ΤΣΑΟΥΣ ΑΝΤΩΝ-ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις. Αναδρομές και διευκρινίσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: fairfax και 30 επισκέπτες

 

ΤΣΑΟΥΣ ΑΝΤΩΝ-ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 5:55 pm

Στην Ανατολική Μακεδονία η κατοχή ήταν απο τις πιο βιαίες και αιματηρές.Το παρακάτω αποσμάσματα για την δράση του Τσαούς Αντών και της ΕΣΕΑ,δίνουν άμεσα συμπεράσματα

ΠΗΓΗ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΑΡΦΟΥΡΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΥΧΟΣ 4

''Παρόλη την καταπίεση,οι Έλληνες της Ανατολικής Μακεδονίας δεν έπαψαν να ζητούν ελευθερία.Στα βουνά της Δράμας είχαν καταφύγει ομάδες Ελλήνων του Πόντου,πολλοί απο τους οποίους ήταν εξασκημένοι στην ανταρτοπόλεμο απο τον καιρό που πολεμούσαν τους Τούρκους.
Οι πολεμιστές αυτοί,καταγόμενοι κυρίως απο την περιοχή του Δυτικού Πόντου,είχαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν αυτή η μορφή πολέμου.
Ήταν σκληροτράχηλοι,ολιγαρκείς,άριστοι σκοπευτές και είχαν μεγάλη αντοχή''

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΑ

Η ΕΣΕΑ(Ένωση Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνα) προήλθε απο την Ένωση των αντάρτικων ομάδων που στην πλειοψηφία απαρτίζονταν απο Πόντιους,βενιζελικούς στο φρόνημα.
Ο ΕΛΑΣ στην περιοχή της Δράμας είχε μέλη όλου του πολιτικού φάσματος τον πρώτο καιρό,απο το 1943 όμως και μετά τα πράγματα άρχισαν να εκτραχύνονται και οι 2 οργανώσεις συγκρούστηκαν.
Έτσι στην ΕΣΕΑ στράφηκαν προς τα δεξιά,και στον ΕΛΑΣ,όπως ήταν φυσικό,κυριάρχησαν οι κομμουνιστές.Η περιοχή της ΕΣΕΑ χωρίστηκε σε οκτώ αρχηγεία.Κυριότεροι αρχηγοί ήταν οι Παπαδάκης,Αβαμίδης,Τοπούζογλου(Καπετάνιος της ΕΣΕΑ,απο τους πιο γενναίους και άριστος σκοπευτής),Μικρόπουλος,Τσακιρλίδης κ.α.
Γενικός αρχηγός ήταν ο Αντώνιος Φωστερίδης(Τσαούς-Αντών) με έδρα το όρος Λεκάνη(Τσαλ-Νταγ).Ο Φωστερίδης,πρώην αγροφύλακας απο το χωριό Κρηνίδες και γιος αντάρτη του Πόντου,απέκτησε το πολεμικό ψευδώνυμο ''Τσαούς'',λόγω του βαθμού του στον στρατό(λοχίας).
Απο τους αριστερούς μισήθηκε όσο κανένας άλλος,ενώ απο τους εθνικόφρονες λατρεύτηκε ως ήρωας.Γεγονός πάντως είναι,ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων,ότι ο Πόντιος οπλαρχηγός πολέμησε σκληρά τους Βουλγάρους και τους αντιστάθηκε όσο μπορούσε.

Η Ανατολική Μακεδονία μαζί με την Ήπειρο ήταν οι περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν κυριάρχησε το ΕΑΜ.Οι λόγοι είναι η ισχυρή παρουσία της ΕΣΕΑ,και τα οργανωτικά προβλήματα του πρώτου.
Οι ομάδες του Τσαούς-Αντών ανέπτυξαν έντονη δράση,με επιδρομές εναντίον Βουλγάρικων θέσεων.Μάλιστα ο σκληροτράχηλος αρχηγός δεν δίσταζε να εισβάλλει και στο Βουλγάρικο έδαφος για συλλογή εφοδείων και να προσβάλλει βουλγάρικες φρουρές(σσ.υπάρχουν σχετικά αποσπάσματα εφημερίδω Βουλγάρικων που αναφέρουν ότι ''οι δολοφόνοι κτύπησαν τους γενναίους στρατιώτες μας'',''ο στρατός μας θα εκδικηθεί''΄κλπ σε αυτό το ύφος για τον Τσαούς Αντών)
Δόθηκαν όμως και κανονικές μάχες,όπως η μάχη του Κοτζά-Ορμάν στις 16 με 20 Φεβρουαρίου 1944 και η μάχη του Κάρα-Ντέρε στις 22 με 29 Αυγούστου.
Η ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ
Η σπουδαιότερη όμως ήταν αυτή της γέφυρας των Παπάδων στις 7 με 11 Μαίου του 1944.Η μάχη αυτή είναι μια απο της σημαντικότερες της Εθνικής Αντίστασης.Δυστυχώς είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Στην τοποθεσία ''Τρία Δένδρα'' στο όρος Κάρα-Ντέρε θα πραγματοποιούνταν ρίψεις εφοδίων(οπλισμός,ρούχα κλπ) απο τους Συμμάχους.Οι Βουλγάρικες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν να εμποδίσουν τους αντάρτες και οι δεύτεροι αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα στο Βουλγάρικο τάγμα.Η τοποθεσία που επιλέχθηκε ήταν η γέφυρα του Νέστου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Παπάδες

Οι δυνάμεις των ανταρτώνδεν ξεπερνούσαν τους 80 άνδρες συνολικά.χωρισμένους σε τρεις ομάδες.Το πρωί της 7ης Μαίου η εμπροσθοφυλακή ενός Βουλγάρικου τάγματος την ώρα που επιχειρούσε να διαβεί την γέφυρα,δέχθηκε θεριστικά πυρά.Ολόκληρα το τάγμα καθηλώθηκε,καθώς τα εύστοχα πυρά των ανταρτών προκαλούσαν μεγάλες απώλειες.Η μάχη μαίνονταν για πολλή ώρα και σύντομα έφθασαν Βουλγάρικες ενισχύσεις.Παράλληλα οι αντάρτες ενισχύθηκαν με δυνάμεις απο το Φαλακρό όρος.

Οι Βούλγαροι με την χρήση Όλμων και πυροβολικού προσπαθούσαν να απωθήσουν τους Έλληνες μαχητές και να περάσουν την γέφυρα.Όλες αυτές τις μέρες οι κάτοικοι της περιοχής ενίσχυσαν τους αντάρτες,είτε μεταφέρωντς εφόδια.Στις 9 Μαίου μια ύστατη προσπάθεια των Βουλγάρων για θετική έκβαση,αεροπλάνα βομβάρδισαν τις θέσεις των ανταρτών.Βρετανός λοχαγός που μάχονταν εμ τους άνδρες της ΕΣΕΑ επιχείρησε να ανατινάξει την γέφυρα,αλλα η προσπάθεια απέτυχε
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 6:16 pm

Το Βράδυ της 10ης Μαίου,μετά απο σκληρές μάχες,οι αντάρτες αποφάσισαν να συμπτυχθούν.Η σκληρότερη μάχη που έγινε στην Ανατολική Μακεδονία κατα την Κατοχή είχε λήξει
Οι αντάρτες φέρονται να έχουν απο πέντε εως εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.Για τους Βουλγάρους η ελληνική πλευρά δίνει τον υπερβολικό αριθμό των 700 νεκρών.Οι πιο αξιόπιστοι Βρετανοί κάνουν λόγο για 150 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Ο δέυτερος αριθμός(των Βρετανών) είναι πιθανότερα ο πιο σωστός.
Σίγουρα όμως πρόκεται για νίκη των ανδρών της ΕΣΕΑ και την μεγαλύτερη επιτυχία του αντάρτικου στην περιοχή.
Μεταπολεμικά ιδρύθηκε μνημείο στην περιοχή,ενώ τελείτο και επίσημος εορτασμός.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 1981 ΩΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ.

Μετά την αποτυχία τους σε αυτή την σύγκρουση,οι κατακτητές όπως άλλωστε συνήθιζαν,ξέσπασαν σε άγρια αντίποινα κατα των κατοίκων της περιοχής.Δεκάδες χωριά της ορεινής δράμας πυροπολήθηκαν και οι κάτοικοι τους εκτοπίστηκαν στο Βουλγαρικό έδαφος.Μαινόμενα τα βουλγάρικα στρατεύματα και οι κομιτατζήδες έκαιγαν και εκτελούσαν δίχως διάκριση.Στις 11 Μαίου,στο χωριό Σκαλωτή εκτέλεσαν 10 άτομα,εκ των οποίων τα 5 παιδιά,ενώ στο Πολυγέφυρο οι Βούλγαροιεκτέλσαν όσους κατοίκους βρήκαν,τα γυναικόπαιδα μάλιστα τα έριξαν στην φωτιά.
Οι αντάρτες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να προστατέψουν τον πληθυσμό,καθώς όλο και ισχυρότερες δυνάμεις Βουλγάρων τους κατεδίωκαν στα βουνά.Οι εκαθαρριστικές επιχειρήσεις απλώθηκαν στα όρη Τσαλ-Ντάγ και Φαλακρό.Το κυνηγητό ήταν συνεχές και ανελέητο.Οι αντάρτες είχαν απώλειες,αλλα υποχωρούσαν συντεταγμένα,αποφεύγοντας την διάλυση και διατηρώντας τον οπλισμό τους.

Τον Ιούλιο του 1944 βουλγάρικα στρατεύματα επιτέθηκαν στην περιοχή της Χαιδούς,όπου είχε μεταφερθεί το αρχηγείο της ΕΣΕΑ.Ο λόγος μεταφοράς ήταν η διευκόλυνση των συμμαχικών ρίψεων.Στην Χαιδού έλαβαν χώρα σκληρές συγκρούσεις.Οι πρώτες επιθέσεις των Βουλγάρων αποκρούστηκαν απο τους έμπειρους άνδρες τους Αντών-Τσαούς.Οι Βούλγαροι όμως επανήλθαν με ισχυρότερες δυνάμεις
Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν οι Πόντιοι μαχητές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.Δεν διαλύηκαν όμως,αντιθέτως συνέχισαν τις δολιοφορές εναντίον των βουλγάρων.

Δυστυχώς αυτόν τον καιρό,οι συγκρούσεις δεν ήταν μόνο μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων.Το αιώνιο πρόβλημα της φυλής,η διχόνοια,είχε εξαπλωθεί.ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΕΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Στα τέλη καλοκαιριού,οι Βούλγαροι προχώρησαν σε επιθέσεις εναντίον τους όρους Φλαακρού όπου βρίσκονταν αρκετές ομάδες της ΕΣΕΑ,και το Παγγαίο όπου κυριάρχούσε ο ΕΛΑΣ.
Παλαιότερα το Παγγαίο ανήκε στους μη κομμουνιστές αντάρτες.Όταν όμως αυτοί αποχώρησαν μετά απο επιθέσεις Βουλγάρων,ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος.
Στο ίδιο βουνό δρούσε και η ομάδα του Καπετάν-Κάππα,η οποίο όμως είχε μάλλον ληστρικό χαρακτήρα και όχι αντιστασιακό
Ο ΕΛΑΣ στην μεγαλύτερη περίοδο της κατοχής δεν είχε ισχυρή παρουσία στην περιοχή
Στα βουνά τα πράγματα ήταν καλύτερα.Στις επιχειρήσεις οι Ελασίτες σημείωσαν κάποιες επιτυχίες κατα των Βουλγάρων.Μεγάλο πλήγμα για αυτούς,αλλα και για ολόκληρη την Μακεδονία,ήταν η πυρπόληση του Μοναστηρίου της Εικοσιφοίνισσας απο τα κατοχικά στρατεύματα.
Η ιστορική μονή είχε χρησιμεύσει ως καταφύγειο και για τις δύο οργανώσεις.
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό foscilis » Ιούλιος 31st, 2006, 6:29 pm

deleted by user request
Real stupidity beats artificial intelligence any time.-- Terry Pratchett
Άβαταρ μέλους
foscilis
Extreme poster
 
Δημοσ.: 30108
Εγγραφη: Μάιος 9th, 2004, 7:29 pm
Το μέλος foscilis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 6:34 pm

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΣΕΑ ΜΕ ΕΑΜ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στην Μακεδονία,ο Β ΠΠ είχε πάρει δραματική μορφή.Οι Γερμανοί υποχωρούσαν σε όλα τα μέτωπα.Οι τεθωρακισμένες μεραρχίες των Σοβιετικών είχαν φτάσει στην Βουλγαρία.Στις 4 Σεπτεμβρίου 1944 η ΕΣΣΔ κύρηξε τον πόλεμο στην Βουλγαρία.Στις 17 τα Σοβιετικά στρατεύματα είχαν καταλάβει και μέχρι τις 25 η χώρα είχε υποταγει.
Η φιλογερμανική κυβέρνηση ανατράπηκε και στην θέση της τοποθετήθηκε φιλοσοβιετική.Έτσι λοιπόν,τα στρατεύματα της κατοχής των Βουλγάρων έγιναν ''συμμαχικά''.Αυτή την αλλαγή ακολούθησαν πολλοί Βούλγαροι αξιωματικοί,οι οποίοι ξαφνικά απο καταπιεστές των Ελλήνων έγιναν σύμμαχοι και αντιστασιακοί
Οι Ελασίτες τότε άρχισαν να γυρίζουν ελεύθερα στα χωριά μαζί με Βούλγαρους στρατιώτες και βγάζοντας λόγους για ''συναδέφλωση''.Όλα αυτά έκαναν άσχημη εντύπωση στους κατοίκους,οι οποίοι έβλεπαν τους χθεσινούς κατακτητές να παρουσιάζονται ως ελευθερωτές
Παράλληλα εντάθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ΕΣΕΑ και ΕΛΑΣ.Τα πράγματα μέχρι το 1943 ήταν σχετικά καλά.Τουλάχιστον η μια οργάνωση ανεχόταν την άλλη.Το ΕΑΜ όμως έβλεπε με καχυποψία τις ομάδες του Φωστερίδη(όπως και όλες τις μη -αριστερές) και σιγά σιγά άρχισαν σχέδια για την διάλυση της ΕΣΑ.Οι σχέσεις των δύο οργανώσεων εντάθηκαν ακόμη περισσότερο για το θέμα του Βρετανού Ταγματάρχη Μύλλερ,καθώς και οι δύο επιθυμούσαν διακαώς την συνεργασία μαζί του.Η παρουσία του θα εξασφάλιζε τη συνεχή ενίσχυση απο τους Συμμάχους.

Όπως σε όλες τις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών στην Ελλάδα,έτσι και εδώ τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για βιαιότητες,συνεργασία με τον εχθρό,εκτελέσεις αθώων κλπ.
Επίσης οι συγκρούσεις ανάλογα με την πηγή παρουσιάζονται ως συντριπρικές νίκες του ενός η του άλλου.Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι την αλλαγή καθεστώτος στην Βουλγαρία τα πράγματα ήταν ισόπαλα.
Οι ομάδες του Τσαούς-Αντών αν και ολιγάριθμες(κάτω απο 1.000 άνδρες) έλεγχαν αρκετές περιοχές.Ο ΕΛΑΣ όμοως άρχισε να ενισχύεται απο τα ΟΜΟΦΡΟΝΑ ΠΛΕΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ,ΤΟΣΟ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΥΛΙΚΟ.Οι δυνάμεις του Φωστερίδη πιέστηκαν έντονα και μετά απο σκληρές μάχες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.Την βοήθεια των Βουλγάρων αγνοούν σκόπιμα αριστεροί ιστορικοί,αν και το έχει παραδεχτεί ο αρχγός του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας,Κώστας Κωνσταντάρας.
Η ΕΣΕΑ διατηρούσε ακόμη αρκετά τμήματα στο Τσαλ-Νταγ.Πολλοί άνδρες τις όμως,είχαν γυρίσει στα χωριά τους,για να προστατέψουν τις οικογένειες τους.
Μετά την αποχώρηση των Βουλγάρικων στρατευμάτων απο την Μακεδονία δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική σύγκρουσε μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Μέχρι την συμφωνία της Βάρκιζας και την διάλυση των αντιστασιακών οργανώσεων,οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε περίοδο έντασης.Αυτή εκδηλώνονταν με αψιμαχίες,δολοφονίες και αντεκδικήσεις των μελών τους,κάτι που θα επαναλαμβάνονταν στον εμφύλιο.
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 6:48 pm

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

''Toν Σεπτέμβριο του 1944 ο Συνταγματάρχης Ι.Παπαπέτρου,μετά απο συννενόηση με την αγγλική αποστολή στο Φαλακρό Όρος(Μποζ Νταγ) Δράμας κάνει τοπική επιστράτευση στα Δυτικά του Στρυμόνα,ανεφοδιάζεται με Αγγλικό οπλισμό και επικεφαλής 368 ανδρών(26 αξιωματικοί) κινείται προς τις Εθνικές αντάρτικες ομάδες του Αντώνιου Φωστερίδη(Αντών Τσαούς)Στο δρόμο αιχμαλωτίζεται απο ισχυρές βουλγάρικες δυνάμεις και μετά παραδίδουν τους αιχμαλώτους στις εαμικές αρχές,με τραγικό αποτέλεσμα''
-Παρμενίων Παπαθανασίου
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό karhergr » Ιούλιος 31st, 2006, 7:03 pm

Sarissa έγραψε:>
>
Στα βουνά τα πράγματα ήταν καλύτερα.Στις επιχειρήσεις οι Ελασίτες σημείωσαν κάποιες επιτυχίες κατα των Βουλγάρων.Μεγάλο πλήγμα για αυτούς,αλλα και για ολόκληρη την Μακεδονία,ήταν η πυρπόληση του Μοναστηρίου της Εικοσιφοίνισσας απο τα κατοχικά στρατεύματα.
Η ιστορική μονή είχε χρησιμεύσει ως καταφύγειο και για τις δύο οργανώσεις.Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας πυρπολήθηκε από το βουλγαρικό στρατό στις 12 Ιουνίου 1944 . Το μοναστήρι σε όλη την διάρκεια της κατοχής υπήρξε ένας φιλόξενος χώρος για τους Έλληνες αντάρτες .

Στοχάζομαι , ότι η πυρπόληση του μοναστηριού δεν έγινε τόσο για την καταστολή της αντιστασιακής δραστηριότητας της περιοχής , αλλά διότι η μονή ήταν ένα σύμβολο , ένα εθνικό και θρησκευτικό μνημείο , που η παρουσία του και μόνο θύμιζε την Ελλάδα . Οι Βούλγαροι είχαν βάλει στόχο τους Έλληνες ιερείς και τα ελληνικά θρησκευτικά σύμβολα , πιστεύοντας ότι μπορούσαν αργότερα να αποτελέσουν ανατρεπτικούς παράγοντες στην διαδικασία εκβουλγαρισμού και πιθανά μελλοντικές εστίες πνευματικής και εθνικής καθοδήγησης για τους Έλληνες . Δια τούτο απαγορεύθηκε και η λειτουργία στην ελληνική γλώσσα και οι μητροπόλεις υπήχθησαν σε αντίστοιχες βουλγαρικές διοικήσεις με Βούλγαρους ιερείς .

Ο ναός δεν κάηκε , μάλλον κατά τύχη , γεγονός που αποδόθηκε σε θεϊκή παρέμβαση . Επίσης , ευτυχώς διεσώθη η εικόνα της Παναγίας , η οποία είχε μετά τα γεγονότα του Δοξάτου και της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης , μεταφερθεί στη Νικήσιανη .

Η εικόνα επιστράφηκε στη Μονή μετά την αναστήλωσή της (ξεκίνησε το 1965 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1967) .
Άβαταρ μέλους
karhergr
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7148
Εγγραφη: Δεκέμβριος 14th, 2005, 8:11 am
Το μέλος karhergr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό karhergr » Ιούλιος 31st, 2006, 7:16 pm

Sarissa έγραψε:>
Οι δυνάμεις του Φωστερίδη πιέστηκαν έντονα και μετά απο σκληρές μάχες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.Την βοήθεια των Βουλγάρων αγνοούν σκόπιμα αριστεροί ιστορικοί,αν και το έχει παραδεχτεί ο αρχγός του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας,Κώστας Κωνσταντάρας.[/b]
>
>
Μετά την αποχώρηση των Βουλγάρικων στρατευμάτων απο την Μακεδονία δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική σύγκρουσε μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Μέχρι την συμφωνία της Βάρκιζας και την διάλυση των αντιστασιακών οργανώσεων,οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε περίοδο έντασης.Αυτή εκδηλώνονταν με αψιμαχίες,δολοφονίες και αντεκδικήσεις των μελών τους,κάτι που θα επαναλαμβάνονταν στον εμφύλιο.Ο συγγραφέας αν και προσπαθεί να διατηρήσει κάποια αντικειμενικότητα στο άρθρο , αγνοεί επιδεικτικά την περιβόητη συμφωνία Τσαούς Αντών και Συράκωφ , (μάλλον τελικά του δαιμόνιου και ικανότατου Μύλλερ και Συράκωφ) ,που ουσιαστικά ήταν και η αιτία της ρήξης .

Οι Βούλγαροι στρατιώτες αποχώρησαν με υποδειγματικό τρόπο από την Ελλάδα , με βάση την προπολεμική οριογραμμή και χάρη στον ΕΛΑΣ δεν σημειώθηκαν λεηλασίες ή αρπαγές περιουσιών κατά την εκκένωση των περιοχών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης .
Άβαταρ μέλους
karhergr
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7148
Εγγραφη: Δεκέμβριος 14th, 2005, 8:11 am
Το μέλος karhergr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 7:28 pm

karhergr έγραψε:
Οι Βούλγαροι στρατιώτες αποχώρησαν με υποδειγματικό τρόπο από την Ελλάδα , με βάση την προπολεμική οριογραμμή και χάρη στον ΕΛΑΣ δεν σημειώθηκαν λεηλασίες ή αρπαγές περιουσιών κατά την εκκένωση των περιοχών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης .

Με αυτό τι θες να αποδείξεις όμως?Ότι οι Βούλγαροι ήταν ''φιλικοί κατακτητές''?
Ή μήπως το ότι ο ΕΛΑΣ καλώς συνεργάστηκε μαζί τους για να διαλύσει την ΕΣΕΑ?
Αμφισβητείς την αντιστάσιακη δράση του Φωστερίδη εναντίον των Βουλγάρων?
Τέλος,τι άποψη έχεις για το ότι η επέτειος και ο εορτασμός μιας απο τις σημαντικότερες μάχες της Εθνικής Αντίστασης καταργήθηκε απο το ΠΑΣΟΚ το '81 ως ''διχαστική''?
Εδώ οι κομμουνιστές κάνουν εκδηλώσεις στον Γράμμο για τον ΔΣΕ,και αναλογίζονται τα ...''θρυλικά χρόνια'' που σκότωναν Έλληνες στρατιώτες..και εκδήλωση για μάχη εναντίον των κατακτητών Βουλγάρων έχει απαγορευθεί(!!!!!!),όπως και το μνημόσυνο που γινόταν κάθε χρόνο υπερ των πεσόντων
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό karhergr » Ιούλιος 31st, 2006, 8:17 pm

Sarissa έγραψε:>
Με αυτό τι θες να αποδείξεις όμως?Ότι οι Βούλγαροι ήταν ''φιλικοί κατακτητές''?
Ή μήπως το ότι ο ΕΛΑΣ καλώς συνεργάστηκε μαζί τους για να διαλύσει την ΕΣΕΑ?
>
>


Έχω γράψει για την αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων και σε προηγούμενο νήμα και είναι λίαν κουραστικό να επαναλαμβάνομαι .

Ο Φωστερίδης (ή Φωστηρίδης) , πολέμησε το βουλγαρικό στρατό . Όπως και ο ΕΛΑΣ , όσο και να θέλουν οι "βουλγαροφάγοι" του μετεμφυλιακού κατεστημένου να αποκρύψουν . Ο ΕΛΑΣ συνεργάσθηκε με το βουλγαρικό στρατό όταν η Βουλγαρία έιχε στρέψει τα όπλα της ενάντια του Άξονος , όταν ήταν πια συμμαχική χώρα . Πού είναι το μεμπτό ; Εκατοντάδες Βούλγαροι φασίστες εκτελέσθησαν είτε από τον ΕΛΑΣ , είτε από το Λαϊκό Στρατό της Βουλγαρίας , μετά την πολιτειακή αλλαγή στη Σόφια .

Και κάτι άλλο . Όσο στα Βαλκάνια κυριαρχούσαν τα αυταρχικά και μιλιταριστικά καθεστώτα , όταν στη Βουλγαρία βασίλευε ο Βόρης , στη Γιουγκοσλαβία ο Αλέξανδρος και στην Αλβανία ο θλιβερός Ζώγου , ουδείς από την ελληνική άρχουσα τάξη και καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις (ίσως με μία εξαίρεση τον Πάγκαλο που οργάνωσε το 1925 μία επιτυχημένη καταδρομική είσοδο στη Βουλγαρία ) δεν έθεσε θέμα κατάληψης εδαφών . Ο Μεταξάς μάλιστα προχωρούσε και σε Βαλκανικά σύμφωνα .

Όταν στις Βαλκανικές χώρες την εξουσία την πήραν οι δημοκρατικές δυνάμεις , άρχισαν ξανά οι Μεγάλες Ιδέες και οι αλυτρωτισμοί . Να πάρουμε τη Βόρεια Ήπειρο , να πάρουμε την Ανατολική Ρωμυλία , φώναζαν οι Βεντήρης και Σία . Δε φώναζαν βέβαια , να πάρουμε την Κύπρο από τη σύμμαχο Αγγλία , γιατί γνώριζαν τι είδους απάντηση θα εισπράξουν .
Άβαταρ μέλους
karhergr
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7148
Εγγραφη: Δεκέμβριος 14th, 2005, 8:11 am
Το μέλος karhergr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 8:25 pm

karhergr έγραψε:
Ο Φωστερίδης (ή Φωστηρίδης) , πολέμησε το βουλγαρικό στρατό . .

1.Τότε γιατί συνεχώς οι αριστεροί συκοφαντούν,απαγόρεψαν τις εκδηλώσεις μνήμης για μάχες της ΕΣΕΑ εναντίον των Βουλγάρων,κα συγχέουν(επίτηδες) τον Τσαούς- Αντών με τον Πούλο ή την ΕΕΣ?
Ή μήπως δεν το πράττουν και όλα αυτά είναι στην φαντασία μου και είναι προίον ''αντικομμουνισμού''?
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sarissa » Ιούλιος 31st, 2006, 8:28 pm

karhergr έγραψε: . Να πάρουμε τη Βόρεια Ήπειρο , να πάρουμε την Ανατολική Ρωμυλία , φώναζαν οι Βεντήρης και Σία . Δε φώναζαν βέβαια , να πάρουμε την Κύπρο από τη σύμμαχο Αγγλία , γιατί γνώριζαν τι είδους απάντηση θα εισπράξουν .

Το φώναξε κάποιος άλλος
Εικόνα

Ή μήπως αυτός ήταν κομμουνιστής ή αριστερός και δεν το πήρα χαμπάρι?


ΥΓ.Και τι κακό σε αυτό που έλεγε ο Βεντήρης για την Β.Ήπειρο.Είτε δημοκρατία,είτε φασισμό,είτε κομμουνισμό είχαν,τι άλλαζε για τους Έλληνες της Β.Ηπείρου?.Αν είχαν δεξιά κυβέρνηση οι Αλβανοί δηλαδή έπρεπε να τους κάνουμε πόλεμο,αλλα αν είχαν ''λαοκρατία'' δεν έπρεπε να πειράξουμε τα συντρόφια.Ωραία λογική ρε.
Άβαταρ μέλους
Sarissa
New poster
 
Δημοσ.: 222
Εγγραφη: Ιούλιος 24th, 2006, 6:14 pm
Το μέλος Sarissa, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό karhergr » Ιούλιος 31st, 2006, 8:54 pm

Sarissa έγραψε:>
>
ΥΓ.Και τι κακό σε αυτό που έλεγε ο Βεντήρης για την Β.Ήπειρο.Είτε δημοκρατία,είτε φασισμό,είτε κομμουνισμό είχαν,τι άλλαζε για τους Έλληνες της Β.Ηπείρου?.Αν είχαν δεξιά κυβέρνηση οι Αλβανοί δηλαδή έπρεπε να τους κάνουμε πόλεμο,αλλα αν είχαν ''λαοκρατία'' δεν έπρεπε να πειράξουμε τα συντρόφια.Ωραία λογική ρε.Καλά αυτό κατάλαβες ; Άλλα των άλλων .
Έγραψα ότι ο αλυτρωτισμός και ο αντιβουλγαρισμός του 1945 ήταν όψιμος και άρα ύποπτος και πιθανά καθοδηγούμενος από ξένα κέντρα . Όσο αφορά τον (πατριώτη μεν , αλλά αφελή) Γρίβα και την πρωτοβουλία που πήρε στην οργάνωση παρτιζάνικου κινήματος ενάντια στους Βρετανούς , αυτό είναι άλλη θεματική ενότητα .

Αν δεν το γνωρίζεις , για να απαντηθεί και η απορία ή μάλλον το ειρωνικό σχόλιο που έθεσες , ο ίδιος ο Νίκος Ζαχαριάδης στην περίφημη συνέντευξή του για τα εθνικά θέματα στους ξένους ανταποκριτές , το 1945 , είχε δηλώσει ότι το ΚΚΕ αν και διαφωνεί , σε περίπτωση σύρραξης με την Αλβανία για το Βορειοηπειρωτικό , οι Έλληνες κομμουνιστές θα πολεμήσουν τους Αλβανούς , με όλες τους δυνάμεις , πιστοί στο κάλεσμα της πατρίδας τους .

[Το ΚΚΕ κατά την περιοδο 1940-1945 επιτέλεσε στο ακέραιο τόσο το πατριωτικό του , όσο και το διεθνιστικό του καθήκον . Υπερασπίσθηκε την ελληνικότητα της Μακεδονίας , αντιστάθηκε στα σχέδια του εκβουλγαρισμού της και πολέμησε για την απελευθέρωσή της . Ταυτόχρονα όμως μετά το φθινόπωρο του 1944 , προσπάθησε με τις μικρές του δυνάμεις να στηρίξει το νέο λαϊκοδημοκρατικό καθεστώς της Βουλγαρίας και αντιστάθηκε στα υπονομευτικά σχέδια των Βρετανών και των οπαδών της βουλγαρικής μοναρχίας ].
Άβαταρ μέλους
karhergr
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7148
Εγγραφη: Δεκέμβριος 14th, 2005, 8:11 am
Το μέλος karhergr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Αύγουστος 3rd, 2006, 11:15 am

Πολύ ελληνικό όνομα αυτό το "Τσαούς Αντών"... Πώς λέμε "Περικλής"; Πώς λέμε "Δημήτρης"; Πώς λέμε "
τα πιο κομπλεξικά εθνίκια είναι οι ελληνοποιημένοι τούρκοι";

ενω το καπεταν Βολγας του ΕΛΑΣ ηταν ετσι;
οπως ...ελλνικα ηταν και τα τραγουδια της Γ διεθνους ,τι τα θελουμε τα οπλα,ψηλα στης Ρωσσαις τα χιονια
Ρε το τασους αντων ηταν ΠΟΝΤΙΑΚΟ ονομα που του το ειχαν δωσει στον ΠΟΝΤΙΟ εκτιος αν αρνεισαι οτι οι ποντιοι ηταν Ελληνες και ελεληνες ητανη τα καθαρματα ΜΕΛΗ του ΚΚΕ που ζουσαν στην Καστορια (βουλγαριζοντες)
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Rudolf Hess » Αύγουστος 3rd, 2006, 11:32 am

karhergr έγραψε:
Sarissa έγραψε:>
>
ΥΓ.Και τι κακό σε αυτό που έλεγε ο Βεντήρης για την Β.Ήπειρο.Είτε δημοκρατία,είτε φασισμό,είτε κομμουνισμό είχαν,τι άλλαζε για τους Έλληνες της Β.Ηπείρου?.Αν είχαν δεξιά κυβέρνηση οι Αλβανοί δηλαδή έπρεπε να τους κάνουμε πόλεμο,αλλα αν είχαν ''λαοκρατία'' δεν έπρεπε να πειράξουμε τα συντρόφια.Ωραία λογική ρε.Καλά αυτό κατάλαβες ; Άλλα των άλλων .
Έγραψα ότι ο αλυτρωτισμός και ο αντιβουλγαρισμός του 1945 ήταν όψιμος και άρα ύποπτος και πιθανά καθοδηγούμενος από ξένα κέντρα . Όσο αφορά τον (πατριώτη μεν , αλλά αφελή) Γρίβα και την πρωτοβουλία που πήρε στην οργάνωση παρτιζάνικου κινήματος ενάντια στους Βρετανούς , αυτό είναι άλλη θεματική ενότητα .

Αν δεν το γνωρίζεις , για να απαντηθεί και η απορία ή μάλλον το ειρωνικό σχόλιο που έθεσες , ο ίδιος ο Νίκος Ζαχαριάδης στην περίφημη συνέντευξή του για τα εθνικά θέματα στους ξένους ανταποκριτές , το 1945 , είχε δηλώσει ότι το ΚΚΕ αν και διαφωνεί , σε περίπτωση σύρραξης με την Αλβανία για το Βορειοηπειρωτικό , οι Έλληνες κομμουνιστές θα πολεμήσουν τους Αλβανούς , με όλες τους δυνάμεις , πιστοί στο κάλεσμα της πατρίδας τους .

[Το ΚΚΕ κατά την περιοδο 1940-1945 επιτέλεσε στο ακέραιο τόσο το πατριωτικό του , όσο και το διεθνιστικό του καθήκον . Υπερασπίσθηκε την ελληνικότητα της Μακεδονίας , αντιστάθηκε στα σχέδια του εκβουλγαρισμού της και πολέμησε για την απελευθέρωσή της . Ταυτόχρονα όμως μετά το φθινόπωρο του 1944 , προσπάθησε με τις μικρές του δυνάμεις να στηρίξει το νέο λαϊκοδημοκρατικό καθεστώς της Βουλγαρίας και αντιστάθηκε στα υπονομευτικά σχέδια των Βρετανών και των οπαδών της βουλγαρικής μοναρχίας ].


Για αυτό δήλωνε ότι δεν είχε πρόβλημα με την επιστροφή των Τσάμηδων στην Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
Rudolf Hess
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15953
Εγγραφη: Αύγουστος 6th, 2004, 11:18 pm
Τοποθεσια: Ηλύσια πεδία
Το μέλος Rudolf Hess, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Motherfucker » Αύγουστος 3rd, 2006, 12:24 pm

Ο karhergr μας κάνει πλάκα! :smt003 :smt003 :smt003 :smt006
"ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΟΔΕΞΙΑΣ!!!!"
Άβαταρ μέλους
Motherfucker
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5665
Εγγραφη: Ιανουάριος 11th, 2004, 3:50 am
Τοποθεσια: Athens
Το μέλος Motherfucker, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Ιστορία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: fairfax και 30 επισκέπτες