Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Χλωρίδα, πανίδα και άνθρωπος.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

 

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό ccp-ebikes » Ιούνιος 19th, 2013, 11:26 pm

Wild Rebel έγραψε:Το Δίχρωμο μήλο.

Εικόνα


Ένας 72χρονος καλλιεργητής δεν πίστευε στα μάτια του, όταν βρήκε στον κήπο του ένα μήλο, το οποίο είχε δύο χρώματα.
Ο Κεν Morrish που ζει στη Βρετανία δεν μπορούσε να το πιστέψει, πως μπροστά του βρισκόταν ένα μήλο που το μισό ήταν πράσινο και το μισό κόκκινο.

Εικόνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για γενετική μετάλλαξη, γεγονός που μπορεί να συμβεί μία φορά στο εκατομμύριο. Μάλιστα, η κόκκινη πλευρά ήταν πιο γλυκιά από την πράσινη.

Εικόνα

Ο 72χρονος δεν είχε ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο, στα 42 χρόνια που καλλιεργεί μήλα και άλλα εσπεριδοειδή.


Εικόνα


:o Λες και είναι βαμμένο.
Δεν ξέρω αλλά εγώ δεν θα το έτρωγα...
ccp-ebikes
New poster
 
Δημοσ.: 22
Εγγραφη: Ιούνιος 10th, 2013, 12:39 pm
Το μέλος ccp-ebikes, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό dna » Ιούνιος 19th, 2013, 11:36 pm

φέτος φύτεψα μια βερυκοκιά διαμαντοπούλου, μια μηλιά ρεντ τσιφ και μια κερασιά μαύρη.
δώστε στοιχεία
Άβαταρ μέλους
dna
Maniac poster
 
Δημοσ.: 13003
Εγγραφη: Ιανουάριος 30th, 2007, 12:47 am
Το μέλος dna, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Hilon44 » Ιούνιος 19th, 2013, 11:43 pm

Μήλα = 16 ψεκασμοί απο Μάρτιο έως Αύγουστο
Πορτοκάλια - Μανταρίνια = 12 ψεκασμοί απο Απρίλιο μέχρι και Φλεβάρη του επόμενου χρόνου
Σταφύλι = 11 ψεκασμοί
Ντομάτα = 6 ψεκασμοί
Αγγούρια = 5 ψεκασμοί
Βερικοκιά = 9 ψεκασμοί
Κερασιά = 8 ψεκασμοί

Καρότο και Μαιντανός = 5 ψεκασμοί

http://www.plantprotection.hu/
Άβαταρ μέλους
Hilon44
New poster
 
Δημοσ.: 168
Εγγραφη: Μάιος 9th, 2012, 9:54 pm
Το μέλος Hilon44, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Hilon44 » Ιούνιος 19th, 2013, 11:50 pm

dna έγραψε: φέτος φύτεψα μια βερυκοκιά διαμαντοπούλου, μια μηλιά ρεντ τσιφ και μια κερασιά μαύρη.
δώστε στοιχεία


Μην ξεχάσεις ψεκαστήρα, στολή και μάσκα κατα τους ψεκασμούς και βούρτσα για χαλκούχα σκευάσματα.
Άβαταρ μέλους
Hilon44
New poster
 
Δημοσ.: 168
Εγγραφη: Μάιος 9th, 2012, 9:54 pm
Το μέλος Hilon44, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Hilon44 » Ιούνιος 20th, 2013, 12:05 am

Isomnia έγραψε: ο άνθρωπος χάραζε στον πλανήτη εμπορικά μονοπάτια, μετέφερε νέα προϊόντα σε κάθε προορισμό του


και μετά αυξήθηκε ο πληθυσμός της γής, αυξήθηκε και η παραγωγή των οπωρολαχανικών και φρούτων, σπόροι και σπορόφυτα αλλάζανε προορισμούς απο Ασία - Ευρώπη - Αμερική και αναμεταξύ τους, μεταδόθηκαν αρρώστιες στα φυτά/δέντρα, αυξήθηκαν τα φυτοφάρμακα και οι εχθροί έγιναν πιο ανθεκτικοί (αλλαγή DNA -) για μεγαλύτερη παραγωγή και σύντομη συγκομιδή. Ολα αυτά γνωστά ο ανθρωπος συνεχίζει και χαράζει το μονοπάτι στο μέλλον του.
Άβαταρ μέλους
Hilon44
New poster
 
Δημοσ.: 168
Εγγραφη: Μάιος 9th, 2012, 9:54 pm
Το μέλος Hilon44, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό dna » Ιούνιος 20th, 2013, 5:00 pm

Hilon44 έγραψε:
dna έγραψε: φέτος φύτεψα μια βερυκοκιά διαμαντοπούλου, μια μηλιά ρεντ τσιφ και μια κερασιά μαύρη.
δώστε στοιχεία


Μην ξεχάσεις ψεκαστήρα, στολή και μάσκα κατα τους ψεκασμούς και βούρτσα για χαλκούχα σκευάσματα.

ξεχασέ το, το πολύ με σαπουνάδα να ψεκάσω αν δω πολλά έντομα, εγώ θα τρώω τα φρούτα
Άβαταρ μέλους
dna
Maniac poster
 
Δημοσ.: 13003
Εγγραφη: Ιανουάριος 30th, 2007, 12:47 am
Το μέλος dna, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Mercury » Ιούνιος 20th, 2013, 5:09 pm

dna έγραψε:
ξεχασέ το, το πολύ με σαπουνάδα να ψεκάσω αν δω πολλά έντομα, εγώ θα τρώω τα φρούτα


Μην είσαι σίγουρος οτι θα φας άμα δεν ψεκάσεις. Τι πιο πιθανό είνια οτι θα ταϊζεις τα έντομα με ζουμερούς καρπούς.
Άβαταρ μέλους
Mercury
Extreme poster
 
Δημοσ.: 34296
Εγγραφη: Ιανουάριος 31st, 2007, 12:01 am
Το μέλος Mercury, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό dna » Ιούνιος 20th, 2013, 6:07 pm

Mercury έγραψε:
dna έγραψε:
ξεχασέ το, το πολύ με σαπουνάδα να ψεκάσω αν δω πολλά έντομα, εγώ θα τρώω τα φρούτα


Μην είσαι σίγουρος οτι θα φας άμα δεν ψεκάσεις. Τι πιο πιθανό είνια οτι θα ταϊζεις τα έντομα με ζουμερούς καρπούς.

έχω μια σχετική εμπειρία απο εγκαταλειμένα στην τύχη τους και στις δυνάμεις τους δέντρα που τουλάχιστον μια φορά στα 2 χρόνια έδιναν αρκετούς και νόστιμους καρπούς.
Τα κεράσια πιάνουν σκουλήκια αν τα αφήσεις να παραωριμάσουν και τα τρώνε τα πουλιά αλλά πάλι περισσέυουν υπέραρκετά. Τα μήλα και τα βερίκοκα θέλουν μόνο νερό. Αν έχει και σκουλήκι 1 στα 10 το αφήνεις στην άκρη
Άβαταρ μέλους
dna
Maniac poster
 
Δημοσ.: 13003
Εγγραφη: Ιανουάριος 30th, 2007, 12:47 am
Το μέλος dna, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Ιούνιος 27th, 2013, 11:10 pm

10 πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε για το καρπούζι!

Εικόνα

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό «βασιλιάς»! Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων», αφού η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz».


Εικόνα
10. Πολύχρωμες ποικιλίες:
Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.


Εικόνα
9. Χαμηλή θερμιδική πυκνότητα:
Πλούσιο με σημαντικές βιταμίνες όπως Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Το καρπούζι έχει, λοιπόν, αυτό που λέμε χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, αποτελώντας σημαντικό «όπλο» σε μια ισορροπημένη διατροφή.


Εικόνα
8. Φρούτο ή λαχανικό:
Το καρπούζι αναγνωρίζεται ευρέως ως φρούτο και είναι στενά συνδεδεμένο με την κίτρινη κολοκύθα (φρούτο κι αυτή!), με την έννοια ότι ο καρπός του είναι γλυκός και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Το άλλο βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί το καρπούζι από τα λαχανικά είναι η επικονίαση, με την οποία γίνεται ο πολλαπλασιαμός του φυτού, με τη βοήθεια των μελισσών, σε αντίθεση με τα λαχανικά που δεν έχουν καμία σχέση με επικονίαση, καθώς τα περισσότερα είναι αυτογονιμοποιούμενα.


Εικόνα
7. Παγκόσμια παραγωγή:
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το καρπούζι έχει περίπου 1.200 ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν αυτό το φρούτο είναι πάνω από 100, επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το Νο1 στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού διατηρεί η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.


Εικόνα
6. Σε συσκευασία δώρου:
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες είναι ξεπερασμένες, ενώ ένα τετράγωνο καρπούζι, για παράδειγμα,με τον απαραίτητο φιόγκο δείχνει και με το παραπάνω όλα τα… ζουμερά συναισθήματα!


Εικόνα
5. Παράξενοι γευστικοί συνδυασμοί:
Μπορεί όλοι να γωνρίζουμε το καρπούζι ως φρούτο, που καταναλώνεται σκέτο και μας δροσίζει το καλοκαίρι, όμως σε διάφορες κουζίνες του κόσμου συνδυάζεται άριστα με… παράδοξα υλικά, δημιουργώντας νέες λαχταριστές γεύσεις. Για παράδειγμα, το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα «μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί», το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο (Watermelon Burgers with Cheese). Επιπλέον, μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση για κάθε ουρανίσκο!


Εικόνα
4. Κρατήστε τους σπόρους:
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν χρειάζετε να ανησυχείτε καθόλου εάν καταπιείται μερικούς! Έχουν απαλή υφή και είναι σχεδον άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ για να… περνά η ώρα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Επιπλέον, μπορείτε να τους φυτέψετε και με λίγη φροντίδα και προσοχή στο πότισμα να έχετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας καρπουζιές.


Εικόνα

3. Γιατροσόφια:

Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. εγκοπή. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.


Εικόνα
2. 90% νερό:
Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό θεωρείται από κάποιους… ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους! Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.


Εικόνα
1. Το μεγαλύτερο στον κόσμο:
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο «ζυγίστηκε» στα 108 κιλά περίπου! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.



Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Ιούνιος 26th, 2015, 4:05 am

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015
Καρπούζι ~ Η καλοκαιρινή μας τροφή.

Εικόνα

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν πρόσθετο απόθεμα νερού. Πράγματι το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Στην αρχαιότητα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις...
οποίες αξιοποιούμε ακόμη και σήμερα, με τις φλούδες ως μάσκες προσώπου : η φλούδα του φρούτου θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).

Tο καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων Το καρπούζι είναι από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το παγωμένο καρπούζι, μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση του και συνάμα μας δροσίζει έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Σε μερικούς έχει επικρατήσει γενικά η εντύπωση ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θαυμάσιο φρούτο έχει και μεγάλη θρεπτική άξια για τον άνθρωπο. Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% ανά βάρος. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Στην αρχαιότητα αλλά και μέχρι σήμερα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες μιας και οι μάσκες προσώπου με φλούδες καρπουζιού χρησιμοποιούνται ακόμη.

Το καρπούζι όταν τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι επίσης, στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

Είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες. Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης. Αρκετοί γιατροί της ομοιοπαθητικής συνιστούν και την καρπουζοθεραπεία, σε διάφορες παθήσεις. Μια κρύα φέτα από καρπούζι είναι ότι καλύτερο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ζουμερός καρπός του καρπουζιού μπορεί να είναι το καταλληλότερο αφροδισιακό για τους άνδρες, ειδικά για μια ερωτική βραδιά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει γιατί το καρπούζι περιέχει συστατικά παρόμοια με του Viagra, δηλαδή ενισχύει την παροχή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την λίμπιντο.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο μειώνει την αρτηριακή πίεση κι έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension αναφέρει ότι το καρπούζι έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρύο αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου λόγω εμφράγματος, καθώς η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος καρπουζιού μειώνει την πίεση που ασκείται στην καρδιακή αορτή κι έτσι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι μικρότερος.

Στην χώρα του ήλιου και των καρπουζιών οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν την θρεπτική και διατροφική άξια των καρπουζιών των άλλων φρούτων και λαχανικών, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από το ελληνικό τραπέζι, και να μην προτιμούν τα εισαγόμενα "τετράγωνα" καρπούζια!!!


Χρίστος Καψάλης -Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής.
http://krasodad.blogspot.com/2015/06/blog-post_42.html
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Αύγουστος 7th, 2015, 10:36 pm

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015
Κυριολεκτικά ΧΡΥΣΟ. Η θρεπτική αξία του "χρυσού" πεπονιού.

Εικόνα

Έχουμε πια μπεί για τα καλά σε ρυθμούς και θερμοκρασίες καλοκαιρινές και γιατί όχι σε διατροφικές συνήθειες που συνάδουν με την εποχή! Την τιμητική τους έχουν τα φρούτα τους καλοκαιρινούς μήνες με μεγάλη ποικιλία και τεράστια ωφέλη για την υγεία μας. Από τα πιο δημοφιλή φρούτα είναι και το πεπόνι με το έντονο άρωμα, γλυκιά του γεύση και χρυσαφί χρώμα!

Λέγεται ότι κατάγεται από την Ασία και φέρει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το πεπόνι με το έντονο κίτρινο χρώμα (cantaloupe) χρησιμοποιείται στην Κίνα για την θεραπεία της ηπατίτιδας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελληνικών πεπονιών είναι το Θρακιώτικο και ιδιαίτερα η ποικιλία ‘Χρυσή Κεφαλή’ και τα Αργείτικα.

Το πεπόνι είναι πολύ χαμηλό σε θερμιδική αξία με τα 100γρ να περιέχουν μόλις 34 θερμίδες . Κακώς λοιπόν κατηγορούμε τα καλοκαιρινά πιο γλυκά φρούτα πως ΄παχαίνουν’. Η μία μερίδα-φέτα είναι στα 160γρ και αποτελεί το τέλειο σνακ ή επιδόρπιο. Το συγκεκριμένο φρούτο είναι απεναντίας πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B6 και νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο. Περιέχει σε μικρότερες ποσότητα και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα διατροφικά στοιχεία βρίσκονται στις σωστές συγκεντρώσεις όταν το πεπόνι είναι ώριμο. Χαρακτηριστικό της ωριμότητας του είναι το άρωμά του. Το μυστικό είναι ότι όσο πιο βαρύ το πεπόνι, τόσο πιο αρωματικό άρα και πιο θρεπτικό!

Με την πληθώρα θρεπτικών συστατικών το πεπόνι μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά της υψηλής πίεσης, χοληστερόλης και κάποιων μορφών καρκίνου. Να σημειωθεί πως μελέτες που έχουν γίνει με πεπόνι cantaloupe, έδειξαν ότι μπορεί να έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το συστατικό εκείνο που ευθύνεται για την μέιωση πιθανοτήτων για καρδιοαγγειακά περιστατικά είναι η αδενοσίνη.

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει όπως βιταμίνη C και β-καροτίνη παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, σημαντική για μικρούς και μεγάλους. Απαραίτητη για καλή όραση, για υγιές δέρμα και προστασία από μολύνσεις. Επίσης γνωρίζουμε πως η βιταμίνη Α μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά καρκίνων του πνέυμονα και στοματικής κοιλότητας. Πολύ σημαντικό για καπνιστές.

Η βιταμίνη Β6 που βρίσκουμε στο πεπόνι συντελεί στην καλύτερη πενευματική και ψυχολογική υγεία αφού έψει να κάνει με την σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Τέλος αναφερθήκαμε στο κάλιο το οποίο ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και αρτηριακή πίεση και παράλληλα παρουσιάζει διουρητική δράση.
Υπάρχουν λοπόν αρκετοί λόγοι για να διαλέξουμε, εντάξουμε, απολάυσουμε το πεπόνι στην καθημερινή μας διατροφή και φέτος το καλοκαίρι! Προτιμούμε το φρέσκο φρούτο αλλά μπορεί να είναι σε χυμό, smoothie, γρανίτα!


Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής.
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Αύγουστος 27th, 2015, 4:43 am

Blood lime: Κατακόκκινο σαν… αίμα!
Ευαγγελία Αναστασάκη.

Εικόνα

Σην οικογένεια των εσπεριδοειδών υπάρχουν αρκετά είδη με κατακόκκινη σάρκα, με γνωστότερο το πορτοκάλι σαγκουίνι. Σε αυτή την κατηγορία έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα “ξινό”, το γνωστό λάιμ, το οποίο χρησιμοποιεόται πρωτίστως για το χυμό του σε διάφορες σαλάτες ή σε γκουρμέ επιδόρπια. Κι αν το πράσινο λάιμ, αυτό που είναι ευρέως γνωστό, είναι ιδιαίτερα ξινό, το κόκκινο είναι πολύ πιο γλυκό από τα συνηθισμένα.

Εικόνα

Γνωστό με την κοινή ονομασία “blood lime” (σ.σ. “λάιμ-αίμα) και με την επιστημονική Synsepalum dulcificum, αποτελεί ένα από τα πλέον παράδοξα είδη της κατηγορίας των εσπεριδοειδών. Χρησιμοποιείται σε χυμούς και σε γλυκά, ενώ η εμφάνισή του δεν μπορεί παρά να προκαλέσει εντύπωση. Επιπλέον πολλοί σεφ χρησιμοποιούν τα κόκκινα λάιμ σε κοκτέιλ και smothies, ενώ καλλιεργούνται ευρέως στην Αυστραλία.


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα

perierga.gr
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Τζακ Πάλανς » Αύγουστος 27th, 2015, 6:54 am

Wild Rebel έγραψε: ένα ακόμα “ξινό”, το γνωστό λάιμ (...)Κι αν το πράσινο λάιμ, αυτό που είναι ευρέως γνωστό, είναι ιδιαίτερα ξινό

Γλυκολέμονο λέγεται στα ελληνικά, ή μοσχολέμονο.

Wild Rebel έγραψε: Γνωστό με την κοινή ονομασία “blood lime” (σ.σ. “λάιμ-αίμα) και με την επιστημονική Synsepalum dulcificum
Το δε υβρίδιο blood lime δεν έχει καμία σχέση με το Synsepalum dulcificum :
Εικόνα



:smt009
jango έγραψε:
Το Lidl στην Ελλάδα είναι μη κερδοσκοπική επιχείρηση
Άβαταρ μέλους
Τζακ Πάλανς
Crazy poster
 
Δημοσ.: 8898
Εγγραφη: Οκτώβριος 10th, 2012, 6:22 pm
Το μέλος Τζακ Πάλανς, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Αύγουστος 29th, 2015, 6:45 am

Τζακ Πάλανς έγραψε:
Wild Rebel έγραψε: ένα ακόμα “ξινό”, το γνωστό λάιμ (...)Κι αν το πράσινο λάιμ, αυτό που είναι ευρέως γνωστό, είναι ιδιαίτερα ξινό

Γλυκολέμονο λέγεται στα ελληνικά, ή μοσχολέμονο.


Μπουτάρη Jr:
Το Lime, Citrus aurantifolia ή αλλιώς Μοσχολέμονο!
Το lime είναι συνήθως στρογγυλό σε σχήμα, ξινό, με έντονο πράσινο ή πρασινοκίτρινο χρώμα και 3-6 εκατ. διάμετρο.


https://www.google.com/search?q=Citrus+ ... 36&bih=730
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η ιστορία στα ... πιάτα μας!

Δημοσίευσηαπό Wild Rebel » Σεπτέμβριος 20th, 2015, 12:03 am

Εικόνα

Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία).
Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».


Εικόνα
Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας - και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.


Εικόνα
Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.


Εικόνα
Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.


Εικόνα
Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.


Εικόνα
Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Εικόνα
Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.


Εικόνα
Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.


Εικόνα
Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.


Εικόνα
Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.


Εικόνα
Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.


Εικόνα
Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.


Εικόνα
Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.


Εικόνα
Το λεμόνι: Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.


Εικόνα
Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.
Άβαταρ μέλους
Wild Rebel
Maniac poster
 
Δημοσ.: 10020
Εγγραφη: Αύγουστος 28th, 2011, 9:44 am
Το μέλος Wild Rebel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

ΠροηγούμενηΕπόμενη

Επιστροφή στην Οικολογία, Φύση

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες