Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Χλωρίδα, πανίδα και άνθρωπος.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

 

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Σεπτέμβριος 21st, 2015, 4:32 am

7 Ιστορίες για τα σταφύλια και το κρασί που θα σας καταπλήξουν.

Εικόνα

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα σταφύλια...αυτά τα μικρά αρωματικά φρούτα, που μας δίνουν το κρασί και είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Πόσα πράγματα όμως ξέρουμε για αυτά;
Η ομάδα του krasiagr.com συγκέντρωσε τα πιο άγνωστα στοιχεία για το σταφύλι και σας τα παρουσιάζει!

1. Οι άνθρωποι καλλιεργούν σταφύλια εδώ και...8.000 χρόνια.
Τα πρώτα στοιχεία για την καλλιέργεια σταφυλιών από τον άνθρωπο μας έρχονται από την Γεωργία, εκεί δηλαδή όπου το φυτό εξημερώθηκε. Βρέθηξαν κουκούτσια σταφυλιού που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. στον ποταμό Kura. Αφού εξημέρωσαν το φυτό, οι Γεωργιανοί δεν χρειάστηκαν πολύ καιρό μέχρι να αρχίζουν να το ζυμώνουν στα παραδοσιακά πλέον κεραμικά τους. Σε ορισμένα σημεία, οι Γεωργιανοί εξακολουθούν να κάνουν το κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη ζύμωση των σταφυλιών σε τεράστια πιθάρια που θάβονται στο έδαφος.


Εικόνα
2. Μέχρι και ο Νώε κατάλαβε από νωρίς την αξία του σταφυλιού.
Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει βιβλικό προηγούμενο για αυτούς που μεθάνε με κρασί και γίνονται ρεζίλι. Ο Νώε, ναι ο γνωστός με την Κιβωτό (!) αναφέρεται στην Αγία Γραφή ότι καλλιέργησε σταφύλια, τα ζύμωσε σε δεξαμενή και μετά μέθυσε και έμεινε γυμνός μπροστά σε όλους!

Γένεσις 9: 20-23: "Και ο Νώε άρχισε να είναι γεωργός, και φύτεψε έναν αμπελώνα: Και ήπιε από το κρασί, μέθυσε και έμεινε γυμνός μέσα στη σκηνή του. Ο Χαμ, ο πατέρας του Καναάν, είδε τη γύμνια του πατέρα του, και το είπε στους δύο αδελφούς του. Ο Σημ και ο Ιάφεθ πήραν ένα ένδυμα, το τέντωσαν ο ένας από δω και ο άλλος από κει και πήγαν πίσω στη σκηνή και κάλυψαν τον πατέρα τους, έχοντας στραμμένα τα πρόσωπα τους για να μην δουν την γυμνία του»


Εικόνα
3. Το παλαιότερο αμπελόκλημα παραγωγής κρασιού στο κόσμο βρίσκεται στη Σλοβενία.
Με ηλικία που ξεπερνάει τα 400 χρόνια, είναι γνωστό ως "Παλιά Άμπελος και έχει γίνει κάτι σαν εθνικό σύμβολο. Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης δίνουν μοσχεύματα από την Παλιά 'Αμπελο ως επίσημα δώρα. Κάθε χρόνο, παράγει αρκετό κρασί για να γεμίσει 100 φιάλες των 250ml.


Εικόνα
4. Το αρχαιότερο γνωστό οινοποιείο υπάρχει ακόμα από το 4000 π.Χ.
Το 2007, μια ομάδα Αρμενίων και ιρλανδών αρχαιολόγων ανακάλυψαν ένα οινοποιείο 6.100 ετών στο σύμπλεγμα σπυλαίων Areni-1 στην Αρμενία. Το οινοποιείο είναι τόσο μεγάλο, που περιέχει δεξαμενές ζύμωσης, ένα πατητήρι, πιθάρια και όστρακα αγγείων. Συνεχίζοντας την παράδοση της μέθης και γδύσιμο, πρέπει να αναφέρουμε ότι βρέθηκε επίσης στο σπήλαιο «Areni-1 », ένα δερμάτινο ένδυμα με κορδόνια εκ θαύματος ανέπαφο.

Εικόνα



Εικόνα
5. To 1800 τα αμπέλια της Ευρώπης καταστράφηκαν.
Μια ασθένεια που ήρθε από την Αμερική, βακτήρια αφίδες που μάλλον μεταφέρθηκαν με πλοίο προκάλεσαν αυτό που έμεινε στην ιστορία ως η "Μεγάλη Κατάρα του γαλλικού Κρασιού" Οι περισσότεροι από τους αμπελώνες στη Γαλλία (και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρόλο που η Γαλλία επηρεάστηκε περισσότερο) καταστράφηκαν. Τελικά, οι οινοποιοί αναγκάστηκαν να μπολιάσουν τα αμπέλια τους με αμερικανικές ποικιλίες που ήταν ανθεκτικές στις αφίδες ή να ψεκάσουν με δυνατά φυτοφάρμακα για να σκοτωθούν τα παράσιτα. Γενικά, η βιομηχανία οίνου (και η οικονομία της Γαλλίας κυρίως) ερημώθηκε για πολλά χρόνια.

6. Το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Αυτό έχει σχέση, όπως πολλά πράγματα που αφορούν το κρασί, με την Γαλλία! Σε μια κατάσταση γνωστή ως το γαλλικό παράδοξο, οι Γάλλοι καταναλώνουν πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, αλλά έχουν πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιακών παθήσεων. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι Γάλλοι πίνουν πολύ κόκκινο κρασί, που έχει υποστεί ζύμωση με τη φλούδα, η οποία εμποτίζει το κρασί το με πολλά οφέλη για την υγεία.


Εικόνα
7. Στην Αρχαία Ελλάδα το κρασί ήταν μεγάλο χιτ!
Αν υπήρχε ένας αρχαίος λαός που αγαπούσε το κρασί όσο οι Γάλλοι σήμερα, αυτοί ήταν σίγουρα οι αρχαίοι Έλληνες. Είχαν το κρασί σε περίοπτη θέση, στις περισσότερες πτυχές της ζωής τους. Το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές, στις θρησκευτικές τελετές ή το έπιναν καθημερινά μετά το δείπνο. Η κατανάλωση κρασιού ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Για παράδειγμα, πριν το πιουν το αναμείγνυαν με νερό, βάζοντας ίσα μέρη κρασί και νερό. Το κρασί ήταν επίσης το αγαπημένο των Κενταύρων, οι οποίοι, σύμφωνα ένα μύθο, μύρισαν το κρασί που άνοιξε ο Ηρακλής μια φορά που έκατσε να δειπνήσει και έτρεξαν προς το μέρος του. Αυτό ανάγκασε τον ήρωα να σκοτώσει πολλούς από αυτούς (προφανώς, δεν 'ηθελε να το μοιραστεί...).


http://www.krasiagr.com
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Σεπτέμβριος 24th, 2015, 4:29 am

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015
Ελληνική ρίγανη του βουνού ~ Ακόμα κόβουμε...

Εικόνα

Ζεστός ακόμη ο καιρός, και η ρίγανη ακόμα βγάζει και βγάζει. Η καλύτερη περίοδος για μάζεμα είναι το 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου, αλλά με τον καιρό να κάνει τα δικά του, μπορούμε να κάνουμε ακόμη ένα κόψιμο εφέτος.

Γενικά η καλύτερη γεύση στο φυτό είναι όταν έχει άνθη πάνω του. Εάν βρείτε στο βουνό άγρια ρίγανη, μπορείτε να την μεταφυτέυσετε (να έχει ριζίδια το κλωνάρι που θα κόψετε) στον μπαξέ σας και με τον καιρό αυτή θα πολλαπλασιασθεί και θα επεκταθεί. Με αρχικά 5-6 κλωναράκια, πλέον σε 2 χρόνια, γεμίζω 10 βαζάκια τριμμένη ρίγανη:

Εικόνα
Έτοιμη για κλάδεμα. Για να μην έχει χώμα και μας κρατσανίζει στο φαγητό, την προηγούμενη ημέρα από το κόψιμο, την έριξα ένα νεράκι στα φύλα να ξεπλυθούν.


Εικόνα
Κλάδεμα τα κλαράκια λοιπόν, άφησα τον κορμό της βάσης για να πετάξει κι άλλα.


Εικόνα
Είχανε λίγα χώματα τα φύλλα, οπότε τα ξέπλυνα με λίγο ΚΡΥΟ νερό και τα άφησα να στεγνώσουνε στον ήλιο για λίγες ώρες.


Εικόνα
Τα δένουμε με σπάγκο και τα κρεμάμε ανάποδα για να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο, σε μέρος που αερίζεται και είναι στεγνό κατά προτίμηση.


Εικόνα
Αναλόγως την περίοδο, η ξήρανση γίνεται από 6-7 ημέρες τον Ιούλιο-Αύγουστο, έως και 2-3 εβδομάδες τον Σεπτέμβριο (λόγω της υγρασίας του περιβάλλοντος).


Εικόνα
Όταν τα φύλλα θρυμματίζονται στα δάχτυλά μας, τότε είναι ο καιρός να καθαρίσουμε τα κλαδάκια και τα κοτσανάκια και να τρίψουμε τη ρίγανη. -Παραδοσιακά με τα χέρια γίνεται αυτό, αλλά λόγω βαρεμάρας τα έβαλα για 30 δευτερόλεπτα στο multi και ξεμπέρδεψα :)


Εικόνα
Για τη συντήρηση έως και μήνες, επιλέγουμε αεροστεγή βαζάκια που υπάρχουνε στο εμπόριο.


krasodad.blogspot
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Νοέμβριος 7th, 2015, 4:10 am

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Μπρόκολο ~ H σούπερ τροφή του χειμώνα.

Εικόνα

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλικό οξύ, το μπρόκολο αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές του χειμώνα.

Η κατανάλωσή του μάλιστα, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού. Η προστατευτική δράση του πιθανόν να οφείλεται στις υψηλές ποσότητες σε γλυκοζινόλες και στη σουλφοραφάνη που περιέχει.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το μπρόκολο:

• Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης
• Ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού
• Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα
• Εξισορροπεί το ζάχαρο στο αίμα
• Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
• Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών
• Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης
• Βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών

Επιπλέον χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, βοηθά στην προστασία της υγείας του βλεννογόνου του στομάχου και φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Τέλος οι έρευνες δείχνουν οτι η σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου του διαβήτη.

Το μαγείρεμα εντούτοις μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά στοιχεία του μπρόκολου, ενώ η κατεργασία που υφίσταται κατά την τυποποίηση καταστρέφει μέρος της ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών και των αντιοιστρογονικών παραγόντων που περιέχει, όπως οι ινδόλες και η γλουταθειόνη. Το παραβρασμένο μπρόκολο πιο συγκκεκριμένα χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του. Έτσι, η προστατευτική του δράση είναι πιο ισχυρή όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο, όπως μαγειρεμένο στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων.
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό beria » Νοέμβριος 7th, 2015, 9:26 am

Διάβαζα τον τίτλο του νήματος ως: Η ιστορία στα ... παπαρια μας και νόμιζα ότι μιλάτε για τον Φίλη
Δημήτρης006: "τι μας νοιάζει αν ο Παππάς και ο Μιχαλολιάκος είναι χιτλερικοί στην προσωπική τους ζωή"
Άβαταρ μέλους
beria
Maniac poster
 
Δημοσ.: 13209
Εγγραφη: Φεβρουάριος 25th, 2005, 12:57 am
Το μέλος beria, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Νοέμβριος 10th, 2015, 5:47 am

Μύρτιλα (blueberries) και άγρια μύρτιλα (bilberries) για το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, την αντιγήρανση...

Εικόνα

Το μύρτιλο (Βακκίνιον ο Μύρτιλλος - Vaccinium myrtillus) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικοειδών η οποία περιλαμβάνει πολλά φυτά χαμηλής ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές, και το συναντάμε συνήθως στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές του πλανήτη. Το ύψος του θάμνου κυμαίνεται από 60 μέχρι 2,5m με πυκνό φύλλωμα το οποίο το φθινόπωρο γίνεται πορφυρό κόκκινο.

Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινά τον Μάιο, οπότε και εμφανίζονται λευκά-ροζ άνθη, και την διαδέχεται η περίοδος καρποφορίας κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Οι καρποί του, που ονομάζονται επίσης μύρτιλα, είναι εδώδιμοι, με ελαφρά ξινή γεύση. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (πάνω από 30 οι οποίες δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες), δύο από τις οποίες συχνά συγχέονται μεταξύ τους: το Ευρωπαϊκό μπίλμπερι (bilberry) και το Αμερικάνικο μπλούμπερι (blueberry), με την κύρια διαφορά τους να βρίσκεται στο ότι το πρώτο είναι άγριο και το δεύτερο καλλιεργήσιμο.

Εικόνα

Τα μύρτιλα με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τρώγονται ωμά αποξηραμένα και κατεψυγμένα. Χρησιμοποιούνται στις φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών και στις βιομηχανίες τροφίμων. Γίνονται μαρμελάδες, χυμοί, λικέρ και γενικά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική.
Με τα φύλλα της αρωματίζονται φαγητά, ξερά σύκα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος. Στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς. Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.

Εικόνα

Το μύρτιλο σήμερα στην Ελλάδα είναι μια νέα καλλιέργεια, που άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά κυρίως τα τελευταία χρόνια. Σε πολλά μέρη (Ήπειρο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα κ.α.) που καλλιεργείται, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Το μύρτιλο είναι φτωχό σε λίπος, νάτριο και θερμίδες και κατατάσσεται στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής και δικαίως θεωρείται ένα σύγχρονο «ελιξίριο της νεότητας».

Τα μύρτιλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών με αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση) καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.

Τονώνει γενικά τον οργανισμό, ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν τα φύλλα και ο καρπός συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων, προβλημάτων αρτηριοσκλήρυνσης και υπέρτασης. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε γλυκοζοειδή βοηθούν στην
καταπολέμηση του σακχαρώδους διαβήτη ειδικά όταν καταναλώνται σε μορφή αφεψήματος (τα φύλλα).

Το μύρτιλο:
Aποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών (βιταμίνες Α και C, σίδηρο, βιταμίνη Β) είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική επίδραση.
οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.
Eμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, περιέχει χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας, δρα κατά των ίων και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλό-σαλικυλικό οξύ (συστατικό της ασπιρίνης), αποτελεί διουρητικό, αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο και τονωτικό του οργανισμού, προφυλάσσει από πολλές ασθένειες όπως απώλεια μνήμης, ηλικιακές ασθένειες, καρκίνο, κακή χοληστερόλη, υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα

Τα θρεπτικά συστατικά των μύρτιλων:
Θρεπτική αξία ανά 100 g
Ενέργεια 240 kJ (57 kcal)
Υδατάνθρακες-14.49 g
Σάκχαρα-9,96 g
Φυτικές ίνες-2.4 g
Λίπος-0,33 g
Πρωτεΐνη-0,74 g
-Βιταμίνες
Βιταμίνης Α ισοδ.
Βήτα-καροτένιο-(0%)-32 μg
Λουτεΐνη ζεαξανθίνη-80 μg
Βιταμίνη Α-54 IU
Θειαμίνη (Β1)-(3%)-0,037 mg
Ριβοφλαβίνη (Β2)-(3%)-0,041 mg
Νιασίνη (Β3)-(3%)-0,418 mg
Παντοθενικό οξύ (Β5) (2%)-0,124 mg
Βιταμίνη Β6 (4%)-0,052 mg
Φυλλικό οξύ (Β9)-(2%)-6 μg
Βιταμίνη C-(12%)-9,7 mg
Βιταμίνη Ε-(4%)-0,57 mg
Βιταμίνη Κ-(18%)-19,3 μg
-Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο-(1%)-6 mg
Σίδηρος-(2%)-0,28 mg
Μαγνήσιο-(2%)-6 mg
Μαγγάνιο-(16%)-0,336 mg
Φώσφορος-(2%)-12 mg
Κάλιο-(2%)-77 mg
Νάτριο-(0%)-1 mg
Ψευδάργυρος-(2%)-0,16 mg
Μονάδες
μg = μικρογραμμάρια
mg = χιλιοστόγραμμα
IU = διεθνείς μονάδες
Τα μύρτιλα περιέχουν μαγγάνιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Μια μερίδα έχει χαμηλή θερμιδική αξία 57 kcal ανά 100 g μερίδα και γλυκαιμικό φορτίο.

Εικόνα

Τα μύρτιλα είναι …θαυματουργά! H κατανάλωση ενός μπολ την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει το μεταβολικό σύνδρομο. Ακόμα η καθημερινή κατανάλωση τους προστατεύει από πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism».

Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου από την αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg, τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πάνω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός, την περίμετρος μέσης από 100 εκατοστά και πάνω για τους άνδρες και από 87,5 εκατοστά και πάνω για τις γυναίκες (δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία), την «Καλή» (HDL) χοληστερόλη κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων 150 mg/dl ή υψηλότερα. Όταν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα μύρτιλα (ή blueberries) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες - μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχουν σχετισθεί με προστασία των κυττάρων της καρδιάς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics οι άνθρωποι που καταναλώνουν μύρτιλα σε καθημερινή βάση μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση και να την μειώσουν χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια άλλη αγωγή.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ειδικά οι γυναίκες που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν καθημερινά κυρίως αποξηραμένα μύρτιλα για περίοδο περίπου 60 ημερών (δηλαδή 2 μηνών), κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που υπάρχει στο αίμα και βοηθά στο να χαλαρώσουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Εικόνα

Τα άγρια μύρτιλα (bilberries):
Πολυετές θαμνοειδές, ύψους 60-90 εκατ., φυλλοβόλο, με πυκνές διακλαδώσεις και ημιδερματώδες φύλλωμα, που το φθινόπωρο παίρνει ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Ευδοκιμεί σε εύκρατες και ψυχρές ορεινές περιοχές με όξινο έδαφος. Οι καρποί του μοιάζουνε με αυτούς άλλων μούρων. Το μύρτιλο αναπαράγεται με την ανάπτυξη νέων βλαστών μέσω ριζωμάτων, αφού οι περισσότεροι καρποί του καταναλώνονται από ζώα.

Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο με άσπρα-ροζ καμπανοειδή λουλούδια. Παράγει από Αύγουστο-Σεπτέμβρη εδώδιμους καρπούς, με ελαφρά υπόξινη γεύση, κατάλληλους για παγωτά και γλυκά, γνωστούς στα Αγγλικά με το όνομα "μπίλμπερι" (και όχι "μπλούμπερι", που αφορά άλλα είδη του γένουςVaccinium, όπως το V. corymbosum). Επειδή τα περισσότερα από τα μύρτιλα που τρώγονται από τα πουλιά και τα θηλαστικά δεν αποβάλλονται ως βιώσιμοι σπόροι, αναπαράγονται αγενώς, δηλ. με την ανάπτυξη νέων βλαστών από τα ριζώματά τους των ώριμων φυτών.

Τα άγρια μύρτιλα (bilberries) που αποτελούν ένα είδος μούρων και μοιάζουν με τα μύρτιλα με μόνη διαφορά ότι είναι πιο όξινα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα, οι οποίες όταν γίνονται χρόνιες προκαλούν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου


Τα ευρωπαϊκά μύρτιλα περιέχουν περισσότερες ανθοκυανίνες, γεγονός που τα καθιστά δραστικότερα. Γι' αυτό και οι πολύ ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλου για την όραση αποδίδονται στα ευρωπαϊκά άγρια μύρτιλα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων στα μάτια, όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, κ.α.

Το άγριο μύρτιλο σχετίζεται με τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης. Τα μύρτιλα αναφέρονται σε μια δημοφιλή ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πιλότοι της RAF καταναλώνουν μαρμελάδα μύρτιλο για να οξύνουν την όρασή τους στις αποστολές της νύχτας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν εντόπισε καμία τέτοια επίδραση. Αν και η επίδραση του μύρτιλου στην όξυνση της νυκτερινής όρασης δεν έχει αποδειχθεί, εργαστηριακές μελέτες σε αρουραίους έχουν παράσχει προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση μύρτιλου μπορεί να αναστείλει ή να αντιστρέψει οφθαλμικές διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Το μύρτιλο στην αρχαιότητα:
Το μύρτιλο θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς καιαρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον". Μύρτιλος ονομαζόταν ο γιος του θεού Ερμή και της Φαέθουσας, (κόρης του Δαναού), ή της Κλυμένης. Ήταν υπεύθυνος για το άρμα του Οινομάου, που το προετοίμαζε για τις αρματοδρομίες στις οποίες ο βασιλιάς κέρδιζε τους επίδοξους μνηστήρες της κόρης του Ιπποδάμειας.

Κάποια στιγμή δέχθηκε την επίσκεψη ενός από τους μνηστήρες, του Πέλοπα. Ο Πέλοπας υποσχέθηκε στον Μυρτίλο ότι θα του έδινε το μισό βασίλειο ή την Ιπποδάμεια για μια νύχτα, αν τον βοηθούσε να νικήσει στην αρματοδρομία. Τότε ο Μυρτίλος, που κατά μία ήταν κρυφά ερωτευμένος με την Ιπποδάμεια, αντικατέστησε τα καρφιά στον άξονα του τροχού του άρματος του βασιλιά με κέρινα. Μόλις λοιπόν ξεκίνησε ο αγώνας του Οινομάου με τον Πέλοπα, το άρμα του βασιλιά αναποδογύρισε και ο Οινόμαος σκοτώθηκε. Μετά τη νίκη του, ο Πέλοπας διέφυγε προς την πατρίδα του με την Ιπποδάμεια και τον Μυρτίλο. Στη διαδρομή, ο Πέλοπας αρνήθηκε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς τον Μυρτίλο, οπότε ο τελευταίος προσπάθησε με τη βία να του αποσπάσει την Ιπποδάμεια. Τότε ο Πέλοπας τον σκότωσε γκρεμίζοντας τον από ψηλά στη θάλασσα στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, η οποία ονομάστηκε από τότε Μυρτώο Πέλαγος.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα μύρτιλα χάνουν τα οφέλη τους με το μαγείρεμα:
Το μαγείρεμα επηρεάζει τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά των μύρτιλων. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα πολυφαινολών μειώνονται από 22% έως 81% όταν τα καταναλώνουμε σε μορφή χυμού, ενώ αντίθετα παραμένουν σταθερά όταν τα χρησιμοποιούμε σε ζύμες ή πίτες. Εκτός από τις πολυφαινόλες, το μαγείρεμα επηρεάζει την περιεκτικότητα και άλλων συστατικών που έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως οι ανθοκυανίνες, οι προκυανιδίνες και τα φαινολικά οξέα. Κατά το μαγείρεμα τα επίπεδα ανθοκυανινών μειώνονται κατά 10-21%, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα των φαινολικών οξέων, που αυξάνονται.


http://medlabgr.blogspot.com/2015/07/bl ... rries.html
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Δεκέμβριος 8th, 2015, 4:28 am

Λεμόνι βάρους 1 κιλού και 150 γραμμαρίων στη Χίο.

Εικόνα

Το χαρακτηρισμό της Χίου ως «μυροβόλου» νήσου αλλά και την φήμη των εσπεριδοειδών της επιβεβαιώνει το γιγαντιαίο λεμόνι που βρέθηκε στον κήπο του Μιχάλη Σταμούλη στην Καλλιμασιά. Μη έχοντας άλλο τρόπο να αποδείξει τα λεγόμενά του για το συνολικού βάρους 1 κιλού και 150 γραμμαρίων λεμόνι ο Μ. Σταμούλης φωτογραφήθηκε με αυτό στο φαρμακείο του Δημήτρη Κοκκινάκη.

http://www.politischios.gr/koinonia/lem ... on-sti-hio
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Ιανουάριος 16th, 2016, 4:29 am

Φραγκόσυκο: Ένας ξεχασμένος καρπός – Μια σούπερ τροφή.

Εικόνα

Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).
Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs) και αυξάνει τη σωματική αντοχή, (μηλικό οξύ).

Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6, μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στη β-καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στα φραγκόσυκα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα φραγκόσυκα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.

Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασινη, θειαμινη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, και βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης των συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνουν το σώμα και αποτρέπουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την πείνα και κατ’ επέκταση την παχυσαρκία.

Τόσο οι καρποί της φραγκοσυκιάς όσο και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού.

Η κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).

Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμουν τα φραγκόσυκα είναι :
1.Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.

2.Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.

3.Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.

4.Κατά της υπερτροφίας του προστάτου.

5.Κατά της χοληστερόλης.

6.Κατά της φλεβίτιδας.

7.Κατά πνευμονικών παθήσεων.

8.Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν.

9.Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως:
1.Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς για καταπολέμηση της άμμου στα
νεφρά, και της νεφρίτιδος!

2.Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα.

3.Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και λαχανικά για τον άνθρωπο.

4.Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης
στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν
βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της
γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο
αποτελεσματική.

5.Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη.
Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του
κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα
βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα
επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το φραγκόσυκο αποτελεί παράγοντα για
την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη,
στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.


http://www.iatrikathemata.gr/krissa.htm
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Ιούνιος 2nd, 2016, 12:44 am

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;
Ευαγγελία Αναστασάκη - 14 Μαΐου 2016

Εικόνα

Από τότε που άφησε τη μητρική νοτιοαμερικανική ήπειρο για να ταξιδέψει πέρα από τον Ατλαντικό, η ντομάτα διαδόθηκε και φυτεύτηκε σχεδόν παντού. Οι ποικιλίες της ξεπερνούν σήμερα τις 12.000, ενώ οι πειραματισμοί στην καλλιέργειά της συνεχίζονται. Το χρώμα της μπορεί να είναι μαύρο, πράσινο με ρίγες, κίτρινο, πορτοκαλί, άσπρο, μοβ, ροζ και εξαρτάται από την ποσότητα λυκοπενίου, β-καροτίνης και καροτίνης που περιέχει.

Εικόνα

Στην Ελλάδα η ντομάτα που έχει… ταράξει την χρωματολογία του πιάτου μας τα τελευταία χρόνια είναι η μαύρη με την ονομασία «Κumato», που μας ήρθε από την Ισπανία. Παράξενες, ιδιαίτερες, ασυνήθιστες οι ντομάτες έχουν κυρίαρχη θέση στη μεσογειακή κουζίνα και καθεμία ξεχωριστά διαθέτει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά σε γεύση και ποιότητα…


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

perierga.gr
https://www.google.com/search?q=%CE%BD% ... A4ChDsCQgn
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Οκτώβριος 17th, 2016, 10:53 pm

Οκτώβριος 17 2016 - Από την Ιωάννα Παχούλη.
Από το δέντρο, στο τραπέζι σου: Η ιστορία των μήλων που τρως είναι ελληνική.

Εικόνα

Μια επίσκεψη σε έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα μας έκανε να εκτιμάμε ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα ενός πεντακάθαρου και υγιεινού μήλου.

Πόσο σημαντικό είναι να έχεις τοπικά ελληνικά προϊόντα στο τραπέζι σου; Πώς ξέρεις ότι αυτό που μόλις αγόρασες είναι στην πιο ανταγωνιστική τιμή; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του προϊόντος που μόλις έφαγες;

Όλα αυτά κι άλλα πολλά αναπάντητα ερωτήματα κλήθηκε να μας απαντήσει ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, τον οποίο επισκεφτήκαμε με σκοπό να βιώσουμε από κοντά τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του έτους για την παραγωγή, συγκομιδή και διάθεση των μήλων στον τελικό τους προορισμό, τους καταναλωτές.

Ζαγορά – Εδώ οι Μηλιές ζουν και βασιλεύουν.
Το χωριό Zαγορά είναι ένας τόπος με απίστευτη φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία, παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα. Ένα καταπράσινο χωριό με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια, παραδοσιακά καφενεία και φυσικά μηλιές.

Εικόνα

Η φήμη της περιοχής για την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου, ξεπερνά τις εγχώριες διαστάσεις, μιας και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η πιο διάσημη ποικιλία μήλων που καλλιεργείται στην περιοχή, είναι τα κόκκινα μήλα starking delicious με το εμπορικό σήμα "Zagorin". Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους, ενώ από αυτά, το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού όπως η Μ. Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Γαλλία και η Ιταλία.

Μηλά-ει η ιστορία ενός αιώνα.
Όμως πώς ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου έχει καταφέρει να επιβιώσει; Αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, φέτος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του το 1916, από 199 Ζαγοριανούς . Εδώ η έννοια "συνεταιρισμός" που τόσο έχει ανάγκη η αγροτική οικονομία της χώρας βρίσκει την πιο μεγαλειώδη υπόστασή της.

Μετά την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας και την αγορά μοντέρνου μηχανολογικού εξοπλισμού διαλογής και ταξινόμησης των φρούτων ανάλογα με το μέγεθος το βάρος και την ποιότητα, ο συνεταιρισμός χρησιμοποίησε τα εργαλεία του σύγχρονου μάρκετινγκ λανσάροντας το σήμα "Ζαγορίν" που σήμερα αποτελεί και τη -διεθνώς αναγνωρισμένη- σφραγίδα του.

Εικόνα

Τα στάδια μιας ολοκληρωμένης παραγωγής.
Η ξενάγηση μας έβαλε (κυριολεκτικά) μέσα σε κτήματα, αλλά και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού όπου παρουσιάστηκε η μετασυλλεκτική διαχείριση, ο έλεγχος των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για τη συγκομιδή, το ξεφόρτωμα, ο ποιοτικός έλεγχος, η αποθήκευση στους ψυκτικούς χώρους, η προδιαλογή και η συσκευασία.

Ιδού τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που μάθαμε:
- Ο αγροτικός συνεταιρισμός έχει καθιερώσει το σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής για όλα τα μήλα Ζαγοράς, από το χωράφι μέχρι τα ράφια των σούπερμάρκετ, που σημαίνει ότι ελέγχεται απόλυτα η πρακτική της καλλιέργειας τους. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Αρχικά με την πλήρη καταγραφή της. Από τον έλεγχο των κανόνων του ψεκασμού με "πράσινα" φάρμακα ώστε να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή και το περιβάλλον, τους συνεχείς ελέγχους για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής τους ανάλογα με την τραγανότητα και την σωστή περιεκτικότητα τους σε άμυλο και σάκχαρα, τη σωστή διαλογή και ταξινόμηση τους, αλλά και της συντήρησης τους στα ψυγεία μέχρι τον Ιούνιο σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας που σταματούν την διαδικασία ωρίμανσης.

Εικόνα

- Στον συνεταιρισμό Ζαγορίν σήμερα μετέχουν 677 παραγωγοί από την περιοχή της Ζαγοράς περίπου το 98% των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι συλλέγουν τη σοδειά τους χειρωνακτικά σε 8,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας.

Εικόνα
(στάδιο της διαδικασίας του ελέγχου)

- Ο τζίρος του συνεταιρισμού αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ απασχολεί 40 μόνιμους υπάλληλους και 70 με 100 εποχιακούς.

- Tα καλύτερα μήλα συνήθως βρίσκονται κρυμμένα στην κορυφή του δέντρου.

- Oι γεωπόνοι του συνεταιρισμού Ζαγοράς, παίζουν ο καθένας τον δικό του ρόλο. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Παναγιώτης Γουβιώτης, ο οποίος -σε συνεργασία με τους παραγωγούς- δίνει συμβουλές με το τι θα ψεκάσουν και πότε- με στόχο να μηδενιστούν τα υπολείμματα ψεκασμού στο τελικό προϊόν. Μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτό, έχουν εγκαταστήσει 13 μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, με τους οποίους μετράνε θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, υγρασία φύλλου και με τη βοήθεια των σταθμών δίνουν στους παραγωγούς τη σωστή στιγμή που πρέπει να ψεκάσουν.

- Η ποιότητα του μήλου ως προς την γεύση και το άρωμα επηρεάζεται από το γεγονός ότι η περιοχή συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό. Έτσι δημιουργείται υγρασία και ένα ανάγλυφο που δίνει στο μήλο μια ιδιαίτερη γεύση που δεν την συναντάμε πουθενά αλλού!

Εικόνα

- Παρά τις όποιες δυσκολίες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγορά Πηλίου δεν σταματά να αναπτύσσεται και να καινοτομεί. Για τη νέα χρονιά συζητούν την εισαγωγή και δύο νέων κωδικών στα καταστήματα της εταιρείας LIDL Hellas, με την οποία συνεργάζονται από το 1999 (με πιο εντατική συνεργασία από το 2007):Το βιολογικό μήλο και το πετιμέζι από φιρίκι Πηλίου.

Ψάχνοντας ελληνικά προϊόντα στα ράφια του σούπερμαρκετ.
Το να βρίσκουν οι πελάτες στα ράφια του σούπερμαρκετ ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Όπως αναφέρει στο Νews247.gr o Γιώργος Αγγελούλης, διευθυντής αγορών της Lidl Hellas στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών "οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία. Και εμείς στη Lidl Hellas αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά προϊόντα και στους Έλληνες προμηθευτές. Συνεργαζόμαστε σήμερα με 3.321 Έλληνες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών στη χώρα μας και όσον αφορά στην παροχή προϊόντων μόνιμης γκάμας συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 230 Έλληνες προμηθευτές. Στόχος μας είναι να τους αυξάνουμε συνεχώς και να βάζουμε ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων μας".

Ένας συνεταιρισμός που δεν σταματά. Ούτε τη σκληρή δουλειά, ούτε να μας εκπλήσσει.

http://news247.gr/eidiseis/life/Food/ap ... 97223.html
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Δεκέμβριος 21st, 2016, 10:31 pm

«ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ»!
Το πάμφθηνο φρούτο που μας προστατεύει από ασθένειες!

Εικόνα

Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας...

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το Κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Εικόνα

Διατροφικά Χαρακτηριστικά ΤΑ αχλάδια αποτελούν Εξαιρετικη Πηγή υδατοδιαλυτών ινών.
Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες. Οφέλη για την Υγεία, τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι σε πλούσια φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.
Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη .C και Χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και τα προστατεύει κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα για την ευεργετικές υγεία του παχέος εντέρου.

Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση.
Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας,
γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.

Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό.
Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.

Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας
για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο να καθυστερεί την οστεοπόρωση.

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή πολυακουσμένα περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες νευρικού του σωλήνα στα βρέφη.

Δύσπνοια: Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά δυσκολία στην αναπνοή.
Ο χυμός του αχλαδιού καταπραΰνει αυτα τα συμπτώματα.

Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο.
Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη.
Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.

Πώς να τα επιλέξετε:
Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα.
Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες.
Έχετε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών-συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες-έχουν σκούρες κηλίδες
στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί.
Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Ιανουάριος 12th, 2017, 10:38 pm

11 Ιαν 2017
Μπανάνες Κρήτης:
Πιο μικρές, πιο πράσινες αλλά και πιο... θρεπτικές!

Εικόνα

Μπορεί η μπανάνα να θεωρείται εξωτικό φρούτο και ως επί το πλείστον να είναι εισαγόμενη στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και μανάβικα αυτό δεν πάει να πει όμως ότι τη βρίσκουμε μόνο στην Παπούα - Νέα Γουινέα, στη Μαδαγασκάρη ή στην Ινδονησία.

Αυτό όμως που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι υπάρχουν ουκ ολίγες καλλιέργειες και στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, όπως στην Άρβη, τα Μάλλια και τη Σητεία.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε, την ελληνική μπανανοκαλλιέργεια και τις εγχώριες μπανάνες, που μπορεί να υπολείπονται σε μέγεθος ή να είναι πιο πράσινες από τις εισαγόμενες, αλλά δεν υστερούν σε τίποτα, ούτε σε γεύση, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε θρεπτικά στοιχεία! Αφήστε δε, που δεν ...
προσβάλλονται από ασθένειες, ούτε επιβαρύνονται από φυτοφάρμακα.

Εικόνα

Πώς ξεκίνησαν όλα - Η ιστορία της μττανανοκαλλιέργειας στην Κρήτη:
Στις αρχές της δεκαετίας του '20 ένας καλόγερος από την περιοχή, ο Λουκάς, επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, έφερε μαζί του λίγα φυτά μπανάνας και τα φύτεψε στη Μονή του Αγ. Αντωνίου Άρβης. Όταν τα φυτά έκαναν καρπούς κανείς δεν τους δοκίμασε παρά το ωραίο τους άρωμα, αφού τίποτα δεν ήξεραν για αυτούς. Κάποιοι όμως φύτεψαν μερικά φυτά στις αυλές και στα χωράφια τους ως διακοσμητικά. Λίγα χρόνια αργότερα ένας γιατρός που βρέθηκε στην περιοχή και γνώριζε το φρούτο, όχι μόνο το δοκίμασε μπροστά στους έκπληκτους κατοίκους, αλλά αγόρασε και ένα μπανανοστάφυλο. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 οι πρώτες καλλιέργειες ήταν γεγονός στην περιοχή. Οι μπανάνες, μέσα σε τσουβάλια με άχυρο ή κομμένο χαρτί, μεταφέρονταν με ζώα στη Βιάννο, από εκεί με φορτηγά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια με πλοίο στην Αθήνα. Οι Κρητικοί εξακολουθούσαν να μην τις δοκιμάζουν.

Δέκα χρόνια αργότερα αρχίζει η καλλιέργεια της μπανάνας και στα Μάλια, στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου. Την εποχή εκείνη η τιμή της εκτοξεύεται στις 25 δρχ. η οκά το χειμώνα και το καλοκαίρι πέφτει στις 5 δρχ. Την ίδια εποχή η τιμή του λαδιού δεν ξεπερνούσε τις 7 δρχ./οκά. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 οι κάτοικοι της Κρήτης «ανακαλύπτουν» την μπανάνα ως φρούτο και αρχίζει η διάθεση του προϊόντος και στις αγορές του νησιού. Η ζήτηση μεγάλη, δεν καλύπτεται από την παραγωγή. Στο τέλος της δεκαετίας του '50, αρχίζει η εισαγωγή μπανάνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τις αφρικανικές χώρες και τη Νότια Αμερική.

Εικόνα

Οι καλλιέργειες της μπανάνας επεκτείνονται στην Ιεράπετρα, στην Παχιά Άμμο και στη Σητεία του Ν. Λασιθίου στα μέσα της δεκαετίας του 70, όπου καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Λίγα χρόνια αργότερα υπάρχουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπιακής μπανάνας και 2.500 στρέμματα υπαίθριας με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή της μπανανοκαλλιέργειας. Η τιμή πώλησης φτάνει τις 500 και 600 δρχ. το κιλό και η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι ανάγκες σε επίπεδο χώρας αγγίζουν τους 100.000 τόνους ετησίως. Το 1989 επιτρέπεται και πάλι η εισαγωγή της μπανάνας, που είχε απαγορευτεί μετά από τις διαμαρτυρίες των μπα-νανοπαραγωγών το 1981. Έμποροι και καταναλωτές στρέφονται τότε στην εισαγόμενη μπανάνα. Η ντόπια μπανάνα βρίσκεται στα αζήτητα και η πλειοψηφία των μπανανοπαραγωγών αναγκάζεται να αλλάξει καλλιέργεια. Οι λίγες ποσότητες που παράγονται πλέον διακινούνται κατά βάση στις αγορές της Κρήτης.

Το 1990 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συν/σμός Κοινής Πώλησης Μπανάνας από τους παραγωγούς της Κρήτης, με έδρα την Αρβη και τη συμμετοχή των μπανανοπαραγωγών της Ηλείας, μοναδικού νομού της χώρας που καλλιεργούσε μπανάνες εκτός Κρήτης.

Εικόνα

Η παραγωγή της κρητικής μπανάνας σήμερα:
«Σήμερα», όπως μας δήλωσε στο eirinika.gr ο πρόεδρος του Συν/σμού και της Ομάδας παραγωγών, κ. Χρήστος Μάλλιος, «καλλιεργούνται στην Αρβη 185 στρέμματα υπό κάλυψη και 102 υπαίθρια, στα Μάλια 149 στρέμματα υπό κάλυψη, στη Σητεία 50 και στο Ρέθυμνο 16, υπό κάλυψη επίσης. Υπάρχουν, να προσθέσω, και κάποιοι ελάχιστοι παραγωγοί, που διακινούν τα προϊόντα τους εκτός Ομάδας. Η παραγωγή ξεπερνά τους 1.700 τόνους το χρόνο». Υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια και κάθε χρόνο στην Αρβη φυτεύονται περίπου 100 νέα στρέμματα. Η απόδοση ενός στρέμματος μπανάνας ανέρχεται στους τέσσερις τόνους περίπου όταν είναι υπαίθρια και επτά περίπου όταν καλλιεργείται στο θερμοκήπιο. Το μπανανοστάφυλο μπορεί να φτάσει και τα 70 κιλά. Συνήθως όμως φτάνει τα 25 κιλά στην υπαίθρια καλλιέργεια και τα 35 στη θερμοκηπιακή.

Όπως τονίζει ο κ. Μάλλιος, οι μπανανοπαραγωγοί έδωσαν πολλούς αγώνες για να δοθεί η επιδότηση της παραγωγής από την Ε.Ε. λόγω απώλειας εισοδήματος από την εισαγωγή μπανάνας. Η ενίσχυση αυτή δόθηκε το '93, οι παραγωγοί όμως την πήραν το '99. «Ο έλεγχος όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα είναι συστηματικός και αυστηρός, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην επιδότηση», δηλώνει ο πρόεδρος και προσθέτει: «Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε δώσει βάρος στη βιολογική καλλιέργεια της μπανάνας. Ήδη σαράντα στρέμματα είναι πιστοποιημένα και κάποια άλλα βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης. Υπάρχουν βέβαια κάποια προβλήματα οργανωτικά όσον αφορά τη διάθεση της βιολογικής μπανάνας, τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε». Όσον αφορά τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Αρβη, έχει επικρατήσει η «ποικιλία Άρβης», η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή ανάμεσα στις 100 που υπάρχουν. Παράλληλα, η Ομάδα Παραγωγών συνεργάζεται με το Παν/μιο Κρήτης και πειραματίζεται σε βελτιωμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Η θρεπτική αξία της μπανάνας - Τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την εισαγόμενη:
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο με πολλούς υδατάνθρακες, που με την ωρίμανση της μετατρέπονται σε ευκολοχώνευτα και αφομοιώσιμα από τον οργανισμό σάκχαρα. Η δε σάρκα της, περιέχει πολλές φυτικές ίνες που διευκολύνουν την πέψη. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη, χαμηλή συγκέντρωση νατρίου και υψηλή καλίου. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία (Ασβέστιο , Μαγνήσιο, Σίδηρο, Φωσφόρο, Ιώδιο) και βιταμίνες Ασκορβικό οξύ, Πυριδοξίνη, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη κ.α. Το άρωμα της την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική. Η θρεπτική της αξία σε θερμίδες είναι κατά μέσο όρο 88 cal/100 γραμ.φρούτου. Η μπανάνα με τις ιδιότητες αυτές αποτελεί μια νόστιμη, υγιεινή τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα για νεαρά και ηλικιωμένα άτομα και για εξασθενημένους οργανισμούς. Αξίζει δε να αναφέρουμε πως η μπανάνα θεωρείται επίσης από τα πιο αφροδισιακά φρούτα!

Η κρητική μπανάνα αποδεδειγμένα έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της εισαγόμενης. Είναι σημαντικό ότι στην ντόπια μπανάνα δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και συντηρητικά σε όλα τα μετασυλλεκτικά της στάδια.Οι δύο βασικές ασθένειες, υποστηρίζουν οι παραγωγοί, τετράνυχος και νηματώδης, καταπολεμούνται με υδρονέφωση και πυκνή διαδοχική φύτευση. Ακόμη, το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία κοπής μέχρι την εμφάνιση του προϊόντος στις αγορές δεν ξεπερνά τις οκτώ μέρες, σε αντίθεση με τις εισαγόμενες, που το διάστημα αυτό προσδιορίζεται στους τρεις μήνες.

Εικόνα

«Η μπανάνα της Κρήτης είναι φρέσκια. Όσοι γνωρίζουν την αναζητούν στις λαϊκές της Αθήνας. Η αγορά της Κρήτης σαφώς προτιμά την ντόπια μπανάνα», προσθέτει ο κ. Χρ. Μάλλιος. Τέλος, να σημειώσουμε ότι εδώ και δύο χρόνια στην Αρβη έχει καθιερωθεί η «Γιορτή Μπανάνας», που γίνεται τον Αύγουστο. Η γιορτή, που διαρκεί τρεις μέρες, περιλαμβάνει ενημερωτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Προσελκύει δε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις μυρωδάτες μπανάνες της Άρβης.

Μία συνταγή με μπανάνα που συνηθίζεται στην Αρβη:
Παίρνουμε πράσινες μπανάνες και τις κόβουμε φέτες σαν το κολοκυθάκι. Τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Έτσι γίνονται ένας ωραίος μεζές για να συνοδεύσει τη ρακή!

Επιμέλεια:
Χάρης Αποστολόπουλος
Πληροφορίες από: wikipedia.com, froutonea.com
http://www.eirinika.gr/article/41086/mo ... s-mpananes
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Προηγούμενη

Επιστροφή στην Οικολογία, Φύση

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες