ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗΣ-60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις. Αναδρομές και διευκρινίσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: raphael και 20 επισκέπτες

 

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗΣ-60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Δημοσίευσηαπό NAER MATARON » Ιούνιος 5th, 2006, 1:46 pm

Ο Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης υπήρξε ένας εκ των εκλεκτών πολεμιστών αξιωματικών που σφράγισε με την παρουσία του τα πράγματα σε κρίσιμες περιστάσεις.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Σεπτεβρίου 1895.
Καταγόταν απο αριστοκρατική στρατιωτική οικογένεια και ήταν γιός του Ανιστρατήγου Ιππικού Ανδρέα Καλλίνσκη-Ροίδη και αδελφός της Μαρίας,μετέπειτα συζήγου του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου.Ο απο την γιαγιά προππάπος του ήταν ο Πολωνός πατριώτης,πολιτικός αυτοεξόριστος στην Ελλάδα,Ανδρέας Καλλίνσκη,Γραμματέας του Βασιλιά Όθωνα και μετέπειτα του Γεωργίου Α'.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 και ενώ σπούδαζε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων,όντας εύελπις της ΙΙ τάξης,εξήλθε λόγω επιστρατεύσεως ως λοχίας Πεζικού.Πολέμησε στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο,επέστρεψε στην σχολή και τελικώς κατατάχθηκε στο Ιππικό ως ανθυπίλαρχος το 1914.Εκείνη την χρονιά προσβλήθηκε απο τυφοειδή πυρετό,ο οποίος του διημιούργησε ωτοσκλήρυνση,με αποτέλεσμα την μόνιμη βαρυκοία.
Το 1916,εξατίας του διχασμού,αποτάχθηκε για λόγους πολιτικούς και επανήλθε με τις εκλογές του Νοέμβρη του 1920.Τοποθετήθηκε στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας ως ίλαρχος στην Ταξιαρχία Ιππικού.Στη μάχη του Ουτς Σεράι(5 Ιουνίου 1921) πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε σοβαρά δύο φορές ως διοικητής της 1ης Επιλαρχίας του 3ου Συντάγματος Ιππικού.Μετά την καταστροφή,τοποθετήθηκε ως επίλαρχος στην Μεραρχία Ιππικού της Στρατιάς του Έβρου.
Το 1924 αποτάχθηκε ''λόγω ανιάτου νοσήματος''-πιθανολογείται για πολιτικούς λόγους.Αρχικά μετατέθηκε απο την Απόταξη σε Τιμητική Αποστρατεία καια ργότερα στην κατάσταση της Πολεμικής Διαθεσιμότητας(Β' Κατηγορίας).
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Επίλαρχος ΠΔ Ανδρέας Καλλίνσκης ζήτησε εθελοντικά την ανάκληση του στην ενεργό υπηρεσία και την 1η Νοεμβρίου,βρέθηκε ως έφεδρος εκ μονίμων,στην πρώτη γραμμή.Ιπποτική πράξη,αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συμμαθητές του ήταν ήδη Μέραρχοι!Πολέμησε σε όλες τις επιχειρήσεις του Α' Σώματος Στρατού.
Κατα την Κατοχή,κατάφερε να διαφύγει στην Μέση Ανατολή τον Ιανουάριο του 1942 και τον επόμενο μήνα ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία,έχοντας στο μεταξύ προαχθεί για την δράση του σε αντισυνταγματάρχη.Τον Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία η οποία είχε συγκροτηθεί στην Αίγυπτο.Τον ίδιο μήνα μεταπήδησε στον Ιερό Λόχο,μονάδα καταδρομών απο εθελοντές αξιωματικούς,οι οποίοι είχαν δεχτεί να υπηρετήσουν εκτελώντας καθήκοντα απλού οπλίτη.Ως Ιερολοχίτης,παρά την ηλικία του,εκπαιδεύτηκε στα Αλεξίπτωτα.Αποτέλεσε το παράδειγμα για όλους τους άνδρες.Πολέμησε στην εκστρατεία της Τυνησίας και συνέχισε να πολεμό στο θέατρο του Αιγαίου ως διοικητής της Α' Μοίρας του Ιερού Λόχου.Στις 31 Οκτωβρίου 1943 συμμετείχε σε πολεμικό άλμα του Ιερού Λόχου στην Σάμο.Τον Απρίλιο του 1944 προήχθη επ Ανδραγαθία σε Συνταγματάρχη.
Απο τον Αύγουστο του 1945,λίγο πριν την διάλυση του Ιερού Λόχου,συνέβαλε στην ιδέα συκρότησης μιας <<Δυνάμεως Καταδρομών>> επιπέδου Ταξιαρχίας.Αν και έγινε δεκτή,δεν υπήρξε συνέχεια,οπότε επανήλθε τον Αύγουστο του 1946,όταν πλέον είχε ξεκινήσει ο αντισυμμοριακός αγώνας.Ευρισκόμενος στην διάθεση του ΓΕΣ,υπέβαλε λεπτομερή εισήγηση για την συκρότηση ανεξάρτητω Λόχω Ορεινών Καταδρομών(ΛΟΚ).Τον Δεκέμβρο εγκρίθηκε η σύσταση 40 ΛΟΚ,σηματοδοτώντας την διημιουργία των Δυνάμεων Καταδρομών.Η εξέλιξη των μονάδων αυτών κατα την διάρκεια των επιχειρήσεων παρουσίασαν μεγάλη επιτυχία στο πεδίο της μάχης.Στις τελικές φάσεις είχε συγκροτηθεί η ΙΙΙ Μεραρχία Καταδρομών στην οποία υπάγονταν οι Ι και ΙΙ Ταξιαρχίες Καταδρομών,υπο τις οποίες τελούσαν 5 Μοίρες(Α',Β',Γ',Δ',Ε') Καταδρομών.
Σε αυτή την δύσκολη περίοδο,ο Καλλίνκης αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή,καθ όλα σεβαστή και παραδεκτή,των πλέων επίλεκτων μονάδων του Ελληνικού Στρατού,που αποτελούσαν την συνέχεια του Ιερού Λόχου.
Στις 21 Μαίου 1956 ο Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης,Διοικητής των Δυνάμεων Καταδρομών και Αρχηγός του Στρατιωτικού Οίκου του Βασιλέως Παύλου,πέθανε απο καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 61 ετών.Κηδεύτηκε την επόμενη φορώντας τον πράσινο μπερέ που αγάπησε και τίμησε.
Για την παρουσία και προσφορά του,η Πατρίδα τον τίμησε-εκτός απο παράσημα- με τις παρακάτων ηθικές αμοιβές.
-Προαγωγή επ'ανδραγαθεία στον Βαθμό του Συνταγματάρχη
-Πέντε Χρυσά Αριστεία Ανδρείας
-Τρεις Πολεμικούς Σταυρούς(Α',Β' Και Γ' Τάξης)
-Τρία Μετάλλια Εξαίρετων πράξεων
-Δύο Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας(Γ' και Δ' Τάξης)
Ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΣΤ' του απένειμε το Παράσημο Διακεκριμένης Υπηρεσίας(DSO)και απο τον πρόεδρο των Ήπα Χάρι Τρούμαν του απονεμήθηκε το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής(The Legion of Merit).
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΑΚΡΙΤΑ ΔΙΓΕΝΗ,ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΟ,ΠΑΣΧΟΝΤΑ,ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΙΣ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΕΣ
NAER MATARON
Fast poster
 
Δημοσ.: 1432
Εγγραφη: Φεβρουάριος 6th, 2006, 1:41 am
Το μέλος NAER MATARON, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό NAER MATARON » Ιούνιος 5th, 2006, 2:07 pm

Η ΗΜΕΡΕΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ 7.6.48 ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΔΥΝ.ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

Τρία έτη παρήλθον αφ' ής η Σημαία,την οποίαν οι πρώτοί Έλληνες Καταδρομείς,άνδρες του Ιερού Λόχου,περιέφερον απο Νίκης εις Νίκην ανα τας ερήμους της Αφρικής και τας θάλασσας της Μεσογείου,υπεστάλη και εναπετέθη ως πολύτιμον του Έθνους κειμήλιον εις το Εθνικόν Μουσείον.
Ο Τρίτος Ιερός Λόχος της Ελληνικής ιστορίας διελύθη και οι άνδρες του με ήρεμον την συνείδησιν επιδόθησαν εις τα ειρηνικά των έργα,οπότε νέα Εθνική περιπέτεια,ο σκληρός αγών τον οποίον Δυνάμεις του σκότους μας επέβαλον,εδιημιούργησε την ανάγκην της συγκροτήσεως επίλεκτων ελαφρών μονάδων των Δυνάμεων Καταδρομών.
Απο έτους ήδη αι Δυνάμεις αύται,κληρονόμοι της λαμπρής παραδόσεως του Ιερού Λόχου,συκροτιθείσαι απο νέους πλήρεις σφρίγους άνδρας και με πυρήνας τους παλαιούς Καταδρομείς της Μεσογείου,αγωνίζεται επιτυχώς κατα την εχθρών της Πατρίδος και καταφέρουν αλλεπάληλα τα ισχυρά των πλήγματα κατα της υπο τον εχθρών του Έθνους κινούμενης ανταρσίας.
Καλούνται σήμερον αι Μοίραι Καταδρομών να λάβωσι εκ των χειρών της Α.Μ. του Βασιλέως,εκπροσωπούντος την ισχυράν του Έθνους ψυχήν,τας πολεμικάς των Σημαίας.
Δεν παρουσιάζονται με τας χείρας κενάς αι Μοίραι Καταδρομών.Καταθέτουσιν την ιεράν τούτην στιγμήν εις τον Βωμόν της Πατρίδος τας Νίκας,της Κονίτσης,του Λυκομούρου,του Πλατάνου,του Αγ.Βλασίου,του Ελικώνος,των Πιερίων,της Ανάβρας,της Βίνιαννης,του Μαστρογιάννη.
Καταθέτουν επίσης την θυσίαν των 112 νεκρών και 256 τραυματιών των,οίτινες προσέφερον την ωραίαν των νεότητα και την σωματικήν των ακεραιότητα υψίστην θυσίαν εις τον βωμόν της Πατρίδος.
Δυνάμεθα να διαβεβαιώσωμε την Α.Μ. και τους ενταύθα εκπροσώπους του Έθνους ότι αι τέσσερεις αύται Πολεμικαί Σημαίαι παραδίδονται εις χείρας ικανάς,αίτινες θα τας περιαγάγωσιν ανα τας υπερηφάνους κορυφάς των ορέων της Ελλάδος,σύμβολα της ισχυράς Ελληνικής Πολεμικής άλκης,και δεν θα τας υποστείλωσιν παρα μόνο όταν θα έχει εκλείψει και το τελευταίον ίχνος της ερυθράς ορδής...(...)


ΚΑΛΛΙΝΣΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Συνταγματάρχης
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΑΚΡΙΤΑ ΔΙΓΕΝΗ,ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΟ,ΠΑΣΧΟΝΤΑ,ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΙΣ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΕΣ
NAER MATARON
Fast poster
 
Δημοσ.: 1432
Εγγραφη: Φεβρουάριος 6th, 2006, 1:41 am
Το μέλος NAER MATARON, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Αρχέλαος » Ιούνιος 5th, 2006, 6:38 pm

Να προσθέσω οτι συνεβαλλε πολυ και στην ίδρυση της ΣΧΑΛ.Εστειλε μάλιστα να εκπαιδευτουν στις ΗΠΑ Ελληνες αξιωματικοι ως αλεξιπτωτιστές.
"Ο νόμος στην μεγαλοπρεπή του ισότητα,απαγορεύει τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες,να ζητιανεύουν στους δρόμους και να κλέβουν ψωμί",Ανατόλ Φράνς
Αρχέλαος
Crazy poster
 
Δημοσ.: 6851
Εγγραφη: Ιανουάριος 30th, 2006, 4:32 am
Το μέλος Αρχέλαος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr


Επιστροφή στην Ιστορία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: raphael και 20 επισκέπτες