ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες

 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Απρίλιος 23rd, 2008, 12:44 am

του Παντελή Γιαννουλάκη , αρθρο του περιοδικού «Strange»

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ & ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΑΤΕΙΩΝ, ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ
Η επανάσταση των φιλοσόφων ενάντιας τους θεούς, στους ιερείς, στην κοινωνία και στους θεσμούς
Το ταπεινό αυτό άρθρο αφιερώνεται στη μνήμη του Διογένη Λαέρτιου, στον οποίο οφείλουμε τα περισσότερα που γνωρίζουμε για τους βίους των φιλαρχαίων ελλήνων οσόφων και διατηρούμε τη μνήμη τους.
Θέλησα να γράψω αυτό το μακροσκελές άρθρο (η συγγραφή του οποίου οφείλεται στους ανά τους καιρούς μελετητές της ελληνικής φιλοσοφίας και όχι σε εμένα) βλέποντας γύρω μου να θεριεύει μία μεγάλη -ίσως επιτηδευμένη- παρεξήγηση. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει συμβεί μια άνευ προηγουμένου υποτιθέμενη αναβίωση ίου «αρχαίου ελληνικού πνεύματος», και την οποία παραδόξως ταυτίζονται οι αρχαίες ελληνικές θρησκείες, δοξασίες και μυθολογίες, αλλά και η αρχαία Πολιτεία, •με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στοχασμό και επιστήμη. Στον ημιμαθή ή κακώς εμπνευσμένο νου των επίδοξων μελετητών και συγγραφέων, πάρα πολλών αναγνωστών και κυρίως των νέων ανθρώπων, όλα τα αρχαία ανακατεύονται πρόχειρα και ασύστολα, βαδίζουν χέρι-χέρι οι αρχαίοι θεοί και οι ιερείς με τους φιλόσοφους, οι μύθοι με τους επιστημονικούς στοχασμούς, οι αρχαίοι πολιτικοί με τους διανοούμενους. Γι’ αυτούς, ο Δίας κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Αναξαγόρα ή με τον Σωκράτη, ο Ησίοδος είναι ίδιος με τον Θαλή και τον Ηράκλειτο, ο Απόλλωνας συμβαδίζει με τους ήρωες της φιλοσοφίας, η αργοναυτική εκστρατεία είναι ταυτόσημη με την αναζήτηση του μυστηρίου του σύμπαντος, οι ιερείς και οι μάντεις συζητούνται μαζί με τους φιλόσοφους, οι αρχαίες ελληνικές πολιτείες υπάρχουν μόνο για τους πρωτοποριακούς διανοητές, η φιλοσοφία και η επιστήμη είναι επίσημο προϊόν του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού γενικώς. Συνθέτουν με όλα αυτά τα τελείως ετερόκλητα στοιχεία, μία ψευδή εικόνα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ονομάζοντάς την «αρχαίο ελληνικό πνεύμα» σε εθνικό επίπεδο, και συχνά ανακατεύουν στο μίγμα και ένα μεγάλο ποσοστό επιστημονικής φαντασίας, μεταμοντέρνων μυστικισμών, θεοσοφικών αντιλήψεων, νεομυθολογίας, και, φυσικά, άκρατου εθνικισμού (που καμία βάση δεν έχει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, πόσο μάλλον στη φιλοσοφία).
Θέλω, λοιπόν, με το άρθρο αυτό, να καταδείξω -όσο μπορώ- πέντε πράγματα, τα οποία φαίνεται ότι διαφεύγουν τελείως από όσους γράφουν ή διαβάζουν ή συζητούν ολόγυρα μου για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους:
1) Ουδεμία σχέση δεν είχε η αρχαία ελληνική θρησκεία και τα ιερατεία της και οι θεοί τους και οι μύθοι τους με τους περισσότερους από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους. Αντιθέτως μάλιστα, οι περισσότεροι από τους φιλόσοφους κυνηγήθηκαν από τα ιερατεία, συνήθως καταδικάζονταν ως άθεοι ή ασεβείς ή αιρετικοί από την αρχαία ελληνική «Ιερά Εξέταση» (που ήταν το ίδιο στυγνή και παράλογη όσο και η χριστιανική), δεν πίστευαν στην αρχαία ελληνικές θρησκείες, και ακόμη και όταν αυτοί θεολογούσαν, δήλωναν ότι υπάρχει ένας θεός και όχι πολλοί, ο Θεός του Σύμπαντος, το Ένα πίσω από τα πάντα. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι επέκριναν τις θρησκευτικές αντιλήψεις των υπολοίπων Ελλήνων ως αφελείς και μυθολογικές, πολεμούσαν τους ιερείς, τις δεισιδαιμονίες, απέρριπταν τις αντιλήψείς της εποχής τους, όλοι οι φιλόσοφοι εξαρχής αναζητούσαν την ουσία των πραγμάτων, δεν τους κάλυπτε η θρησκεία, και άρα την ακυρώνουν μέσα από το έργο τους. Οι περισσότεροι ήταν επιστήμονες όπως οι σύγχρονοι επιστήμονες, και φιλόσοφοι και διανοούμενοι όπως οι σύγχρονοι φιλόσοφοι και διανοούμενοι, και όχι ακόλουθοι θρησκειών και λαϊκών δοξασιών. (Η αρχαία ελληνική θρησκεία καταστράφηκε από τους Έλληνες φιλόσοφους, σε μεγαλύτερο βαθμό από τους χριστιανούς αυτοκράτορες, και μάλιστα οι Έλληνες κατέληξαν να πάψουν να πολεμούν για τους θεούς, γι' αυτό και τους νίκησαν οι Ρωμαίοι που πίστευαν ακόμη στους θεούς και πολεμούσαν γι' αυτούς με πάθος).
2) Συνήθως οι φιλόσοφοι δεν είχαν καμία στενή σχέση με την επίσημη Πολιτεία, συχνά την αποστρέφονταν ή επαναστατούσαν εναντίον της, και ακόμη πιο συχνά η επίσημη Πολιτεία τους συλλάμβανε, τους δίκαζε, τους καταδίκαζε, τους εξόριζε, τους φυλάκιζε, τους σκότωνε, τους απομόνωνε, ή τους ανεχόταν για πολιτικούς λόγους.
Θαλής ο Μιλήσιος (Πηγή: Περιοδικό Strange, τεύχος 63, άρθρο «Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και το αρχαίο ελληνικό κατεστημένο», Παντελής Γιαννουλάκης, σελίδα 21)
3) Ουδεμία σχέση είχαν οι φιλόσοφοι με τους περισσότερους από τους συμπολίτες τους και με τον απλό λαό, ο οποίοι συνήθως βρισκόταν σε χαμηλότατο ή μέτριο πνευματικό επίπεδο, δεν τους καταλάβαινε καθόλου, συχνά οι άνθρωποι τους κορόιδευαν, τους χλεύαζαν, δεν τους αποδέχονταν, ή ακόμη και τους φοβούνταν ή ένιωθαν δέος μπροστά τους. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι ήταν αντικοινωνικοί, μοναχικοί τύποι, που συναναστρέφονται μόνο τους ομοίους τους και τους πιστούς μαθητές τους, έφτιαχναν δικές τους κλίκες (τις «σχολές»), μακριά από τα αυτιά και τα μάτια των ανόητων. Και, φυσικά, δεν θα πρέπει να ταυτίζονται με τον μέσο άνθρωπο της αρχαίας ελληνικής πραγματικότητας, που καμία απολύτως σχέση δεν είχε με αυτό τον εξαιρετικό τύπο ανθρώπων. (Κάποιοι απ' αυτούς δέχονταν να μισθωθούν για να διδάξουν κάποιους νέους των καλών οικογενειών, κι αυτό ήταν όλο). Η επιρροή τους στην κοινωνία, εκδηλώθηκε κυρίως στην ύστερη αρχαιότητα.
4) Οι περισσότεροι φιλόσοφοι δεν ήταν Αθηναίοι, ούτε εξελίχθηκαν ως φιλόσοφοι εξαιτίας της ζωής τους στην Αθήνα. Η φιλοσοφία ούτε γεννήθηκε στην Αθήνα ούτε πέθανε στην Αθήνα. Ήταν μερικές φορές περαστική από την Αθήνα, στο ταξίδι της προς την εξερεύνηση του γνωστού κόσμου. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι ταξίδεψαν σε όλον τον αρχαίο κόσμο, συλλέγοντας τις γνώσεις τους από παντού, και επέστρεφαν για να διδάξουν τους Έλληνες με τα συμπεράσματα τους, τις γνώσεις και τις εμπνεύσεις που αποκόμισαν από τις έρευνες, τις θεωρίες και τις εξερευνήσεις τους. Οι συντοπίτες τους σπανίως τους αναγνώριζαν ως σοφούς, κ έτσι αναγνωρίζονταν σε άλλους τόπους. (Τότε, όπως και τώρα, κυβερνούσε στην Ελλάδα η μισαλλοδοξία). Οι περισσότεροι φιλόσοφοι δεν γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο κυρίως σώμα της Ελλάδας, αλλά στη Μικρά Ασία, στην Ιωνία και στη «Μεγάλη Ελλάδα» και στις αποικίες. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι κατέφευγαν στις αποικίες, επειδή τους κυνηγούσαν, προτιμούσαν τις κοινωνίες των νέων πολιτειών και αποικιών όπου άκμαζαν οι νέες ιδέες, κυρίως στην Κάτω Ιταλία, στη Σικελία, κλπ. Συνήθως δεν συμβάδιζαν με το αθηναϊκό ή το σπαρτιατικό κράτος.
5) Όλοι ανεξαιρέτως οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν πάρα πολύ παράξενοι άνθρωποι, τελείως strange, τύποι, εκκεντρικοί, πολυσχιδείς και πολυμαθείς ιδιότροποι, παρεξηγημένοι μεγαλοφυΐες, απόλυτα πρωτοποριακοί και μεγάλοι επαναστάτες, στη θεωρία ή στην πράξη. Αν κυκλοφορούσαν σήμερα ανάμεσα μας, όλοι θα τους θεωρούσαν είτε τρελούς, είτε γραφικούς, είτε μυστηριώδες, είτε επικίνδυνους αιρετικούς, είτε ανατρεπτικούς, είτε τελείως ακατανόητους τύπους, μάγους, μυστικιστές, τρελούς επιστήμονες, ευφάνταστους συγγραφείς, ονειροπαρμένους και τελείως φευγάτους καλλιτέχνες. Κανένας δεν θα τους παραδεχόταν αν ήταν σύγχρονοι μας, όπως τους παραδέχονται τώρα που είναι αρχαίοι και κλασικοί. Πίστευαν σε πολύ παράξενα πράγματα, είχαν τελείως παράδοξες ιδέες, απαράδεκτες για την εποχή τους (συχνά και για τη δική μας), οι περισσότεροι ήταν κοσμοπολίτες, εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι, περιηγητές, παράξενοι διανοητές, ήταν εναντίον της κοινωνίας στη μορφή που ξέρουμε, της θρησκείας, των λαϊκών και των δημοφιλών πεποιθήσεων, πίστευαν σε ουτοπίες και σε δικές τους επινόησης κοινωνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά συστήματα .Ήταν αληθινοί άνθρωποι, ενώ όλοι γύρω τους ήταν ανθρωπάρια. Δεν συνέθεσαν το έργο τους βάσει κάποιου επίσημου ελληνικού πολιτισμού ή επηρεασμένοι από το κύριο σώμα του, αλλά από προσωπική έμπνευση και έρευνα και εξερεύνηση, αμφισβήτηση και περιέργεια, ατομικό στοχασμό και μαθητεία μόνο δίπλα σε προγενέστερους ομοίους τους.
Αυτά τα πέντε πράγματα θέλω να καταδείξω, που θα έπρεπε να είναι πασίγνωστα, αλλά παραδόξως δεν είναι, ή δεν τα βλέπω εγώ να είναι πασίγνωστα γύρω μου. Επίσης, πρέπει να επισημάνω ότι μιλώντας για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, δεν μιλάμε για κανένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που στήριζε σε κάποια εποχή τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά για καμιά εκατοσταριά ιδιαίτερα άτομα (για να μην πω πενηνταριά) στην πάροδο περίπου δέκα αιώνων, που έδρασαν μάλλον παρασιτικά ή πειρατικά. Πρόκειται για μια μυστική φιλοσοφική σκυταλοδρομία, μέσα από ατυχίες και αντιξοότητες, βάσανα και κόπους. Οι καρποί της μαζεύτηκαν δικαιωμένοι μόνο κατά την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, πολλούς αιώνες αργότερα.
Η ελληνική φιλοσοφία δεν υπήρχε πριν το 600 π.Χ. και τελείωσε ανεπιστρεπτί γύρω στον 4ο αιώνα μ.Χ. (αναμιγμένη με τη ρωμαϊκή φιλοσοφία). Αυτά ήταν τα χίλια χρόνια της φιλοσοφίας. Τα πάντα έχουν ειπωθεί από το 600 π.Χ. ως το 400 μ.Χ., χίλια χρόνια φιλοσοφίας ήταν αρκετά για την ανθρωπότητα. Τελικά η ανθρωπότητα απέρριψε όλες ανεξαιρέτως τις προτάσεις των φιλοσόφων. Γι αυτό και δεν έχουν γίνει ακόμη όλοι οι άνθρωποι σοφοί, και ο σοφός άνθρωπος συνεχίζει να είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο.
.....το φιλοσοφείν εστί πασοκίζειν
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 60682
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Απρίλιος 23rd, 2008, 12:49 am

Εκει που θα συμφωνησω με αυτο το αρθρο ειναι οτι οσοι μιλουν για Αρχαια Ελλαδα ... κανουν ..αχταρμα μεσα τους .. τελειως διαφορετικες καταστασεις του στυλ τι ...Ομηρος τι Πλατωνας τι Θουκυδιδης...
Οι Αρχαιοι Ελληνες ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΝΝΙΑΙΟΣ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..
Συνηθως τις ρησεις η τις αποψεις τις οποιες ειχε πει ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ .. αρχαιος ελληνας φιλοσοφος .. τις παρουσιαζουμε σαν να ηταν κοινος τοπος σε ολο τον αρχαιο ελληνικο πλυθησμο πχ .. το ''Παν μετρον αριστον'' το ειχε πει ΕΝΑΣ αρχαιος φιλοσοφος ... αυτο δεν σημαινει οτι ΟΛΟΙ οι Αρχαιοι κατοικοι του Ελλαδικου χωρου τηρουσαν αυτη την αρχη ...
.....το φιλοσοφείν εστί πασοκίζειν
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 60682
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό Sui generis » Απρίλιος 23rd, 2008, 1:09 am

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Εκει που θα συμφωνησω με αυτο το αρθρο ειναι οτι οσοι μιλουν για Αρχαια Ελλαδα ... κανουν ..αχταρμα μεσα τους .. τελειως διαφορετικες καταστασεις του στυλ τι ...Ομηρος τι Πλατωνας τι Θουκυδιδης...
Οι Αρχαιοι Ελληνες ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΝΝΙΑΙΟΣ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..
Συνηθως τις ρησεις η τις αποψεις τις οποιες ειχε πει ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ .. αρχαιος ελληνας φιλοσοφος .. τις παρουσιαζουμε σαν να ηταν κοινος τοπος σε ολο τον αρχαιο ελληνικο πλυθησμο πχ .. το ''Παν μετρον αριστον'' το ειχε πει ΕΝΑΣ αρχαιος φιλοσοφος ... αυτο δεν σημαινει οτι ΟΛΟΙ οι Αρχαιοι κατοικοι του Ελλαδικου χωρου τηρουσαν αυτη την αρχη ...


Παραβαλε :
Σωκρατη Γκικα:Οι αξιες των αρχαιων Ελληνων εκδοσεις "Σαββαλας"
παραφορουμ : viewtopic.php?f=15&t=133451http://magnusmagus.blogspot.com τελευταία ανανέωση: έχετε το νου σας !
Άβαταρ μέλους
Sui generis
Crazy poster
 
Δημοσ.: 9837
Εγγραφη: Μάρτιος 16th, 2005, 6:52 pm
Τοποθεσια: Λακωνία
Το μέλος Sui generis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΓΑΛΗ » Απρίλιος 23rd, 2008, 1:15 am

Ναι, σαφώς η Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν κάτι σαν κόμμα, αλλά η συγκεκριμένη προσέγγιση του Γιαννουλάκη είναι επιφανειακή και απλοϊκά αποδομητική.
.
ΓΑΛΗ
Extreme poster
 
Δημοσ.: 36207
Εγγραφη: Μάιος 12th, 2005, 8:40 pm
Το μέλος ΓΑΛΗ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό Κουρκούας » Απρίλιος 23rd, 2008, 12:16 pm

Συν το γεγονός ότι είναι ανακριβής η περιγραφή.

Αλλά ούτως ή άλλως, αν για να την πεις στους αρχαιογκαγκά πρέπει να γίνεις φιλοσοφογκαγκά, ε μία από τα ίδια.
Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
O πρίγκηψ του γυφτολαϊκού
 
Δημοσ.: 32158
Εγγραφη: Απρίλιος 18th, 2006, 7:06 pm
Τοποθεσια: Θάλασσα
Το μέλος Κουρκούας, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΙΟΧΟΣ » Απρίλιος 27th, 2008, 12:00 pm

Το άρθρο είναι πολύ επιφανειακό καί δεν ισχύουν τα λεγόμενά του.
Επιπροσθέτως, ο Γιαννουλάκης δεν αναφέρεται σε όλους τους φιλοσόφους, αλλά σε ορισμένους γνωστούς, τους οποίους προσπαθεί να θεωρήσει, όπως καί οι περισσότεροι, ως την λυδία λίθο της φιλοσοφίας, ώστε να κρίνει με βάση την μοίρα αυτών την συνολική μοίρα της φιλοσοφίας.
Καί ακόμα, θεωρεί ότι φιλοσοφία είναι μόνον η ηθικολογική καί μεταφυσική, παραμερίζοντας όλους τους άλλους κλάδους των επιστημών, των προελθουσών από την αποχώρησή τους από την φιλοσοφία. Κάτι εντελώς απαράδεκτο.
Καί ακόμα η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία δεν τελειώνει το 400μ.α.χ.χ., αλλά το 529μ.α.χ.χ., με το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών από τον Ιουστινιανό.
Άλλο ότι μετά, από το 529μ.α.χ.χ. καί μετά, αναπτύσσονται διάφορες φιλοσοφικές σχολές, όπως στην Περσία ή στην Δύση καί μέχρι την εποχή της απαρχής της Δυτικής αναγέννησης, οι οποίες κρατούν τον σύνδεσμο με ο παρελθόν, συντηρώντας ότι ήταν εφικτό να διασωθεί, ώστε να έλθει η Αναγέννηση καί εν συνεχεία ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, οι σύνδεσμοι με την νεώτερη καί σύγχρονη φιλοσοφία.
Όλα αυτά ο κύριος Γιαννουλάκης τα αγνοεί ή τα αποσιωπά.
Όπως αποσιωπά καί τις αντιδράσεις σε όλην αυτήν την προσπάθεια διαφύλαξης αυτής της διαχρονικής συνέχειας.
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!!!
Οι δέ μελανειμονούντες ούτοι καί πλείω μέν τών ελεφάντων εσθίοντες...
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας
Άβαταρ μέλους
ΑΝΤΙΟΧΟΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15679
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2005, 12:53 am
Τοποθεσια: Αθήνα(Νέα Σμύρνη) καί Σκύρος(το καλοκαίρι)
Το μέλος ΑΝΤΙΟΧΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΙΝΕΙΑΝ06 » Απρίλιος 27th, 2008, 12:05 pm

Φιλε Αντιοχε ... θα σε ρωτησω κατι να μου απαντησεις ως ιστορικος επιστημων [ εγω δεν εχω τις γνωσεις να απαντησω στο ερωτημα μου ]
Οι Αρχαιοι Ελληνες Φιλοσοφοι ... ειναι γνησια τεκνα των αρχαιων ελληνικων κοινωνιων [ ως φιλοσοφοι ] η ειναι ... σπουδαγμενοι στο .. εξωτερικο της εποχης τους [ χωρες οπως η Αιγυπτος η Περσια η Βαβυλωνα ... ακομη και οι Ινδιες ];;
Αυτο το λεγει υποψιν ο ιστορικος Ι . Κορδατος ..
Κατα καποιο τροπο οι φιλοσοφοι ξεχωριζαν απο τις μαζες των αρχαιων ελληνικων κοινωνιων οπως ξεχωριζει σημερα ενας .. αποφοιτος του Χαρβαντ σε μια ελληνικη μικροαστικη κοινωνια ...
.....το φιλοσοφείν εστί πασοκίζειν
Άβαταρ μέλους
ΑΙΝΕΙΑΝ06
Extreme poster
 
Δημοσ.: 60682
Εγγραφη: Μάιος 15th, 2006, 2:17 am
Το μέλος ΑΙΝΕΙΑΝ06, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΓΑΛΗ » Απρίλιος 27th, 2008, 1:19 pm

ΑΝΤΙΟΧΟΣ έγραψε:Το άρθρο είναι πολύ επιφανειακό καί δεν ισχύουν τα λεγόμενά του.
Επιπροσθέτως, ο Γιαννουλάκης δεν αναφέρεται σε όλους τους φιλοσόφους, αλλά σε ορισμένους γνωστούς, τους οποίους προσπαθεί να θεωρήσει, όπως καί οι περισσότεροι, ως την λυδία λίθο της φιλοσοφίας, ώστε να κρίνει με βάση την μοίρα αυτών την συνολική μοίρα της φιλοσοφίας.
Καί ακόμα, θεωρεί ότι φιλοσοφία είναι μόνον η ηθικολογική καί μεταφυσική, παραμερίζοντας όλους τους άλλους κλάδους των επιστημών, των προελθουσών από την αποχώρησή τους από την φιλοσοφία. Κάτι εντελώς απαράδεκτο.
Καί ακόμα η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία δεν τελειώνει το 400μ.α.χ.χ., αλλά το 529μ.α.χ.χ., με το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών από τον Ιουστινιανό.
Άλλο ότι μετά, από το 529μ.α.χ.χ. καί μετά, αναπτύσσονται διάφορες φιλοσοφικές σχολές, όπως στην Περσία ή στην Δύση καί μέχρι την εποχή της απαρχής της Δυτικής αναγέννησης, οι οποίες κρατούν τον σύνδεσμο με ο παρελθόν, συντηρώντας ότι ήταν εφικτό να διασωθεί, ώστε να έλθει η Αναγέννηση καί εν συνεχεία ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, οι σύνδεσμοι με την νεώτερη καί σύγχρονη φιλοσοφία.
Όλα αυτά ο κύριος Γιαννουλάκης τα αγνοεί ή τα αποσιωπά.
Όπως αποσιωπά καί τις αντιδράσεις σε όλην αυτήν την προσπάθεια διαφύλαξης αυτής της διαχρονικής συνέχειας.


Ο Γιαννουλάκης εφαρμόζει την συνήθη τακτική της πλάγιας -και όχι μετωπικής- επίθεσης.

Επιχειρεί ευτελισμό μέσω μιας φαινομενικής υπεράσπισης...Εντάξει, μας τα' παν κι άλλοι καλύτερα. :lol:
.
ΓΑΛΗ
Extreme poster
 
Δημοσ.: 36207
Εγγραφη: Μάιος 12th, 2005, 8:40 pm
Το μέλος ΓΑΛΗ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό eric cartman » Απρίλιος 29th, 2008, 2:01 am

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Οι Αρχαιοι Ελληνες ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΝΝΙΑΙΟΣ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..
Συνηθως τις ρησεις η τις αποψεις τις οποιες ειχε πει ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ .. αρχαιος ελληνας φιλοσοφος .. τις παρουσιαζουμε σαν να ηταν κοινος τοπος σε ολο τον αρχαιο ελληνικο πλυθησμο πχ .. το ''Παν μετρον αριστον'' το ειχε πει ΕΝΑΣ αρχαιος φιλοσοφος ...


λίγο δύσκολο γιατί δεν στέκει η φράση αυτή.. το σωστό είναι "μέτρον άριστον" ..

κατά τα άλλα με κάλυψε το

ΓΑΛΗ έγραψε:Ναι, σαφώς η Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν κάτι σαν κόμμα, αλλά η συγκεκριμένη προσέγγιση του Γιαννουλάκη είναι επιφανειακή και απλοϊκά αποδομητική.


ενδιαφέρουσα αφορμή για συζήτηση δίνει όμως το εξής:

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Φιλε Αντιοχε ... θα σε ρωτησω κατι να μου απαντησεις ως ιστορικος επιστημων [ εγω δεν εχω τις γνωσεις να απαντησω στο ερωτημα μου ]
Οι Αρχαιοι Ελληνες Φιλοσοφοι ... ειναι γνησια τεκνα των αρχαιων ελληνικων κοινωνιων [ ως φιλοσοφοι ] η ειναι ... σπουδαγμενοι στο .. εξωτερικο της εποχης τους [ χωρες οπως η Αιγυπτος η Περσια η Βαβυλωνα ... ακομη και οι Ινδιες ];;
eric cartman
New poster
 
Δημοσ.: 31
Εγγραφη: Απρίλιος 9th, 2008, 1:01 pm
Το μέλος eric cartman, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό spithas » Απρίλιος 29th, 2008, 2:10 am

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:Εκει που θα συμφωνησω με αυτο το αρθρο ειναι οτι οσοι μιλουν για Αρχαια Ελλαδα ... κανουν ..αχταρμα μεσα τους .. τελειως διαφορετικες καταστασεις του στυλ τι ...Ομηρος τι Πλατωνας τι Θουκυδιδης...
Οι Αρχαιοι Ελληνες ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΝΝΙΑΙΟΣ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..
Συνηθως τις ρησεις η τις αποψεις τις οποιες ειχε πει ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ .. αρχαιος ελληνας φιλοσοφος .. τις παρουσιαζουμε σαν να ηταν κοινος τοπος σε ολο τον αρχαιο ελληνικο πλυθησμο πχ .. το ''Παν μετρον αριστον'' το ειχε πει ΕΝΑΣ αρχαιος φιλοσοφος ... αυτο δεν σημαινει οτι ΟΛΟΙ οι Αρχαιοι κατοικοι του Ελλαδικου χωρου τηρουσαν αυτη την αρχη ...

το μετρον αριστον ηταν κοινος τοπος για ολους σχεδον τους ελληνες.οι νεοελληνες απο ακρον εις ακρον αυτης της χωρας εχουν τις ιδιες αξιες?αμφιβαλλω,καποιες βασικες αξιες ειναι κοινες.σκεψου ποια εκταση ειχε ο αρχαιος ελληνικος κοσμος και καταλαβαινεις γιατι υπηρχαν επιμερους θεωριες η αποψεις
θρεψε λυκο το χειμωνα να σε φαει το καλοκαιρι
spithas
Fast poster
 
Δημοσ.: 1463
Εγγραφη: Φεβρουάριος 26th, 2008, 2:02 am
Τοποθεσια: αθανατη ελλας
Το μέλος spithas, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό AUG!AUG! » Απρίλιος 30th, 2008, 2:26 am

spithas έγραψε:το μετρον αριστον ηταν κοινος τοπος για ολους σχεδον τους ελληνες.

Κι όμως δεν ήταν.Π.χ. οι Μακεδόνες πίναν τόσο πολύ κρασί που μεθούσαν σαν βάρβαροι, οι Θεσσαλοί έτρωγαν το κρέας σε τεράστιες μερίδες για αυτό και είχε βγεί η φράση "θετταλότμητον κρέας", οι Συβαρίτες ζούσαν μέσα στην καλοπέραση χωρίς κανένα μέτρο.Ε δεν ήταν όλοι σαν τους Σπαρτιάτες...
Άβαταρ μέλους
AUG!AUG!
Casual Poster
 
Δημοσ.: 722
Εγγραφη: Ιούνιος 19th, 2007, 3:27 am
Το μέλος AUG!AUG!, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΙΟΧΟΣ » Μάιος 1st, 2008, 11:08 am

Ο φίλτατος ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε αυτά εδώ:
Από ΑΙΝΕΙΑΝ06 στις: Κυρ 27 Απρ, 2008 11:05 am

Φιλε Αντιοχε ... θα σε ρωτησω κατι να μου απαντησεις ως ιστορικος επιστημων [ εγω δεν εχω τις γνωσεις να απαντησω στο ερωτημα μου ]
Οι Αρχαιοι Ελληνες Φιλοσοφοι ... ειναι γνησια τεκνα των αρχαιων ελληνικων κοινωνιων [ ως φιλοσοφοι ] η ειναι ... σπουδαγμενοι στο .. εξωτερικο της εποχης τους [ χωρες οπως η Αιγυπτος η Περσια η Βαβυλωνα ... ακομη και οι Ινδιες ];;
Αυτο το λεγει υποψιν ο ιστορικος Ι . Κορδατος ..
Κατα καποιο τροπο οι φιλοσοφοι ξεχωριζαν απο τις μαζες των αρχαιων ελληνικων κοινωνιων οπως ξεχωριζει σημερα ενας .. αποφοιτος του Χαρβαντ σε μια ελληνικη μικροαστικη κοινωνια ...


Άλλοι φίλτατε Αινειάν δέχθησαν τέτοιες επιδράσεις, άλλοι όχι. Καί τέλος, για κάποιους άλλους συζητείται.
Τώρα, για τον Κορδάτο, δεν θα έλεγα ότι πρέπει να θεωρείται η πρώτιστη πηγή σε τέτοια θέματα, δεδομένου όντος ότι ο Κορδάτος είχε σπουδάσει στην θεολογική σχολή της Χάλκης καί επίσης σπούδασε νομικά.
Πάντως, αυτές οι σπουδές του, οι θεολογικές, του ενεστάλαξαν τον Ανατολισμό στην αντίληψή του. Άρα καλή είναι κάποια επιφύλαξη στα λεγόμενά του.
Επίσης, πολλές μαρτυρίες για επιρροές της Ανατολής στους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους, προέρχονται από τους απολογητές των πρώτων αιώνων, οι οποίοι προσεπάθησαν να θεμελιώσουν την θέση της υπεροχής της Ανατολής έναντι του Ελληνισμού.
Έχοντας λοιπόν υπ' όψιν μας αυτά τα δύο στοιχεία, καλό είναι να προσέχουμε σε αυτά τα θέματα.
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!!!
Οι δέ μελανειμονούντες ούτοι καί πλείω μέν τών ελεφάντων εσθίοντες...
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας
Άβαταρ μέλους
ΑΝΤΙΟΧΟΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15679
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2005, 12:53 am
Τοποθεσια: Αθήνα(Νέα Σμύρνη) καί Σκύρος(το καλοκαίρι)
Το μέλος ΑΝΤΙΟΧΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΙΟΧΟΣ » Μάιος 1st, 2008, 11:14 am

Η φιλτάτη Γαλή έγραψε αυτά εδώ:
Από ΓΑΛΗ στις: Κυρ 27 Απρ, 2008 12:19 pm

ΑΝΤΙΟΧΟΣ έγραψε:
Το άρθρο είναι πολύ επιφανειακό καί δεν ισχύουν τα λεγόμενά του.
Επιπροσθέτως, ο Γιαννουλάκης δεν αναφέρεται σε όλους τους φιλοσόφους, αλλά σε ορισμένους γνωστούς, τους οποίους προσπαθεί να θεωρήσει, όπως καί οι περισσότεροι, ως την λυδία λίθο της φιλοσοφίας, ώστε να κρίνει με βάση την μοίρα αυτών την συνολική μοίρα της φιλοσοφίας.
Καί ακόμα, θεωρεί ότι φιλοσοφία είναι μόνον η ηθικολογική καί μεταφυσική, παραμερίζοντας όλους τους άλλους κλάδους των επιστημών, των προελθουσών από την αποχώρησή τους από την φιλοσοφία. Κάτι εντελώς απαράδεκτο.
Καί ακόμα η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία δεν τελειώνει το 400μ.α.χ.χ., αλλά το 529μ.α.χ.χ., με το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών από τον Ιουστινιανό.
Άλλο ότι μετά, από το 529μ.α.χ.χ. καί μετά, αναπτύσσονται διάφορες φιλοσοφικές σχολές, όπως στην Περσία ή στην Δύση καί μέχρι την εποχή της απαρχής της Δυτικής αναγέννησης, οι οποίες κρατούν τον σύνδεσμο με ο παρελθόν, συντηρώντας ότι ήταν εφικτό να διασωθεί, ώστε να έλθει η Αναγέννηση καί εν συνεχεία ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, οι σύνδεσμοι με την νεώτερη καί σύγχρονη φιλοσοφία.
Όλα αυτά ο κύριος Γιαννουλάκης τα αγνοεί ή τα αποσιωπά.
Όπως αποσιωπά καί τις αντιδράσεις σε όλην αυτήν την προσπάθεια διαφύλαξης αυτής της διαχρονικής συνέχειας.

Ο Γιαννουλάκης εφαρμόζει την συνήθη τακτική της πλάγιας -και όχι μετωπικής- επίθεσης.

Επιχειρεί ευτελισμό μέσω μιας φαινομενικής υπεράσπισης...Εντάξει, μας τα' παν κι άλλοι καλύτερα.


Μπορεί φιλτάτη Γαλή ο Γιαννουλάκης να εφαρμόζει την τακτική της πλάγιας επίθεσης, αλλά εγώ εφαρμόζω την τακτική της μετωπικής αντεπίθεσης. Σε κάτι τέτοιο, ποιός θα υπερισχύσει;
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!!!
Οι δέ μελανειμονούντες ούτοι καί πλείω μέν τών ελεφάντων εσθίοντες...
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας
Άβαταρ μέλους
ΑΝΤΙΟΧΟΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15679
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2005, 12:53 am
Τοποθεσια: Αθήνα(Νέα Σμύρνη) καί Σκύρος(το καλοκαίρι)
Το μέλος ΑΝΤΙΟΧΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΓΑΛΗ » Μάιος 1st, 2008, 11:36 am

ΑΝΤΙΟΧΟΣ έγραψε:Η φιλτάτη Γαλή έγραψε αυτά εδώ:
Από ΓΑΛΗ στις: Κυρ 27 Απρ, 2008 12:19 pm

ΑΝΤΙΟΧΟΣ έγραψε:
Το άρθρο είναι πολύ επιφανειακό καί δεν ισχύουν τα λεγόμενά του.
Επιπροσθέτως, ο Γιαννουλάκης δεν αναφέρεται σε όλους τους φιλοσόφους, αλλά σε ορισμένους γνωστούς, τους οποίους προσπαθεί να θεωρήσει, όπως καί οι περισσότεροι, ως την λυδία λίθο της φιλοσοφίας, ώστε να κρίνει με βάση την μοίρα αυτών την συνολική μοίρα της φιλοσοφίας.
Καί ακόμα, θεωρεί ότι φιλοσοφία είναι μόνον η ηθικολογική καί μεταφυσική, παραμερίζοντας όλους τους άλλους κλάδους των επιστημών, των προελθουσών από την αποχώρησή τους από την φιλοσοφία. Κάτι εντελώς απαράδεκτο.
Καί ακόμα η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία δεν τελειώνει το 400μ.α.χ.χ., αλλά το 529μ.α.χ.χ., με το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών από τον Ιουστινιανό.
Άλλο ότι μετά, από το 529μ.α.χ.χ. καί μετά, αναπτύσσονται διάφορες φιλοσοφικές σχολές, όπως στην Περσία ή στην Δύση καί μέχρι την εποχή της απαρχής της Δυτικής αναγέννησης, οι οποίες κρατούν τον σύνδεσμο με ο παρελθόν, συντηρώντας ότι ήταν εφικτό να διασωθεί, ώστε να έλθει η Αναγέννηση καί εν συνεχεία ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, οι σύνδεσμοι με την νεώτερη καί σύγχρονη φιλοσοφία.
Όλα αυτά ο κύριος Γιαννουλάκης τα αγνοεί ή τα αποσιωπά.
Όπως αποσιωπά καί τις αντιδράσεις σε όλην αυτήν την προσπάθεια διαφύλαξης αυτής της διαχρονικής συνέχειας.

Ο Γιαννουλάκης εφαρμόζει την συνήθη τακτική της πλάγιας -και όχι μετωπικής- επίθεσης.

Επιχειρεί ευτελισμό μέσω μιας φαινομενικής υπεράσπισης...Εντάξει, μας τα' παν κι άλλοι καλύτερα.


Μπορεί φιλτάτη Γαλή ο Γιαννουλάκης να εφαρμόζει την τακτική της πλάγιας επίθεσης, αλλά εγώ εφαρμόζω την τακτική της μετωπικής αντεπίθεσης. Σε κάτι τέτοιο, ποιός θα υπερισχύσει;


Δεν ξέρω. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε τον ίδιο χώρο ούτε απευθύνεσθε στο ίδιο κοινό. Άρα δεν τίθεται θέμα άμεσης σύγκρουσης.
.
ΓΑΛΗ
Extreme poster
 
Δημοσ.: 36207
Εγγραφη: Μάιος 12th, 2005, 8:40 pm
Το μέλος ΓΑΛΗ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ..

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΙΟΧΟΣ » Μάιος 1st, 2008, 12:11 pm

Ορθόν, όμως ας μην ξεχνάμε ότι το περιοδικό του έχει καί ιστοσελίδα καί κανονική διεύθυνση. Άρα λοιπόν, μπορεί μία απάντηση να σταλεί εκεί.
Ετοιμάζω κάποιες σχετικές εργασίες εδώ καί καιρό.
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!!!
Οι δέ μελανειμονούντες ούτοι καί πλείω μέν τών ελεφάντων εσθίοντες...
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας
Άβαταρ μέλους
ΑΝΤΙΟΧΟΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 15679
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2005, 12:53 am
Τοποθεσια: Αθήνα(Νέα Σμύρνη) καί Σκύρος(το καλοκαίρι)
Το μέλος ΑΝΤΙΟΧΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Φιλοσοφία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες