Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες

 

Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Νεογέννητος- » Αύγουστος 13th, 2012, 4:55 pm

Πρέπει να ομολογήσω ότι το βιβλίο έχει αναποδογυρίσει σε μεγάλο μέρος τον κόσμο μου. Έχει θέσει σε αμφιβολία πολλές αντιλήψεις μου.

Εικόνα


Περιγραφή:

[...] Ο Σπένγκλερ, πολυΐστωρ και εντονότατα “φαουστικός”, δαμάζει τεράστιες μάζες πολιτιστικού υλικού αναζητώντας με τη “φυσιογνωμική” ματιά του ομοιότητες και αναλογίες ανάμεσα στις μορφολογικά συγγενείς φάσεις των οκτώ πολιτισμών που πραγματεύεται, οι οποίες αναδεικνύονται ως μορφολογικά “ταυτόχρονες”, καθώς όλα τα μεγάλα δημιουργήματα, όλες οι επιμέρους μορφές της θρησκείας, της τέχνης, της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικονομίας, της επιστήμης γεννιούνται, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους και σβήνουν “ταυτόχρονα”, ανεξάρτητα από τον ημερολογιακό χρόνο. Τέτοια “ταυτόχρονα” φαινόμενα είναι μεταξύ άλλων ο βουδισμός, ο στωικισμός και ο σοσιαλισμός, τρεις τρόποι ψυχικής παρακμής τριών διαφορετικών πολιτισμών. Αυτή η κυκλική-μορφολογική θεώρηση της ιστορίας έχει επικριθεί περισσότερο από κάθε άλλη πτυχή της Παρακμής της Δύσης, ενώ έχουν επιδοκιμασθεί αμέτρητες πραγματολογικές παρατηρήσεις και κρίσεις-ανακαλύψεις της φυσιογνωμικής-μορφολογικής φιλοσοφίας του και η ιστορία του 20ού αιώνα έχει υπερεπιβεβαιώσει τις κεντρικές προβλέψεις του.
Το θεωρητικό πλαίσιο μπορεί να είναι απλώς η Ιθάκη που χαρίζει το μεγάλο ταξίδι της πλούσιας και συνεχώς τεταμένης ανάγνωσης. Έτσι και ο αναγνώστης δεν καλείται να πιστέψει, αλλά προπάντων να βιώσει με τη σειρά του αυτήν την περιπέτεια διαμέσου των πολιτισμών, να σκεφθεί ο ίδιος και να κρίνει μέσα από τη δική του εμπειρία του κόσμου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κριτική

Το 1924 ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ έγραφε στον Μάξγουελ Πέρκινς, επιμελητή των βιβλίων του στις εκδόσεις Scribner: «Διάβαζα Σπένγκλερ το καλοκαίρι που έγραφα τον Μεγάλο Γκάτσμπι και δεν νομίζω ότι θα συνέλθω ποτέ απ αυτό». Δεν ήταν ο μόνος. Κανένα θεωρητικό έργο του 20ού αιώνα δεν προκάλεσε τόσες συζητήσεις και διαμάχες όσες H παρακμή της Δύσης. Τα όσα μεσολάβησαν στα 80 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη του έκδοση καθιστούν το μνημειακό αυτό έργο οδυνηρά πιο επίκαιρο. Εστω και αργά, H παρακμή της Δύσης κυκλοφορεί στα ελληνικά σε εξαίρετη μετάφραση, που συνοδεύεται από διαφωτιστικές σημειώσεις, του Λευτέρη Αναγνώστου. Και μόνο το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει κοινό υποδοχής για ένα έργο 1.500 σελίδων είναι στοιχείο ωρίμανσης της ελληνικής βιβλιοαγοράς και κατά συνέπεια της πνευματικής μας ζωής, αλλιώς ουδείς εκδότης θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο – πόσο μάλλον όταν πρόκειται, όπως εδώ, για αρνητικό βιβλίο.

Ζωή και θάνατος των μορφών

Η κυκλική θεωρία του Σπένγκλερ δεν καταργεί μόνο το γνώριμο σχήμα περιοδολόγησης της παγκόσμιας ιστορίας: αρχαιότητα, μεσαίωνας, νεώτεροι χρόνοι· δεν προτείνει απλώς μια διαφορετική ερμηνεία της Αναγέννησης, αφού τίποτε από όσα έχουν παρακμάσει δεν μπορεί να αναγεννηθεί· δεν παραμερίζει μόνο την ευρωκεντρική ερμηνεία της παγκόσμιας ιστορίας, που συμπιέζει όλον τον υπόλοιπο κόσμο στα εννοιολογικά κλισέ της. Ίσως το πιο προκλητικό χαρακτηριστικό της, το οποίο εξόργισε τόσο τους φιλελεύθερους όσο και την Αριστερά, όπως ασφαλώς και τους συντηρητικούς που πιστεύουν ότι μπορούν να συντηρούν εσαεί τις “αξίες” τους, είναι η κυκλική-οργανική θνησιγένεια όλων των μορφών του πολιτισμού, η άρνηση του προοδευτισμού, της πίστης στη συνεχή -ευθύγραμμη, τεθλασμένη ή κυματοειδή- πρόοδο. [...] Οι “αλήθειες” του Σπένγκλερ που μας προκαλούν πόνο -ο καθένας θα αναγκασθεί να καταπιεί τέτοιες “πικρές αλήθειες”- δεν αναιρούνται με επιχειρήματα. Η λαχτάρα και η ελπίδα ότι μπορεί να σπάσει η μοιραία κυκλική πορεία της ώς τώρα ιστορίας, αφού ακόμη και η γραμμική δεν είναι ανοδική, ο ισχυρισμός ότι μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον κάτι που ώς τώρα δεν υπήρξε, δηλαδή η πρόοδος: ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη και -γιατί όχι;- ευτυχία, δεν αποδεικνύεται με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά με ιστορικές πράξεις των συνειδητών και υπεύθυνων υποκειμένων, μιας και δεν αποτολμά κανείς αυτή τη στιγμή τη λέξη επανάσταση. Μόνο τότε θα διαψευσθεί πραγματικά η θεωρία του Σπένγκλερ. Μπροστά σε μια τέτοια ανθρωπιά θα ωχριά ακόμη και η γλαφυρή οξυδέρκειά του.

Η κυκλική αντίληψη της ιστορίας που εισήγαγε και ανέπτυξε συστηματικά και σε τεράστιο βάθος πεδίου ο Σπένγκλερ έχει απορριφθεί από τη μεγάλη πλειονότητα των ιστορικών και των κοινωνικών επιστημόνων. Η υπόθεση, δηλαδή, ότι η Ιστορία καθορίζεται από την ακμή, το γήρας και τον θάνατο των μεγάλων πολιτισμών-φορέων της μόνο από τον Τόινμπι είχε υιοθετηθεί. Το ότι κατανοούμε τον πολιτισμό όχι μέσω της διαδοχής των ιστορικών εποχών αλλά της μορφολογίας τους ανέτρεπε εδραιωμένες πεποιθήσεις τόσο όσον αφορά τη ζωή και τον θάνατο των μορφών όσο και την πορεία του ανθρώπου μέσα στον χρόνο και στην Ιστορία. Το ότι αποδείχθηκε τελικά πως ο Σπένγκλερ είχε δίκιο και όχι οι αντίπαλοί του προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Υποθετικά μιλώντας, ο καλλιτέχνης δικαιούται, ας πούμε, να είναι όσο πεσιμιστής θέλει, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον επιστήμονα. Το προκλητικό επί του προκειμένου συνίσταται στο ότι ο Σπένγκλερ, μια νεορομαντική φυσιογνωμία, υπήρξε καλλιτεχνική φύση εφοδιασμένη με τεράστια επιστημονική συγκρότηση. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι αυτός ο «ορκισμένος» Κεντροευρωπαίος αλλά ταυτοχρόνως και αποσυνάγωγος της πρωσικής παράδοσης έστησε πάνω στα ερείπια ενός πολιτικοκοινωνικού συστήματος, τις τιμές του οποίου αρνήθηκε, τη μία μετά την άλλη, το δοξαστικό και την ελεγεία της πτώσης του προεκτείνοντάς το ως την έσχατη Θούλη του χρόνου.

Αρνήθηκε τις προτάσεις να αναλάβει καθηγητής σε γερμανικά πανεπιστήμια και όλη του τη ζωή βρισκόταν σε σύγκρουση με την κατεστημένη παιδεία. Οι ναζιστές τον θεοποίησαν, ο ίδιος όμως κράτησε αποστάσεις από το χιτλερικό καθεστώς, όχι βεβαίως γιατί ήταν κανένας δημοκράτης αλλά επειδή ένιωθε απέχθεια για τις μάζες (στο ορμέμφυτο των οποίων απευθυνόταν ο ναζισμός) και τον «πρωτόγονο αντισημιτισμό», όπως έλεγε, του καθεστώτος. Συνάντησε τον Χίτλερ μόνο μία φορά στο Μπαϊρόιτ και αυτή αρκούσε για να τον χαρακτηρίσει «χοντροκομμένο» και «ανόητο». Πεθαίνοντας το 1936 και ενώ πιο μπροστά οι ναζιστές είχαν απαγορεύσει και την παραμικρότερη αναφορά στο όνομά του, αυτός ο μοναχικός και μοναρχικός πήρε μαζί του δύο βιβλία των μεγάλων του δασκάλων: τον Φάουστ του Γκαίτε και τον Ζαρατούστρα του Νίτσε.

Το φθινόπωρο του πολιτισμού

Ο Σπένγκλερ εξετάζει τον κάθε πολιτισμό ως ενιαία και οργανική οντότητα, ως έναν οργανισμό που αναπτύσσεται, ωριμάζει, παρακμάζει και πεθαίνει. Ο τωρινός δυτικός πολιτισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, βρίσκεται στο φθινόπωρό του – άρα στα πρώτα στάδια της παρακμής του. Είναι φαουστικός, δηλαδή πολιτισμός όχι του κενού διαστήματος αλλά του άπειρου χρόνου και της εξαγοράς του, και επεκτατικός, επομένως πολιτισμός της θέλησης και της δύναμης, του χρήματος και της μηχανής. Το 1918, όταν δημοσιεύτηκε ο πρώτος τόμος της Παρακμής, όλοι πίστευαν ότι τον A/ Παγκόσμιο Πόλεμο θα τον διαδεχόταν η ειρήνη, ενώ ο Σπένγκλερ ήταν ο μόνος που υποστήριζε ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος περίμενε την ανθρωπότητα. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ισχυρίζονταν ότι ο άνθρωπος είναι φύσει καλός, ο Σπένγκλερ έλεγε πως ο άνθρωπος είναι ζώο αρπακτικό και κατακτητικό, ότι είναι ο αρχέγονος κυνηγός, απηχώντας τον Νίτσε. Η κυκλική αντίληψη της Ιστορίας φυσικά είναι μεταφορά της νιτσεϊκής θεωρίας περί αιώνιας επιστροφής (ή επαναστροφής). Οσοι αντιδρούσαν κατά του Σπένγκλερ λειτουργούσαν υπό το καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης. Οι αντίπαλοί του, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι της κατεστημένης παιδείας κυρίως, δεν είχαν το ανάστημα και τα εφόδια να συγκριθούν μαζί του, γι αυτό και ο Σπένγκλερ, όντας χωρίς αντίπαλο, «τους κατσάδιαζε σαν επιλοχίας», όπως λέει ο Αντόρνο.

H παρακμή της Δύσης, ωστόσο, για τον σημερινό αναγνώστη δεν είναι μόνο ένα θεμελιακό κείμενο εποχής, είναι πρωτίστως έργο του οποίου τα ερωτήματα και οι απαντήσεις εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα να επανέρχονται σήμερα, ύστερα από τις συνεχείς διαψεύσεις των μεγάλων κοινωνικών επαγγελιών, ως ζητήματα μείζονος σημασίας. Ελάχιστα παραδείγματα άλλωστε αρκούν: οι μονεταριστικές κοινωνίες των ημερών μας δεν είναι παρά επιβεβαιώσεις των όσων λέει ο Σπένγκλερ για τη λειτουργία του χρήματος στις σύγχρονες καπιταλιστικές δημοκρατίες. Τα καισαρικού τύπου καθεστώτα, που επικράτησαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, απλώς επιβεβαίωναν τα όσα είχε προβλέψει. Η ίδια η έννοια της παρακμής είναι βαθιά ριζωμένη στη νεότερη φάση του δυτικού πολιτισμού και επανέρχεται σαν κακό όνειρο στις σύγχρονες κοινωνίες. Η διάσταση φύσης και πόλης, που ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο αποτελεί την κραυγαλέα διάψευση των όσων ευαγγελίστηκε στην Ουτοπία του ο Τόμας Μουρ, είναι προδρομική περιγραφή του οικολογικού εφιάλτη των ημερών μας. Αν θέλει κανείς να καταλάβει γιατί μετά τον Διαφωτισμό, ύστερα από δύο παγκοσμίους πολέμους και τα εκατομμύρια των νεκρών που στοίχισαν στην ανθρωπότητα, ο κοινωνικός δαρβινισμός σαρώνει τον κόσμο της Δύσης, δεν έχει παρά να διαβάσει αυτό το προκλητικό βιβλίο.

Φαουστικός και απολλώνιος χρόνος

Ο Σπένγκλερ πρώτος διέκρινε και περιέγραψε με εκπληκτική ακρίβεια τις διαφορές ανάμεσα στον φαουστικό και στον απολλώνιο χρόνο και κατ επέκταση το χάσμα που χωρίζει τους πρωτοϊστορικούς πολιτισμούς από τον σύγχρονο κόσμο. Μίλησε για τη βαθιά επίδραση των θρησκευτικών δογμάτων στους πολιτισμούς και στις κοινωνίες σε μια εποχή που οι πάντες πίστευαν ότι η επιστημονική και η τεχνική πρόοδος θα ήταν από μόνες τους ικανές να αλλάξουν τα πάντα προς το καλύτερο, για να διαψευστούν πολύ σύντομα. Επιπλέον μίλησε για τη μοίρα και το πεπρωμένο με έναν τρόπο τόσο σαγηνευτικό όσο και επικίνδυνο, απευθυνόμενος στην καρδιά και στον νου όχι μόνο των εθνικιστών της Ευρώπης αλλά και αναρίθμητων διανοουμένων της άλλης όχθης. Πόσα από τα όσα λέει για τη μοίρα και το πεπρωμένο ο Μαλρό λ.χ. δεν έχουν την καταγωγή τους στον Σπένγκλερ;

H παρακμή της Δύσης αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του γερμανικού πνεύματος, ένα sturm und drang στις πολιτισμικές και στις ιστορικές σπουδές. Πρωτίστως όμως είναι βιβλίο που απευθύνεται στο μορφωμένο αναγνωστικό κοινό, έργο που συναρπάζει τον αναγνώστη με τον τρόπο, θα έλεγα, που συναρπάζει και τον ίδιο τον Σπένγκλερ η θεωρία του. Αξίζει να διαβαστεί και μόνο για να διαφωνήσει κανείς με τον συγγραφέα του – στο ανώτερο ωστόσο πεδίο των ιδεών και της υψηλής εποπτείας.

Αναστάσης Βιστωνίτης (συγγραφέας)


http://diktuoideon.wordpress.com/
Ηττημένοι και αδύναμοι μα αμετανόητοι επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά την ίδια προσευχή για θέληση, καρδιά και πνεύμα ... - http://diktuoideon.wordpress.com
Άβαταρ μέλους
Νεογέννητος-
Casual Poster
 
Δημοσ.: 809
Εγγραφη: Μάιος 22nd, 2012, 3:35 pm
Το μέλος Νεογέννητος-, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό exzorg » Αύγουστος 13th, 2012, 5:22 pm

Θα διαβαζες ενα βιβλιο που μιλα για την παρακμη της βρετανικης αυτοκρατοριας εν ετει 1822;

Ενα ξεφυλλισμα και αναγνωση καποιων επι μερους κομματιων πληρης ηλιθιοτητας οπου ο συγγραφεας ειναι εκτος τοπου και χρονου,καλυπτοντας τις ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ κατω απο σοβαροφανη γλωσσα.
Ο λογαριασμός απενεργοποιήθηκε.Αντίο.
exzorg
Extreme poster
 
Δημοσ.: 26059
Εγγραφη: Δεκέμβριος 7th, 2010, 1:32 am
Το μέλος exzorg, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Μορφονιός » Αύγουστος 13th, 2012, 5:27 pm

Σαφώς και θα το διάβαζα. Βασικά το ψήνω να το πάρω εδώ και καιρό αλλά είναι άλλα στην μέση πρώτα.
Ήθος ανθρώπω δαίμων
Άβαταρ μέλους
Μορφονιός
Fast poster
 
Δημοσ.: 2567
Εγγραφη: Ιούνιος 6th, 2012, 7:41 pm
Το μέλος Μορφονιός, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Απ: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Athlon » Αύγουστος 13th, 2012, 5:27 pm

Υπερβολικος ηταν απο οσα θυμαμαι. Και ιστορικα λαθος στις προβλεψεις του. Μεταπολεμικα 50-60 μια χαρα ακμη ηταν για την δυση και ηπα. Η παρακμη ιδιαιτερα της ευρωπης οφειλεται στην υιοθετηση των παλαβων ιδεων των ”κοινωνικων” κινηματων των 60ς 70 παρισινος μαης κινηματα στην αμερικη πανεπιστημια και πιο εντονα οταν κατελαβαν θεσεις εξουσιας οι τοτε επαναστατημενοι νεοι χωρις κανενα λογο καθως ηταν η πιο ευνοημενη γενια στην ιστορια της ανθρωποτητας. Δηλαδη εγιναν 50-6 0 ετων κυβερνανε τα τελευταια 15 χρονια.
Athlon
Fast poster
 
Δημοσ.: 4639
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 13th, 2006, 3:35 pm
Το μέλος Athlon, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Dwarven Blacksmith » Αύγουστος 13th, 2012, 5:42 pm

Όσους αιώνες και να πάρει, το βιβλίο είναι εκτός πραγματικότητας γιατι οι ΗΠΑ μετά το Β ΠΠ ήταν που έγιναν υπερδύναμη.

Επίσης οι δυτικές αυτοκρατορίες πέφτουνε κατα καιρούς, αλλά η Δύση συνεχίζει.
Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις τη Δύση χωρίς να γίνεις "δυτικός" in the process. Όχι αδύνατο, γιατί υπάρχουν και οι συγκυρίες.

Αν κλειδώσεις τον ορισμό της Δύσης σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική γίνεται πιο εύκολο.
Vive la France! Vive l'Union Européenne!
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Extreme poster
 
Δημοσ.: 30967
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 3rd, 2011, 12:00 am
Τοποθεσια: Maiore Patria
Το μέλος Dwarven Blacksmith, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Μορφονιός » Αύγουστος 13th, 2012, 5:44 pm

Νεογέννητε,ποια είναι η δομή του βιβλίου? Είναι καθαρή φιλοσοφία της Ιστορίας με παραδείγματα ιστορικά γεγονότα για να στηρίξει τις θέσεις του ή έχει και ιστορία "κανονική" μέσα?
Ήθος ανθρώπω δαίμων
Άβαταρ μέλους
Μορφονιός
Fast poster
 
Δημοσ.: 2567
Εγγραφη: Ιούνιος 6th, 2012, 7:41 pm
Το μέλος Μορφονιός, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Νεογέννητος- » Αύγουστος 13th, 2012, 5:49 pm

Μορφονιός έγραψε: Νεογέννητε,ποια είναι η δομή του βιβλίου? Είναι καθαρή φιλοσοφία της Ιστορίας με παραδείγματα ιστορικά γεγονότα για να στηρίξει τις θέσεις του ή έχει και ιστορία "κανονική" μέσα?


Ουσιαστικά κάνει μία φιλοσοφική θεώρηση της ιστορικής αντίληψης και της ιστορίας ως επιστήμη και πραγματικότητα. Αρνείται την γραμμική - κλιμακωτή πορεία της Ιστορίας που καθιερώθηκε (υπέρμαχος της κυκλικής ιστορικής πορείας), θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό η ιστορία γράφτηκε σύμφωνα με τα δεδομένα των Δυτικών (ότι δηλαδή εμείς που μιλάμε για την εποχή του Μεσαίωνα, όπου πήρε το όνομά της από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δύση, εστιάζουμε στα δεδομένα εκείνα της Ευρώπης, ενώ αδιαφορούμε για τους πολιτισμούς και τα γεγονότα άλλων λαών της ίδιας εποχής). Επίσης, αναφέρει την αδιαφορία ή την διαφορετική αντίληψη που είχαν για την ιστορία και τον χρόνο οι αρχαίοι λαοί με τους σύγχρονους και αναφέρει πολλά παραδείγματα για να το στηρίξει. Όπως και να 'χει, το βιβλίο είναι αξιόλογο κι αξίζει να διαβαστεί. Δεν είναι σε όλα σωστός, αλλά δεν μπορεί να καταρριφθεί και συνολικά γιατί πολλά ερωτήματα ή ζητήματα που θέτει παραμένουν αναπάντητα.
Ηττημένοι και αδύναμοι μα αμετανόητοι επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά την ίδια προσευχή για θέληση, καρδιά και πνεύμα ... - http://diktuoideon.wordpress.com
Άβαταρ μέλους
Νεογέννητος-
Casual Poster
 
Δημοσ.: 809
Εγγραφη: Μάιος 22nd, 2012, 3:35 pm
Το μέλος Νεογέννητος-, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Νεογέννητος- » Αύγουστος 13th, 2012, 5:57 pm

Dwarven Blacksmith έγραψε: Όσους αιώνες και να πάρει, το βιβλίο είναι εκτός πραγματικότητας γιατι οι ΗΠΑ μετά το Β ΠΠ ήταν που έγιναν υπερδύναμη.


Οι ΗΠΑ αποτελούν ένα νέο κράτος, γι' αυτό και διαθέτει την φρεσκάδα και τα ψυχικά εφόδια, ακόμη κι αν η πλειοψηφία του πληθυσμού της προέρχεται από Ευρωπαίους εποίκους. Η ιδιοσυγκρασία και η νοοτροπία των Αμερικανών απέχει πολύ από αυτή των Ευρωπαίων. Πολιτιστικά, οι ΗΠΑ ανέκαθεν θεωρούνταν υποδεέστερη της Γηραιάς Ηπείρου, πλην μεμονωμένων φωτεινών εξαιρέσεων. Κι ο Όσβαλντ, αναφέρεται κυρίως στην πολιτιστική, πνευματική παρακμή της Δύσης. Η πολιτική - στρατιωτική παρακμή, είναι σε κάποιο βαθμό εξαρτημένη από την πνευματική, αλλά σίγουρα καθυστερεί περισσότερο να επέλθει λόγω των προϋπαρχόντων ισχυρών υποδομών της Δύσης, όλους αυτούς τους αιώνες.
Ηττημένοι και αδύναμοι μα αμετανόητοι επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά την ίδια προσευχή για θέληση, καρδιά και πνεύμα ... - http://diktuoideon.wordpress.com
Άβαταρ μέλους
Νεογέννητος-
Casual Poster
 
