μεγάλη πολιτική δοκιμασία.
Εάν υπάρξει έξοδος στις αγορές διασφαλίζει το πολιτικό του μέλλον, ενώ εάν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές….στο επόμενο ανασχηματισμό… θα κριθεί η παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στις συναντήσεις που είχε με το Regling τον επικεφαλής του ESM απεκόμισε ότι οι δανειστές δεν θα εναντιωθούν στα σχέδια εξόδου στις αγορές και ενώ από τον ESM αναφέρθηκε ότι προτιμούν τέλη του 2017 ή αρχές του 2018… δεν θα βάλλουν και εμπόδια για έξοδο νωρίτερα…αρκεί το επιτόκιο να είναι ελκυστικό.

Το επιτόκιο δεν πρέπει να δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές.
Ο Τσακαλώτος ερχόμενος στην Ελλάδα και συνομιλώντας με τον ΟΔΔΗΧ διαπίστωσε ότι η κάλυψη δεν θα είναι πρόβλημα.
Τα 2 δισεκ. θα συγκεντρωθούν και θα υπάρχει και υπερκάλυψη, το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο.
Το πρόβλημα όμως είναι το επιτόκιο.
Έτσι λοιπόν ο Τσακαλώτος για να διασφαλίσει ότι δεν θα του επιρρίψουν ευθύνες εάν κάτι πάει λάθος ζητάει εισήγηση από τον ΟΔΔΗΧ από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους να μελετήσει…την τιμολόγηση.
Ο Τσακαλώτος θέλει να βγει η Ελλάδα στις αγορές Ιούλιο αλλά διστάζει.
Ο ΟΔΔΗΧ προτείνει έξοδο στις αγορές Ιούλιο μάλλον 18 Ιουλίου αλλά ανησυχεί για το επιτόκιο.

Γιατί όμως υπάρχει ανησυχία για το επιτόκιο;

1)Το πρώην 5ετές ομόλογο νυν 2ετές έχει επιτόκιο 3,86%.
Το ομόλογο λήξης 2023 έχει επιτόκιο 4,80% και το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει μέση απόδοση 5,36%.
Τα επιτόκια φαντάζουν λογικά αλλά δεν είναι.
Η Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές 3ετία ή 5ετία.
Στην 3ετία η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο να δανειστεί στο 3,8% όταν επί Σαμαρά δανειζόταν στο 3,5% και χωρίς ποσοτική χαλάρωση.
Στην 5ετία η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο θα δανειστεί μεταξύ 4,4% με 4,6% όταν επί Σαμαρά δανειζόταν στο 4,95%.

2)Ακόμη και εάν η έκδοση είναι απόλυτα ελεγχόμενη για να είναι ρεαλιστική και φυσιολογική, να μην θεωρήσει η αγορά ότι η έκδοση ήταν προσυμφωνημένη σικέ θα πρέπει η τιμολόγηση να ακολουθεί τις απαιτήσεις της αγοράς.
Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά σε ακριβά επιτόκια.

3)Η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια 0,89% στα τελευταία δάνεια του ESM.
Τα 2 δισεκ. που θα αντλήσει η Ελλάδα στην 5ετία με 4,5% σημαίνει 90 εκατ τόκοι και στον ESM οι αντίστοιχοι τόκοι θα είναι 18 εκατ.
Όμως εάν οι τόκοι δεν έχουν σημασία πόσο λογικό είναι η Ελλάδα να επιδιώκει να δανειστεί από τις αγορές με 4,5% επιτόκια στην 5ετία όταν ο ESM τα χορηγεί με 0,89%;

4)Υπάρχει και ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας, ηθικό και πρακτικό.
Η Ελλάδα ζητάει διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μεταξύ άλλων και μείωση επιτοκίων.
Ποιος πολιτικός θα δεχθεί να μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια του ESM όταν η Ελλάδα δανείζεται από τους ιδιώτες επενδυτές επιτόκια 5 φορές υψηλότερα;

http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B ... C2%BB.html
Зефир
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5340
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 3rd, 2014, 7:41 pm
Το μέλος Зефир, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Ονειρεύεται έξοδο αλλά τρέμει τους τοκογλύφους

Δημοσίευσηαπό Зефир » Ιούλιος 11th, 2017, 3:58 pm


Reuters: "Σπάνε τα τηλέφωνα" οι επενδυτές, ρωτούν πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές


Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, αντλώντας χρήματα από τους ιδιώτες σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τον επίσημο τομέα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις επενδυτών και τραπεζιτών που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Ο ESM, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας δήλωσε την Δευτέρα πως η χώρα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την λήξη της τριετούς εξορίας της από τις διεθνείς αγορές, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, λοιπόν, ένας εξ αυτών – το fund BlueBay Asset Management – δήλωσε πως ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δέχονται από τραπεζίτες γύρω από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά.

"Κατά τους προηγούμενους μήνες λαμβάναμε ένα τηλεφώνημα σε διάστημα εβδομάδων από τραπεζίτες, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα γύρω από αυτό το θέμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Mark Dowding του BlueBay Asset Management, ενώ πρόσθεσε πως "Η αίσθηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει άμεσα. Θα περιμέναμε μάλιστα μαι τέτοια κίνηση τις επόμενες εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές”.

Ο Dowding δήλωσε επίσης πως το fund του έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα και πως θα αγόραζε επιπλέον ελληνικούς τίτλους αν η απόδοσή τους ήταν ελκυστική.

Ανάμεσα στους ξένους οίκους με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο κ. Τσακαλώτος τον προηγούμενο μήνα ήταν, σύμφωνα με το Reuters, ήταν το μεγαλύτερο fund ομολόγων του κόσμου, Pimco, και η αμερικανική Standish.

Η Pimco, με την οποία ήρθε σε επαφή το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως δεν έχει ληφθεί προς ώρας κάποια απόφαση για τον ακριβή χρόνο επιστροφής στις αγορές.


http://www.capital.gr/oikonomia/3225615/reuters-spane-ta-tilefona-oi-ependutes-rotoun-pote-tha-bgei-i-ellada-stis-agores
Зефир
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5340
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 3rd, 2014, 7:41 pm
Το μέλος Зефир, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr


Επιστροφή στην Οικονομία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 15 επισκέπτες