Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Χλωρίδα, πανίδα και άνθρωπος.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες

 

Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaggelis » Μάρτιος 15th, 2011, 10:39 pm

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήδη στα 0.90 αλλά και το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης η οποία θα εκτινάξει την τιμή του πάνω από 1,50 ανά λίτρο μας οδηγεί στην αναζήτηση ενός φθηνότερου τρόπου θέρμανσης.

Πέραν όλων των υπολοίπων νέων τεχνολογιών που ήδη έχουν αναφερθεί και αφορούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, βιοκαύσιμα κ.λ.π. εδώ θα συζητήσουμε οτιδήποτε σχετικό με την θέρμανση από την καύση ξύλων.

Η καύση ξύλου για θέρμανση μπορεί να γίνει σε μια πληθώρα συσκευών είτε αυτές είναι τοποθετημένες στον κυρίως χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε όπως τα τζάκια και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου είτε με συσκευές που εγκαθίστανται στο λεβητοστάσιο δηλαδή ξυλολέβητες.

Αν επιλέξουμε το τζάκι για την θέρμανση της οικίας μας τότε προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε κλειστές ενεργειακές εστίες καθώς στις ανοιχτές μεγάλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει από την καμινάδα και το τζάκι χρησιμοποιείται σχεδόν ως διακοσμητικό μέσο εφόσον η απόδοση του είναι κάτω από 15%.

Στις κλειστές ενεργειακές εστίες έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ των αερόθερμων εστιών οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς για να ζεστάνουμε διαφορετικούς χώρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη αεραγωγών από το χώρο που είναι τοποθετημένο το τζάκι προς όλα τα δωμάτια ή ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ το οποίο συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και θερμαίνει όλο το σπίτι.
Και τα δύο τζάκια μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα μεγέθη, βαθμούς απόδοσης και ισχύος με μέγιστο περίπου στα 30kw με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για πολύ μεγάλες οικίες.
Αντίστοιχα και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου προσφέρονται ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς και αυτές βγαίνουν με μέγιστη ισχύ περίπου στα 15kw.

Οι λέβητες ξύλου που τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο δεν έχουν τον περιορισμό στη μέγιστη ισχύ που έχουν τα τζάκια και σόμπες καθ’ όσον υπάρχουν λέβητες με ισχύ έως 900kw που μπορούν άνετα να θερμάνουν τεράστιους χώρους.
Στους λέβητες ξύλου συναντάμε δύο κατηγορίες. Τους απλούς λέβητες ξύλου και τους σύγχρονους λέβητες αεριοποίησης.

Στους απλούς λέβητες η καύση δεν είναι ελεγχόμενη ή είναι μερικώς ελεγχόμενη από ένα ταμπερ αέρα το οποίο ανοιγοκλείνει ανάλογα με την θερμοκρασία του λέβητα και ελέγχει ως ένα βαθμό το οξυγόνο που δέχεται ο χώρος καύσης άρα και την ένταση της καύσης των ξύλων. Η θερμοκρασία του νερού στα σώματα δεν μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και έτσι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο η θερμοκρασία μέσα στον χώρο να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ζητάμε.

Στους λέβητες αεριοποίησης ή αλλιώς λέβητες αντεστραμμένης φλόγας η καύση των ξύλων γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο τα ξύλα καίγονται στον επάνω θάλαμο με την μέθοδο της αντεστραμμένης φλόγας. Τα αέρια που παράγονται στον πρώτο θάλαμο οδηγούνται κάτω στο δεύτερο θάλαμο όπου καίγονται μέσα σε ένα κεραμικό εξάρτημα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία προσφέροντας απόδοση μέχρι 92%.
Ένα βεντιλατερ στέλνει οξυγόνο ή κλείνει εντελώς την παροχή του στον αεροστεγώς κλεισμένο χώρο καύσης ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό με αυτό τον τρόπο την καύση των ξύλων σύμφωνα με την ζήτηση που υπάρχει από τον θερμοστάτη χώρου και έτσι η θερμοκρασία ελέγχεται επαρκώς ώστε να μην ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια ή σχεδόν να κλείνει όταν δεν υπάρχει ζήτηση.
Επειδή η καύση γίνεται με μεγάλο βαθμό απόδοσης τα υπολείμματα της καύσης δηλαδή οι στάχτες είναι πολύ λίγες σε ποσότητα σε σχέση με την απλή καύση αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τον καθημερινό καθαρισμό του λέβητα
Επίσης δεν παράγει ορατά καυσαέρια όπως όλες οι άλλες συσκευές καύσης ξύλου.

Ένα βίντεο όπου είναι εμφανή η διαφορά της απλής καύσης ξύλου με την αεριοποίηση μπορείτε να δείτε εδώ.


Οι λέβητες ξύλου αλλά και τα τζάκια καλοριφέρ όπως φυσικά όλοι οι λέβητες στερεών καυσίμων είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με ανοιχτό δοχείο διαστολής για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο μερικοί σύγχρονοι λέβητες ξύλου ενσωματώνουν μία σειρά από συστήματα ασφάλειας κατά της υπερθέρμανσης και μπορούν να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις και με κλειστό δοχείο διαστολής.
Οι λέβητες ξύλου που μπορούν να λειτουργήσουν με κλειστό δοχείο διαστολής περιλαμβάνουν ένα σύστημα όπου κρύο νερό από την ύδρευση διοχετεύεται περιμετρικά του λέβητα και τον ψύχει σε περίπτωση υπερθέρμανσης λόγω π.χ. διακοπής λειτουργίας του κυκλοφορητή καθώς επίσης και μία σειρά από βαλβίδες εκτόνωσης.

Εδώ ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το σύστημα κατά της υπερθέρμανσης στα τζάκια της εταιρείας kratki
Παρόμοια δουλεύει και στους λέβητες ξύλου.

Για καλύτερη απόδοση του λέβητα αλλά και για την προστασία του είναι προτιμότερο η θερμοκρασία του νερού που επιστρέφει σε αυτόν να έχει διαφορά περίπου 20 βαθμούς από αυτή της προσαγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό κυκλοφορητή, τρίοδης βάνας ανάμιξης και θερμοστάτες.
Όλα τα ανωτέρω μπορούν είτε να αγοραστούν ως ένα εξάρτημα που ονομάζεται Laddomat είτε να το φτιάξει μόνος του ο υδραυλικός που θα συνδέσει το λέβητα.

Εδώ περιγράφεται η χρήση της συσκευής Laddomat και παρακάτω ένα βίντεο σχετικά με την λειτουργία της.Τέλος όλες τις συσκευές καύσης ξύλου και μετάδοσης της θερμότητας με νερό για περισσότερη ασφάλεια, για μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο αλλά και για μεγαλύτερη αυτονομία δηλαδή για να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις τροφοδοσίες με ξύλα μπορούμε να τις συνδέσουμε με ένα δοχείο αδράνειας το οποίο λειτουργεί σαν αποθήκη ενέργειας.
Το δοχείο αδράνειας είναι στην ουσία ένα τεράστιο boiler με μόνωση. Η χωρητικότητα του σε νερό εξαρτάται από την ισχύ του λέβητα. Στη Γερμανία π.χ. προτείνουν το ελάχιστο 50 λίτρα νερό για κάθε kw του λέβητα. Έτσι για ένα λέβητα 40 kw θα χρειαστούμε δοχείο αδράνειας με 2.000 λίτρα νερό.
Όταν ο χώρος μας έχει θερμανθεί επαρκώς αλλά στο λέβητα συνεχίζουν να καίνε τα ξύλα η παραχθείσα ενέργεια διοχετεύεται στο δοχείο αδράνειας και θερμαίνει το νερό που βρίσκεται εκεί. Στην περίπτωση που ζητήσουμε ξανά θέρμανση και δεν υπάρχουν ξύλα τα σώματα τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το δοχείο αδράνειας και έτσι αποφεύγουμε το συχνό γέμισμα του λέβητα με ξύλα.

Με την χρήση της συσκευής Laddomat και ένα μεγάλο δοχείο αδράνειας αυξάνουμε την απόδοση του ξυλολέβητα μας και μεγαλώνουμε κατά πολύ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δυο διαδοχικές τροφοδοσίες με ξύλα.

.....
Στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 παρά 20, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 και 40, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 400 ευρώ ο τόνος ακριβώς. !!!!!
vaggelis
New poster
 
Δημοσ.: 405
Εγγραφη: Μάρτιος 2nd, 2011, 8:01 pm
Το μέλος vaggelis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό Βαλάντης-πέλλετς » Μάρτιος 15th, 2011, 11:02 pm

Υπέροχη παρουσίαση Βαγγέλη.
(βλέπω το αναρχο-εθνικιστικό phorum.gr, να εξελίσεται σε ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ φόρουμ :lol: )
http://www.capital.gr/gmessages/showtop ... id=1637117
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ΟΛΟΙ μέσα σε λίγους μήνες έγιναν ΔΑΣΚΑΛΟΙ πέλλετς.
Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος όταν πριν χρόνια άρχισα να αρθογραφώ.
Άβαταρ μέλους
Βαλάντης-πέλλετς
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7331
Εγγραφη: Ιούνιος 26th, 2009, 6:06 pm
Τοποθεσια: Υπαιθρος χώρα, φάρμα και όπου υπάρχει σόμπα-λέβητας ΠΕΛΛΕΤ
Το μέλος Βαλάντης-πέλλετς, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό Θανοςκ04 » Μάρτιος 16th, 2011, 12:34 am

πολυ καλη ενημερωση για οσους εχουν σκοπο να παρουν ξυλολεβητα.
να ρωτησω εγω (ο καθενας με τον πονο του) εχω ακουσει καποιους που εχουν λεβητα για πυρινακι και βαζουν ξυλα αντι για πυρινακι, απλα τραβανε μια σωληνα στην ταρατσα, αν δεν κανω λαθος πιο πανω απο το ηλιακο με ενα τεποζιτακι αλλα δεν ξερω το λογο, ξερει καποιος να μου πει που να ξερω τι γινετε ή αν υπαρχει καποιο σχεδιο οπως αυτο πιο πανω;
μη φοβαστε να λετε την αποψη σας, το πολυ πολυ να σας διαγραψουν
Θανοςκ04
New poster
 
Δημοσ.: 122
Εγγραφη: Φεβρουάριος 2nd, 2011, 10:31 pm
Τοποθεσια: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το μέλος Θανοςκ04, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό jey » Μάρτιος 16th, 2011, 12:42 am

Καλησπέρα .Vangelis ,απ'οτι φαίνεται το κατέχεις πολύ το θέμα του ξύλου.Θα θελα να ρωτήσω σε τι τιμές βρίσκονται οι ξυλολέβητες ,πόσο χώρο πιάνει η εγκατάσταση τους,αν υπάρχουν εξειδικευμένοι για την εγκατάσταση και τη συντήρηση τους.Ευχαριστώ.
jey
New poster
 
Δημοσ.: 13
Εγγραφη: Φεβρουάριος 26th, 2011, 3:33 pm
Το μέλος jey, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaggelis » Μάρτιος 16th, 2011, 10:20 am

Θανοςκ04 έγραψε: πολυ καλη ενημερωση για οσους εχουν σκοπο να παρουν ξυλολεβητα.
να ρωτησω εγω (ο καθενας με τον πονο του) εχω ακουσει καποιους που εχουν λεβητα για πυρινακι και βαζουν ξυλα αντι για πυρινακι, απλα τραβανε μια σωληνα στην ταρατσα, αν δεν κανω λαθος πιο πανω απο το ηλιακο με ενα τεποζιτακι αλλα δεν ξερω το λογο, ξερει καποιος να μου πει που να ξερω τι γινετε ή αν υπαρχει καποιο σχεδιο οπως αυτο πιο πανω;


Αυτό που περιγράφεις είναι το ανοιχτό δοχείο διαστολής. Όταν ο λέβητας δεν έχει τα απαραίτητα συστήματα για προστασία από υπερθέρμανση χρησιμοποιούμε υποχρεωτικά ανοιχτό δοχείο διαστολής ώστε αν η θερμοκρασία και η πίεση μέσα στο λέβητα μας ανέβει σε υψηλά επίπεδα τότε το νερό εκτονώνεται στο ανοιχτό δοχείο διαστολής και δεν προκαλεί έκρηξη. Το όλο κύκλωμα σωληνώσεων δηλαδή είναι ανοιχτό και δεν μπορεί να ανεβάσει πιέσεις. Τοποθετείται τουλάχιστον 1,5 έως 2 μέτρα υψηλότερα από το τελευταίο σώμα της εγκατάστασης ( συνήθως στην ταράτσα ) και είναι ένα ντεπόζιτο νερού με ένα φλοτέρ για την συμπλήρωση νερού από το δίκτυο.
Αντίθετα σε ένα κλειστό κύκλωμα το δοχείο διαστολής έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφορά την πίεση και τον επιπλέον όγκο που δημιουργούνται από την θέρμανση του νερού αλλά μέχρι ένα όριο. Στους λέβητες στερεών καυσίμων επειδή η καύση δεν είναι ελεγχόμενη και δεν μπορούμε να την σταματήσουμε τελείως όταν εμείς θέλουμε υπάρχει περίπτωση ιδίως σε διακοπή ρεύματος όπου ο κυκλοφορητής σταματάει η πίεση να αυξηθεί πολύ πάνω από το όριο που που αντέχουν οι σωληνώσεις μας και έτσι να έχουμε έκρηξη. Αυτό αποτρέπεται με τις βαλβίδες εκτόνωσης οι οποίες διοχετεύουν το καυτό νερό στην αποχέτευση ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση και με το σύστημα ασφαλείας κατά της υπερθέρμανσης που ψύχει τον λέβητα. Το κλειστό δοχείο διαστολής είναι η μικρή κόκκινη μποτίλια που βλέπεται σε κάθε εγκατάσταση λέβητα.
Στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 παρά 20, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 και 40, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 400 ευρώ ο τόνος ακριβώς. !!!!!
vaggelis
New poster
 
Δημοσ.: 405
Εγγραφη: Μάρτιος 2nd, 2011, 8:01 pm
Το μέλος vaggelis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaxevana » Μάρτιος 16th, 2011, 10:36 am

Το βρήκα ψάχνοντας στο Internet ... ίσως φανεί χρήσιμο σε κάποιον:
http://www.hvac-for-beginners.com/wood-boiler-ratings.html
vaxevana
New poster
 
Δημοσ.: 8
Εγγραφη: Μάρτιος 3rd, 2011, 10:21 am
Το μέλος vaxevana, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό mafia manager » Μάρτιος 16th, 2011, 10:59 am

Παιδιά πολύ καλές και κατατοπιστικές οι παρουσιάσεις σας αλλά θα ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον αν κάποιος άνοιγε ένα νήμα για το τι παίζει με πολεοδομίες κλπ για κάθε εναλλακτική λύση θέρμανσης που παρουσιάζετε.
Άβαταρ μέλους
mafia manager
Extreme poster
 
Δημοσ.: 27403
Εγγραφη: Οκτώβριος 17th, 2009, 11:04 am
Το μέλος mafia manager, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaggelis » Μάρτιος 16th, 2011, 11:17 am

jey έγραψε: Καλησπέρα .Vangelis ,απ'οτι φαίνεται το κατέχεις πολύ το θέμα του ξύλου.Θα θελα να ρωτήσω σε τι τιμές βρίσκονται οι ξυλολέβητες ,πόσο χώρο πιάνει η εγκατάσταση τους,αν υπάρχουν εξειδικευμένοι για την εγκατάσταση και τη συντήρηση τους.Ευχαριστώ.


Το μέγεθος τους δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα άλλο λέβητα. Μερικές φορές ίσως λίγο ψηλότεροι.
Τώρα για τις τιμές απλοί λέβητες ξύλου Ελληνικής κατασκευής πωλούνται από 800 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με την ισχύ τους.
Πολλοί τα συστήματα ασφαλείας τα χρεώνουν επιπλέον και στην τιμή αυτή παίρνεις μόνο τον λέβητα.
Λέβητες αεριοποίησης ξύλου ( εισαγωγής ) πωλούνται στην ελληνική αγορά από 2.500 για μικρής ισχύος λέβητα έως και 8.000 Ευρώ για λέβητα 100kw

Στους λέβητες ξύλου σε αντίθεση με αυτούς του pellets εάν αγοράσεις από το εξωτερικό θα βρεις μεγάλες διαφορές καθώς εκεί οι τιμές ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα
Δίνω παραδείγματα :
Λέβητας αεριοποίησης ξύλου Atmos 50kw Ελλάδα : 4100 - Τσεχία : 1900 + 300 μεταφορικά
Λέβητας αεριοποίησης ξύλου Opop Ecomax 35kw Ελλάδα : 3600 - Τσεχία : 1500 + 300 μεταφορικά

Γνωστές μάρκες για λέβητες ξύλου και οι αντίστοιχες σελίδες των εργοστασίων κατασκευής ή καταστημάτων πώλησης είναι οι παρακάτω.

OPOP Ecomax Τσεχία
ATMOS Τσεχία
VIGAS Γερμανία
KITURAMI Κορέα
ORLANSKI Πολωνία
Sarutn Ελλάδα
Thermostahl Ελλάδα


Και εδώ μερικές διευθύνσεις για αγορά από εξωτερικό κυρίως Τσεχία όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές για τους ίδιους λέβητες εισαγωγής.

http://www.profi-union.cz/kategorie-2/k ... aliva.html
http://www.levnyraj.cz/kategorie/na-tuha-paliva-3/
http://eshop.aquastore.cz/kotle/na-tuha-paliva
http://www.topeni-koupelny.cz/kotle/kot ... ha-paliva/
http://www.kotla.sk/kotle-na-pevne-pali ... vacie-s074

Για μετατροπή από Τσέχικες κορώνες σε Ευρώ απλά κάντε μία διαίρεση με το 25.
Στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 παρά 20, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 και 40, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 400 ευρώ ο τόνος ακριβώς. !!!!!
vaggelis
New poster
 
Δημοσ.: 405
Εγγραφη: Μάρτιος 2nd, 2011, 8:01 pm
Το μέλος vaggelis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaggelis » Μάρτιος 16th, 2011, 11:28 am

Για αναζήτηση στο google χρησιμοποιήστε τις παρακάτω εκφράσεις

Wood Gasification Boilers
Holzvergaser

Επίσης και στο ebay μορείτε να βρείτε πολλούς λέβητες.
Στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 παρά 20, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 και 40, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 400 ευρώ ο τόνος ακριβώς. !!!!!
vaggelis
New poster
 
Δημοσ.: 405
Εγγραφη: Μάρτιος 2nd, 2011, 8:01 pm
Το μέλος vaggelis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό pelletakias » Μάρτιος 16th, 2011, 11:40 am

καλα vaggelis ΕΓΡΑΨΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
τα πραγματα ειναι ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.
Ποια ειναι η δουλεια σου ? θερμουδραυλικος ? γιατι με τις γνωσεις αυτες θα εκανες χρυσες δουλειες.Αν βεβαια καταλαβαιναν οι ανθρωποι τι θελουν απο ενα τζακι ή ενα ξυλολεβητα και πως τους τον τοποθετησε ο υδραυλικος τους.Δυστυχως στην Ελλαδα και σε αυτον το τομεα ειμαστε ακομα στο σκοταδι και αλωνιζουν οι αετονυχηδες και ο κοσμος χανει την εμπιστοσυνη του στις συσκευες αυτες.Θα εχεται ακουσει ολοι για τα βαφτισμενα "ενεργειακα" τζακια που πουλανε ολοι σε τρελες τιμες.Τελος παντων στο θεμα μας καθοτι χρηστης εδω και 5 χρονια τζακιου λεβητα 30Kw εχω να δηλωσω οτι:
- Αν χρησιμοποιησετε κλειστο δοχειο διαστολης χρειαζεται απαραιτητα θερμικη βαλβιδα εκτονωσης 95 βαθμων κελσιου,πολλα ασφαλιστικα 3μπαρ πιεσης και για σιγουρια UPS για την τροφοδοσια σε ρευμα των κυκλοφορητων(ενεργειακης κλασης Α+) και του μικροεπεξεργαστη ελεγχου του τζακιου αν υπαρχει.
- Και τελος το εξισου σημαντικο "τεραστιο πολυ καλα μονωμενο δοχειο" αποθηκευσης του ζεστου νερου των καλοριφερ.Ναι τα 50 λιτρα νερου /Kw ισχυος δεν ειναι υπερβολικα κατι ξερουν οι γερμανοι που τα εχουν μεσα στις προδιαγραφες τους.
Μια σωστη εγκατασταση ξυλολεβητα ή τζακιου λεβητα περα απο ασφαλεια προσφερει και φοβερη οικονομια στην καταναλωση των ξυλων και με αυτο τον τροπο αναδυκνυεται σαν η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ.
και παλι μπραβο vaggelis.
pelletakias
New poster
 
Δημοσ.: 48
Εγγραφη: Μάρτιος 15th, 2011, 1:05 pm
Το μέλος pelletakias, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό Ασεβαστος » Μάρτιος 16th, 2011, 3:21 pm

διαβαζω παντου οτι τα τζακια με κλειστη την πορτα θερμαινουν περισσοτερο, αλλα με το δικο μου συμβαινει το αντιθετο, τι μπορει να κανω λαθος;
μεσο ανεγκεφαλο κομμουνι έγραψε:
εγω βεβαια θα πραξω ο,τι αποφασισουν τα οργανα του κομματος

to be old and wise, you must first be young and stupid
Άβαταρ μέλους
Ασεβαστος
Maniac poster
 
Δημοσ.: 19398
Εγγραφη: Ιούνιος 24th, 2010, 5:27 pm
Το μέλος Ασεβαστος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaggelis » Μάρτιος 16th, 2011, 3:52 pm

pelletakias έγραψε:
Ποια ειναι η δουλεια σου ? θερμουδραυλικος ? γιατι με τις γνωσεις αυτες θα εκανες χρυσες δουλειες.Αν βεβαια καταλαβαιναν οι ανθρωποι τι θελουν απο ενα τζακι ή ενα ξυλολεβητα και πως τους τον τοποθετησε ο υδραυλικος τους.Δυστυχως στην Ελλαδα και σε αυτον το τομεα ειμαστε ακομα στο σκοταδι και αλωνιζουν οι αετονυχηδες και ο κοσμος χανει την εμπιστοσυνη του στις συσκευες αυτες.


Όχι δεν είμαι ούτε υδραυλικός ούτε έμπορος - εισαγωγέας.
Απλά επειδή θέλοντας και εγώ να αλλάξω το πετρέλαιο μπήκα σε μία διαδικασία αναζήτησης για το τι πραγματικά συμφέρει.
Σκόρπιες γνώμες και χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν παντού ανακατεμένες όμως με άλλες άχρηστες και πρέπει να τις ξεχωρίσεις.

Έτσι επειδή ύστερα από ερεύνα τουλάχιστον 3 μηνών κατέληξα ότι ποιο συμφέρουσα κατά την δική μου άποψη είναι η λύση της θέρμανσης με ξύλα αποφάσισα να γράψω εδώ το αποτέλεσμα της δικής μου έρευνας ώστε να βοηθηθεί και αυτός που ξεκινάει τώρα την έρευνα του.

Όπως έγραψα και στο θέμα με τα πελλετ την έχω πατήσει με άσχετο υδραυλικό και αποφάσισα πλέον να μην τους εμπιστεύομαι τυφλά αλλά να έχω εγώ ο ίδιος γνώμη και άποψη για αυτό που πάνε να μου πουλήσουν ή να εγκαταστήσουν.
Στην αναζήτηση που έκανα εκτός από το internet επισκέφτηκα και αρκετά καταστήματα αλλά και κατασκευαστές λεβήτων. Το τι άκουσα δεν περιγράφεται.

Ένα απίθανο που θυμάμαι είναι όταν ρώτησα κάποιον «ειδικό στους λέβητες» τι προτείνει για ασφάλεια κατά της υπερθέρμανσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και σταμάτημα του κυκλοφορητή η απάντηση του ήταν να ανοίξω την πόρτα του λέβητα και να ρίξω μέσα ένα κουβά νερό. Ο άνθρωπος αυτός πουλούσε τον λέβητα του χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας στα 1.200 Ευρώ. Έφυγα τρέχοντας από εκεί. Σκεφτείτε να εμπιστευθείτε ένα τέτοιο άνθρωπο για την εγκατάσταση του λέβητα σας.

Σε αυτό που κατέληξα είναι η αγορά ενός λέβητα αεριοποίησης ξύλου με σύστημα ψύξης κατά υπερθέρμανσης, θερμική βαλβίδα εκτόνωσης, ασφαλιστικό 3bar και δοχείο αδράνειας στα 1500 λίτρα. Όλα αυτά με παράλληλη σύνδεση του λέβητα πετρελαίου για να μπορώ να τον χρησιμοποιήσω αν κάποια στιγμή δεν μπορώ να βάλω ξύλα στον λέβητα. Στο σύστημα αυτό έχω ακούσει από άνθρωπο που το έχει εγκαταστήσει η φόρτωση με ξύλα γίνεται μία φορά το πρωί και μία το απόγευμα και αρκεί για θέρμανση όλο το 24ωρο.
Αυτό που απομένει τώρα είναι να αποφασίσω και την μάρκα του λέβητα.
Είμαι ανάμεσα σε OPOP Ecomax και Atmos κυρίως λόγω της τιμής τους.
Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και καλύτεροι. Μέχρι και η Buderus έβγαλε ξυλολέβητα αλλά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλότερο.

Θα ήθελα λοιπόν όποιος έχει εγκατεστημένο λέβητα ξύλου να γράψει εδώ μερικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του, την κατανάλωση και γενικά ότι νομίζει ότι είναι χρήσιμο για να βοηθήσει και άλλους στην επιλογή του δικού τους λέβητα.
Φυσικά γνωρίζω ότι με την εγκατάσταση ενός λέβητα ξύλου θυσιάζω την ευκολία που μου παρέχει το πετρέλαιο αλλά γλιτώνω ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που διαθέτω ετησίως για θέρμανση το οποίο σύμφωνα με τους ποιο αισιόδοξους υπολογισμούς του χρόνου για την δική μου οικία θα ανέλθει στο ποσό των 4.500 ευρώ περίπου ενώ αντίστοιχα με τα ξύλα δεν θα ξεπεράσω 1.000 Ευρώ.
Στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 παρά 20, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 και 40, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 400 ευρώ ο τόνος ακριβώς. !!!!!
vaggelis
New poster
 
Δημοσ.: 405
Εγγραφη: Μάρτιος 2nd, 2011, 8:01 pm
Το μέλος vaggelis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaggelis » Μάρτιος 16th, 2011, 3:54 pm

Δημητρης73 έγραψε: διαβαζω παντου οτι τα τζακια με κλειστη την πορτα θερμαινουν περισσοτερο, αλλα με το δικο μου συμβαινει το αντιθετο, τι μπορει να κανω λαθος;


Τι τζάκι έχεις ? Αερόθερμο ή καλοριφέρ.
Δώσε παραπάνω στοιχεία για μάρκα, kw, κατανάλωση ξύλων κ.λ.π.
Στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 παρά 20, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 300 και 40, στον επόμενο τόνο το πέλλετ θα έχει 400 ευρώ ο τόνος ακριβώς. !!!!!
vaggelis
New poster
 
Δημοσ.: 405
Εγγραφη: Μάρτιος 2nd, 2011, 8:01 pm
Το μέλος vaggelis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό vaxevana » Μάρτιος 17th, 2011, 11:10 am

vaggelis έγραψε:
pelletakias έγραψε:
Ποια ειναι η δουλεια σου ? θερμουδραυλικος ? γιατι με τις γνωσεις αυτες θα εκανες χρυσες δουλειες.Αν βεβαια καταλαβαιναν οι ανθρωποι τι θελουν απο ενα τζακι ή ενα ξυλολεβητα και πως τους τον τοποθετησε ο υδραυλικος τους.Δυστυχως στην Ελλαδα και σε αυτον το τομεα ειμαστε ακομα στο σκοταδι και αλωνιζουν οι αετονυχηδες και ο κοσμος χανει την εμπιστοσυνη του στις συσκευες αυτες.


Όχι δεν είμαι ούτε υδραυλικός ούτε έμπορος - εισαγωγέας.
Απλά επειδή θέλοντας και εγώ να αλλάξω το πετρέλαιο μπήκα σε μία διαδικασία αναζήτησης για το τι πραγματικά συμφέρει.
Σκόρπιες γνώμες και χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν παντού ανακατεμένες όμως με άλλες άχρηστες και πρέπει να τις ξεχωρίσεις.

Έτσι επειδή ύστερα από ερεύνα τουλάχιστον 3 μηνών κατέληξα ότι ποιο συμφέρουσα κατά την δική μου άποψη είναι η λύση της θέρμανσης με ξύλα αποφάσισα να γράψω εδώ το αποτέλεσμα της δικής μου έρευνας ώστε να βοηθηθεί και αυτός που ξεκινάει τώρα την έρευνα του.

Όπως έγραψα και στο θέμα με τα πελλετ την έχω πατήσει με άσχετο υδραυλικό και αποφάσισα πλέον να μην τους εμπιστεύομαι τυφλά αλλά να έχω εγώ ο ίδιος γνώμη και άποψη για αυτό που πάνε να μου πουλήσουν ή να εγκαταστήσουν.
Στην αναζήτηση που έκανα εκτός από το internet επισκέφτηκα και αρκετά καταστήματα αλλά και κατασκευαστές λεβήτων. Το τι άκουσα δεν περιγράφεται.

Ένα απίθανο που θυμάμαι είναι όταν ρώτησα κάποιον «ειδικό στους λέβητες» τι προτείνει για ασφάλεια κατά της υπερθέρμανσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και σταμάτημα του κυκλοφορητή η απάντηση του ήταν να ανοίξω την πόρτα του λέβητα και να ρίξω μέσα ένα κουβά νερό. Ο άνθρωπος αυτός πουλούσε τον λέβητα του χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας στα 1.200 Ευρώ. Έφυγα τρέχοντας από εκεί. Σκεφτείτε να εμπιστευθείτε ένα τέτοιο άνθρωπο για την εγκατάσταση του λέβητα σας.

Σε αυτό που κατέληξα είναι η αγορά ενός λέβητα αεριοποίησης ξύλου με σύστημα ψύξης κατά υπερθέρμανσης, θερμική βαλβίδα εκτόνωσης, ασφαλιστικό 3bar και δοχείο αδράνειας στα 1500 λίτρα. Όλα αυτά με παράλληλη σύνδεση του λέβητα πετρελαίου για να μπορώ να τον χρησιμοποιήσω αν κάποια στιγμή δεν μπορώ να βάλω ξύλα στον λέβητα. Στο σύστημα αυτό έχω ακούσει από άνθρωπο που το έχει εγκαταστήσει η φόρτωση με ξύλα γίνεται μία φορά το πρωί και μία το απόγευμα και αρκεί για θέρμανση όλο το 24ωρο.
Αυτό που απομένει τώρα είναι να αποφασίσω και την μάρκα του λέβητα.
Είμαι ανάμεσα σε OPOP Ecomax και Atmos κυρίως λόγω της τιμής τους.
Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και καλύτεροι. Μέχρι και η Buderus έβγαλε ξυλολέβητα αλλά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλότερο.

Θα ήθελα λοιπόν όποιος έχει εγκατεστημένο λέβητα ξύλου να γράψει εδώ μερικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του, την κατανάλωση και γενικά ότι νομίζει ότι είναι χρήσιμο για να βοηθήσει και άλλους στην επιλογή του δικού τους λέβητα.
Φυσικά γνωρίζω ότι με την εγκατάσταση ενός λέβητα ξύλου θυσιάζω την ευκολία που μου παρέχει το πετρέλαιο αλλά γλιτώνω ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που διαθέτω ετησίως για θέρμανση το οποίο σύμφωνα με τους ποιο αισιόδοξους υπολογισμούς του χρόνου για την δική μου οικία θα ανέλθει στο ποσό των 4.500 ευρώ περίπου ενώ αντίστοιχα με τα ξύλα δεν θα ξεπεράσω 1.000 Ευρώ.


Δύο επισημάνσεις για τη λύση που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις (χωρίς παρεξήγηση):
- Την ποιότητα των καυσόξυλων που θα καις την έχεις σκεφτεί? Χρησιμοποιώντας ενεργειακό τζάκι από κορυφαίο νορβηγό κατασκευαστή, κατάλαβα ότι για να λειτουργήσει σωστά θέλει και το σωστό ξύλο (για μένα μόνο οξιά)
- Αποθηκευτικό χώρο για να μπορείς να αποθηκεύσεις μεγάλη ποσότητα ξύλου (πιθανώς για όλο το χειμώνα) ώστε να εξασφαλίσεις μία minimum ποιότητα ξύλων (δηλ. να τα πάρεις φέτος Μάιο και να τα κάψεις το χειμώνα) έχεις διαθέσιμο; Κανονικά νομίζω ότι πρέπει να καίς προπέρσινα ξύλα, αποθηκευμένα σε σωστό αεριζόμενο χώρο ... minimum υγρασίας 15%. Αλλιώς καταστρέφεις τον λέβητά σου ...
Αν τα έχεις αυτά, καθώς και την απαραίτητη φυσική κατάσταση και χρόνο (χειρονακτικό άναμα, ταϊσμα, καθάρισμα) τότε ναι είναι πιο φθηνή λύση, σύμφωνα με αυτά που διαβάζω ...
Τέλος κάπου διάβαζα για ένα Αυστριακό λέβητα που καίει ξύλα και pelletes ...το φουλάρεις και από τα δύο και αυτός ανάβει με pellet, συνεχίζει με ξύλα, και όταν τελειώσουν συνεχίζει με pellet ... αλλά μάλλον αποτελεί επιστημονική φαντασία για την χώρα μας ...
vaxevana
New poster
 
Δημοσ.: 8
Εγγραφη: Μάρτιος 3rd, 2011, 10:21 am
Το μέλος vaxevana, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Οικονομική θέρμανση με ξύλα.

Δημοσίευσηαπό Βαλάντης-πέλλετς » Μάρτιος 17th, 2011, 11:22 am

- Την ποιότητα των καυσόξυλων που θα καις την έχεις σκεφτεί? Χρησιμοποιώντας ενεργειακό τζάκι από κορυφαίο νορβηγό κατασκευαστή, κατάλαβα ότι για να λειτουργήσει σωστά θέλει και το σωστό ξύλο (για μένα μόνο οξιά)καλό ξύλο, αλλά και η βελανιδιά είναι καλή. Παλιά έβαζα 2 κουτσουρέλια οξυάς και ένα πουρνάρι και ήταν το καλύτερο. Και η αμυγδαλιά είναι πολύ καλή, αλλά που να την βρείτε εσείς. Αλλά βέλτιστο όλων η ΜΠΡΙΓΚΕΤΑ όταν γίνει πιο φτηνή. (θα το φροντίσω οσονούπω)

Σε χώρες που δεν κυβερνούν πολιτικοί τύπου πράσινης άσχετης Τίνας Μπιρμπίλη (πλασιέ του Φ.Α.) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πωλούνται καυσόξυλα με υγρασία άνω του 30%. (στην Ελλάδα 45-55% ο μέσος όρος)
Όχι μόνο για περιβαντολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους απόδοσης.

Τέλος κάπου διάβαζα για ένα Αυστριακό λέβητα που καίει ξύλα και pelletes ...το φουλάρεις και από τα δύο και αυτός ανάβει με pellet, συνεχίζει με ξύλα, και όταν τελειώσουν συνεχίζει με pellet ... αλλά μάλλον αποτελεί επιστημονική φαντασία για την χώρα μας ...

Ήλθαν και σην Ελλάδα τέτοια αυτόματα συστήματα. Έχουν εγκατασταθεί μερικά (μου είπαν). Μόλις τα δω με τα μάτια μου να λειτουργούν σωστά, θα παραθέσω φωτο και μάρκα.
http://www.capital.gr/gmessages/showtop ... id=1637117
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ΟΛΟΙ μέσα σε λίγους μήνες έγιναν ΔΑΣΚΑΛΟΙ πέλλετς.
Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος όταν πριν χρόνια άρχισα να αρθογραφώ.
Άβαταρ μέλους
Βαλάντης-πέλλετς
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7331
Εγγραφη: Ιούνιος 26th, 2009, 6:06 pm
Τοποθεσια: Υπαιθρος χώρα, φάρμα και όπου υπάρχει σόμπα-λέβητας ΠΕΛΛΕΤ
Το μέλος Βαλάντης-πέλλετς, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Οικολογία, Φύση

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες