Η εξέγερση των Ciompi

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις. Αναδρομές και διευκρινίσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: paul25 και 34 επισκέπτες

 

Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 16th, 2017, 9:57 pm

Τον 14ο αιώνα η οικονομία της Φλωρεντίας είχε φτάσει σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο εκβιομηχάνισης,βασιζόμενη στη μεταποίηση του μαλλιού που ήταν και η ραχοκοκκαλιά όλης της οικονομίας της πόλης,απασχολώντας ως και το 1/3 του πληθυσμού της πόλης. Η οικονομική ανάπτυξη έφτασε στο peak της στις αρχές του αιώνα και δέχτηκε σοβαρό πλήγμα στο τελευταίο τέταρτο,ως αποτέλεσμα της πανώλης και της κρίσης του τραπεζικού συστήματος. Σε αντίθεση βέβαια με το τελευταίο,η βιομηχανία κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς χωρίς μεγάλες μεταβολές κυρίως μεταθέτοντας το βάρος της κρίσης στους ήδη χαμηλόμισθους εργάτες -ciompi- ανειδίκευτους και μη, οι οποίοι κατέληξαν να ζουν σε τραγικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους χαμηλούς μισθούς, σκληρή φορολόγηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο λόγο τη κρίσης και του πολέμου που ακολούθησε και βέβαια τις ασθένειες.

Σε πολιτικό επίπεδο ο ρεπουμπλικανισμός είχε επικρατήσει κατά κράτος,με του "ευγενείς'" να αποκλείονται εξ ολοκλήρου από την άσκηση της εξουσίας. Κύριος πολιτικός μηχανισμός της πόλης ήταν οι εργατικές συντεχνίες που αντιπροσώπευαν περίπου ένα 10% του συνολικού πληθυσμού. Ο αποκλεισμός της παλιάς αριστοκρατίας δεν έκανε και πολλά για να σταματήσει τις εσωτερικές διαμάχες στην πόλη,αν και η βιαιότητά τους είχε μειωθεί πολύ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Υπήρχαν 21 συνολικά ιεραρχημένες συντεχνίες με τις πιο ανίσχυρες να εκπροσωπούν τους βιοτέχνες κάθε είδους και μικρομαγαζάτορες.

Ισχυρότεροι παράγοντες της πόλης έγιναν οι "νέοι άνθρωποι", ανερχόμενοι τραπεζίτες και βιομήχανοι του μαλλιού προερχόμενοι από την επαρχεία που δεν είχαν σχέσεις με την παλιά αριστοκρατία. Οι οδομαχίες στο εσωτερικό της πόλης μπορεί να είχαν σταματήσει αλλά ο θεσμοθετημένος πολιτικός εκβιασμός*,ο οικονομικός πόλεμος,οι εξορίες και η απειλή της βίας ήταν η νόρμα.

Οι ciompi σ'αυτό το πλαίσιο,παρότι δεν είχα θεσμοθετημένη πολιτική εκπροσώπηση αφού εκπροσωπούνταν από τη συντεχνία του μαλλιού...δηλαδή τη συντεχνία των αφεντικών τους έπαιζαν τον ρόλο του φόβητρου,υποκινούνταν δηλαδή να συγκεντρώνονται στις πλατείες και να διαδηλώνουν ως μέσο πολιτικής πίεσης προς το κυβερνών "κόμμα". Μ'αυτό τον τρόπο ξεκίνησαν και οι διαδηλώσεις του 1378 που οδήγησαν στην εξέγερση των ciompi.

Η εξέγερση του καλοκαιριού 1378,υποκινούμενη σε πρώτο στάδιο από σημαίνοντα μέλη της "αντιπολίτευσης" που κατέφυγαν στην τρομοκρατία όταν δεν κατάφεραν να πετύχουν του στόχους τους στην τελευταία εκλογή ξεκίνησε με τυπικές απεργίες και διαδηλώσεις στην πλατεία αλλά γρήγορα ξέφυγε εκτός ελέγχου,με τους διαδηλωτές να ανοίγουν της φυλακές και να προχωράνε σε λεηλασίες μοναστηριών και εμπρησμούς ενώ την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η λεηλασία του θησαυροφυλακίου της πόλης. Το επόμενο εκτελεστικό(σινιορία) υπό αυτές τις συνθήκες υπέκυψε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει τις ταραχές.
Τις νύχτες που ακολούθησαν οι λεηλασίες συνεχίστηκαν και στο στόχαστρο μπήκαν οι προσωπικές περιουσίες εξεχόντων προσωπικοτήτων της πόλης οι οποίες λεηλατήθηκαν και κάηκαν από το πλήθος

Στο μεταξύ είχαν φτάσει τα αυτιά της κυβέρνησης πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία των κατώτερων τάξεων με στόχο να ανατρέψουν εξολοκλήρου την ίδια την κυβέρνηση και έγιναν προετοιμασίες να κατασταλλεί με τη βία το κίνημα πριν καν αρχίσει και διέταξε όλους του ενόπλους στην υπηρεσία του κράτους να συγκεντρωθούν στις πλατείες. Στον αντίποδα,τα λαϊκά στρώματα μαθαίνοντας τι κινήσεις αυτές εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο και ακολούθησαν νέες διαδηλώσεις. Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν μικρή και τα ίδια τα μέλη του εκτελεστικού προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους,φοβούμενοι για τις περιουσίες και τις ζωές των οικογενειών τους. Ακολούθησαν νέοι εμπρησμοί,στην πυρά ρίχτηκαν τα κατάστιχα της συντεχνίας του μαλλιού ενώ οι εξεγερμένοι παράλληλα με τους εμπρησμούς άρχισαν να αποδίδουν τίτλους ευγενείας σε πρόσωπα που υποκίνησαν τις εξεγέρσεις και άλλους που θεωρούνταν υποστηρικτές της κατώτερης τάξης. Ο αριθμός των εξεγερμένων έφτανε τις 6.000.

Το ίδιο βράδυ,αφού ηρέμησαν οι ταραχές η σινιορία προσπάθησε να έρθει σε συζητήσεις με του εξεγερμένους και τα αιτήματα τους έγιναν έγιναν γνωστά. Αυτά παραδόξως δεν ήταν οικονομικά αλλά κατά βάση πολιτικά: κυρίως απαιτήθηκε η δημιουργία τριών νέων συντεχνιών,οι 2 εκ των οποίων θα εκπροσωπούσαν διάφορους μικροτεχνήτες όπως κομμωτές και οι ράφτες που δεν είχαν μέχρι τώρα δική τους αντιπροσώπευση και το σημαντικότερο μιας γενικής συντεχνίας που θα εκπροσωπούσε όλα τα μέλη των κατώτερων στρωμάτων που δεν είχαν εκπροσώπηση και η εργασίας δεν καλύπτονταν από κάποια από τις υπάρχουσες συντεχνίες. Η συνεδρία της επόμενης ημέρας που έγινε ξανά υπο την απειλή του πλήθους δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα,οι περισσότεροι βουλευτές αποφάσισαν να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν μυστικά το παλάτι της σινιορία το οποίο έμεινε άδειο,στο έλεος των εξεγερμένων.


συνεχίζεται με τη 2η φάση της εξέγερσης...
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 16th, 2017, 10:14 pm

πριν συνεχίσω,πρέπει να αναφέρω ότι ένας απο τους συριζαίους που έλαβε τίτλο ιππότη απο τους ποπολάρους ήταν κάποιος Salvestro de Medici,ο πρώτος αξιόλογος Μέδικος στην ιστορία. Στην επαναστατική κυβέρνηση που ακολούθησε έκανε καλή μπάζα αφού του δώσανε και τις προσόδους απο τα μαγαζιά μιας ολόκληρης συνοικίας...τα εγγόνια του όπως ξέρουμε είχαν λαμπρό μέλλον :D
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 16th, 2017, 11:33 pm

παρτ του:

Στη συνέχεια οι εξεγερμένοι εισβάλουν στο βουλευτήριο οδηγούμενοι από ένα ρακένδυτο και ξυπόλυτο εργάτη του μαλλιού που κράταγε το λάβαρο και αφού ανακοίνωσε στο πλήθος ότι η πόλη είναι δική τους και ρώτησε πως θα προχωρήσουν εκλέχθηκε επι τόπου και δια βοής γκονφαλονιέρος. Ο ίδιος ανακοίνωσε το τέλος των εχθροπραξιών και έστισε κρεμάλες στην πλατεία προς εκφοβισμό όσον ήθελαν να συνεχίσουν τις λεηλασίες. Αφού έκαψε τα σακούλια με τους εκλογημους όρισε ο ίδιος το επόμενο εκτελεστικό στο οποίο συμπεριέλαβε 4 μέλη που ανήκαν στους ciompi και άλλα 2 που ανήκαν σε ελάσσονες συντεχνίες ενώ έδωσε περαιτέρω τιμές και αξιώματα σε πρόσωπα υψηλότερου status με φιλολαϊκή φήμη. Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία κίνηση θορύβησε την ακραία πτέρυγα των εξεγερμένων.

Ο Ντι Λαντο θεωρήθηκε υπερβολικά συναινετικός,ως και φιλικός προς τους ισχυρότερους με αποτέλεσμα να αρχίσουν ξανά οι ταραχές. Μια ομάδα εξεγερμένων συγκεντρώθηκε στη Santa Maria Novella και αποφάσισε να σχηματίσει ουσιαστικά δική της κυβέρνηση,αγνοώντας τον Ντι Λαντο και απαίτησε την εφαρμογή δικών της,ακόμα πιο ριζοσπαστικών νομοθετημάτων από νέα σινιορία. Μετά απο διαπραγματεύσεις που έληξαν βίαια οι ριζοσπάστες και οι ακόλουθοί του αποφάσισαν να πάρουν ξανά τα όπλα και να συγκεντρωθούν στις πλατείες,ακολούθησε μάχη ανάμεσα στις 2 παρατάξεις έξω απο το κτήριο της σινιορία και ο ίδιος ο Ντι Λαντο ηγούμενος προσωπικά της αψιμαχίας κατέστειλε το κίνημα.

Τον επόμενο μήνα-Σεπτέμβριο η δημιουργία της μεγάλης γενικής συντεχνίας αναιρέθηκε,παρόλα αυτά οι άλλες 2 συνέχισαν να λειτουργούν και οι φιλολαϊκοί συνέχισαν να διατηρούν την εξουσία τα επόμενα 3 χρόνια. Ακολούθησε ένα κατά κάποιο τρόπο καθεστώς τρομοκρατίας που περιελάμβανε εκτελέσεις όσων βαφτίζονταν "αντιλαϊκοί",ακόμα και προσώπων που ήταν αρχικά θετικοί προς τα λαϊκά στρώματα.

Μέχρι το 1381 οι ευγενείς που προηγούμενος είχαν αποκλειστεί από την εξουσία κατάφεραν να επικρατήσουν μετά από νέες διαμάχες,σε συνεργασία με μεσαία στρώματα που τρομοκρατήθηκαν απο το καθεστώς των ciompi. Το πολίτευμα πήρε μια εξ ολοκλήρου συντηρητική στροφή,όλα τα φιλολαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων των ciompi αναιρέθηκαν και όλοι οι πρωτεργάτες-συμπεριλαμβανομένου του Ντι Λαντο που είχε διατηρήσει μέχρι τώρα τη θέση του- εξορίστηκαν. Το κύμα της παλινόρθωσης δεν παρέσυρε μόνο τα ριζοσπαστικότερα μέτρα των ciompi αλλά σε γενικές γραμμές η συντηρητική στροφή ειχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν πολλά ρεπουμπλικανικά στοιχεία που υπήρχαν πριν το 1378,με αποκορύφωμα την περίοδο των Μεδικών που το καθεστώς κατέληξε σε ένα ρεπουμπλικανικό κατ όνομα,στην ουσία τυραννικό(με την κλασική έννοια). η εξέγερση των ciompi αποτέλεσε ορόσημο στη Φλωρεντινή ιστορία: προκάλεσε στις ανώτερες τάξεις τις πόλης ένα σχεδόν παθολογικό φόβο και βαθιά δυσπιστία για προς τα κατώτερα στρώματα που καθόρησε την πολιτική απέναντί τους για τον επόμενο 1,5 αιώνα
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 16th, 2017, 11:37 pm

Τι ωραία περίπτωση αυτό ο Μικέλε ε? :D "θερμιδοριανή φιγούρα" τον λένε κάποιες από τις πιο αριστερές πηγές μου. δεν ξέρω αν συμφωνώ :p2: :-? θα ήταν σίγουρα έτσι αν προσπαθούσε να ρίξει στον κάδο όλα τα λαϊκά αιτήματα ή να στήσει καμια προσωπική δικτατορία
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό fonfon » Δεκέμβριος 16th, 2017, 11:45 pm

Της σηνιορίας το κάγκελο γινόταν.
Άβαταρ μέλους
fonfon
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15307
Εγγραφη: Φεβρουάριος 25th, 2012, 4:55 pm
Το μέλος fonfon, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 16th, 2017, 11:48 pm

fonfon έγραψε: Της σηνιορίας το κάγκελο γινόταν.


Σινιορία ελπίζω να ήταν ξεκάθαρο ότι έλεγαν το εκτελεστικό.Βασικά ήταν prioria kai έγινε συνιορία ακριβώς την περίοδο της συντηρητικής παλινόρθωσης :wink: και όντως είχε πολλές γιατί η θητεία ήταν πολύ μικρή,δίμηνη
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό fonfon » Δεκέμβριος 16th, 2017, 11:50 pm

Κυβέρνηση-τοπική βουλή θα έλεγα.
Βοηθάνε και λίγο οι σειρές που πραγματεύονται εκείνες τις εποχές. :)
Άβαταρ μέλους
fonfon
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15307
Εγγραφη: Φεβρουάριος 25th, 2012, 4:55 pm
Το μέλος fonfon, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:13 am

α,ξέχασα να συμπληρώσω τον αστερίσκο στη θεσμοθετημένη τρομοκρατία: είχαν περάσει ένα νόμο περι admonitiones που έλεγε ότι οποιος ανακαλυφθεί ότι είχε προγόνους γιβελινικούς,ευγενείς(οι οποίοι όπως έγραψα ήταν αποκλεισμένοι από τα αξιώματα) μπορούσε να αναγκαστεί σε παραίτηση ειρηνικά ή να τον διώξουν από την πόλη με τις κλωτσιές και να του πάρουν το σπίτι. Κοινωνικό φρόνημα μόνο που οι φάκελοι στις δικές τους περιπτώσεις ήταν μάλλον συνήθως μουσαντένιοι :lol: Αυτός ήταν και ένας απο του λόγους που επιστρατεύτηκαν αρχικά οι προλετάριοι το 1378,η κυβέρνηση ήθελε να άρει το admonition σε συγκεκριμένα άτομα αλλά κατάφερε να το περάσει τον νόμο στη "βουλή"(πάνω λέω η αντιπολίτευση,είναι λάθος αλλά παρδόν,οι λεπτομέρειες είναι πολλές και μπερδεμένες και δε βάζω ούτε τα μισά γιατί για να τα βάλλω θα πρέπεινα κάτσω να γρ'αψ αναλυτικά πως λειτουργούσε όλος ο περίπλοκος κρατικός μηχανισμός)
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Dwarven Blacksmith » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:37 am

Ενδιαφέρον αλλά χρειάζεσαι editor, ξαφνικά πετάς "Ο Ντι Λαντο θεωρήθηκε υπερβολικά συναινετικός" χωρίς πουθενά να έχει προηγηθεί αυτό το όνομα (υποθέτω ήταν ο ρακένδυτος).
Μετά στο επόμενο ποστ μας ρωτάς για ένα Μικέλε. Να υποθέσω ότι είναι το ίδιο άτομο; Γιατί πρέπει να υποθέτω τόσο συχνά;
*Ode to Joy intensifies*
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Extreme poster
 
Δημοσ.: 33399
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 3rd, 2011, 12:00 am
Τοποθεσια: Maiore Patria
Το μέλος Dwarven Blacksmith, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:39 am

Dwarven Blacksmith έγραψε: Ενδιαφέρον αλλά χρειάζεσαι editor, ξαφνικά πετάς "Ο Ντι Λαντο θεωρήθηκε υπερβολικά συναινετικός" χωρίς πουθενά να έχει προηγηθεί αυτό το όνομα (υποθέτω ήταν ο ρακένδυτος).
Μετά στο επόμενο ποστ μας ρωτάς για ένα Μικέλε. Να υποθέσω ότι είναι το ίδιο άτομο; Γιατί πρέπει να υποθέτω τόσο συχνά;


το ίδιο είναι,μου ξέφυγε μάλλον,έχω μια τάση να μην ξαναδιαβάζω αυτά που γράφω,προσπαθώ να την παλέψω :smt003 αν και νομίζωδε θέλει πολύ προσπάθεια εν προκειμένω,τα συμφραζόμενα είναι ξεκάθαρα
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Yochanan » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:42 am

εξαιρετικό νήμα, +1 απο μένα
I Yochanan have foresuffered all
enacted in the same phorum thread
I who protested at the Berlin Wall
And toured in Europe with the Grateful Dead
Άβαταρ μέλους
Yochanan
Extreme poster
 
Δημοσ.: 29801
Εγγραφη: Ιούνιος 3rd, 2005, 7:01 pm
Το μέλος Yochanan, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 17th, 2017, 1:00 am

Πάντως νομίζω είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα αιτήματα δεν ήταν οικονομικά αλλά βασικά πολιτική χειραφέτηση α και β) εκπροσώπηση. Πρέπει να πω ότι εκτός απο τις άθλιες συνθήκες των ciompi το βιοτικό επίπεδο ήταν καλό σε γενικές γραμμές με αρκετά μεγάλη εγγραματοσύνη για την εποχή. Οι μπαρμπέρηδες και οι ράφτες έδειξαν πολύ μεγάλο δυναμισμό ο οποίο δυστυχώς πνίγηκε...
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό Nero » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:20 pm

λόγος ανώνυμου εργάτη απο τις φλωρεντινές ιστορίες. Κατα πάσα πιθανότητα κατασκευασμένη δημηγορία σε κλασικό στυλ αλλά ενδιαφέρον με πολλούς τρόπους

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
iustum enim est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armis spes est

A peaceful land,a quiet people

http://i.imgur.com/HB0fLMY.gif
Άβαταρ μέλους
Nero
Maniac poster
 
Δημοσ.: 18168
Εγγραφη: Ιανουάριος 23rd, 2014, 11:46 pm
Το μέλος Nero, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό ΑλβανοςΤουριστας » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:32 pm

Εγω παλι γουσταρω τον Σαβορανολα
ΑλβανοςΤουριστας
Casual Poster
 
Δημοσ.: 721
Εγγραφη: Ιούνιος 5th, 2017, 11:12 pm
Το μέλος ΑλβανοςΤουριστας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η εξέγερση των Ciompi

Δημοσίευσηαπό karhergr » Δεκέμβριος 17th, 2017, 12:32 pm

Ωραίος.
Άβαταρ μέλους
karhergr
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7148
Εγγραφη: Δεκέμβριος 14th, 2005, 8:11 am
Το μέλος karhergr, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Ιστορία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: paul25 και 34 επισκέπτες