Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις. Αναδρομές και διευκρινίσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: BiggusDickus, key$tone, Leporello, paralimni13 και 55 επισκέπτες

 

Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Λόρδος Ταντρίδης » Ιούλιος 15th, 2008, 9:33 am

Εικόνα

15 Νοεμβρίου 1891 στο Heidenheim an der Brenz / Württemberg κοντά στο Ουλμ της Γερμανίας. Ο πατέρας του, που λεγόταν επίσης Έρβιν, ήταν Διευθυντής στο τοπικό Γυμνάσιο, και η μητέρα του Χέλεν γόνος τοπικής πλούσιας οικογένειας. Το ζεύγος είχε επίσης άλλα τρία παιδιά, τον Καρλ, τον Γκέρχαρντ και την Χέλεν.

Αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία να σπουδάσει μηχανικός, ο πατέρας του όμως τον έπεισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Ο νεαρός Έρβιν εγγράφεται στη Σχολή Ευελπίδων του Ντάντσιχ (Danzig) to 1910. Tο 1911 γνωρίζει μια κοπέλα, την Λουσί Μαρία Μολίν {Lucie Maria Mollin), την οποία ερωτεύεται και νυμφεύεται το 1916. Ο Έρβιν αγαπούσε πολύ τη σύζυγό του, όπως μαρτυρούν οι επιστολές που της έστελνε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών αποστολών του (και ειδικότερα στο Β΄ Παγκ. Πόλεμο) και χαϊδευτικά την αποκαλούσε "Λου". Απέκτησαν ένα γιό, τον Μάνφρεντ (1928).

Το 1912 τελειώνει τις σπουδές του και τοποθετείται στο 124ο Σύνταγμα του Γερμανικού Στρατού με το βαθμό του ανθυπολοχαγού . Συμμετέχει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το Σώμα των Αλπινιστών (Alpen Korps) και παίρνει μέρος σε πολλές μάχες στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στη Γαλλία. Τραυματίζεται τρεις φορές, ωστόσο με την αποθεραπεία του επιστρέφει στο μέτωπο.

Η πρώτη μεγάλη ένδειξη της στρατιωτικής του μεγαλοφυΐας παρέχεται στη μάχη του Caporetto, όπου κατανικώντας τους Ιταλούς, συλλαμβάνει αιχμαλώτους περίπου 150 αξιωματικούς και 9.000 στρατιώτες και κυριεύει 81 πυροβόλα της φρουράς του Longarone. Για το κατόρθωμά του αυτό παίρνει το παράσημο "Pour le merite" (ύψιστη τιμητική διάκριση της Πρωσσίας) καθώς και το σταυρό του Ιππότη (Ritterkreuz) για τις γενικότερες υπηρεσίες του στη χώρα του .

Τη δεκαετία του '20 υπηρετεί σε διάφορα συντάγματα του γερμανικού στρατού. Το 1929 τοποθετείται εκπαιδευτής της Σχολής Πεζικού (έχοντας το βαθμό του Λοχαγού) στη Δρέσδη, όπου παραμένει μέχρι το 1933. Στη συνέχεια αναλαμβάνει καθήκοντα στη Σχολή Πολέμου του Πότσδαμ (Potsdam) από το 1935 μέχρι το 1937. To 1937 εκδίδει το ημερολόγιο που κρατούσε κατά τη δράση του στον Α΄ Πόλεμο με τον τίτλο "Infanterie greift an", το οποίο και γίνεται χρηστικό εγχειρίδιο της εποχής. Αυτό το εγχειρίδιο τράβηξε την προσοχή του Χίτλερ για τον αξιωματικό αυτό. Ο Ρόμμελ μετατίθεται στη Σχολή Πολέμου του Wiener-Neustadt, όπου παραμένει μέχρι το 1938 εκδίδοντας και δεύτερο βιβλίο, με τίτλο "Panzer greift an".

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ο Ρόμμελ γοητεύεται από τις προοπτικές που ανοίγει για τη Γερμανία ο νέος ηγέτης. Συνδέεται μαζί του και αναλαμβάνει υπεύθυνος της προσωπικής του ασφάλειας, όταν ο Χίτλερ επισκέπτεται τη Σουδητία (Sudetenland) το 1938 και την Πράγα το 1939 μετά την ολοκληρωτική προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας από το Ράιχ. Ωστόσο, ο Ρόμμελ ουδέποτε υπήρξε οπαδός του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και, φυσικά, ούτε έγινε ποτέ μέλος του.

Δράση στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1940, έχοντας πλέον το βαθμό του Στρατηγού, συμμετέχει στην επίθεση εναντίον της Γαλλίας ως Διοικητής της 7ης Μεραρχίας Θωρακισμένων (Panzerdivision). Όπως και ο συνάδελφός του Χάιντς Γκουντέριαν, ο Ρόμμελ είναι οπαδός του πολέμου των κινήσεων και εκπληρώνει λαμπρά την αποστολή που του έχει ανατεθεί: Η μονάδα του είναι η πρώτη που φθάνει στη Μάγχη και στις 19 Δεκεμβρίου καταλαμβάνει το Χερβούργο, σημαντικό λιμάνι της Γαλλίας [5].

Πολλοί λένε ότι ο αρχικός του θαυμασμός προς τον Φύρερ κλονίστηκε , ένα μεγάλο ιστορικό λάθος , καθώς παραμένει περισσότερο από πιστός στην παράδοση των Πρώσσων αξιωματικών: Εκπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσες αποστολές του ανατίθενται. Έτσι, το 1941 του ανατίθεται η διοίκηση της 15ης Πάντσερ και της 5ης Ελαφράς Μεραρχίας: Αυτές θα αποτελέσουν τον πυρήνα του γνωστού ως "Afrika Korp" γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στη Βόρεια Αφρική. Βασική του αποστολή είναι να βοηθήσει το αντίστοιχο ιταλικό σώμα, το οποίο έχοντας πολύ κακό οπλισμό, ατάλαντους ηγέτες και χαμηλό ηθικό, έχει υποστεί σχεδόν συντριβή από τις Βρετανικές δυνάμεις. Ο Ρόμμελ, με πολύ κατώτερες αριθμητικά δυνάμεις, ανατρέπει ολοκληρωτικά το σκηνικό. Στις μάχες αυτές χρησιμοποιεί πολλά τεχνάσματα: Τοποθετεί παλιούς κινητήρες αεροσκαφών σε φορτηγά με σκοπό να σηκώνουν σκόνη για να δείχνουν υπέρτερες οι δυνάμεις του, μετακινεί φορτηγά προς κάποια κατεύθυνση για να επισημανθούν από την αεροπορία και το βράδυ αυτά γυρίζουν στη βάση τους κτλ3. Οι Βρετανικές δυνάμεις πέφτουν συχνά στις "παγίδες" αυτές, που επάξια του χαρίζουν το προσωνύμιο "αλεπού της ερήμου". Καταφέρνει, έτσι, να εκδιώξει τις βρετανικές δυνάμεις από τη Λιβύη και να τις επαναφέρει στην Αίγυπτο. Περικυκλώνει το Τομπρούκ, σημαντικό λιμάνι στη Μεσόγειο, και το κυριεύει. Οι Βρετανοί οργανώνουν τρεις επιχειρήσεις για την ανακατάληψή του, τις επιχειρήσεις "Brevity" και "Battleaxe", οι οποίες αποτυγχάνουν. Η τρίτη, η επιχείρηση "Σταυροφόρος" (Crusader), αρχικά επιτυγχάνει και ο Ρόμμελ οπισθοχωρεί μέχρι την κωμόπολη της Ελ Αγκέιλα (7 Δεκεμβρίου 1941). Έχοντας πάρει θάρρος, οι βρετανικές δυνάμεις τον καταδιώκουν, αλλά στις 20 Ιανουαρίου ο Ρόμμελ εξαπολύει σφοδρή αντεπίθεση προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Οι Σύμμαχοι φθάνουν στο Τομπρούκ και κλείνονται εκεί προετοιμαζόμενοι για πολιορκία. Στις 24 Μαΐου, όμως, ο Ρόμμελ επιτίθεται ξανά και πλευροκοπεί τις συμμαχικές δυνάμεις στη Γκαζάλα και το Μπιρ Χακίμ, εξαναγκάζοντάς τις σε υποχώρηση. Εγκαταλείπουν έτσι το Τομπρούκ, που ο Ρόμμελ καταλαμβάνει στις 6 Ιουνίου του 1942, αναγκάζοντας τους 33.000 υπερασπιστές του να παραδοθούν. Η νίκη αυτή του εξασφαλίζει τη στραταρχική του ράβδο. Παράλληλα, κάνει τον Τσώρτσιλ να αναφωνήσει "δε θα βρούμε ποτέ ένα στρατηγό ικανό να κερδίσει μια μάχη;".

Ο Ρόμμελ καταδιώκει τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες τον σταματούν στο Ελ Αλαμέιν, γιατί αυτός δεν έχει τα μέσα να προχωρήσει. Το Σεπτέμβριο εγκαταλείπει την Αφρική, καταφεύγοντας στο Ζέμμερινγκ γιατί έχει παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ασθένειας: Υψηλή πίεση, εντερικό κατάρρου, ηπατοπάθεια. Επιστρέφει εσπευσμένα μετά τη 2η μάχη του Ελ Αλαμέΐν, μετά την οποία το 'Αφρικα Κορπ έχει επανέλθει στην Τυνησία εγκαταλείποντας όσα κατέκτησε. Στη μάχη του περάσματος Kasserine, ο Ρόμμελ καταφέρνει να επιφέρει μεγάλες απώλειες στο 2ο Σώμα των ΗΠΑ και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του. Το Άφρικα Κορπ, όμως, πάσχει σημαντικά από έλλειψη εφοδίων και, κυρίως, βεζίνης, ενώ παράλληλα είναι αδύνατο να του σταλούν ενισχύσεις. Ο Ρόμμελ ανακαλείται από το Χίτλερ και επιστρέφει στη Γερμανία.

Ο Χίτλερ, όμως, δεν τον αφήνει να συνεχίσει τη θεραπεία του, όπως του είχε πει ανακαλώντας τον. Στις 23 Ιουνίου τοποθετείται επικεφαλής της Ομάδας Στρατιών Β που επιτηρούν τα παράλια της Νορμανδίας. Ο στρατάρχης έχει επίγνωση του δυσχερέστατου έργου που έχει αναλάβει. Διατάσσει την κατασκευή οχυρωμένων θέσεων, την πόντιση ναρκών, την κατασκευή αντιαρματικών εμποδίων. Δυστυχώς, τα απόλυτα σωστά μέτρα που ήθελε να λάβει δεν έγινε δυνατό να υλοποιηθούν: Το τσιμέντο χρησιμοποιήθηκε για τις βάσεις του Πεενεμούντε (εκτόξευση των V2), οι εκρηκτικές ύλες είναι ανεπαρκείς για την κατασκευή του απαιτουμένου αριθμού ναρκών, για τα αντιαρματικά εμπόδια λείπουν τα κατάλληλα μέταλλα. Ο Ρόμμελ γνωρίζει πόσο εύθραυστο είναι το μέτωπο που υπερασπίζεται, όσο και αν ο Φύρερ επιμένει να το αποκαλεί "τείχος του Ατλαντικού". Προσπαθεί να κρατήσει τουλάχιστον τα απαραίτητα θωρακισμένα, όμως ο Στρατάρχης Γκερντ φον Ρούντστετ, ιεραρχικά ανώτερός του, τα θέλει στην κεντρική Γαλλία. Ο Χίτλερ συντάσσεται με τον Ρούντστετ και η Νορμανδία στερείται και του τελευταίου, ικανού να αντιμετωπίσει τη Συμμαχική απόβαση, μέσου. Παράλληλα, ο τομέας δε διαθέτει παρά ανεπαρκέστατο πυροβολικό και τα περισσότερα τάγματα που τον επανδρώνουν είτε στελεχώνονται από υπερήλικες ή ασθενείς εφέδρους είτε είναι τάγματα Οστρούππεν.

Όπως είναι φυσικό, η συμμαχική απόβαση (D-Day) επιτυγχάνει. Στο μεταξύ, στις 20 Ιουλίου γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ. Εκτελεστής είναι ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ, στη συνωμοσία, όμως, λένε ότι πήρε μέρος και ο Ρόμελ , ακόμη μία λανθασμένη φήμη . Η απόπειρα αποτυγχάνει και η Γκεστάπο αναλαμβάνει την εξιχνίασή της. Αποκαλύπτει υποτίθετε τη συμμετοχή του Ρόμμελ, ο οποίος, βέβαια, δεν είναι δυνατό να δεχθεί να περάσει από δημόσια δίκη, ενώπιον "λαϊκού δικαστηρίου" , και καταδικάζετε σε θάνατο για μία προδοσία που δεν διέπραξε ποτέ . Ο Χίτλερ του προσφέρει εναλλακτική λύση, στέλνοντας δύο στρατηγούς με μια επιστολή του και μια κάψουλα στο Χέρλιγκεν, όπου ο Στρατάρχης ανέρρωνε από σοβαρό τραυματισμό στη Γαλλία: Να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, με αντάλλαγμα να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος του και να μη κινδυνεύσουν με αντίποινα η σύζυγός του και ο γιος τους. Ο Ρόμμελ δέχεται και στις 16 Οκτωβρίου 1944 καταπίνει μια κάψουλα υδροκυανίου. Ενταφιάζεται με τιμές ήρωα πολέμου στο Χέρλινγκεν .

Ο γιός του, Μάνφρεντ, ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε δήμαρχος στη Στουτγάρδη από το 1974 ως το 1996, όντας παράλληλα ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς του κόμματός του.
Ελευθερια - Τιμη - Θαρρος
Άβαταρ μέλους
Λόρδος Ταντρίδης
Crazy poster
 
Δημοσ.: 6506
Εγγραφη: Νοέμβριος 19th, 2007, 9:20 pm
Τοποθεσια: Arian Socialist Confederacy
Το μέλος Λόρδος Ταντρίδης, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Black Metal Κommando » Ιούλιος 15th, 2008, 9:39 am

Πρέπει να είναι το πρώτο ποστ σου, άξιο ανάγνωσης.

Είναι μια πρόοδος.
Το μέλος αποχώρησε.
Black Metal Κommando
Crazy poster
 
Δημοσ.: 6373
Εγγραφη: Μάρτιος 11th, 2007, 5:54 pm
Τοποθεσια: Έξω από εδώ.
Το μέλος Black Metal Κommando, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Et Tu, Healy » Ιούλιος 15th, 2008, 9:43 am

Καλός, αλλά λίγος ο Rommel. Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ υπήρξε ο Heinz Guderian.
Knock! Knock!
War's where?
The Twwinns!


Πάρτι κάνουν οι Ευρωπαϊκές ομάδες. Ξέρετε γιατί, δε μπορώ (και δε χρειάζεται) να το γράψω!
Άβαταρ μέλους
Et Tu, Healy
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17256
Εγγραφη: Ιανουάριος 22nd, 2007, 1:02 pm
Τοποθεσια: 41 Brighton Square, Rathgar.
Το μέλος Et Tu, Healy, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό The Great Leader » Ιούλιος 15th, 2008, 10:40 am

Seamus Seoighe έγραψε:Καλός, αλλά λίγος ο Rommel. Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ υπήρξε ο Heinz Guderian.


Ο Manstein για μένα θεωρώ ότι ήταν ο καλύτερος στρατηγός του Γ'Ράιχ.Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο για την κατάκτηση της Γαλλίας ήταν δικής του έμπνευσης.Ο Γκουντέριαν πρόσφερε το θεωρητικό πλαίσιο στο πώς θα έπρεπε να διεξαχθεί ένας νέος πόλεμος από τους Γερμανούς.Ο Ρόμμελ ήταν καλός για τακτικό επίπεδο,αλλά σε στρατηγικό επίπεδο είχε αδυναμίες.Για το μέτωπο της βορείου Αφρικής πάντως,ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος,την κατάλληλη στιγμή.
"Η σοφία είναι μια χτένα που την αποκτάς αφού έχεις καραφλιάσει"
Άβαταρ μέλους
The Great Leader
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5925
Εγγραφη: Απρίλιος 7th, 2007, 10:07 am
Το μέλος The Great Leader, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Ανθέλληνας » Ιούλιος 15th, 2008, 10:43 am

Ο Γκουντέριαν. Ο άνθρωπος κατάφερε και ξαναέκτισε τον κατεστραμμένο Γερμανικό στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο από το τίποτα το 1943 μέχρι να τον καταστρέψουν ξανά στο Κουρσκ.

Ο Μάνσταϊν ήταν από τους κορυφαίους, αν και το σχέδιο για την εισβολή στη Γαλλία ήταν πολύ παλιότερο (του Σλίφεν) και ακολουθήθηκε και στον α' Π.Π.
Άβαταρ μέλους
Ανθέλληνας
Fast poster
 
Δημοσ.: 2133
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 11th, 2007, 2:54 pm
Τοποθεσια: Ψωροκώσταινα
Το μέλος Ανθέλληνας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Ιούλιος 15th, 2008, 11:00 am

καταπληκτικος ηταν και ο χαινριτσι

που αντιμετωπησε τα 20πλασια σοβιετικα στρατευματα στην μαχη του βερολινου
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Ανθέλληνας » Ιούλιος 15th, 2008, 11:08 am

ΤΑΥΓΕΤΗΣ έγραψε:καταπληκτικος ηταν και ο χαινριτσι

που αντιμετωπησε τα 20πλασια σοβιετικα στρατευματα στην μαχη του βερολινου


Έδειξε και μεγάλη ηθική υπόσταση στη συγκεκριμένη μάχη.
Άβαταρ μέλους
Ανθέλληνας
Fast poster
 
Δημοσ.: 2133
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 11th, 2007, 2:54 pm
Τοποθεσια: Ψωροκώσταινα
Το μέλος Ανθέλληνας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό bruno » Ιούλιος 15th, 2008, 11:20 am

Ο <<ιππότης>> του ΄Β ΠΠ.Φερόταν τόσο ανθρώπινα στους αιχμάλωτους συμμάχους,που οι Βρετανοί στρατιώτες συνήθιζαν να λένε <<Καλύτερα αιχμάλωτος του Ρόμμελ,παρά στρατιώτης στην έρημο>>.
Τελευταία επεξεργασία απο bruno την Ιούλιος 15th, 2008, 11:58 am, επεξεργάστηκε 1 φορές συνολικά.
Μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του πολέμου
ΠΛΑΤΩΝ

ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ


Α ΔΟΞΑΡΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ
ΤΕΝΤΩΣΕ ΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΑΠΙΣΩ
Β ΜΗ ΜΕ ΠΑΡΑΤΕΝΤΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ
ΘΑ ΣΠΑΣΩ
Γ ΠΑΡΑΤΕΝΤΩΣΕ ΜΕ ΚΥΡΙΕ
ΚΑΙ ΑΣ ΣΠΑΣΩ
Άβαταρ μέλους
bruno
Fast poster
 
Δημοσ.: 3053
Εγγραφη: Φεβρουάριος 6th, 2008, 5:25 pm
Τοποθεσια: ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Το μέλος bruno, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό The Great Leader » Ιούλιος 15th, 2008, 11:27 am

Ανθέλληνας έγραψε:Ο Μάνσταϊν ήταν από τους κορυφαίους, αν και το σχέδιο για την εισβολή στη Γαλλία ήταν πολύ παλιότερο (του Σλίφεν) και ακολουθήθηκε και στον α' Π.Π.


Βασικά δεν ακολούθησε το σχέδιο Σλήφεν γιατί αναπόφευκτα η γερμανική προέλαση θα σταματούσε πριν από το Παρίσι,ίσως και μακρύτερα.Οι Συμμαχοι είχαν προβλέψει την πιθανότητα οι Γερμανοί να περάσουν τον στρατό τους από το Βέλγιο,την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο,για αυτό ο κύριος όγκος του στρατού ήταν σε εκείνη την περιοχή.Η Γραμμή Μαζινό θα προστάτευε τα γαλλογερμανικά σύνορα ενώ ο κύριος όγκος των Συμμαχικών στρατευμάτων θα κάλυβε τα γαλλοβελγικά σύνορα.Η μόνη περιοχή που ήταν ακάλυπτη ήταν οι Αρδέννες,όπου θεώρησαν ότι το πυκνό δάσος θα εμπόδιζε την προέλαση αρμάτων.Αφού ο Μανσταιν επιβεβαιώθηκε ότι τα panzer έχουν την δυνατότητα να περάσουν από την συγκεκριμένη περιοχή(συμβουλεύτικε τον Γκουντέριαν για αυτό),ανέπτυξε ένα νέο σχέδιο,στο οποίο οι Γερμανοί θα εισέβαλλαν από το Βέλγιο,την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ώστε να παρασείρουν τους Συμμάχους εκεί,αλλά ο κύριως όγκος των τεθωρακισμένω δυνάμεων θα περνούσε από τις Αρδέννες και δεν θα πήγαινε προς Παρίσι,αλλά θα συνέχιζε προς την Μαγχη,παγιδεύοντας το σύνολο των Συμμαχικών Δυνάμεων.Αν και ο Χάλντερ θεωρούσε το σχέδιο ριψοκίνδυνο,ο Χίτλερ ενθουσιάστηκε καθώς του άρεσε η ριψοκίνδυνη μορφή του σχεδίου.

Εικόνα
"Η σοφία είναι μια χτένα που την αποκτάς αφού έχεις καραφλιάσει"
Άβαταρ μέλους
The Great Leader
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5925
Εγγραφη: Απρίλιος 7th, 2007, 10:07 am
Το μέλος The Great Leader, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό chameleon1975 » Ιούλιος 15th, 2008, 11:36 am

καλος ηταν αλλα ολο κλαρινα εκανε! :smt003
Άβαταρ μέλους
chameleon1975
Crazy poster
 
Δημοσ.: 9030
Εγγραφη: Νοέμβριος 17th, 2004, 8:10 pm
Το μέλος chameleon1975, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Landser » Ιούλιος 15th, 2008, 11:57 am

Rommel, Αντιπροσωπεύει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας.
Μεγάλη μορφή, πραγματικά αξιοθαύμαστος.

Επίσης τα goggles του έχουν αφήσει εποχή…
Άβαταρ μέλους
Landser
Fast poster
 
Δημοσ.: 1398
Εγγραφη: Ιούλιος 20th, 2006, 2:59 pm
Τοποθεσια: Huis Doorn
Το μέλος Landser, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό diamantis » Ιούλιος 18th, 2008, 2:44 pm

Seamus Seoighe έγραψε:Καλός, αλλά λίγος ο Rommel. Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ υπήρξε ο Heinz Guderian.Ισως να ειναι κι ετσι.

Σχετικα με την αποπειρα κατα Χιτλερ, ο Ρομμελ δεν μετειχε , αλλα ηταν "μαζι τους" , φιλα προσκειμενος και

συμπαθων. Συμφωνουσε και ηθελε να δει τη Γερμανια στη μετα Χιτλερ εποχη.

Οι συλληφθεντες "εδωσαν" και το δικο του ονομα.

Πολυ μεγαλος Στραταρχης , μεγαλη προσωπικοτητα και γνησιος πατριωτης μεχρι το τελος.

Για την Γερμανια , την πατριδα του. Μεχρις εκει. Μπραβο για το νημα.
diamantis
Casual Poster
 
Δημοσ.: 765
Εγγραφη: Ιούνιος 26th, 2008, 10:52 am
Το μέλος diamantis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Cas » Ιούλιος 18th, 2008, 3:07 pm

Σίγουρα ήταν ένας πολύ καλός στρατάρχης (ειδικά στην Αφρική που όμως όταν έλειψε γιά λίγο, ο Στούμμε τάκανε θάλασσα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη μάχη του Ελ ΑλαμέΙν, αλλά ήταν πλέον αργά).
Στη Νορμανδία όμως, δεν τα πήγε και τόσο καλά αφού έλειπε από τη θέση του (είχε πάει στη γυναίκα του στη Στουτγάρδη) και οι δυνάμεις του έκαναν ασκήσεις σε άλλο σημείο της Νορμανδίας (στη Ρένν).
Χώρια που είχε τοποθετήσει τα άρματά του κοντά στις ακτές και εύκολα καταστράφηκαν από τους συντριπτικούς βομβαρδισμούς και ήταν σε μόνιμη διαφωνία με τον Ρούνστεντ (αυτός, όπως και ο Χίτλερ, ήθελε την άμυνα πιό πίσω από τις ακτές), πράγμα που δυσχέραινε τις επιχειρήσεις.
Cas
Maniac poster
 
Δημοσ.: 11192
Εγγραφη: Ιούλιος 18th, 2007, 4:38 pm
Το μέλος Cas, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό The Great Leader » Ιούλιος 18th, 2008, 5:35 pm

cas έγραψε:Σίγουρα ήταν ένας πολύ καλός στρατάρχης (ειδικά στην Αφρική που όμως όταν έλειψε γιά λίγο, ο Στούμμε τάκανε θάλασσα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη μάχη του Ελ ΑλαμέΙν, αλλά ήταν πλέον αργά).
Στη Νορμανδία όμως, δεν τα πήγε και τόσο καλά αφού έλειπε από τη θέση του (είχε πάει στη γυναίκα του στη Στουτγάρδη) και οι δυνάμεις του έκαναν ασκήσεις σε άλλο σημείο της Νορμανδίας (στη Ρένν).
Χώρια που είχε τοποθετήσει τα άρματά του κοντά στις ακτές και εύκολα καταστράφηκαν από τους συντριπτικούς βομβαρδισμούς και ήταν σε μόνιμη διαφωνία με τον Ρούνστεντ (αυτός, όπως και ο Χίτλερ, ήθελε την άμυνα πιό πίσω από τις ακτές), πράγμα που δυσχέραινε τις επιχειρήσεις.


Όσο αφορά την εκστρατεία στην Αφρική,η επίθεση προς την Αίγυπτο χωρίς την εξασφάλιση αρκετών εφοδίων(ή την κατάλειψη της Μάλτας ώστε να δημιουργηθεί μια ασφαλή γραμμή ανεφοδιασμού).Στην τελική ο Στούμμε δεν φταίει καθώς ο πόλεμος στην Αφρική ήταν καταδικασμένος από την στιγμή που ο Χίτλερ είχε ρίξει όλο το βάρος στο Ανατολικό μέτωπο.Όσο αφορά για την Νορμανδία,ο Ρούντστεντ είχε δίκιο για την τοποθεσία των αρμέτων στο βέθος και όχι στις ακτές.Στις ακτές ήταν εκτεθημένα τόσο στην Συμμαχική αεροπορία αλλά και στα πυροβόλα του Συμμαχικού ναυτικού.

Πιστέυω ότι ένας από τους λόγους διασημότητας του Ρόμμελ είναι το γεγονός ότι υπηρέτησε στο μέτωπο της Β.Αφρικής.Εκεί δεν υπήρξαν τα φαινόμενα του βομβαρδισμού πόλεων,δεν υπήρχαν SS και γενικά η κτηνωδία που υπήρξε στα άλλα μέτωπα.Στην Β.Αφρική,ο πόλεμος έμοιαζε περισσότερο με τις συγκρούσεις του 19ου αιώνα όπου ήταν στρατός εναντίον στρατού.Για αυτό και το Μέτωπο εκεί ονομάστηκε "πόλεμος χωρίς μίσος".Ο πόλεμος εκεί ήταν ότι έπρεπε για τον ιπποτικό Ρόμμελ.Δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν άνετα για αυτόν το Ανατ.Μέτωπο όπου ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα άγριος καθώς οι Γερμανοί κάναν έναν πόλεμο εξόντωσης.
"Η σοφία είναι μια χτένα που την αποκτάς αφού έχεις καραφλιάσει"
Άβαταρ μέλους
The Great Leader
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5925
Εγγραφη: Απρίλιος 7th, 2007, 10:07 am
Το μέλος The Great Leader, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Στρατηγός Erwin Rommel - Ο μεγαλύτερος στρατηγός του Γ' Ράιχ

Δημοσίευσηαπό Λόρδος Ταντρίδης » Ιούλιος 18th, 2008, 5:38 pm

" Η Αλεπού της Ερήμου " .... δίκαια ονομάστηκε .... :wink:
Ελευθερια - Τιμη - Θαρρος
Άβαταρ μέλους
Λόρδος Ταντρίδης
Crazy poster
 
Δημοσ.: 6506
Εγγραφη: Νοέμβριος 19th, 2007, 9:20 pm
Τοποθεσια: Arian Socialist Confederacy
Το μέλος Λόρδος Ταντρίδης, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr


Επιστροφή στην Ιστορία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: BiggusDickus, key$tone, Leporello, paralimni13 και 55 επισκέπτες