Δημοσ.: 809
Εγγραφη: Μάιος 22nd, 2012, 3:35 pm
Το μέλος Νεογέννητος-, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Ίφιδα » Αύγουστος 13th, 2012, 6:10 pm

exzorg εξαρτάται τί θεωρείς πρόοδο
Άβαταρ μέλους
Ίφιδα
Extreme poster
 
Δημοσ.: 27375
Εγγραφη: Μάρτιος 5th, 2008, 7:19 pm
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Το μέλος Ίφιδα, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Dwarven Blacksmith » Αύγουστος 13th, 2012, 6:12 pm

Α, ναι, η πνευματική παρακμή είναι ακόμα μεγαλύτερο ανέκδοτο. Ενιγουει, χωρίς να το έχω διαβάσει δεν μπορώ να πω άλλα.
Vive la France! Vive l'Union Européenne!
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Extreme poster
 
Δημοσ.: 30967
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 3rd, 2011, 12:00 am
Τοποθεσια: Maiore Patria
Το μέλος Dwarven Blacksmith, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό Fidite Nemini » Αύγουστος 13th, 2012, 6:53 pm

είχα διαβάσει παλιά κάτι κείμενα για αυτόν και όχι το βιβλίο
μάλλον προσπάθησε να ερμηνευσει την ιστορία μη ορθολογικά και αντιδιαμετρικά με τον διαφωτισμό, ενώ τον κόβω ότι αν δεν είναι ναζι/φιλοναζί είναι μαλλον πολύ κοντά στις ιδέες τους

πάντως δεν χαίρει κάποιας εκτίμησης στην σύγχρονη επιστήμη της ιστορίας
Άβαταρ μέλους
Fidite Nemini
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17956
Εγγραφη: Νοέμβριος 18th, 2010, 9:15 am
Το μέλος Fidite Nemini, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΙΟΧΟΣ » Αύγουστος 13th, 2012, 9:11 pm

Το θέμα είναι ευρύτερο του συγκεκριμένου βιβλίου. Εν ολίγοις, ανέκαθεν στην Ιστορία συγκρούονται ιδεολογικώς δύο τάσεις, όσον αφορά την ιστορική διαχρονικότητα.
(Α) Η "κυκλικότητα"/"σπειροειδικότητα"
Κατ' αυτήν, η ιστορία κυριαρχείται από την αντίληψη ότι βάσει των ιδίων αιτίων, προκύπτουν τα ίδια αποτελέσματα.
Οι εποχές(άνοιξη-θέρος-φθινόπωρο-χειμώνας), οι ημέρες, οι ώρες, οι ηλικίες
(βρεφική-παιδική-νεανική-εφηβική-ενηλικίωση-ωριμότητα-γήρας-θάνατος), καθώς καί πλείστες άλλες περιπτώσεις, ωθούν αρκετούς στην υποστήριξη της συγκεκριμένης θέσης. Ακόμα καί ολόκληροι λαοί την υποστηρίζουν, μέσω των ασμάτων τους, όπως το γνωστόν " Όλα τριγύρω αλλάζουνε/κι όλα τα ίδια μένουν".
(Β) Η "ευθύγραμμη"
Κατ' αυτήν η Ιστορία διακρίνεται από την μοναδικότητα των γεγονότων της καί απορρίπτεται η "κυκλικότητα"/"σπειροειδικότητα".
Κάθε γεγονός, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικά κ.λ.π.
Άρα, ύλη για φιλοσοφία.
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!!!
Οι δέ μελανειμονούντες ούτοι καί πλείω μέν τών ελεφάντων εσθίοντες...
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας
Άβαταρ μέλους
ΑΝΤΙΟΧΟΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15604
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2005, 12:53 am
Τοποθεσια: Αθήνα(Νέα Σμύρνη) καί Σκύρος(το καλοκαίρι)
Το μέλος ΑΝΤΙΟΧΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό αγνωστος γνωστος » Αύγουστος 13th, 2012, 10:34 pm

Ίφιδα έγραψε: exzorg εξαρτάται τί θεωρείς πρόοδο

προοδος ειναι να εχομε σταυρους στις σχολικες ταξεις,να κρατανε ελληνες την σημαια,να κρεμαμε σημαιες στις εθνικες επετειοι,να λατρευομε τον αληθινο θεο μας κλπ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ έγραψε:στη δεκαετια του 30 θα ημουν με το Μεταξα, το Φρανκο και το Χιτλερ
Άβαταρ μέλους
αγνωστος γνωστος
Maniac poster
 
Δημοσ.: 13868
Εγγραφη: Ιανουάριος 4th, 2011, 3:50 am
Τοποθεσια: Μπουντρουμι
Το μέλος αγνωστος γνωστος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΙΟΧΟΣ » Αύγουστος 14th, 2012, 12:37 am

Επίτρεψέ μου "άγνωστε γνωστέ", να σου σημειώσω κάτι χρήσιμο. Επειδή ορισμένοι ομιλούν διαφωνούντες, άλλοι χάριν της "προόδου" καί άλλοι χάριν της "συντήρησης", ας δούμε λίγο τις συγκεκριμένες έννοιες.
(1) "πρόοδος"<"πρό"+"οδός"=>"πρόοδος"=>"προύδος"=>"φρούδος".
Δηλαδή, "πρόοδος", είναι η προ της οδού θέση(τοποθέτηση) κάποιου ανθρώπου, ζώου ή πράγματος. Μάλιστα, συναιρουμένη ως λέξη, γίνεται "προύδος" καί με τροπή του "π" σε "φ" μετατρέπεται σε "φρούδος"(=μάταιος-μάταιη/ματαία-μάταιον).
Παράγωγα: "προοδευτικός"/"προοδευτική"/"προοδευτικόν", "προοδευτικώς", "προοδεύω" κ.ά.
Άρα, η "πρόοδος" είναι κάτι μάταιον, όσον αφορά την Ελληνική γλώσσα.
(2) "συντήρηση"<"σύν"+"τήρηση"(<τηρέω-τηρώ)
Δηλαδή, η τήρηση από δύο ή περισσοτέρους ανθρώπους ορισμένων κανόνων ή θεσμών ή αξιών προϊόντος του χρόνου.
Παράγωγα: "συντηρητής"/"συντηρήτρια", "συντηρητικός"/"συντηρητική"/"συντηρητικόν", "συντηρητικώς", "συντήρηση",
"συντηρώ"/"συντηρούμαι" κ.ά.
Έτσι, κατανοούμε ότι το συγκεκριμένο δίπολο δεν ισχύει. Απόδειξη, εκτός των άλλων, είναι ότι ακόμα καί στα τρόφιμα χρησιμοποιούμε "συντηρητικά" καί όχι "προοδευτικά", ότι υπάρχουν "συντηρητές"/"συντηρήτριες" μνημείων καί έργων τέχνης καί όχι "προοδευτές"/"προοδεύτριες" κ.λ.π.
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!!!
Οι δέ μελανειμονούντες ούτοι καί πλείω μέν τών ελεφάντων εσθίοντες...
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας
Άβαταρ μέλους
ΑΝΤΙΟΧΟΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15604
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2005, 12:53 am
Τοποθεσια: Αθήνα(Νέα Σμύρνη) καί Σκύρος(το καλοκαίρι)
Το μέλος ΑΝΤΙΟΧΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Η παρακμή της Δύσης - Oswald Spengler

Δημοσίευσηαπό vangelakas » Αύγουστος 14th, 2012, 12:43 am

χαχαχα, ῥέ τί διαμάντια ὑπάρχουν στό φλόρουμ! ἀδικοῦνται δῶ μέσα!
Άβαταρ μέλους
vangelakas
Crazy poster
 
Δημοσ.: 7282
Εγγραφη: Φεβρουάριος 23rd, 2005, 10:30 pm
Τοποθεσια: Κοκκινιὰ Πειραιῶς
Το μέλος vangelakas, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr


Επιστροφή στην Φιλοσοφία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες