Τα αποτελέσματα του εμφυλίου

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις. Αναδρομές και διευκρινίσεις.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 25 επισκέπτες

 

Τα αποτελέσματα του εμφυλίου

Δημοσίευσηαπό ARVANITIS » Ιούλιος 7th, 2005, 12:09 pm

Το τελευταίο καιρό επανήρθαμε στη χιλιοειπωμένη φαγωμάρα του εμφυλίου με την κάθε πλευρά να φέρνει αποσπασματικά στοιχεία να καπηλεύεται νεκρούς και να ρίχνουν αναθέματα οι μέν στους δε. Αλλα κανένας δε στάθηκε στα αποτελέσματα του εμφυλίου και στο μέγιστο κακό που αυτός έφερε στην πατρίδα μας


Τα διδάγματα του εμφυλίου

Τη νύχτα της 29ης προς 30 Αυγούστου 1949, με την πτώση και του υψώματος Κάμενικ στο Γράμμο, τελειώνει ουσιαστικά ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος κόστισε στην Ελλάδα τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, ανυπολόγιστες καταστροφές και οικονομική καθίζηση. Συνέπειες τις οποίες ακόμη δυστυχώς εξακολουθεί να πληρώνει η χώρα, μισό ακριβώς αιώνα από τον τερματισμό του αδελφοκτόνου αλληλοσπαραγμού.
Εικόνα
Πυροβολικό του κυβερνητικού στρατου στο Γράμμο

Σίγουρα θα ήταν διαφορετική σήμερα η κατάσταση της χώρας, αν δεν μεσολαβούσε ο απαίσιος αυτός πόλεμος, άλλη η εξέλιξη και σε άλλα, υψηλότερα επίπεδα η θέση μας στη διεθνή σκηνή. Και τώρα, τους στόχους που τρέχουμε να επιτύχουμε, προκειμένου να συμπεριληφθούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και να αναδείξουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, θα τους είχαμε κατακτήσει προ πολλού, εξασφαλίζοντας την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας και κατά συνέπεια, την ευημερία του ελληνικού λαού.

Ας μην ψάξουμε να βρούμε ποιος έφταιξε για εκείνο τον αλληλοσπαραγμό. Γιατί πιστεύουμε, ότι το φταίξιμο δεν ήταν μόνο μιας παράταξης, αλλά συρροή λαθών και παγίδων στις οποίες έσπρωξαν τη χώρα οι υψηλοί μας "προστάτες" ή εκείνοι που παραφουσκώνοντας κάποιες δυνάμεις με όνειρα και ελπίδες, τις εγκατέλειψαν στη συνέχεια αβοήθητες.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Γρηγόρης Φαράκος δηλώνει ότι "είναι δύσκολο και δεν έχει νόημα να απαντήσει κανείς αν ο εμφύλιος πόλεμος μπορούσε να αποφευχθεί", προσθέτοντας: "Ένα είναι βέβαιο, έπρεπε με κάθε θυσία να αποφευχθεί".

Ο κ. Φαράκος σημειώνει με έμφαση ότι η κατάληψη της εξουσίας με ένοπλο αγώνα, ούτε σωστή, ούτε δυνατή ήταν, προσθέτοντας ότι "η δημοκρατική εξέλιξη, που γενικά τη διακήρυσσε η ηγεσία του κινήματος, έπρεπε να θεωρείται ως η μοναδική, μόνιμη κατεύθυνση".

O Πάνος Δημητρίου, από τα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, θεωρεί ότι με την στάση της, από τα Δεκεμβριανά και μετά, "η ηγεσία του ΚΚΕ έπεσε στην παγίδα". Κριτικάρει έντονα τη στάση των Σοβιετικών στα γεγονότα εκείνα, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στη διολίσθηση προς τον εμφύλιο πόλεμο, που προκλήθηκε "όταν η άκρα δεξιά και οι Αγγλοι, άδραξαν την ευκαιρία που τους δινόταν από τα λάθη και τις ανεύθυνες ενέργειες της ηγεσίας του ΚΚΕ και κυρίως από τη μεγαλομανία και τον κομπλεξικό χαρακτήρα του Ν. Ζαχαριάδη".

Εικόνα

Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον η άποψη του γνωστού Γερμανού ιστορικού Heinz Richter, ο οποίος επιρρίπτει μεγάλο μέρος της ευθύνης στον τότε Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη για την απόφαση να συρθεί το κόμμα στον εμφύλιο, ενώ θεωρεί ότι η βάση αυτού του λάθους, βρίσκεται στην απόφαση για αποχή από τις εκλογές του 1946.

Αντίθετες είναι οι απόψεις του Σουηδού καθηγητή Ole L. Smith ο οποίος παρατηρεί ότι "η κριτική που στράφηκε ενάντια στον Ζαχαριάδη και στην πολιτική του, κατά την περίοδο αυτή, βασίζεται ξεκάθαρα σε γνώση εκ των υστέρων. Παραβλέπει ότι για το ΚΚΕ ο παράγοντας που είχε σημασία ήταν να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο χωρίς να εξοντωθεί από φυσική άποψη. Από τη στιγμή που το ΚΚΕ άρχισε να χάνει τον πόλεμο και τελικά, όταν είχε χάσει τη μάχη ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ήταν πολύ εύκολο να επικριθεί ότι έμοιαζε, από μια μεταγενέστερη προοπτική, με δισταγμό και αναποφασιστικότητα".

Τα θύματα και το μέγεθος των καταστροφών

Ο αριθμός των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε στα 154.000 άτομα. Οι απώλειες του κυβερνητικού στρατού, όπως αναφέρονται στις στατιστικές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έφτασαν στις 15.969 νεκρούς, τις 37.557 τραυματίες και τις 2.001 αγνοούμενους, δηλαδή συνολικά 55.527 άνδρες. Οι απώλειες των ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" ήταν 38.839 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι και 20.128 αιχμάλωτοι. (σημείωση: προφανώς τα υπόλοιπα θύματα είναι άμαχοι χωρίς συγκεκριμένη παραταξιακή τοποθέτηση)
Εικόνα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταστράφηκαν 47.000 κατοικίες, 240 βιομηχανικές επιχειρήσεις και νοσοκομεία, 930 γέφυρες, 1.650 σχολεία. Εξοντώθηκαν 1.500.000 ζώα.

Μία άλλη επίπτωση, ήταν ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των προσφύγων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους για να μην βρεθούν στο επίκεντρο των μαχών κυβερνητικού στρατού-ανταρτών, είτε πάλι επειδή εξαναγκάστηκαν, στη διάρκεια των μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του εθνικού στρατού, ώστε να αποκοπεί κάθε δυνατότητα εφοδιασμού των ανταρτικών τμημάτων. Σύμφωνα με ένα "Μνημόνιο για το ελληνικό προσφυγικό πρόβλημα", που εστάλη στις 8 Οκτωβρίου 1949 προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Π. Τσαλδάρης δήλωνε πως ο αριθμός των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου ανέρχονταν σε 684.607 άτομα, από αυτά 166.000 πρόσφυγες είχαν επαναπατρισθεί και ότι άλλοι 225.000 θα επαναπατρίζονταν σύντομα.

Εικόνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απογραφή του 1951, εμφάνισε ουσιαστικά στάσιμο τον πληθυσμό της χώρας έναντι της προηγούμενης απογραφής του 1940, ενώ η μείωση σε αρκετούς νομούς ήταν συγκλονιστική, όπως στην Ευρυτανία (-25,8%), Καστοριά (-28%), Φλώρινα (-22%), Φωκίδα (-19,64%), Δράμα (-17%), Κιλκίς (-12%), Κοζάνης (-7%, με μεγαλύτερη μείωση στην επαρχία Γρεβενών -20%, Εορδαίας -17%, Βοίου -12%) κλπ.

Μία από τις οδυνηρές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού πολιτικών προσφύγων. Στην αναγκαστική εξορία βρέθηκαν για πολλά χρόνια περισσότερα από 57.000 άτομα. Από αυτούς, περίπου 17.000 εγκαταστάθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση, κυρίως στην Τασκένδη και σε άλλες πόλεις του Ουζμπεκιστάν. Στην Τσεχοσλοβακία αρχικά εγκαταστάθηκαν 13.000 έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες, στη Ρουμανία 9.300, στην Ουγγαρία 7.500 και οι υπόλοιποι στη Βουλγαρία και στη Γιουγκοσλαβία. Ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτικών προσφύγων επέστρεψε στην Ελλάδα από την αναγκαστική προσφυγιά μετά το 1982, όταν η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση.
Εικόνα

Τέλος, να αναφέρουμε τις σοβαρές επιπτώσεις του εμφυλίου στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Η παραγωγή σιτηρών είχε πέσει το 1946 σε επίπεδο μόλις ανώτερο από τους αριθμούς της μέσης παραγωγής του 1936-38 (389.263 τόνοι), όμως το 1947, όταν το πρόβλημα των εκτοπισμένων και των προσφύγων συνοδεύτηκε από ξηρασία, η μείωση ήταν περίπου 50%. Επίσης, η παραγωγή καπνού μειώθηκε το 1946 κατά 46%, ενώ ο αριθμός των μεγάλων ζώων είχε μειωθεί το 1946 έως 50% και αναμενόταν να μειωθεί και άλλο κατά το 1948. Πρέπει δε να αναφερθεί ότι το 1950, ένα χρόνο μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, η περιοχή Γρεβενών είχε μόνο το 30% των κοπαδιών που διέθετε, σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο.

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα απο τα
http://www.hri.org/MPA/gr/other/emfilios/didagmata.html
και
http://www.hri.org/MPA/gr/other/emfilios/kostos.html

Συνεχίζεται
Δεν πιστεύω σε τίποτα , δεν ελπίζω σε τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα......
είμαι παντρεμένος....


Τί του λείπει του ψωριάρη , φούντα με μαργαριτάρι
http://iansta.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ARVANITIS
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5128
Εγγραφη: Οκτώβριος 29th, 2004, 9:31 am
Τοποθεσια: ΛΙΟΠΕΣΙ
Το μέλος ARVANITIS, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό FallenAngel » Ιούλιος 7th, 2005, 12:39 pm

Περιοδικό ΑΝΤΙ, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 1999, τ. 698,σελ. 46-48.

Για τον εμφύλιο
Του Κωστή Παπαϊωάννου
Διάβασα με ενδιαφέρον τα κείμενα και τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα του ΑΝΤΙ για τον εμφύλιο. Αναρωτιέμαι αν η κινητικότητα γύρω από το θέμα, στα ΜΜΕ και στους σχετικούς επιστημονικούς κύκλους, έχει σαν αιτία το άρτιο (50 χρόνια) της επετείου του Γράμμου ή κάποια άλλη.
Είναι σαφές ότι η συζήτηση για την φάση της νεότερης ελληνικής ιστορίας που αρχίζει από την δικτατορία του Μεταξά και "τελειώνει" με την άτυπη συνθηκολόγηση του Δημοκρατικού Στρατού, εντείνεται σήμερα, σε μια ιστορική καμπή, όπου η απορία και η ανησυχία για το μέλλον είναι έκδηλη.
Μέχρι σήμερα παρά τις "αντικειμενικές" δυσκολίες και τις "φυσιολογικές" αντιθέσεις υπήρχε μια σχετική εμπιστοσύνη στο μέλλον της "ενιαίας" ελληνικής κοινωνίας. Το παρελθόν είχε μπει σε μια διαδικασία "τακτοποίησης". Οι πράξεις μίσους και πάθους που εκτυλίχθηκαν με αγριότητα στον εμφύλιο "συγχωρέθηκαν" αμοιβαία.
Οι διανοούμενοι της αριστεράς πήραν την θέση που "τους αξίζει" μέσα στην επίσημη επιστημονική, πολιτιστική, οικονομική και διοικητική ζωή. Παρά τις επιμέρους λογικές διαφωνίες όλες οι πολιτικές πλευρές εγκρίνουν τον πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό του κράτους και συμμετέχουν στην υλοποίησή του.

Η πτώση των πραγματικών και ιδεατών τειχών που επιστέγασε την "εξομάλυνση" των πολιτικών αντιθέσεων, που στην χώρα μας πήραν μεγάλη έκταση και ένταση, δεν ακολουθήθηκε από μια εύφορη ειρηνική κατάσταση όπως "αναμενόταν". Η πολυπόθητη "ανάπτυξη" συνεχίζεται βέβαια. Αντίθετα με τις προσδοκίες όμως, νέες αντιθέσεις γεννώνται, νέες πράξεις μίσους εκτυλίσσονται. Αυτή την φορά σε πλανητική κλίμακα και στην ανεμπόδιστη παγκόσμια θέα.
Οι εικόνες της "φρίκης" και της "καταστροφής" που φθάνουν στα μάτια μας, διαλυμένες μέσα στην καλλιτεχνικά επεξεργασμένη φρίκη και καταστροφή των ταινιών και των σίριαλ, είναι σε ελάχιστη δόση που δεν αρκεί να μας ερεθίσει αρκετά ώστε να "κάνουμε κάτι" ή αρκεί για να "κάνουμε κάτι" ανάλογο με την δόση που πήραμε.
Ωστόσο τα "πραγματικά" γεγονότα φαίνεται να έχουν την δύναμη να σύρουν στην απορία και στην ανησυχία τους πολίτες και επιπλέον στην αμηχανία αυτούς που έχουν συμμετοχή στην πολιτική εξουσία. Ένας λόγος λοιπόν της στροφής στην εξέταση των γεγονότων του εμφυλίου φαίνεται να είναι η φυγή.
Οι αγριότητες και οι σφαγές, οι βομβαρδισμοί, οι μετακινήσεις πληθυσμών και οι φυλακίσεις, εξορίες, και εκτελέσεις του εμφυλίου μοιάζουν ήδη να είναι ρομαντικές ιστορίες μπροστά σε ότι αντίστοιχα συμβαίνει σήμερα και άλλωστε ανήκουν στο παρελθόν, είναι περασμένες. Οι τότε αντίπαλοι συναντώνται στα συνέδρια ή στα Talk Show της βουλής και της τηλεόρασης, δίνουν τα χέρια, χαριτολογούν, είναι περήφανοι που ήταν κι αυτοί "εκεί" σ’ όποια πλευρά κι αν ήταν.
Αλλά όσο κι αν αυτό αποσιωπάται, αποκρύπτεται ή και κυρίως απωθείται, είναι φανερό ότι μπροστά στην κατάσταση που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, ο εμφύλιος θα αποτελεί όχι απλά μια "ευχάριστη" διήγηση και ανάμνηση αλλά έναν "ευχάριστο" τρόπο ζωής. Το τραγικό αυτό ενδεχόμενο δύσκολα οι κοινωνιολόγοι μπορούν να το απορρίψουν. Απλά το "επιστημονικοποιούν" το αποσπούν από την πραγματικότητα και το κάνουν ένα αφηρημένο επιστημονικό ζήτημα.
Η ανησυχία για το μέλλον είναι ο δεύτερος αλλά ο ισχυρός λόγος της προσφυγής στην εξέταση του εμφύλιου και όλης της ιστορικής φάσης που τον περιέχει. Η γνώση για τον εμφύλιο αντιστοιχεί στην πολιτική πράξη μέσα στην οποία "πραγματοποιήθηκε". Στις μέρες μας αρχίζει να γίνεται φανερό ή έστω "ανεπαίσθητα" – όπως θα έλεγε ο Καβάφης – αισθητό ότι μια καινούρια πολιτική πράξη αρχίζει. Εν όψει αυτής της πράξης μια καινούρια γνώση καθίσταται αναγκαία.

Σε όσους γράφουν και μιλούν για τον εμφύλιο, χρωστάμε ευγνωμοσύνη όποιο κι αν είναι το κίνητρό τους ή τα συμπεράσματά τους. Μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε και να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε ή και υποστούμε τα δεινά που έρχονται. Μ’ αυτή την έννοια τις παρατηρήσεις που ακολουθούν μπορούν να τις θεωρούν δικό τους έργο.
Σε δύο κρίσεις φαίνεται να συμπίπτουν οι αναφορές στον εμφύλιο: Η μία, που διατυπώνεται ταυτόσημα, ότι πρόκειται για μια ολέθρια σύγκρουση. Η άλλη που διατυπώνεται με διάφορους τρόπους, ότι οι πλευρές της σύγκρουσης είναι ασαφείς, ρευστές ή έστω δυσδιάκριτες.
Οι πολεμικές συγκρούσεις, εμφύλιες ή άλλου είδους έτσι κι αλλιώς είναι ολέθριες. Έτσι η κρίση αυτή υπαινίσσεται ότι η πολιτική αντίθεση που οδήγησε στην σύγκρουση δεν υπήρξε ή μπορούσε να εκφραστεί με άλλο τρόπο εκτός από τον πόλεμο. Αλλά και η ασάφεια στην διάκριση των δυνάμεων που συγκρούστηκαν μας οδηγεί στην αναζήτηση του αντικειμένου της σύγκρουσης.
Η κ. Ιωάννα Παπαθανασίου στην εξαιρετικά ψύχραιμη έκθεσή που ανοίγει το αφιέρωμα του "ΑΝΤΙ", θεωρεί συμφωνημένο ότι στον εμφύλιο δεν συγκρούστηκαν κάποιοι που απέβλεπαν στην «ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης» με αυτούς που στήριζαν «το κράτος των δωσιλόγων». Επομένως το βαθύτερο αντικείμενο του εμφύλιου δεν ήταν η μορφή του κράτους.

Η άποψή αυτή στηρίζεται στην εναλλαγή της συμμαχίας και της αντιπαλότητας ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες της σύγκρουσης. Εγγλέζοι, Αμερικανοί και Σοβιετικοί πότε είναι φίλοι και πότε εχθροί! Και τους ακολουθούν οι ντόπιοι αντίστοιχοί τους. Στηρίζεται όμως κυρίως στην εκ των υστέρων "συμφιλίωση" διεθνώς και τοπικά των αντιπάλων του "ψυχρού πολέμου".
Φυσικό είναι να αναρωτιέται κανείς: "γιατί τόσο αίμα" και "τι είχαμε να χωρίσουμε" αφού λίγα χρόνια μετά μπορούσε ο αρχηγός του Δ.Σ. να μπαίνει σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος και αφού μπορούσε το ΚΚΕ να κυβερνάει την χώρα μαζί με αρκετούς απόγονους των "μοναρχοφασιστών" αλλά και με μερικούς ατόφιους;
Όμως οι ίδιοι οι ιστορικοί και κοινωνιολόγοι δεν φαίνονται ήσυχοι με τα συμπεράσματά τους. Φαίνεται να συμφωνούν ότι οι ιστορικές "σκαπάνες" και τα κοινωνιολογικά "νυστέρια" δεν έχουν πάει αρκετά βαθιά. Μιλούν για την ανάγκη περαιτέρω έρευνας. Και φαίνεται να συμφωνούν με την κ. Παπαθανασίου ότι «ως μνήμη και τραύμα» ο εμφύλιος «δεν έχει τελειώσει για την ελληνική κοινωνία μέχρι τις μέρες μας…»
Το περίεργο και το ευχάριστο με την επιστημονική έρευνα και σκέψη είναι ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν. Έτσι η δουλειά που γίνεται στα πλαίσιά τους δεν πάει ποτέ χαμένη. Από πολλές πλευρές γίνεται φανερό ότι ο αέρας που δημιούργησαν τα γεγονότα Κόσοβο θα ανακατέψει τις σημειώσεις των ιστορικών μας κι όταν τις μαζέψουν θα γράψουν άλλα βιβλία από αυτά που είχαν στο μυαλό τους.
Την ιστορία την βλέπουμε από πολιτική σκοπιά και την πολιτική από ιστορική σκοπιά Η ιστορία είναι η ιστορία της πολιτικής κίνησης και η πολιτική είναι η έκφραση της ιστορικής αναγκαιότητας. Η σύγχυση όμως ανάμεσα στην πολιτική κίνηση και στην ιστορική αναγκαιότητα οδηγεί τους ιστορικούς στην δουλοπρέπεια και τους πολιτικούς στην παράνοια!

Η "συμφιλίωση" ανάμεσα στους αντίπαλους του εμφυλίου δεν στήριξε απλά την θέση των ιστορικών για την "ματαιότητα" του εμφύλιου, την προκάλεσε θα μπορούσαμε να πούμε την "παρήγγειλε". Αν ούτε το "ομηρικό ζήτημα" δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την παρέμβαση της πολιτικής, πόσο μπορεί ο εμφύλιος να εξεταστεί μακριά από το ανήσυχο ενδιαφέρον των ανθρώπων που "έδρασαν" σ’ αυτόν και τώρα παίρνουν μέρος στην διακυβέρνηση της χώρας;
Ο λαός συμφιλιώθηκε μετά την σύγκρουση, αν δεν ήταν συμφιλιωμένος και στην διάρκειά της. Οι εμπόλεμοι αργά ή γρήγορα συμφιλιώνονται. Δεν συμφιλιώνονται οι υποταγμένοι με τους δεσμώτες τους. Τον εμφύλιο δεν τον ακολούθησε η συμφιλίωση, η ήττα έστω, τον ακολούθησε μια άτοπη υποταγή. Αν το σχήμα είναι "δεξιά" και "αριστερά" η "συμφιλίωση" έγινε με βάση το σχέδιο της δεξιάς. Το "λάθος" ήταν η άποψη της δεξιάς. Το ότι έγινε και άποψη της αριστεράς αυτό είναι ένδειξη συμφιλίωσης;
Ένας φόνος με "ασήμαντη αφορμή" είναι λογικός για τον δημοσιογράφο, αλλά όχι για τον κοινωνιολόγο ή τον ψυχολόγο. Ένας πόλεμος με την "ασήμαντη αφορμή" των πολιτικών χειρισμών μεγάλων ή των μικρών της εποχής είναι λογικός αν η ιστορία είναι πολιτικό ρεπορτάζ. Ό εμφύλιος υπήρξε και μπορεί να νοηθεί μόνο σαν προϊόν μιας ουσιαστικής εσωτερικής, στο κοινωνικό σώμα, αντίθεσης, που ούτε περιορίζεται ιστορικά σ’ αυτόν ούτε μπορεί να λυθεί χωρίς την τροποποίηση της κοινωνίας.
Ό εμφύλιος παρά την σημασία του και το μέγεθος των συνεπειών του για την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να νοηθεί παρά σαν ένα τοπικό ιστορικό συμβάν στην παγκόσμια σύγκρουση δύο πολιτισμικών προοπτικών. Ο εμφύλιος καθώς και ότι προηγήθηκε ή επακολούθησε, αποτελεί μέρος της ιστορίας που συνεχίζεται στην σημερινή φάση και σε όλα τα ενδεχόμενά της.
Παρ’ όλο που οι πολιτικές θέσεις και αντιθέσεις που εμφανίστηκαν δεν μπορούσαν παρά να εκφράζουν την ιστορική κίνηση, είναι παρανόηση να θεωρούμε ότι είχαν μια λογική αντιστοιχία μ’ αυτήν. Όπως είναι παράνοια να θεωρούνται οι σημερινές πολιτικές κινήσεις αντίστοιχες με την αντίθεση που διέπει την ελληνική κοινωνία και ορίζει την ιστορική της τροχιά. Πολύ χειρότερη παράνοια να θεωρούνται αυτές οι ίδιες …ιστορία!
Η μέγιστη χρησιμότητα της σοβαρής ιστορικής διερεύνησης της πρόσφατης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, που μέρος της αποτελεί ο εμφύλιος είναι, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά και για όλον τον κόσμο, η κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην ιστορική ροή και την στην πολιτική κίνηση.
Κατανόηση που η έλλειψή της υπήρξε ανασχετική για την πορεία αυτής της χώρας, αλλά θα είναι μοιραία εν όψει των κοσμογονικών αλλαγών που επίκεινται. Με την έννοια αυτή, η παρατηρούμενη ένταση του ενδιαφέροντος για τον εμφύλιο και την σχετική ελληνική ιστορία είναι ενθαρρυντική
FallenAngel
 
Το μέλος FallenAngel, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Ανένταχτος » Ιούλιος 7th, 2005, 1:33 pm

Λέγοντας "εμφύλιο" εννοείται το Συμμοριτοπόλεμο;

Γιατί το αν ήταν "εμφύλιος" ή όχι σηκώνει κουβέντα. Σε σοβαρό διάολογο, με επιχειρήματα και όχι μόνο συνθήματα και τραγουδάκια, είναι μάλλον δύσκολο να αποδείξετε ότι επρόκειτο περι εμφυλίου.
Σε άλλες χώρες που έγιναν πραγματικοί εμφύλιοι πόλεμοι, υπήρχε ξεκάθαρη κατανομή αντιμαχόμενων ομάδων σε γεωγραφικές περιοχές. Υπήρχε εδώ κάτι τέτοιο; Είχαν σε κάποια περιοχή τον έλεγχο και την πλειοψηφία οι κομμουνιστές;


Παντού είχε χαρακτηρισθεί ως Συμμοριτοπόλεμος είτε σας αρέσει, είτε όχι ...
Άβαταρ μέλους
Ανένταχτος
Fast poster
 
Δημοσ.: 1433
Εγγραφη: Ιούνιος 16th, 2004, 12:12 pm
Τοποθεσια: Αργυρόκαστρο, Κυρήνεια, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα
Το μέλος Ανένταχτος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Ιούλιος 7th, 2005, 1:55 pm

Συμμοριτοπόλεμος είτε σας αρέσει, είτε όχι
...
Για την ακριβεια ΟΗΕ τον ελεγε Bandits Warefare
Ελληνικα σημαινει πολεμοχαρεις αλητες;

Αλλα τα κομμουνια δεν μας ειπαν γιατι εδικαζοντο ολοι αυτοι;
Πηγαν ξαφνικα οι...δεξιοι τους πηραν απο τα σπιτια τους και τους δικαζαν επειδη ηταν κομμουνιστες;
Και γιατι δεν εκαναν το ιδιο με τους Τροτσκιστες που και αυτοι ηταν κομμουνιστες;

Η συνεληφθησαν εν ωρα μαχης η να κανουν σαμποταζ η κατασκοπεια ολοι οι προεσερχομενοι στα δικαστηρια Κανεις δεν πηγε ανευ λογου ;
ΤΑ δικαστηρια δυστυχως αντι με συνοπτικες διαδικασιες να τους στελνουν στο αποσπασμα οπως εκαναν οι συμμοριτες εψαχναν να βρουν τον βαθμο ευθυνης ενος εκαστου εξ αυτων Και πολλοι γλυτωσαν Φλωρακης Γλεζος Κυρκος κτλ
Αξν και ΟΥΤΕ διαστηριο επρεπε να πανε. ΝΑ τους τουφεκιστουν επι τοπου επρεπε οπως κανουν ολοι οι στρατοι του κοσμου!!
Και μην ουρλιαζουν τα κομμουνια οτι εστελναν στο αποσπασμα μικρα παιδια
Διοτι τα μικρα παιδια τα ετσελναν σε πολεμικες επιχειρησεις η για κατασκοπεια οι συμμοριτες κια συνεληφθησαν.
ΚΙΑ στο δικαστηριο απεκαλυψαν πολλα Αν ειχαν κανει εγκλήματα ετιμωρουντο αλαλ ηταν ελαχιστωτατες οι περιπτωσεις τουφεκισμου αυτων Τουλαχιστων εγω δεν εχω ακουσει οτι εκτελστηκαν μικρα παιδια κια δεν με ενδιαφερει τι λεει ο Ριζοσπαστης που δεν κρινει υπευθυνους τους συυμμοριτες ποπυ τα εστελναν σε πολεμικες αποστολες
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ARVANITIS » Ιούλιος 7th, 2005, 2:02 pm

Ανένταχτος έγραψε:Λέγοντας "εμφύλιο" εννοείται το Συμμοριτοπόλεμο;
...


Ναι εάν είσαι ακροδεξιός το ονομαζεις "συμμοριτοπόλεμο" εάν είσαι ακροαριστερός "φασιστοπόλεμο" εγώ τον ονομάζω "διαμάχη εξουσίας ηλιθίων"
Το θέμα όμως Ανένταχτε και Ταϋγέτη είναι τα αποτελέσματα και το κακό που έγινε και όχι να ξαναστήσουμε για άλλη μια φορά στρατοδικία.
Δεν πιστεύω σε τίποτα , δεν ελπίζω σε τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα......
είμαι παντρεμένος....


Τί του λείπει του ψωριάρη , φούντα με μαργαριτάρι
http://iansta.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ARVANITIS
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5128
Εγγραφη: Οκτώβριος 29th, 2004, 9:31 am
Τοποθεσια: ΛΙΟΠΕΣΙ
Το μέλος ARVANITIS, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Ιούλιος 7th, 2005, 2:19 pm

το θέμα όμως Ανένταχτε είναι τα αποτελέσματα και το κακό που έγινε.

Σαφως και εγινε κακο
Και το ασχημο ειναι οτι συνεχιζεται διοτι οι ηττημενοι στα παιδεια των μαχων κερδισαν την προπαγανδα και επιβαλουν στους αλλους οτι δεν ηταν συμμοριτοπολεμος αλλα πολενος κατα του Ιμπεριαλισμου και κατι, τετοιες αηδιες
Λες και τα παιδακια που σκοτωσαν οι συμμοριτες πχ καταλαμβανοντας την Κωνσταντια(βαλαμε φωτογραφιες) καταλαβαιναν απο Ιμπεριαλισμο
Ο Συμμοριτοπολεμος συνεχιζεται Αρβανιτη Οταν βλεπω οτι ΙΔΙΑΣ ιδεολογιας ατομα χλευαζουν οποιν ειναι υπερ πατριδ9ος θρησκειας οικογενειας οτνα τα ιδια ατοιμα να κατηγορουν ΟΛΟΥΣ τους αλλοους ως φασιστες επειδη ΔΕΝ γουσταρουν τους παριεσακτους λαθρομεταναστες στο σπιτι τους (και αν δεν κανω λαθος ειναι ανθρωπινο δικαιωμα τους)οταν βλέπω τα ιδια ατομα (ιδεολογικ,μα συγγενεις με τους συμμοριτες ) να υποστηριοζουν στα δικαστηρια μετα μανιας τους ξενους εγκληματιες οταν βλεπω τα ιδια ατομα να υποστηριοζυν τους αρσιετρους τρομοκρατες τοτε λεω
ΝΑΙ ο συμμοριτοπολεμος συνεχισζεται και μεχρι να το παρει χμαρι η Ελληνικη κοινωνια θα ερθει το τελος της Τοτε συνεχιζοταν απο το 1945 εως το 1947 καιμ τοτε αντεδρασε η Ελληνικη κοινωνια Αν ειχε αντιδρασει νωριτερα κα8ι ειχε αρπαξει κια τουφεκισει περιπου 1.000 εγκληματιες του ΚΚΕ το πραγμα θα ειχε τελειωσει εκει
Κια θα ημασταν ολοι καλυτερα
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Αγαναχτισμένος » Ιούλιος 7th, 2005, 2:54 pm

Βασικά ο συμμοριτοπόλεμος (Αυτή είναι η επίσημη ονομασία του, από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να τον ονομάσει όπως θέλει. Από εμφύλιο μέχρι …Γαβριέλλα) ήταν ο τρίτος γύρος της προσπάθειας των κομμουνιστών να καταλάβουν με τη βία την εξουσία στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν το κίνημα του Ναυτικού και του στρατού στη Μέση Ανατολή που διέλυσε κυριολεκτικά για ένα χρονικό διάστημα τις ένοπλες δυνάμεις που ήταν στη Μέση Ανατολή και τα Δεκεμβριανά.

Κατά την κατοχή, οι κομμουνιστές προετοίμαζαν το έδαφος για την επικράτηση τους. Αυτό κάνανε και όχι αντάρτικο.

Από τη σελίδα μας. Εικόνα

-------------------------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια του
Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το απόσπασμα αυτό είναι από το Επίσημο Λεύκωμα που η Ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στον ΟΗΕ τον Ιούνιο 1945. Περιλαμβάνει δε τις απώλειες της Ελλάδας την περίοδο 1941 - 1945.
Προσέξτε τις απώλειες από τον ανταρτοπόλεμο. Είναι Έλληνες νεκροί από τους αντάρτες. Και επειδή μόνον ο Ζέρβας και το κομμουνιστικό ΕΑΜ υπήρχε καταλαβαίνετε ποιος έσφαζε. Αν υποθέσουμε ότι ο Ζέρβας ήταν μόνο στην Ήπειρο και ΔΕΝ κατηγορήθηκε ΠΟΤΕ για δολοφονίες καταλαβαίνετε ότι η «Αντίσταση» του ΕΑΜ κόστισε 376 νεκρούς Γερμανούς Στρατιωτικούς και 50.000 Έλληνες!! Αν βέβαια συνυπολογίσουμε ότι λόγω αντίποινων των Γερμανών, σε ενέδρες του ΕΑΜ οι Γερμανοί σκότωσαν 30.000 συμπατριώτες μας (το ΕΑΜ ήξερε ότι θα επακολουθήσουν αντίποινα και έκανε ότι έκανε επίτηδες), καταλαβαίνετε ποιος ήταν υπεύθυνος για όλη αυτή την σφαγή. Συμπέρασμα: Το ΕΑΜ σκότωσε 50.000 άμεσα και 30.000 έμμεσα. Προσέξτε και τις απώλειες λόγω δράσεως των Βουλγάρων. Γιατί άραγε κανείς δεν μιλάει για αυτούς ενώ ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΙ των Γερμανών;

Κάντε κλικ να μεγαλώσει.

Εικόνα

--------------------------------------------------------------------
Χάσανε τον δεύτερο γύρο (Δεκεμβριανά) ήταν αδύνατο να μην επιχειρήσουν τρίτο γύρο. Θα δοκιμάζανε ακόμα και αν οι αντίθετοι ήταν «αγγελούδια»

Άρα αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα του συμμοριτοπόλεμου ήταν οι κομμουνιστές.

Και οι συνοδοιπόροι τους. :smt004
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm

Μην προσπαθείτε να μάθετε κάτι σε ένα δέντρο.
Χάνετε τα λόγια σας
Χάνετε το χρόνο σας
Και ενοχλείτε και το δέντρο
Άβαταρ μέλους
Αγαναχτισμένος
Fast poster
 
Δημοσ.: 2471
Εγγραφη: Φεβρουάριος 19th, 2004, 11:48 pm
Το μέλος Αγαναχτισμένος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Ιούλιος 7th, 2005, 3:05 pm

Μία από τις οδυνηρές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού πολιτικών προσφύγων


Ε οχι και πολιτικοι προσφυγες οι εγκληματιες του Συμμοριτισμου!!!
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ARVANITIS » Ιούλιος 7th, 2005, 3:17 pm

΄
παλιές ιστορίες :oops:

Ηταν τότε που οι κομμουνιστοσυμμορίτες με εκβιάσμο παρασειραν τους αφελείς χωριάτες και έφτιαξαν ένα στρατό φονιάδων και ληστών που έσπειρε τον όλεθρο. Ητανε λέγανε αντίχριστοι, και δεν έκαναν ποτέ τον σταυρό τους , ήταν μέθυσοι, και ψωμόλυσσες που ρήμαξαν τους δόλιους τους νοικοκυραίους χωριάτες και τους πήραν τον βιό τους .Eυτυχώς λέγανε που νίκησε ο κυβερνητικός στρατός γιατι αλλοιώς μαύρο φίδι που θα μας έτρωγε και τα παλιοκουμμουνια οι αντίχριστοι (η λέξη επαναλαμβανόταν για εμπέδωση) φύγανε και πήγανε στα τσακίδια στους άλλους τους σατανάδες τους Ρώσσους, και οι πιό πολλοί πεθάνανε εκεί ή απο το ξορκισμένο ή φάγανε τα πόδια μεταξύ τους. Τους τιμώρησε ο θεός για τα κακά που έκαναν
Μείνανε όμως και κάποιοι εδω πέρα και ζουν και βασιλεύουν ατιμώρητοι
Mάλιστα, όταν έφυγε ο άγιος ο άνθρωπος ο Παπαδόπουλος ξαναήρθαν στα πράματα ξαναφτιάχτηκαν και ξανατρομοκρατούν τον κόσμάκι και παρασύρουν τι νεολαία, ενώ οι νοικοκυραίοι τα θύματά τους πεινάνε.


Τί μου θύμισες ρε Ταϋγέτη.
Δεν πιστεύω σε τίποτα , δεν ελπίζω σε τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα......
είμαι παντρεμένος....


Τί του λείπει του ψωριάρη , φούντα με μαργαριτάρι
http://iansta.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ARVANITIS
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5128
Εγγραφη: Οκτώβριος 29th, 2004, 9:31 am
Τοποθεσια: ΛΙΟΠΕΣΙ
Το μέλος ARVANITIS, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Ιούλιος 7th, 2005, 3:26 pm

Τί μου θύμισες ρε Ταϋγέτη.

Ασε τις ειρωνιες δειχνουν αδυναμια επιχειρηματων Εχω εγγραφα του συμμορικου στρατου που λενε οτι η πλειοψηφια των συμμοριτων ηταν αγροτες βιαιως επιστρατευμενοι!!!!
Αυτοι πες- πες εγιναν εγκληματιες συμμοριτες και κομμουνια στο τελος . Ξερω απο πρωτο χερι διοτι απηχθησαν και συγγενεις μου και κατηντησαν στυγνοι εγκληματιες !!! Πηγαν και στο παραπετασμα κυριως στην Τασκενδη
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ARVANITIS » Ιούλιος 7th, 2005, 3:33 pm

ΤΑΥΓΕΤΗΣ έγραψε:
Τί μου θύμισες ρε Ταϋγέτη.

Ασε τις ειρωνιες δειχνουν αδυναμια επιχειρηματων Εχω εγγραφα του συμμορικου στρατου που λενε οτι η πλειοψηφια των συμμοριτων ηταν αγροτες βιαιως επιστρατευμενοι!!!!
Αυτοι πες- πες εγιναν εγκληματιες συμμοριτες και κομμουνια στο τελος . Ξερω απο πρωτο χερι διοτι απηχθησαν και συγγενεις μου και κατηντησαν στυγνοι εγκληματιες !!! Πηγαν και στο παραπετασμα κυριως στην Τασκενδη


Δεν είναι καθόλου ειρωνεία .
Μπέσα μιλάω .
Εχω ακούσει την ίδια ιστορία άπειρες φορές αφου όλοι παππούδες και γιαγιάδες ήταν εθνικόφρονες . Αρβανίτες γάρ.
Δεν πιστεύω σε τίποτα , δεν ελπίζω σε τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα......
είμαι παντρεμένος....


Τί του λείπει του ψωριάρη , φούντα με μαργαριτάρι
http://iansta.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ARVANITIS
Crazy poster
 
Δημοσ.: 5128
Εγγραφη: Οκτώβριος 29th, 2004, 9:31 am
Τοποθεσια: ΛΙΟΠΕΣΙ
Το μέλος ARVANITIS, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sui generis » Ιούλιος 7th, 2005, 5:15 pm

Tελευταιως εχω χασει επεισοδια στο φορουμ λογω αποχωρησης απο το νησι που υπηρετω ως καθηγητης.ΤΩρα ομως εχω ιντερνετ και ταυτοχρονα προσβαση στη βιβλιοθηκη μου...καταιγισμος δημοσιευσεων στην ιστορια...Ενα σωρο θρεντ εχουν ανοιχτει τις τελευταιες μερες.Ας μην επιτεινω κι εγω αυτον τον κατακερματισμο.Θα παραθεσω ενα αρθρο του Ριχαρδου Σωμεριτη (να μην με προλαβει παλι ο ΤΑΥΓΕΤΗΣ)απο το Βημα της κυριακης 3 Ιουλιου.Τελικα δεν συμβαινει μοναχα στο phorum.gr...

Εικόνα
παραφορουμ : viewtopic.php?f=15&t=133451http://magnusmagus.blogspot.com τελευταία ανανέωση: έχετε το νου σας !
Άβαταρ μέλους
Sui generis
Crazy poster
 
Δημοσ.: 9837
Εγγραφη: Μάρτιος 16th, 2005, 6:52 pm
Τοποθεσια: Λακωνία
Το μέλος Sui generis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Alfonso » Ιούλιος 7th, 2005, 11:19 pm

Για όσους πιστεύουν ότι δεν είναι μόνο 100 Έλληνες που τον λένε συμμοριτοπόλεμο, διαβάστε αυτό. Από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου είναι. Εκτός κι αν δεν βλέπω Buergerkrieg, αλλά, κάτι άλλο.
Griechischer Buergerkrieg (1.Phase)
Kriegsdauer:3.12.1944 - 12.2.1945
Kriegstyp: A-1
Kriegsbeendigung durch: Vermittlung Dritter (sonstige Drittstaaten)

KRIEGFUEHRENDE:

Seite A: Ethnikon Apeleftherotikon Metopou / Ethnikos Laikos Apeleftherotikos Stratos (EAM/ELAS)1
Seite B: Griechenland2
Intervention zugunsten B: Großbritannien


KONFLIKTGEGENSTAND UND -ZIELE

Die EAM/ELAS und die EDES hatten sich als groessere Widerstandsorganisationen gegen die deutsche Besatzung formiert. Bei den gegenseitigen Kaempfen nach Abzug der Deutschen - in den befreiten Gebieten waren ein neuer Staat und eine Résistance-Regierung gebildet worden - ging es um die künftige politische Struktur Griechenlands.

Die EAM/ELAS erstrebte die Errichtung eines neuen politischen Systems mit sozialistischer Ausrichtung und wollte die Wiederherstellung der buergerlichen, konstitutionellen Monarchie, vor allem aber die Restauration des sog. Monarchofaschismus unter Georg II. und General Metaxas verhindern. Die EDES kaempfte fuer ein bürgerlich-liberales System. Die Briten hatten im Zuge des Zweiten Weltkriegs Truppen in Griechenland - schwerpunktmaeßig in Athen - stationiert. Als royalistische griechische Brigaden - die "Riminibrigade" und die "Heilige Schar" - trotz der Forderung der EAM/ELAS nicht entwaffnet wurden, entzog sich auch die ELAS der Demobilisierung und verließ am 1. Dezember 1944 die Regierung. Über die Ursachen des Krieges und in ihm verfolgte Interessen gibt es verschiedene Thesen:

1. Als die von der KKE dominierte EAM/ELAS feststellte, daß weder die restlichen Mitglieder der Résistance-Regierung noch die Briten geneigt waren, die Macht aus den Haenden zu geben, waehlte sie bewußt den Weg der Konfrontation, nicht zuletzt mit der Hoffnung auf die Hilfe der UdSSR, die inzwischen in Bulgarien stand.

2. Die Briten betrieben die Konfrontation, da sie die EAM/ELAS fuerchteten, die die staerkste politische und militärische Macht in Griechenland darstellte. Aufgrund des Moskauer Geheimabkommens (9. April 1944) zwischen den Regierungen Churchills und Stalins war Griechenland zur britischen Einflusssphaere erklaert worden.


ERGEBNISSE DES KRIEGES

Das zwischen den Bürgerkriegsparteien ausgehandelte Abkommen von Varkiza (12. Februar 1945) umfaßte die Entwaffnung und Aufloesung der Kampfgruppen, die Zusiche-rung von Straffreiheit, baldige Wahlen und die Zusicherung eines Plebiszits über die Rückkehr des Königs. Ein erheblicher Teil der ELAS-Kaempfer zog sich nach Jugoslawien zurück, hochwertiges Kriegsmaterial wurde in Griechenland versteckt.

Die EAM/ELAS hatte waehrend des Krieges ca. 15.000 Buerger als Geiseln ins Hinterland verschleppt, um einen Faustpfand gegen die von der Regierungsseite durchgeführten Massenverhaftungen zu haben. Nach dem Krieg wurde an EAM-Angehörigen Rache genommen, die EAM/ELAS hatte sich politisch diskreditiert, die auf dem Papier geltende Straffreiheit für politische Vergehen galt de facto nicht.
ANMERKUNGEN

1 Gegründet wurde zunächst die EAM, ca. fünf Monate nach der Besetzung Griechenlands durch die Achsenmächte. Die EAM war eine Koalition aus verschiedenen sozialistischen Gruppen, unter denen im Lauf der Zeit die Kommunistische Partei Griechenlands (KKE) die EAM am stärksten beeinflußte. Dennoch war die KKE immer bemüht, den Bündnischarakter der EAM herauszustellen, besonders im Verlauf der Ereignisse um und vor dem 3. Dezember 1944. Die ELAS wurde im April 1942 in Mazedonien und Thessalonien gegründet und bildete den militärischen Arm der EAM. Zum Kampf gegen die Deutschen von Großbritannien mit Waffen beliefert, geriet die ELAS bald nach dem Abzug der deutschen Truppen mit der EDES (Ethnikos Diokratikos Ellinikos Stratosin) Konflikt. Politisch war die EAM/ELAS vor dem 3. Dezember 1944 die stärkste Kraft in Griechenland, mit der größten Anhängerschaft und der militärischen Kontrolle über Nord- und Zentralgriechenland.

2 Auf Regierungsseite kämpften die EDES, eine republikanische Befreiungsarmee. Sie trat für ein bürgerlich-liberales System ein; Rivalitäten mit der sozialistischen EAM/ELAS mündeten bereits im September 1943 in offene Kämpfe, in denen die ELAS die Oberhand gewann. Auf Regierungsseite kämpften außerdem die "Organisation CHI" und die Stadtpolizei Athens, sowie die "Riminibrigade" und die "Heilige Schar", royalistische griechische Truppen, die 1944 aus Italien nach Griechenland zurückkehrten
Μια φούντωση, μια φλόγα, έχω μέσα στην καρδιά.
Άβαταρ μέλους
Alfonso
Extreme poster
 
Δημοσ.: 21331
Εγγραφη: Σεπτέμβριος 24th, 2004, 10:55 pm
Το μέλος Alfonso, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό ΤΑΥΓΕΤΗΣ » Ιούλιος 7th, 2005, 11:26 pm

Για όσους πιστεύουν ότι δεν είναι μόνο 100 Έλληνες που τον λένε συμμοριτοπόλεμο, διαβάστε αυτό. Από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου είναι. Εκτός κι αν δεν βλέπω Buergerkrieg, αλλά, κάτι άλλο.

Δεν καταλαβα γρι απο τα γερμανικα
Αλλα παντα οι Γερμανοι ελεγαν ΟΛΟΥΣ τους ανταρτες ολων των χωρων Συμμοριτες!!!Και τους κομμουνιστες <<κομμουνιστκες συμμοριες>>
Αλλα εδω μιλαμε για την εποχη 1946 1949 ποπυ ο ΟΗΕ ονομαζει τους συμμοριτες bandits warefare δηλαδη πολεμοχαρεις αλητες!!!
Και η βαλκανικη επιτροπη του ΟΗΕ το ιδιο αφου μελετησε την δραση τους και ειδε κια συμμοριτες!!!
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Maniac poster
 
Δημοσ.: 17032
Εγγραφη: Φεβρουάριος 27th, 2004, 9:04 pm
Το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Δημοσίευσηαπό Sui generis » Ιούλιος 7th, 2005, 11:51 pm

KONFLIKTGEGENSTAND UND -ZIELE

Die EAM/ELAS und die EDES hatten sich als groessere Widerstandsorganisationen gegen die deutsche Besatzung formiert. Bei den gegenseitigen Kaempfen nach Abzug der Deutschen - in den befreiten Gebieten waren ein neuer Staat und eine R&eacute;sistance-Regierung gebildet worden - ging es um die k&uuml;nftige politische Struktur Griechenlands.

Die EAM/ELAS erstrebte die Errichtung eines neuen politischen Systems mit sozialistischer Ausrichtung und wollte die Wiederherstellung der buergerlichen, konstitutionellen Monarchie, vor allem aber die Restauration des sog. Monarchofaschismus unter Georg II. und General Metaxas verhindern. Die EDES kaempfte fuer ein b&uuml;rgerlich-liberales System. Die Briten hatten im Zuge des Zweiten Weltkriegs Truppen in Griechenland - schwerpunktmae&szlig;ig in Athen - stationiert. Als royalistische griechische Brigaden - die "Riminibrigade" und die "Heilige Schar" - trotz der Forderung der EAM/ELAS nicht entwaffnet wurden, entzog sich auch die ELAS der Demobilisierung und verlie&szlig; am 1. Dezember 1944 die Regierung. &Uuml;ber die Ursachen des Krieges und in ihm verfolgte Interessen gibt es verschiedene Thesen:

Mια μεσες-ακρες μεταφραση του ανωτερω κειμενου εδω:

ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣΤο EAM/ELAS και το EDES ήταν διαμορφωμένων ως μεγαλύτερες
οργανώσεις αντίστασης
ενάντια στο γερμανικό πλήρωμα. Με τις αμοιβαίες πάλες μετά από την αναχώρηση των Γερμανών -
οι απελευθερωμένες περιοχές ήταν νέο κράτος και ένα R&eacute;Κυβέρνηση Sistance που διαμορφώνεται μέλλον - αφορούσε το
πολιτικό
δομή της Ελλάδας.
Το EAM/ELAS erstrebte η καθιέρωση ενός νέου πολιτικού συστήματος
με
σοσιαλιστική ρύθμιση και επιθυμητός την αποκατάσταση του αστικού, συνταγματική μοναρχία, προ πάντων εντούτοις η αποκατάσταση που απορροφιέται. Monarchofaschismus κάτω από George ΙΙ. και γενικό Metaxas αποτρέπει. Το EDES πάλεψε για ένα αστικός-φιλελεύθερο σύστημα. Οι Βρετανοί είχαν τοποθετήσει τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια
του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου
στην Ελλάδα - ειδικότερα στην Αθήνα -. Σαν royalistische ελληνικές ταξιαρχίες - το "Riminibrigade"
και "ο ιερός
πλήθος "- παρά την απαίτηση του EAM/ELAS δεν αφοπλίστηκαν, επίσης το ELAS του Demobilisierung εξήχθη και έφυγε
1. Δεκέμβριος 1944 η κυβέρνηση. Πέρα από τις αιτίες του πολέμου και σε τον υπάρχουν ακολουθημένα
ενδιαφέροντα
διαφορετικές διατριβές:

Το υπολοιπο μεταφραστε το με c/p στον καταλληλο πλαισιο που θα σας δοθει πατωντας εδω:

http://www.worldlingo.com/en/products_s ... lator.html
παραφορουμ : viewtopic.php?f=15&t=133451http://magnusmagus.blogspot.com τελευταία ανανέωση: έχετε το νου σας !
Άβαταρ μέλους
Sui generis
Crazy poster
 
Δημοσ.: 9837
Εγγραφη: Μάρτιος 16th, 2005, 6:52 pm
Τοποθεσια: Λακωνία
Το μέλος Sui generis, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη της παραπάνω δημοσίευσης, των απόψεων/θέσεων που εκφράζονται μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται. Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του phorum.gr στο email: admin(@)phorum.gr

Επόμενη

Επιστροφή στην Ιστορία

Μετάβαση στην αρχή της σελίδας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 25 επισκέπτες