Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις. Αναδρομές και διευκρινίσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 31 επισκέπτες

 

Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Πέλοψ » Αύγουστος 13th, 2008, 5:50 pm

Θόρστεν Όπερ: Ο Αδριανός έθεσε τις βάσεις του Βυζαντίου


Ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο απόγειο του μεγαλείου της ζωντανεύει μέσα από την έκθεση που φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο για τον αυτοκράτορα Αδριανό από τις 24 Ιουλίου μέχρι 26 Οκτωβρίου. Αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά παρουσιάζουν μία εικόνα ενός αυτοκράτορα, διαφορετική από την επικρατούσα αντίληψη για τον Αδριανό. Από το 117μ.Χ., οπότε ανήλθε στην εξουσία διαδεχόμενος τον πεθερό του Τραϊανό, μέχρι το 138 που πέθανε, ο Αδριανός έγινε κυρίως γνωστός για την αγάπη του για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει όμως η έκθεση του λονδρέζικου μουσείου, ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων, σε αυτό που ονομάστηκε η πρώτη γενοκτονία των Εβραίων, πολύ πριν ο Χίτλερ θέσει σε εφαρμογή το αποτρόπαιο σχέδιό του.


Η έκθεση εξετάζει επίσης ενδελεχώς την ερωτική σχέση του αυτοκράτορα με το νεαρό Έλληνα Αντίνοο. Ο απρόσμενος πνιγμός του νεαρού εραστή στο Νείλο σημειώνεται ως πιθανό σημείο καμπής, που δημιούργησε το σκληρό αυτοκράτορα Αδριανό των τελευταίων ετών στην εξουσία.

Ο έφορος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης με τίτλο «Αδριανός: Αυτοκρατορία και Σύγκρουση», Θόρστεν Όπερ, μίλησε στο kathimerini.gr εξηγώντας αρχικά το σκοπό της έκθεσης:

Επανεκτίμηση του προφίλ του Αδριανού

«Η αντίληψη που έχουμε για τον Αδριανό έχει αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Νομίζω ότι τώρα είναι κατάλληλη η στιγμή να ξαναστρέψουμε το βλέμμα προς αυτόν και τον επανεκτιμήσουμε, υπό το φως νέων ερευνών και ανακαλύψεων, ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζουμε για πρώτη φορά εδώ. Υπάρχει μια εικόνα για τον Αδριανό ενός βαθιά πολιτισμένου φιλοσόφου αυτοκράτορα. Εδώ όμως λέμε ολόκληρη την ιστορία του.

Ήταν επίσης ένας πολύ καλός ηγέτης, διακρινόταν από αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ένας αδίστακτος στρατιωτικός άνδρας. Αρεσκόμαστε στο να τον θεωρούμε έναν πεφωτισμένο φιλόσοφο αυτοκράτορα, αλλά υπάρχει και μια διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα του. Ήταν ανηλεής στην πάταξη ανταρσιών εάν έπρεπε να τις αντιμετωπίσει, όπως αποδεικνύει υλικό που έχουμε από το Ισραήλ, που αναφέρεται στην ανταρσία της Ιουδαίων, η οποία εκδηλώθηκε προς το τέλος της εξουσίας του. Το υλικό αυτό βγαίνει εκτός Ισραήλ για πρώτη φορά και αποκαλύπτει μία πλευρά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που συχνά ο κόσμος δε γνωρίζει».


Ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά εκθέματα;


Τα εκθέματα που προσωπικά με συγκινούν περισσότερο είναι τα κομμάτια ενός κολοσσιαίου αγάλματος από τη Σαγκαλάσσο, έναν ελληνικό οικισμό στη σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία. Πριν από ένα χρόνο το άγαλμα αυτό ήταν ακόμα θαμμένο στη γη, κανείς δε γνώριζε την ύπαρξή του. Επίσης έχουμε το υλικό από την Ιουδαία, από μια συγκεκριμένη σπηλιά στην ιουδαϊκή έρημο.

Πρόκειται για αντικείμενα που πήραν μαζί τους πρόσφυγες, επαναστάτες και πολίτες που βρέθηκαν εν μέσω αυτής της γενικευμένης εξέγερσης ενάντια στη ρωμαϊκή εξουσία περίπου το 130, η οποία κατέληξε στη μεγάλη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ιουδαίων. Λόγω του άγονου εδάφους στην περιοχή, τα αντικείμενα αυτά έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορεί κανείς να δει αντικείμενα όπως κλειδιά με την αυθεντική ξύλινη λαβή ακόμα να διατηρείται.

Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί πίστευαν ότι αν κλείδωναν τα σπίτια τους και κρύβονταν στην έρημο για μια-δυο εβδομάδες όλα θα έληγαν και θα επέστρεφαν κανονικά πίσω. Όλα χάθηκαν όμως λόγω των φοβερών επιθέσεων που εξαπέλυσαν τα ρωμαϊκά στρατεύματα του Αδριανού. Μέσα σε μια στιγμή 2.000 χρόνια συρρικνώνονται και πραγματικά νιώθεις ότι κρύβεσαι στην έρημο μαζί τους.

Παράλληλα, συνειδητοποιείς ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε και μια άλλη, τελείως διαφορετική όψη. Ένα ακόμη εντυπωσιακό αντικείμενο είναι το μικρό κομμάτι ενός παπύρου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, το οποίο περιλαμβάνει από όσο πιστεύουμε το μοναδικό διασωθέν τμήμα της αυτοβιογραφίας του Αδριανού. Αν αυτό το μικρό κομμάτι παπύρου δεν είχε διασωθεί, τότε όλη η ιστορία του Αδριανού θα είχε χαθεί. Αυτή είναι επίσης η μοναδική πηγή της στενής σχέσης του αυτοκράτορα με το νεαρό Αντίνοο. Στον πάπυρο υπάρχει και ένα σχετικό ποίημα από έναν αρχαίο Έλληνα ποιητή».


Τι θέση καταλαμβάνει ο Αδριανός ανάμεσα στους μεγάλους Ρωμαίους αυτοκράτορες; Πόσο σημαντικός αυτοκράτορας ήταν στην πραγματικότητα;


«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες. Ήταν μεταξύ άλλων γνωστός ως «μικρός Έλλην», έτσι διασώζεται σε μια πηγή, λόγω της αγάπης του για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω όμως ότι τον αδικούμε όταν περιορίζουμε τις αναφορές μας στην ενασχόλησή του με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Πέρα από αυτή, πιστεύω ότι συνειδητοποίησε γρήγορα τη στρατηγική ανάγκη να συμπεριλάβει την ελληνική αριστοκρατία στη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας του.

Μην ξεχνάτε ότι πάνω από μισό του πληθυσμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την εποχή του Αδριανού ζούσε στο ελληνικό ανατολικό μισό. Επρόκειτο για ελληνόφωνους πληθυσμούς, διασκορπισμένους σε όλα τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου. Εκεί άλλωστε βρίσκονταν και όλες οι μεγάλες πόλεις και εκεί η οικονομία ήταν ισχυρότερη.

Αν φέρετε στο μυαλό σας το χάρτη της περιοχής, όλες οι συρράξεις της εποχής, που παρεμπιπτόντως είναι και οι σημερινές συρράξεις, εντοπίζονταν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη, δηλαδή στα άκρα της αυτοκρατορίας. Στο κέντρο όλων αυτών ήταν ο ελληνικός κόσμος, επομένως ήταν απολύτως αναγκαίο για τους Ρωμαίους να συμπεριλάβουν στη διοίκηση τους Έλληνες.

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, πιστεύω ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις του ο Αδριανός έθεσε έως ένα σημείο τα θεμέλια αυτού που τελικά θα γινόταν η αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Τόσο σημαντικός αυτοκράτορας νομίζω ότι ήταν. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κομμάτι της κληρονομιάς του που τείνουμε να ξεχνάμε».

Θα είχε θέση ο Αδριανός ως ηγέτης στο σημερινό κόσμο;

«Μπορεί κανείς να βρει ενέργειες του Αδριανού που τώρα εξετάζονται σε διαφορετικό πλαίσιο σε σύγκριση με το πώς γίνονταν αντιληπτές από τους σύγχρονούς του. Επίσης, κάποιες αποφάσεις του αποκτούν νέο νόημα για εμάς, διαφορετικό σε σύγκριση με 10 ή 15 χρόνια πριν.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το εξής: ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, μέρες αν όχι ώρες από την άνοδο του στην εξουσία, ήταν να αποσύρει το ρωμαϊκό στρατό από τη Μεσοποταμία. Άφησε εκτός στρατιωτικού ελέγχου όλες τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Δεν ήταν μια δημοφιλής απόφαση, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι πίστευαν ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα έπρεπε να επεκτείνεται συνεχώς.

Εκείνος όμως κατάλαβε ότι ο στρατός είχε αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες μπορούσε να φέρει σε πέρας. Ίσως παραπέμπει κάποιους στο τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ. Αυτός ήθελε να οριοθετήσει μια ευημερούσα αυτοκρατορία και αυτό έκανε και με το περίφημο τείχος του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία, τμήματα του οποίου διασώζονται».

http://www.kathimerini.grhttp://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_a ... 008_243021
Τοσούτου άξιος έκαστος εστίν, όσου άξια εστι ταύτα περί ά εσπούδακεν.
Άβαταρ μέλους
Πέλοψ
Fast poster
 
Δημοσ.: 1617
Εγγραφη: Ιούνιος 7th, 2004, 12:56 am
Το μέλος Πέλοψ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό ΑΡΙΣΤΟΣ » Αύγουστος 15th, 2008, 9:51 am

Ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων.οι οποιοι Ιουδαιοι ηρξαντο αδικων χειρων σφαγιαζοντας Ελληνες στην Κυρηνη της Λιβυης (γκρεμισαν και ολους τους ελληνικους ναους) και στην Κυπρο οπου εσφαξαν 240.000 Ελληνες κανοντας μαλιστα τα αντερα τους κομπολοι...

αν το 240.000 ακουγεται υπερβολικο δεν παει πισω το 580.000...

το περιεργο ειναι οτι ενω η επανασταση ηταν κατα της Ρωμης, οι Εβραιοι εδωσαν ολη τους τη δυναμικοτητα στο να σφαζουν Ελληνες...

δε μου φαινεται περιεργο πως στο κειμενο για την εκθεση του Βρεττανικου Μουσειου δεν γινεται λογος για την εθνοκαθαρση που επιχειρησαν οι Εβραιοι, αντιθετα τονιζεται η "πρωτη γενοκτονια των Εβραιων" (με προφαση δηθεν την παρουσιαση του Αδριανου)...

δηλαδη ελεος... :smt004
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:

Πανω απο 1.5 τρις το οφελος των μνημονιων

.
Άβαταρ μέλους
ΑΡΙΣΤΟΣ
Extreme poster
 
Δημοσ.: 69939
Εγγραφη: Μάιος 1st, 2005, 12:33 am
Τοποθεσια: Πατάρι
Το μέλος ΑΡΙΣΤΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Σπαρτιώτης » Αύγουστος 15th, 2008, 12:16 pm

Πέλοψ έγραψε:Θόρστεν Όπερ: Ο Αδριανός έθεσε τις βάσεις του Βυζαντίου
...

Τα εκθέματα που προσωπικά με συγκινούν περισσότερο είναι τα κομμάτια ενός κολοσσιαίου αγάλματος από τη Σαγκαλάσσο, έναν ελληνικό οικισμό στη σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία. Πριν από ένα χρόνο το άγαλμα αυτό ήταν ακόμα θαμμένο στη γη, κανείς δε γνώριζε την ύπαρξή του.

...


Λέγεται Σαγαλασσός και δεν ήταν απλός οικισμός. Ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Πισιδίας.

Εικόνα
Μέρος του αγάλματος
http://tijlv.studentenweb.org/sagalassos07/statue/
Mercury έγραψε:Εγώ σε καμιά περίπτωση δε θα έλεγα ότι στενοχωρήθηκα που έκαψαν το ρεσάλτο. Ουτε το θεωρώ κάποιας μορφής λογοκρισία. Το ρεσάλτο δεν εμπίπτει στις διατάξεις της ελευθερίας του λογου γιατί δεν είνια λόγος

------------
ΧΞΣ = ΣΚΟΤΟΣ = Ο ΑΣΤΕΡΙΞ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΙ = ΣΤΟΚΟΣ = 860
http://spartiwths.blogspot.com
Άβαταρ μέλους
Σπαρτιώτης
Casual Poster
 
Δημοσ.: 513
Εγγραφη: Δεκέμβριος 4th, 2007, 6:57 am
Τοποθεσια: Σύντομα στο χωριό μου
Το μέλος Σπαρτιώτης, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό ilios35 » Αύγουστος 15th, 2008, 1:30 pm

Πέλοψ έγραψε:Θόρστεν Όπερ: Ο Αδριανός έθεσε τις βάσεις του Βυζαντίου


Ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο απόγειο του μεγαλείου της ζωντανεύει μέσα από την έκθεση που φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο για τον αυτοκράτορα Αδριανό από τις 24 Ιουλίου μέχρι 26 Οκτωβρίου. Αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά παρουσιάζουν μία εικόνα ενός αυτοκράτορα, διαφορετική από την επικρατούσα αντίληψη για τον Αδριανό. Από το 117μ.Χ., οπότε ανήλθε στην εξουσία διαδεχόμενος τον πεθερό του Τραϊανό, μέχρι το 138 που πέθανε, ο Αδριανός έγινε κυρίως γνωστός για την αγάπη του για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει όμως η έκθεση του λονδρέζικου μουσείου, ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων, σε αυτό που ονομάστηκε η πρώτη γενοκτονία των Εβραίων, πολύ πριν ο Χίτλερ θέσει σε εφαρμογή το αποτρόπαιο σχέδιό του.


Η έκθεση εξετάζει επίσης ενδελεχώς την ερωτική σχέση του αυτοκράτορα με το νεαρό Έλληνα Αντίνοο. Ο απρόσμενος πνιγμός του νεαρού εραστή στο Νείλο σημειώνεται ως πιθανό σημείο καμπής, που δημιούργησε το σκληρό αυτοκράτορα Αδριανό των τελευταίων ετών στην εξουσία.

Ο έφορος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης με τίτλο «Αδριανός: Αυτοκρατορία και Σύγκρουση», Θόρστεν Όπερ, μίλησε στο kathimerini.gr εξηγώντας αρχικά το σκοπό της έκθεσης:

Επανεκτίμηση του προφίλ του Αδριανού

«Η αντίληψη που έχουμε για τον Αδριανό έχει αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Νομίζω ότι τώρα είναι κατάλληλη η στιγμή να ξαναστρέψουμε το βλέμμα προς αυτόν και τον επανεκτιμήσουμε, υπό το φως νέων ερευνών και ανακαλύψεων, ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζουμε για πρώτη φορά εδώ. Υπάρχει μια εικόνα για τον Αδριανό ενός βαθιά πολιτισμένου φιλοσόφου αυτοκράτορα. Εδώ όμως λέμε ολόκληρη την ιστορία του.

Ήταν επίσης ένας πολύ καλός ηγέτης, διακρινόταν από αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ένας αδίστακτος στρατιωτικός άνδρας. Αρεσκόμαστε στο να τον θεωρούμε έναν πεφωτισμένο φιλόσοφο αυτοκράτορα, αλλά υπάρχει και μια διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα του. Ήταν ανηλεής στην πάταξη ανταρσιών εάν έπρεπε να τις αντιμετωπίσει, όπως αποδεικνύει υλικό που έχουμε από το Ισραήλ, που αναφέρεται στην ανταρσία της Ιουδαίων, η οποία εκδηλώθηκε προς το τέλος της εξουσίας του. Το υλικό αυτό βγαίνει εκτός Ισραήλ για πρώτη φορά και αποκαλύπτει μία πλευρά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που συχνά ο κόσμος δε γνωρίζει».


Ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά εκθέματα;


Τα εκθέματα που προσωπικά με συγκινούν περισσότερο είναι τα κομμάτια ενός κολοσσιαίου αγάλματος από τη Σαγκαλάσσο, έναν ελληνικό οικισμό στη σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία. Πριν από ένα χρόνο το άγαλμα αυτό ήταν ακόμα θαμμένο στη γη, κανείς δε γνώριζε την ύπαρξή του. Επίσης έχουμε το υλικό από την Ιουδαία, από μια συγκεκριμένη σπηλιά στην ιουδαϊκή έρημο.

Πρόκειται για αντικείμενα που πήραν μαζί τους πρόσφυγες, επαναστάτες και πολίτες που βρέθηκαν εν μέσω αυτής της γενικευμένης εξέγερσης ενάντια στη ρωμαϊκή εξουσία περίπου το 130, η οποία κατέληξε στη μεγάλη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ιουδαίων. Λόγω του άγονου εδάφους στην περιοχή, τα αντικείμενα αυτά έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορεί κανείς να δει αντικείμενα όπως κλειδιά με την αυθεντική ξύλινη λαβή ακόμα να διατηρείται.

Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί πίστευαν ότι αν κλείδωναν τα σπίτια τους και κρύβονταν στην έρημο για μια-δυο εβδομάδες όλα θα έληγαν και θα επέστρεφαν κανονικά πίσω. Όλα χάθηκαν όμως λόγω των φοβερών επιθέσεων που εξαπέλυσαν τα ρωμαϊκά στρατεύματα του Αδριανού. Μέσα σε μια στιγμή 2.000 χρόνια συρρικνώνονται και πραγματικά νιώθεις ότι κρύβεσαι στην έρημο μαζί τους.

Παράλληλα, συνειδητοποιείς ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε και μια άλλη, τελείως διαφορετική όψη. Ένα ακόμη εντυπωσιακό αντικείμενο είναι το μικρό κομμάτι ενός παπύρου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, το οποίο περιλαμβάνει από όσο πιστεύουμε το μοναδικό διασωθέν τμήμα της αυτοβιογραφίας του Αδριανού. Αν αυτό το μικρό κομμάτι παπύρου δεν είχε διασωθεί, τότε όλη η ιστορία του Αδριανού θα είχε χαθεί. Αυτή είναι επίσης η μοναδική πηγή της στενής σχέσης του αυτοκράτορα με το νεαρό Αντίνοο. Στον πάπυρο υπάρχει και ένα σχετικό ποίημα από έναν αρχαίο Έλληνα ποιητή».


Τι θέση καταλαμβάνει ο Αδριανός ανάμεσα στους μεγάλους Ρωμαίους αυτοκράτορες; Πόσο σημαντικός αυτοκράτορας ήταν στην πραγματικότητα;


«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες. Ήταν μεταξύ άλλων γνωστός ως «μικρός Έλλην», έτσι διασώζεται σε μια πηγή, λόγω της αγάπης του για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω όμως ότι τον αδικούμε όταν περιορίζουμε τις αναφορές μας στην ενασχόλησή του με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Πέρα από αυτή, πιστεύω ότι συνειδητοποίησε γρήγορα τη στρατηγική ανάγκη να συμπεριλάβει την ελληνική αριστοκρατία στη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας του.

Μην ξεχνάτε ότι πάνω από μισό του πληθυσμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την εποχή του Αδριανού ζούσε στο ελληνικό ανατολικό μισό. Επρόκειτο για ελληνόφωνους πληθυσμούς, διασκορπισμένους σε όλα τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου. Εκεί άλλωστε βρίσκονταν και όλες οι μεγάλες πόλεις και εκεί η οικονομία ήταν ισχυρότερη.

Αν φέρετε στο μυαλό σας το χάρτη της περιοχής, όλες οι συρράξεις της εποχής, που παρεμπιπτόντως είναι και οι σημερινές συρράξεις, εντοπίζονταν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη, δηλαδή στα άκρα της αυτοκρατορίας. Στο κέντρο όλων αυτών ήταν ο ελληνικός κόσμος, επομένως ήταν απολύτως αναγκαίο για τους Ρωμαίους να συμπεριλάβουν στη διοίκηση τους Έλληνες.

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, πιστεύω ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις του ο Αδριανός έθεσε έως ένα σημείο τα θεμέλια αυτού που τελικά θα γινόταν η αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Τόσο σημαντικός αυτοκράτορας νομίζω ότι ήταν. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κομμάτι της κληρονομιάς του που τείνουμε να ξεχνάμε».

Θα είχε θέση ο Αδριανός ως ηγέτης στο σημερινό κόσμο;

«Μπορεί κανείς να βρει ενέργειες του Αδριανού που τώρα εξετάζονται σε διαφορετικό πλαίσιο σε σύγκριση με το πώς γίνονταν αντιληπτές από τους σύγχρονούς του. Επίσης, κάποιες αποφάσεις του αποκτούν νέο νόημα για εμάς, διαφορετικό σε σύγκριση με 10 ή 15 χρόνια πριν.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το εξής: ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, μέρες αν όχι ώρες από την άνοδο του στην εξουσία, ήταν να αποσύρει το ρωμαϊκό στρατό από τη Μεσοποταμία. Άφησε εκτός στρατιωτικού ελέγχου όλες τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Δεν ήταν μια δημοφιλής απόφαση, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι πίστευαν ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα έπρεπε να επεκτείνεται συνεχώς.

Εκείνος όμως κατάλαβε ότι ο στρατός είχε αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες μπορούσε να φέρει σε πέρας. Ίσως παραπέμπει κάποιους στο τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ. Αυτός ήθελε να οριοθετήσει μια ευημερούσα αυτοκρατορία και αυτό έκανε και με το περίφημο τείχος του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία, τμήματα του οποίου διασώζονται».

http://www.kathimerini.grhttp://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_a ... 008_243021
Αλλο τιτλο επρεπε να εχει ρε φιλε...Γραφουν ιστορια!!!!!! μετα απο 2000 χρονια....Μπερδευεις την ιστορια με την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ....ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ....
Άβαταρ μέλους
ilios35
New poster
 
Δημοσ.: 189
Εγγραφη: Ιούνιος 18th, 2008, 4:52 pm
Το μέλος ilios35, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Πέλοψ » Αύγουστος 15th, 2008, 1:42 pm

Το χωρίο που προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο (και το οποίο νομίζω αξίζει περαιτέρω σχολιασμού) είναι το εξής:

«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες. Ήταν μεταξύ άλλων γνωστός ως «μικρός Έλλην», έτσι διασώζεται σε μια πηγή, λόγω της αγάπης του για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω όμως ότι τον αδικούμε όταν περιορίζουμε τις αναφορές μας στην ενασχόλησή του με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Πέρα από αυτή, πιστεύω ότι συνειδητοποίησε γρήγορα τη στρατηγική ανάγκη να συμπεριλάβει την ελληνική αριστοκρατία στη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας του.

Μην ξεχνάτε ότι πάνω από μισό του πληθυσμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την εποχή του Αδριανού ζούσε στο ελληνικό ανατολικό μισό. Επρόκειτο για ελληνόφωνους πληθυσμούς, διασκορπισμένους σε όλα τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου. Εκεί άλλωστε βρίσκονταν και όλες οι μεγάλες πόλεις και εκεί η οικονομία ήταν ισχυρότερη.

Αν φέρετε στο μυαλό σας το χάρτη της περιοχής, όλες οι συρράξεις της εποχής, που παρεμπιπτόντως είναι και οι σημερινές συρράξεις, εντοπίζονταν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη, δηλαδή στα άκρα της αυτοκρατορίας. Στο κέντρο όλων αυτών ήταν ο ελληνικός κόσμος, επομένως ήταν απολύτως αναγκαίο για τους Ρωμαίους να συμπεριλάβουν στη διοίκηση τους Έλληνες.

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, πιστεύω ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις του ο Αδριανός έθεσε έως ένα σημείο τα θεμέλια αυτού που τελικά θα γινόταν η αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Τόσο σημαντικός αυτοκράτορας νομίζω ότι ήταν.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο κομμάτι της κληρονομιάς του που τείνουμε να ξεχνάμε».

Τοσούτου άξιος έκαστος εστίν, όσου άξια εστι ταύτα περί ά εσπούδακεν.
Άβαταρ μέλους
Πέλοψ
Fast poster
 
Δημοσ.: 1617
Εγγραφη: Ιούνιος 7th, 2004, 12:56 am
Το μέλος Πέλοψ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό ΑΡΙΣΤΟΣ » Αύγουστος 15th, 2008, 1:55 pm

ναι ηταν πολυ σημαντικος Αυτοκρατορας που δεν εφτασε η φημη του εκει που θα πρεπε στην ιστορικη μνημη...

με τα ελαττωματα του αλλα καλλιεργημενος και απιστευτα φιλελλην...

σιγουρα ο πιο φιλελλην αυτοκρατορας και σοβαρος φιλελληνας οχι καραγκιοζης σαν τον Νερωνα...

.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:

Πανω απο 1.5 τρις το οφελος των μνημονιων

.
Άβαταρ μέλους
ΑΡΙΣΤΟΣ
Extreme poster
 
Δημοσ.: 69939
Εγγραφη: Μάιος 1st, 2005, 12:33 am
Τοποθεσια: Πατάρι
Το μέλος ΑΡΙΣΤΟΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Re: Αδριανός: ο θεμελιωτής του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Skirmisher » Αύγουστος 15th, 2008, 2:00 pm

αυτος εχτισε την αδριανουπολη?

αριστοτελη,ο νερων ειναι το καλυτερο παραδειγμα της ξεφτιλας και του σημειου που ειχαν φτασει οι ολ. αγωνες αιωνες πριν ο θεοδοσιος εκανε αυτο που επρεπε, ο μοντερνος θεοδοσιος που ειναι?
Άβαταρ μέλους
Skirmisher
New poster
 
Δημοσ.: 155
Εγγραφη: Μάιος 23rd, 2008, 11:28 pm
Το μέλος Skirmisher, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr


Επιστροφή στην Ιστορία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 31 επισκέπτες