Απορία για συναλλαγματικά αποθέματα

Προβλήματα και προτάσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες

 

Απορία για συναλλαγματικά αποθέματα

Δημοσίευσηαπό Zaratul1234 » Φεβρουάριος 14th, 2018, 2:23 am

Διάβαζα μια παλιά είδηση σχετικά με το Κατάρ.
http://www.enikonomia.gr/international/ ... imeto.html
Αν κατάλαβα καλά τα συναλλαγματικά αποθέματα βοηθούν εκτός άλλων περιπτώσεων μια χώρα που αντιμετωπίζει μια έκτακτη ανάγκη.
Ξέρω οτι υπάρχει η οικονομική θεωρία πίσω απο τα συναλλαγματικά αποθέματα, την οποία μόνο στα βασικά κατανοώ μιας και δεν είμαι οικονομολόγος.
Η απορία όμως που έχω έγκειται στο εξής:
Γιατί κάποιες χώρες της Ευρωζώνης έχουνε συναλλαγματικά αποθέματα σχεδόν 1 τρίς όπως η Γερμανία και η Ισπανία και άλλες όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία έχουν λίγα πενιχρά δισ.; Άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία συγκρίνοντας με άλλες χώρες ιδίου μεγέθους οικονομίας έχουν επίσης μικρά συναλλαγματικά αποθέματα της τάξεως των 100-150 δισ. ευρώ.
Οι χώρες που έχουν χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα όπως η Ελλάδα πώς θα αντιμετωπιζαν μια πολύ έκτακτη κατάσταση όπως π.χ. έναν σεισμό με 10 ή 12 ρίχτερ ή κατακλυσμιαία τσουνάμι ή κάτι άλλο.
Φαντάζομαι ότι όταν είναι ένα κράτος σε τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να βρεί εύκολα δανεικό χρήμα στις αγορές διότι γίνεται εξαιρετικά απίθανη η έγκαιρη αποπληρωμή των ομολογων. Η μήπως μπορεί με πολύ υψηλό επιτόκιο; Υπάρχουν funds και τράπεζες που θα δάνειζαν ένα Κράτος σε έκτακη ανάγκη ακόμη και με πολύ υψηλό επιτόκιο;θα μπορούσε να καλύψει το εν λόγω κρατος με τα μικρά συναλλαγματια αποθέματα έτσι την ανάγκη ρευστότητας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;
Άβαταρ μέλους
Zaratul1234
Fast poster
 
Δημοσ.: 1596
Εγγραφη: Δεκέμβριος 27th, 2015, 1:09 pm
Το μέλος Zaratul1234, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επιστροφή στην Οικονομία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες